"Артекс" прати петиция до посолства и министерства с искане да бъде защитена

Кадърът е архивен.

© Юлия Лазарова

Кадърът е архивен.След като през седмицата кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов сезира главния прокурор заради продължаващото строителство на небостъргача "Златен век" сега строителят "Артекс" обяви, че компанията е изпратила петиция до редица институции, с която да се защити.


В съобщение до медиите се посочва, че петицията е изпратена до Европейската комисия, президента на България, Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Дирекцията за национален строителен контрол, Столичната община и дипломатическите представителства на десетки държави в България.


Тя е с призив "законите в България да бъдат спазени, да бъде уважено решението на българския съд и институциите да се отнесат отговорно към АРТЕКС и компаниите, които развиват бизнес и осигуряват работни места в България".
Твърди се, че петицията е подписана от 633 души за един ден, но няма приложен списък с обяснението, че в него се съдържат лични данни.


Изграждането на "Златен век" беше спряно след разразяването на скандала с покупка на апартаменти на занижени цени от политици. Тва стана повод с ГЕРБ се раздели вторият човек в партията Цветан Цветанов, с поста си на правосъден министър се прости Цецка Цачева, оставки подадоха и двама зам.-министри. Строителството на небостъргача беше спряно след намесата на тогавашния премиер Бойко Борисов.


То беше подновено, след като Върховният административен съд през май окончателно отмени заповедта началника на ДНСК за спирането му. В интервю за "ТВ+" и "ТВ1" през седмицата служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова съобщи, че заедно с юристи се проверява валидно ли е разрешителното за строеж на "Златен век".


В петицията се настоява и срокът за строителството на сградата да бъде удължен с времето, през което е действала забраната за работа по нея или около 9 месеца.


"Уверяваме Ви, че сме готови да предприемем всички допустими от закона действия за защита на нашите законни права и интереси, включително ефективни протестни действия пред отговорните институции", гласи документът. Конкретно се споменава и завеждането на иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK