"Еврохолд" обяви, че е събрал чрез борсата парите за сделката с CEZ

"Еврохолд" обяви, че е събрал чрез борсата парите за сделката с CEZ

© Надежда Чипева, КапиталЕврохолд България" обяви, че е привлякъл над 157 млн. лв. (80.5 млн. евро) чрез публично предлагане на нови акции на Българската фондова борса (БФБ) - 80% от предложеното, но с една четвърт над необходимото за сделката за българския бизнес на чешката CEZ.


Между 9 юни и 7 юли международни и местни инвеститори са записали и платили близо 63 млн. нови акции, се казва в съобщението. Мажоритарният собственик на холдинга - "Старком холдинг" АД, е записал и платил близо 47 млн. нови акции, като ще запази контрол в компанията с над 50% дял. Водещо в света американско дружество за управление на активи е придобило 9% и ще бъде третият по големина акционер в компанията след "Старком холдинг" и финландския фонд KJK.


"По този начин "Еврохолд" набра приблизително 24% по-голяма сума от необходимите собствени средства (65 млн. евро) за придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и ще увеличи капитала си до 260.5 млн. акции. След регистрирането на новите акции пазарната капитализация на "Еврохолд" при текущата борсова цена ще достигне близо 650 млн. лв. (332 млн. евро), се казва в съобщението.
Набраните средства от публичното предлагане ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България, както и в инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане.


"Еврохолд" заявява, че ще използва набрания собствен капитал и осигуреното дългово финансиране за следващия етап от сделката с ЧЕЗ Груп, която трябва да приключи до 31 юли. Дълговото финансиране се осигурява от J.P. Morgan AG със синдикиран заем.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Сериозна компания.
  Вижте това
  https://www.eurohold.bg/eurohold-regional-presence-363.html
  В доста държави имат бизнес.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 2. 2 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Да бе, чрез борсата.... Някой да провери каква е печалбата на фирмата само от разликата между събрани такси от ГО и изплатени обезщетения, за които всъщност са предназначени тези такси. Еврохолд чрез Евроинс е сред най-големите играчи на този пазар, който възлиза общо на над 1 милиард лева годишно. От тях се изплащат обезщетения за има-няма 200 милиона лева, отделят се като резерв 50-60 милиона, а каквото остане си е чиста печалба.
  Реваха като вдовици, че ще ги ощетят обезщетения на близки и далечни роднини на загинали в ПТП, наложиха таван от мизерни 5 000 лева на по-далечни роднини (които обаче нерядко се грижат за племеници -сираци), ореваха света, че ги принуждават да заплащат "болки и страдания", но премълчаха, че зад тази формула всъщност са компенсациите за изгубен семеен доход от смърт на баща или майка - перо, което в нормалните държави изплаща доживот пари на наследници.
  Нужен е държавен застраховател да създаде истинска конкуренция и ред на пазара. При сегашната ситуация с пари от растящата ГО, ще си купуват не само енергоразпределения, но банки и каквито още бизнеси си помислите.
  И внимавайте какво ще се случи с побългарения вариант на бонус малус. Гласят ни яка тесла с предлаганото съотношение бонус-малус 23 на 400% - несрещано в държавите от ЕС. В Румъния след 12-годишна практика е 50 на 80%. Там Евроинс е сред големите играчи и не се оплаква от това съотношение.
  В Европа при изчисляване на коефициента бонус-малус се вземат предвид единствено причинени ПТП със застрахователни обезщетения, доказана или призната вина, тъй като само тези нарушения засягат пряко застрахователните фондове. За осталите - надвишил скоростта, говорил по телефона, отнел предимство, пил... си има санкции в правилника. При нас, за да увеличат печалбите на застрахователите, обръщат бонус-малус във възпитателно средство - санкция, дублираща все по-тежките наказания. При средно 1 милион нарушения годишно след 3-4 години всички ще сме в малуса и ще плащаме в най-добрия случай двойна ГО.

 3. 3 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#1] от "kvasimodo":

  То хубаво, ама все застраховане. Аз така и не разбрах защо решиха да се занимават и с енергетика. В България енергетиката е толкова обвързана с политиката, че даже правителства са падали заради цената на тока.

 4. 4 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Да бе, чрез борсата.... Някой да провери каква е печалбата на фирмата само от разликата между събрани такси от ГО и изплатени обезщетения, за които всъщност са предназначени тези такси. Еврохолд чрез Евроинс е сред най-големите играчи на този пазар, който възлиза общо на над 1 милиард лева годишно. От тях се изплащат обезщетения за има-няма 200 милиона лева, отделят се като резерв 50-60 милиона, а каквото остане си е чиста печалба. Реваха като вдовици, че ще ги ощетят обезщетения на близки и далечни роднини на загинали в ПТП, наложиха таван от мизерни 5 000 лева на по-далечни роднини (които обаче нерядко се грижат за племеници -сираци), ореваха света, че ги принуждават да заплащат "болки и страдания", но премълчаха, че зад тази формула всъщност са компенсациите за изгубен семеен доход от смърт на баща или майка - перо, което в нормалните държави изплаща доживот пари на наследници. Нужен е държавен застраховател да създаде истинска конкуренция и ред на пазара. При сегашната ситуация с пари от растящата ГО, ще си купуват не само енергоразпределения, но банки и каквито още бизнеси си помислите. И внимавайте какво ще се случи с побългарения вариант на бонус малус. Гласят ни яка тесла с предлаганото съотношение бонус-малус 23 на 400% - несрещано в държавите от ЕС. В Румъния след 12-годишна практика е 50 на 80%. Там Евроинс е сред големите играчи и не се оплаква от това съотношение.В Европа при изчисляване на коефициента бонус-малус се вземат предвид единствено причинени ПТП със застрахователни обезщетения, доказана или призната вина, тъй като само тези нарушения засягат пряко застрахователните фондове. За осталите - надвишил скоростта, говорил по телефона, отнел предимство, пил... си има санкции в правилника. При нас, за да увеличат печалбите на застрахователите, обръщат бонус-малус във възпитателно средство - санкция, дублираща все по-тежките наказания. При средно 1 милион нарушения годишно след 3-4 години всички ще сме в малуса и ще плащаме в най-добрия случай двойна ГО.
  —цитат от коментар 2 на Petio Petkov


  Един милион глупости си написал. Коя държавна компания в България може да направи истинска конкуренция изобщо?

 5. 5 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  На шкафчето на Борисов борса ли му казват вече?

 6. 6 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  До коментар [#3] от "Locke":

  Прав сте. Мой приятел от тази сфера казваше, че има две неща в бизнеса за които се стреля и те са търговия с оръжие и енергетика.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 7. 7 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#3] от "Locke":Прав сте. Мой приятел от тази сфера казваше, че има две неща в бизнеса за които се стреля и те са търговия с оръжие и енергетика.
  —цитат от коментар 6 на kvasimodo


  Застрахователен и банков сектор пропусна! Тези четирите са големите пици, за които се стреля най-много.

  Българите допуснаха огромна грешка, като оставиха мутренскокомунистическите правителства да изгонят ЧЕЗ!

 8. 8 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Ето данни от инвестор.бг за изплатените претенции за имуществени и неимуществени вреди пред последните години - да се уверите, как всеки от близо 3-те милиона собственици на автомобили у нас допринася за баснословните печалби на застрахователите. Според същия източник, само приходите от ГО (45% от общите) възлизат през 2020-та на над 1 милиард лева. Извадете от този милиард общата сума на изплатени имуществени и неимуществени претенции и ще разберете, че 90 ст от всеки ваш лев за застраховка ГО влиза директно в джоба на застрахователя, а не отивва по предназначение - за обезщетения на пострадали в ПТП.
  https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/s-40-namaliavat-izplatenite-obezshteteniia-po-grajdanska-otgovornost-prez-2020-g-322183/
  https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/zastrahovatelite-sa-realizirali-prihodi-za-nad-24-mlrd-lv-prez-2020-g-325447/

 9. 9 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Ето данни от инвестор.бг за изплатените претенции за имуществени и неимуществени вреди пред последните години - да се уверите, как всеки от близо 3-те милиона собственици на автомобили у нас допринася за баснословните печалби на застрахователите. Според същия източник, само приходите от ГО (45% от общите) възлизат през 2020-та на над 1 милиард лева. Извадете от този милиард общата сума на изплатени имуществени и неимуществени претенции и ще разберете, че 90 ст от всеки ваш лев за застраховка ГО влиза директно в джоба на застрахователя, а не отивва по предназначение - за обезщетения на пострадали в ПТП. https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/s-40-namaliavat-izplatenite-obezshteteniia-po-grajdanska-otgovornost-prez-2020-g-322183/ https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/zastrahovatelite-sa-realizirali-prihodi-za-nad-24-mlrd-lv-prez-2020-g-325447/
  —цитат от коментар 8 на Petio Petkov


  С изключение на единици (мисля че са Алианц и Групама), целият банков и застрахователен сектор в България е овладян от мутри и комунисти. Достатъчно е да се потърси информация за собствениците на дружествата и картинката става ясна! Всички са познати имена.

  Кражбата съответно е логична - повечето правителства досега, са на мутри и комунисти!

 10. 10 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 317 Любопитно

  До коментар [#6] от "kvasimodo":

  И погребалните услуги и боклука

 11. 11 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Интересно. Искам да купя нещо ама нямам пари та дайте заем обачее са ме одобрили за покупката. Не че не е така с всички апартаменти, но все ми се сърува, че за неща от държавно значение първо сумата по сделката трябва да се превежда по сметка на държавата и след като излезе че няма задължения към бюджета и минат разрешенията чак тогава да се прехвърля на купувача. Това все пак е електроразпределително дружество, а не кварталната бакалия.

 12. 12 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1168 Весело

  До коментар [#2] от "Petio Petkov":

  Хахахахахаха, държавен застраховател му се дощял на човека.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 13. 13 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#2] от "Petio Petkov":

  А защо да ти проверяваме ние - провери си сам, фирмата е публична и си качва отчетите на страницата, освен че ги подава към БФБ.
  Ама айде от мен да мине, извадих ти някои обобщени числа за 2020:
  Бруто приходи от премии: 913 милиона
  Получени обезщетения от презастрахователи: 264
  Общо 1.25 милиарда, но имат и приходи от такси и комисионни та става 1.38
  Изплатени щети: 558
  Отсъпени премии на презастрахователи: 411
  Общо почти към милиард разходи.
  Като добавят и другите разходи - оперативни, за технически резерви, аквизиционни (предполагам тук са комисионните, които плащат на брокерите за да сключват застраховки) стават 1.35 милиарда
  Тоест нетна печалба към 30 милиона - но това е от всички застраховки, не само от задължителната ГО. Не знам дали ги репортват по сегменти - рови ако ти се търси.

 14. 14 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Сериозна компания.Вижте товаhttps://www.eurohold.bg/eurohold-regional-presence-363.html В доста държави имат бизнес.
  —цитат от коментар 1 на kvasimodo


  Огромен бизнес, а сайта им модел от 1999 г

  Лъха на дърти комунисти от всякъде

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK