Промените в ръководството на Банката за развитие най-сетне са факт

Промените в ръководството на Банката за развитие най-сетне са факт

© Георги КожухаровВ Търговския регистър вече са вписани промените в надзорния и в управителния съвет на Българската банка за развитие (ББР), поискани от министъра на икономиката Кирил Петков. Това се случи, след като той обяви това, което е обществено известно от години - че банката кредитира големи бизнеси със съмнителна репутация, вместо да подпомага малкия и средния бизнес в България, каквато е задачата на банката по закон.


Част от надзорния съвет на банката вече са Васил Щонов, който беше служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г. в кабинета на Георги Близнашки, и Валентин Михов, който има опит в банки в Централна и Източна Европа, а сега се занимава с мениджмънт консултации във финансовия сектор.


В управителния съвет и като изпълнителни директори са вписани Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Крум Георгиев също е новият член на съвета.
Георгиев е бил изпълнителен директор на банка "Биохим" още през 90-те, по времето, когато е държавна. Тогава председател на надзора на банката е съветникът на премиера Жан Виденов Владимир Жеглов, като в по-късни години Георгиев е бил в управата на неговата "Дир.БГ". Бил е главен финансов директор на "Ален мак", а в последните години и във фирмите на бизнесмена Георги Василев. През 2014 г. е водач на листа в 23 МИР - София, на неговата партия "Република БГ".


Арабаджиев е лицензиран инвестиционен консултант, бил е портфолио мениджър в ОББ и "ОББ асет мениджмънт", а после инвестиционен мениджър в застрахователя "Уника". Той от години е част от "Зелено движение" и на последните избори включително беше кандидат-депутат от коалицията "Демократична България", в което той влиза.


Крум Георгиев е кадър на ОББ, като е заемал позиции в риск мениджмънта на банката.


Промените стават факт след няколко неуспешни опита от страна на министъра на икономиката, който е принципал на банката заради обжалвания от страна на членове на управата, чието отстраняване той поиска и заради отказ на съответния съдия да одобри исканията. Последното се оказа проблем за кадрови смени и в други държавни структури, при което се разбра, че делата попадат при един и същи съдии, а техните практики на разрешаване на подобни казуси за различни. Преди седмица пък с колегата му Асен Василев, министър на финансите, обявиха, че ще заведат насрещен иск за щети, нанесени на държавата от обжалващите промените.


Всички вписвания са от днешна дата, 7 юли.


Междувременно в Министерския съвет Петков обяви, че в определени месеци директорите са получавали заплати по 60 хил. лв. "Част от заплатите и компенсациите в ББР са с размери, които дори и мен ме накараха да ахна () 60 хил. на месец за една банка, финансирана с нашите данъци като капитал, е безумно. () Който иска да работи за тези пари, да ходи в частния сектор, не с нашите данъци", подчерта Петков.


Той обяви и готвени нови промени, които няма да позволяват подобни заплати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK