Интересът към складове в България говори за оптимизъм сред инвеститорите

Новият логистичен център за комплексно складово съхранение и цялостни услуги в областта на електронната търговия от българската компания "Метрика".

Новият логистичен център за комплексно складово съхранение и цялостни услуги в областта на електронната търговия от българската компания "Метрика".Шокът за веригите за доставки, който предизвикаха блокадите заради пандемията, стимулира производителите в Европа да започнат преместване на операциите си близо до основните пазари, а това очертава бързо растящ интерес към разширяване на дейността в Югоизточна Европа, съобщи "Ройтерс" по-рано този месец. Според агенцията става дума основно за Румъния, България и Сърбия, но за българския пазар нямаше много подробности.


"Дневник" провери на българския пазар наистина ли се ускоряват плановете на логистичните и складови компании до степен да се "очаква бизнесът да процъфтява".


Определено наблюдаваме повишаване на запитванията за логистични площи в София през последните месеци, коментира пред "Дневник" Жоро Ангелов, мениджър "Индустриални, логистични имоти и развитие на парцели" в C&W Forton. По думите му сегментът на логистиката отбелязва ръст в глобален план и нашият пазар не е встрани от тези тенденции,
Той допълва все пак, че мащабите тук са значително по-малки в сравнение с пазарите в Централна и Източна Европа, където са разположени основните центрове за обслужване на поръчки на големите онлайн търговци в региона. По наблюдения на компанията през последните месеци е налице разрастване на логистичните оператори и дистрибуторските и куриерските компании в базите, където вече оперират.


Много местни компании в областта на леката и хранителната индустрия също разширяват площите си. "Като цяло обаче наемният пазар остава относително слабо развит за сметка на инвестициите в имоти за собствено ползване. Инвеститорите са компании, които имат осигурено финансиране и дългосрочни стратегии за развитие в България", обяснява Ангелов.

 • Пример за тези процеси е откритият през май нов логистичен център за комплексно складово съхранение и цялостни услуги в областта на електронната търговия от българската компания "Метрика", която е част от международната група на френския пощенски оператор La Poste. Центърът заема площ от 1900 кв.м в Индустриална зона София - Божурище, а в него са инвестирани над 100 хил. евро. От компанията обявиха, че в базата се предлага изцяло завършено логистично обслужване за малки и средни предприятия на 3 различни пазара - България, Гърция и Румъния.

Какво още показват данните на C&W Forton:


- компаниите от секторите на онлайн търговията и куриерските услуги са основните двигатели в сегмента на логистичните площи


- има и търсене на складови площи от фармацевтични компании, дистрибутори и търговски компании на медицински консумативи


- запитванията са за средни по размер площи (от 1000 до 3000 кв.м), но има и такива за 500 - 600 кв.м


- търсенето на складови площи основно се концентрира към локации с наличието на работна ръка и близост до крайни потребители и точки на доставка


- затова и индустриалните паркове и новоизградените площи за отдаване под наем са най-много в София, както и в големите районни градове Варна, Пловдив и Бургас.


Интересът към складове в България говори за оптимизъм сред инвеститорите

© Георги Кожухаров


По данни на компанията има и ръст на инвестициите в площи под наем, основно като разширение или обновяване на съществуващи бази. Има и проекти на компании, които изграждат площи за собствено ползване плюс допълнителна част за отдаване под наем, т.е. не са професионални инвеститори в подобни проекти.


"Инвестициите в изграждането на логистични имоти за отдаване под наем, както и покупката на развити и отдадени проекти под наем, показват увереност на инвеститорите за развитието на пазара и възстановяването на икономиката", казва Ангелов.

  • Този интерес обаче не подхранва цените. Това се обяснява със стабилността при предлагането на имоти и лекото покачване на предлагането, които поддържат наемните нива в София устойчиви. За първокласни площи те са 4.2-4.4 евро/кв.м за средно големи обекти. При по-големите имоти (над 10 хил. кв.м) търсените нива са малко под 4 евро/кв.м.
"Ройтерс" разказва, че подобно на други в сектора, холандската група Raben наблюдава нарастващ интерес от фирми, които се стремят да създадат вериги за доставки в близост до основните западноевропейски пазари, за да избегнат скъпоструващи затруднения като тези, причинени от COVID-19.


Raben Group оперира в 13 европейски държави, обслужващи индустрии, включително търговията на дребно и автомобилостроенето, и очаква нарастващите разходи навсякъде в нововъзникващата Европа да стимулират растежа в Югоизточна Европа и на Балканите. От компанията, както и от други фирми за индустриални складове заявиха, че водят преговори с компании, които искат да изместят по-близо някои операции от Азия и други райони, но е твърде рано да споделят подробности.


Компаниите ще се върнат от Азия в Европа. Трябва да сме готови, когато това се случи.


Томаш Незвицки,

регионален директор в Raben


Незвицки казва за "Ройтерс", че компанията ще отвори три нови склада в Румъния тази година, за да добави към портфолиото си от седем, тъй като ускорява плановете си за разширяване.


Установяване в Румъния и България създава възможности за продажби както за тези две държави от Европейския съюз, така и за съседи като Сърбия, където често е по-евтино и по-лесно да се стартират проекти, казват служители на компанията и анализатори.

 • Кквалифицирана работна ръка в региона и по-облекчените изисквания за разрешителни за изграждане на нови съоръжения помагат да се привлекат инвеститори от по-утвърдени бази като Чешката република, казват складовите и логистичните оператори.

Подобрените пътища и друга инфраструктура в Румъния и съседните страни, както и събития като излизането на Великобритания от ЕС и променящите се отношения с Китай засилиха перспективите им, добавят те.


"Те имат потенциала да доведат производствени или логистични дейности в Румъния, особено ако вземем предвид, че разходите за труд в производството например са сравними между Румъния и Китай", заяви компанията за недвижими имоти Colliers International в прогнозите си за пазара през 2021 г. .


Чуждестранните инвеститори също са привлечени от доходността на индустриални и логистични имоти, която се колебаеше през 2020 г. между 8-10% за Румъния и България и 5-7% в Полша, Чехия, Словакия и Унгария, казат от Colliers. За сравнение - тя е 4.5% в Германия или Франция.


Заплатите - около три пъти по-ниски в Сърбия и около наполовина по-малко в Румъния и България в сравнение с Чешката република - помагат за привличането на производители, каза Андрю Пиърсън, консултант по недвижими имоти в JLL. "Големите производствени планове се насочват на юг", допълва той.


България, Румъния и Сърбия - те ще повлияят на целия регион.


Андрю Пиърсън,

генерален мениджър на JLL за Чехия


Централна Европа остава привлекателна за търговията на дребно и бизнеса със складови площи поради близостта с по-големи пазари като Германия. Но растежът от онлайн търговци на дребно като румънския eMAG също помага за увеличаване на търсенето на складове.

  • Полша и Чехия представляват най-големите пазари в индустриалния и логистичен складов сектор в нововъзникваща Европа с 20 млн. кв.м и 9 млн. кв.м складови площи. За сравнение - в Румъния те са около 5 млн. кв.м.

Югоизточна Европа обаче нараства с по-бързо темпо и запълва празнината. Това подтикна CTP, разработваща индустриални обекти, да се разшири в региона. Компанията, която отчете 73% годишен ръст на печалбата през първото тримесечие до 98.5 милиона евро, придоби 95 000 квадратни метра сгради от австралийската Cromwell Property Group миналия ноември в най-голямата сделка в румънската логистика през 2020 г.


Главният финансов директор на CTP Ричард Уилкинсън заяви, че компанията планира да увеличи своите имоти в Румъния до близо 2 милиона квадратни метра до края на 2021 г. Това е част от усилията за увеличаване на цялото й портфолио до 7.5 милиона метра тази година, от малко под 6 милиона, които притежаваше в края на 2020 г.


"Виждаме силно търсене (в Румъния, България и Сърбия), каза той. Започваме да виждаме компании, които искат да се върнат от Азия, и очаквам тази тенденция да продължи."


Индустриалният и логистичен сектор в Румъния - най-голямата икономика на Югоизточна Европа - е нараснал с 43% през първото тримесечие спрямо година по-рано. Това са 264 000 квадратни метра нови площи, отдадени под наем. Общо става дума за 5.16 милиона квадратни метра, според CBRE, консултантска компания за недвижими имоти. Сделката на "Дачия" за подновяване на наем на склад от 68 000 квадратни метра бележи най-голямата сделка в Румъния през първото тримесечие. Очаква се да бъдат построени още 600 000 квадратни метра индустриални площи.


Миналата година търговията на дребно движеше пазара и тази година залагаме на производството.


Разван Йоргу,

управляващ директор на CBRE Румъния


"Занапред ще видим повече производства да бъдат преместени в Румъния", каза той пред "Ройтерс", като посочи пристигането през март на базирания в Индия производител на автомобилни части Sandhar Technologies.


Ford Motor Co също потвърди през април, че ще инвестира 300 милиона долара за изграждане на нов лек автомобил в завода в Крайова, като доказателство за нарастващото търсене в производството.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Преди се инвестираше в хотели, сега в складове...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  А инвестиции в производство?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1152 Весело

  И в склада няма. (с)

  (фраза от късния социализъм)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Умрялата България въобще не виждам какъв точно оптимизъм има?
  Всеки бяга от тук. Навремето заявките за доставка на стока за магазините на "Метро" се правеха в България, но се реши да се правят заявките в Румъния. Даже и за складиране на стоки и за правене на заявки не става България.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonimnii":

  Същото важи и за магазините на "Била" и там е същата работа. Заявките се правеха в България, сега директно идват от Румъния. Всичко бяга от тук. И като питат чуждите фирми защо бягат и те казват "корупция". И това беше преди Мутрата. Всеки чужденец като дойде в България и се сблъсква с комунистическите практики. Трябва да "бутнеш" нещо на всеки по веригата за да ти се "придвижат документите". И хората се отказват.
  Чиновниците в България просто въобще не се надяват на мизерната комунистическа заплата. Те се надяват на рушвети. Същото важи и за полицаите. Учителите "цоцат" от родите на децата... Въобще цялата държава представлява един гнилоч.
  Не може всички да са офис мишки или IT.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 11. 11 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Оптимизмът е пряко пропорционален на скоростта на изчистване на всички гербави калинки и мазни кръвопийци!

 12. 12 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Периодично през 3 4години си правя опит да се върна в Бг, сега пак си хо причинява ама щото мога да бачкам от вкъщи. Проблема е голям тук. Стойм на едно място ако ме дълбаем надолу. Сега имам и дете. Най големия проблем тук е средата и деградацията. Няма условия няма културни хора

 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 753 Неутрално

  В статията става въпрос основно за Румъния. България е бегло спомената. Гледал съм икономочески прогнози за Югоизточна Европа. Най-оптимистични бяха за северната съседка. Тук вече идва ролята на политиците. След като според специлалистите, Румъния ще се развива бурно, как и България може да намаже от цялата работа? След дълги години неглижиране на северната част от държавата, развитието на Влашко може да бъде локомотив за граничните райони, стига разбира се да се водят адекватни политики. Видяхме че свръх-централизацията не е никаква панацея и дори, към даден момент, започва да пречи.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Няма условия няма културни хора
  —цитат от коментар 12 на b0b069


  Културните хора избягахте и сега викате "няма". Абе стойте си там, където има, защо се връщате? Защото тамошната култура не ви пуска в мол-а и на фризьор без тест?

 15. 15 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Може пък и да се подкваси морето...

 16. 16 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Всичко, което съм поръчвал онлайн в последната година от уж български продавачи, е дошло от складове в Румъния, понякога и от Унгария.
  То за да станеш логистичен център трябва да имаш и читави доставчици, пък нали КЗК остави Спиди да купи всички и сега си имат дуопол с Еконт, без интерес да подобряват услугите или свалят цените, освен козметични промени като пощенските кутии.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 17. 17 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Периодично през 3 4години си правя опит да се върна в Бг, сега пак си хо причинява ама щото мога да бачкам от вкъщи. Проблема е голям тук. Стойм на едно място ако ме дълбаем надолу. Сега имам и дете. Най големия проблем тук е средата и деградацията. Няма условия няма културни хора
  —цитат от коментар 12 на b0b069  До коментар [#12] от "b0b069":

  Ами да си внесем културни хора ? Ако пък дойде някой и да ни почисти територията - всичкото мигрант ще се завърне ... и какъв живот ще настане, ехеййййй !!!

 18. 18 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#14] от "Лео":

  Глупости пишеш. Далеч не всички мигрирали са културни, нито онези останали в БГ - некултурни. Вероятно колегата има в предвид общото ниво на културата. За последното може да се съди по чистотата. Бих казал дори по начина на хранене. Културните хора се стремят да не цапат и мърсят. Културните след като станат от масата, почти няма трохи и остатъци по покривката.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#16] от "fpyyh":

  "Транспрес" са трета фирма. Но там като види склада отвътре и човек се отказва да ги ползва.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 20. 20 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#16] от "fpyyh":

  Спиди са пък на ДПД, т.е. немци. Те помагат с опит.

 21. 21 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 841 Неутрално

  В една Германия с 12 пъти повече население и 3 пъти повече територия фирмите са основно 4 : DHL (Дойче пост), DPD, Hermes, GLS. Куриерите на последните две умират от глад и най-често не говорят немски, предвид ниското заплащане. Разликата с България е, че там клоновата мрежа, която пак е на принципа франзчайз не е от магазинчета, които се занимават само с пратки, а търговски обекти, които разнообразяват търговската си дейност. Например в книжарница приемат пакети на Хермес. В обект за химическо чистене приемат пакети на GLS. Бензиностанция приема пакети за Hermes и ако човек не е намерен на адреса там може да си вземе пакета (като принципно всичко доставки са да дома, пък вземането от офис е в случай на неявяване).

 22. 22 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#20] от "alabalko":

  Може те да са им казали да има по двама в колата, която доставя, но побългарено това води до един, който пуши и друг, който се оплаква, че нямал къде да паркира и да слезеш до долу, за да си вземеш пратката и много се сърди, когато кажеш етаж.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 23. 23 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  говори за пране на пари, чрез харчене за наличности или липса на нормални идеи за инвестиция

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 24. 24 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Преди се инвестираше в хотели, сега в складове...
  —цитат от коментар 3 на Едмон Дантес


  всъщност да, те складовете са празни, тоест не се инвестира в стокова наличност за продаване
  затова се отказах да си правя склад, ще чакам да фалират тези дето след 20тия апартамент и хотел сега и хамбари ще разпродават като закъсат

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 25. 25 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#20] от "alabalko":

  DPD принадлежи на френската поща La Poste

 26. 26 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Оптимизма да го оставим за времето, когато ще се повиши интереса към производствени мощности.

 27. 27 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonimnii":Същото важи и за магазините на "Била" и там е същата работа. Заявките се правеха в България, сега директно идват от Румъния. Всичко бяга от тук. И като питат чуждите фирми защо бягат и те казват "корупция". И това беше преди Мутрата. Всеки чужденец като дойде в България и се сблъсква с комунистическите практики. Трябва да "бутнеш" нещо на всеки по веригата за да ти се "придвижат документите". И хората се отказват.Чиновниците в България просто въобще не се надяват на мизерната комунистическа заплата. Те се надяват на рушвети. Същото важи и за полицаите. Учителите "цоцат" от родите на децата... Въобще цялата държава представлява един гнилоч.Не може всички да са офис мишки или IT.
  —цитат от коментар 10 на anonimnii


  +++++

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 523 Весело

  Интерес към копане с мотиките на село нема 😁🎃

 30. 30 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Складовете са хубаво нещо, но не произвеждат брутен вътрешен продукт. Не произвеждат стока за износ. Не увеличават износа на държавата. Складовете само съхраняват стоката, а не я продават.

  България не се нуждае от складови помещения. България се нуждае от високотехнологично произвоство - ИТ продукти, леки коли, бяла и черна техника, телекомуникационни продукти, както и съставните части за всичко това. За жалост ние нямаве нито едно от тези производства. Дори в съседна Румъния произвеждат телевизори и леки коли, а ние - нищо.

  Така наречените "инвеститори" само влагат минимални пари в строеж на склада и сглобяване на скелето вътре. Наемат 20 души работници и плащат наема. Толкова. Тези инвеститори не създават по 500 работни места, не хранят цели градове и не помагат за вдигане на доходите на населението в страната.

  Но друг факт буди тревога. Както е казал един от запитаните в статията, инвеститорите активно питат за големи помещения.... около София. Точто така - София, градът-държава в България. Градът, където доходите са 100 % над средните. Останалата част от страната - да умира. Четох онзи ден, че до 40 години България ще бъде държава с 5-6 острова - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. В останалата територия дори улично куче няма живее. Ако икономиката продължава да се концентрира в 5-6 големи града, а останалата част е оставена да умре от глад, Ще дойде ден, когато в София ще живеят 60 % от българите.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално

  А китайците, те не проявяват ли интерес, след като придобиха сума пристанища в Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK