На живо

Политическото напрежение: Стоилов иска проверка на случайното разпределение на делата

Янаки Стоилов

© Лили Тоушек

Янаки СтоиловДневник" събира важните политически новини и реакциите по тях.
Министърът на правосъдието Янаки Стоилов иска проверка на случайното разпределение на делата в Софийския градски съд, съобщи БНТ. Повод е това, че един и същи съдия спря вписването на новите ръководства на държавни дружества и с това предизвика негативни оценки на министрите на икономиката Кирил Петков и регионалното развитие Виолета Комитова .


Твърде ограничен е кръгът на хората, между които се прави подборът и това поставя под съмнение самия случаен избор", заяви Янаки Стоилов в Пловдив, където участва в дискусия посветена на 30-годишнината от приемането на Конституцията..

Министерството на туризма ще излезе утре с указания, които да улеснят туроператорите при кандидатстването за държавната помощ от 16.5 милиона лева. Парите са предназначени за разплащане към клиенти с неосъществени пътувания през миналата година заради COVID пандемията.


Това стана известно след среща на служебният министър Стела Балтова с протестиращите туроператори от сдружението "Бъдеще за туризма".


"Аз мисля, че ще се постигне споразумение, което всъщност ще означава, че средствата ще бъдат разходвани правилно и прозрачно. Това е държавна безвъзмездна помощ, която е предназначена за тези туроператори, които изпитват ликвидност или частична ликвидност - имат затруднения, за да могат да върнат парите на гражданите - тези, които са платили техните почивки", каза Балтова, цитирана от БНР.


Опасенията на туроператорите са, че ако се стигне до нова нотификация от Европейската комисия за условията за кандидатстване, браншът няма да издържи още месец и половина.


На 10 юни Министерски съвет прие постановление, което урежда реда и начина, по който ще се изплаща втората част от планираните за бранша 51 млн. лева. Размерът на финансирането ще е до 15% от оборота за 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания. Процедурата за приемане на документи започва от 1 юли. Очаква се в края на юли да започнат изплащани парите.

Пеканов съобщи на Фандъкова, че София ще получи с 200 млн. лв. по-малко

Политическото напрежение: Стоилов иска проверка на случайното разпределение на делата

© Георги Кожухаров


Европейските пари за София ще бъдат намалени. Това е съобщил вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов по време на среща с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. "За пореден път заявявам категорично, че логиката на моята позиция по отношение на финансирането за столицата е чисто икономическа. Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата и парите ще бъдат намалени", е заявил още Пеканов.


"Отворихме тази дискусия, защото е дългосрочно важна за развитието на България. Никога не сме поставяли под въпрос важността на Софийското метро като водещ проект. Въпреки, че сме убедени, че това не е най-правилният механизъм за финансиране на важни инфраструктурни проекти, в нито един момент не сме застрашавали метрото. Но намаляване на средствата за столицата трябва и ще има. По настоящите ни разчети е нужно намаляване на финансирането по Плана с около 200 млн. лв. Правилно е тези пари да отидат за образование и здравеопазване на всички български граждани, а не само към отделни проекти в столицата", категоричен е бил вицепремиерът.


Пеканов и експертният му екип са заявили, че е сериозна грешка за общата стратегия на страната административното задържане на София в Югозападния район за планиране. Преобладаващата част от столиците в ЕС са отделени в самостоятелни икономически райони. Единствено България продължава да не следва този подход с цел да гарантира повече средства специално за столицата. Решението да не се извади област София от Югозападния район от предишното правителство за идния програмен период ни вещае съответно допълнителни проблеми и рискува парите за останалите населени места от Югозападния район, са казали още те.


Според Пеканов в столицата не е установен устойчив модел на финансиране на инфраструктурните проекти и до известна степен е научена да получава "безплатен обяд". Европейските институции от години ни казват, че това трябва да спре и че парите, които ни дават, трябва да отиват за сближаване, а не приоритетно за единствения ни район, който се справя малко по-добре. Съответно именно той трябва да търси по-добри и устойчиви модели да се финансира в по-голяма степен със собствени приходи.

Проверка на тол системата показа куп проблеми

Проверка на тол системата, възложена от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова, показва, че приходите от нея намаляват и при сегашният начин на работа, тя няма как да е печеливша. Открито е също, че при сключения договор за поддръжка с изградилата системата фирма "Капш Трафик Сълюшънс" за 146 млн. лв. за 5 години, АПИ плаща и за резервните части, а компанията се грижи само за софтуерната поддръжка. На среща с "Капш" не е станало ясно с какъв екип разполага за тази цел.
Политическото напрежение: Стоилов иска проверка на случайното разпределение на делата

© Георги Кожухаров


На пресконференция днес зам.-министърът на МРРБ Захари Христов съобщи, че в момента тол системата дори не се самоиздържа, а при въвеждането и идеята е била повече от половината от приходите да се влагат в инфраструктурата. Контролът е занижен, като от 295 контролни точки с камери, действат не повече от 100. Причината е, че е трябвало контролът да става автоматично, чрез софтуер, но той не е бил инсталиран и сега всички данни се обработват на ръка. В резултат има и над 200 хил. необработени нарушения за над 70 млн. лв.


Това е трета проверка, възложена от министър Комитова, като до момента бяха открити нарушение в сключването на договори за укрепване на свлачища и изграждане на отсечки от магистрала "Хемус".


Подробности тук

Какво показа проверката на тол системата

Транспортният министър смени шефа на БДЖ

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров освободи от длъжност председателят на Съвета на директорите и изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Григори Григоров и Никола Василев, съобщи пресцентърът на министерството. Поводът е влошаването на показателите на експлоатационната дейност на дружеството в сравнение с 2020 г. От началото на годината са реализирани 71 333 мин. закъснения на 4710 влака в пътническите превози, а силно влошеното състояние на подвижния състав и лоша организация при товарните превози, са довели до отлив на товародателите.
Политическото напрежение: Стоилов иска проверка на случайното разпределение на делата

© Юлия Лазарова


Посочва се също, че поръчаните 15 електрически локомотива Siemens "Smаrtron" не отговарят на европейските изисквания за оперативна съвместимост и националния план за внедряване на системата за управление на влаковото движение. Открити са нередности в процедурите по Закона за обществените поръчки, а хигиената във влаковете е ниска.


В последните месеци от мандата на кабинета "Борисов 3" ръководството на БДЖ се хвалеше с намаляване на дълговете, модернизация на подвижния състав и ремонти на инфраструктурата. В края на миналата година БДЖ получи и първите нови локомотиви от 34 години насам.


Подробности тук.

Агенцията за национална сигурност проверява енергийния холдинг

Валентин Николов

© Цветелина Белутова

Валентин Николов


Държавна агенция "Национална сигурност" е започнала проверка в Българския енергиен холдинг, съобщи БНТ. Агентите на ДАНС още преди седмица са започнали проверки на част от сделките, сключвани от БЕХ. Проверява се и как е защитена служебната информация, която се съхранява в холдинга. Пред "Нова телевизия" изпълнителният директор на дружеството Валентин Николов коментира, че става въпрос за рутинни проверки от страна на агенцията, както и за проверка по сигнал.


При първият си брифинг преди месец служебният министър на енергетиката Андрей Живков обяви, че дружествата в сектор енергетика, обединени под шапката на Български енергиeн холдинг, имат дългове за 2.5 млрд. Лв. Като проблем той посочи, че БЕХ иззема извънредни дивиденти от печелившите дружества и така "проблемът се прехвърля от болната глава към здравата".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK