"Еврохолд" обяви, че е събрал чрез борсата парите за сделката с CEZ

"Еврохолд" обяви, че е събрал чрез борсата парите за сделката с CEZ

© Надежда Чипева, КапиталЕврохолд България" обяви, че е привлякъл над 157 млн. лв. (80.5 млн. евро) чрез публично предлагане на нови акции на Българската фондова борса (БФБ) - 80% от предложеното, но с една четвърт над необходимото за сделката за българския бизнес на чешката CEZ.


Между 9 юни и 7 юли международни и местни инвеститори са записали и платили близо 63 млн. нови акции, се казва в съобщението. Мажоритарният собственик на холдинга - "Старком холдинг" АД, е записал и платил близо 47 млн. нови акции, като ще запази контрол в компанията с над 50% дял. Водещо в света американско дружество за управление на активи е придобило 9% и ще бъде третият по големина акционер в компанията след "Старком холдинг" и финландския фонд KJK.


"По този начин "Еврохолд" набра приблизително 24% по-голяма сума от необходимите собствени средства (65 млн. евро) за придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и ще увеличи капитала си до 260.5 млн. акции. След регистрирането на новите акции пазарната капитализация на "Еврохолд" при текущата борсова цена ще достигне близо 650 млн. лв. (332 млн. евро), се казва в съобщението.
Набраните средства от публичното предлагане ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България, както и в инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане.


"Еврохолд" заявява, че ще използва набрания собствен капитал и осигуреното дългово финансиране за следващия етап от сделката с ЧЕЗ Груп, която трябва да приключи до 31 юли. Дълговото финансиране се осигурява от J.P. Morgan AG със синдикиран заем.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK