Агенция "Митници" проверява оценката на внесените автомобили за 2.5 години назад

Два от трите внесени автомобила, обявени като катастрофирали, но всъщност в отлично състояние

© Агенция

Два от трите внесени автомобила, обявени като катастрофирали, но всъщност в отлично състояниеДиректорът на Агенция "Митници" Павел Тонев е разпоредил проверка на декларирането на автомобили от трети страни за периода от две години и половина назад, съобщи пресцентърът на институцията. Под лупа ще се гледат всички трансфери от 1 януари 2019 г. до 1 юни 2021 година във всички митнически учреждения.


Поводът са установени нарушения в структурата на Териториална дирекция "Южна морска". Там е установено, че за нови или почти нови автомобили са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС.


С цел оправдаване приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от реалната на аукциони и търгове в голяма част от случаите автомобилите са описани като "катастрофирали", "повредени", "дефектирали", "наводнени", "ударени от градушка", както и "с механични проблеми" и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза.
Констатирани са случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения.


До настоящия момент в ТД "Южна морска" са установени 29 подобни случая, като по предварителни данни избегнатите мито и ДДС за тях са в размер над 220 000 лв.


На 5 юни са задържани три автомобила от марките "Тесла", "Мазда" и "Лексус", описани по документи като катастрофирали. При проверката, извършена от подновения състав на МП "Пристанище Бургас Център", е установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.


Възложената от директора на Агенция "Митници" проверка ще приключи в началото на юли, а след това действия ще бъдат предприети и от възстановената с новия Устройствен правилник на Агенция "Митници" дирекция "Последващ контрол".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK