Министърът на енергетиката поиска ново ръководство на "Булгартрансгаз"

Андрей Живков

© Юлия Лазарова

Андрей ЖивковПо-малко от седмица преди изборите служебният министър на енергетиката Андрей Живков поиска от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) да отстрани ръководството на "Булгартрансгаз" ЕАД, под чиято шапка е то. Поводът са действията на ръководителите на държавното дружество, свързани с проекта "Балкански поток", съобщи пресцентърът на министерството. Преди изборите ГЕРБ успя да бетонира за нов мандат няколко ръководни поста в енергетиката, сред които този на Валентин Николов, който застана начело на БЕХ.


При изпълнението на проекта държавното дружество не е поискало предварително одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, се разбра от доклад на регулатора. Той е в резултат на проверка, назначена със заповед на председателя на КЕВР Иван Иванов на 5 април, а резултатите от нея са били представени и обсъдени на закрито заседание на 2 юли, съобщава "Капитал".


От доклада се разбира, че "Булгартрансгаз" затъва в дългове покрай "Турски поток", като регистрира 2.57 млрд. лв. задължения и излиза на счетоводна загуба за 2020 г. От финансовия отчет на дружеството се вижда, че задълженията към банки се увеличават от 391 млн. лв. до 922 млн. лв., а търговските и други задължения на дружеството имат рекорден ръст - от само 10 млн. лв. в началото на 2020 г. до внушителните 1.25 млрд. лв. в края на годината.


В същото време девет от десетте договора за банков кредит, описани в проверката, са със срок над една година. За тяхното сключването дружеството отново не е поискало разрешение от КЕВР. Такъв е и друг от случаите - в пет от договорите за банков кредит са учредени залози, за което "Булгартрансгаз" също не е искало от комисията разрешение за извършване на сделката.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK