Заплатите на шефовете на Банката за развитие ще бъдат намалени

Стамен Янев

© Цветелина Белутова, Капитал

Стамен ЯневЗаплатите на оперативното ръководство на Българската банка за развитие ще бъдат намалени. Това е едно от първите неща, които е поискал новият надзорен съвет, съобщи пред Би Ти Ви председателят на надзора Стамен Янев.


Неотдавна министърът на икономиката Кирил Петков съобщи, че предишното ръководство си е определило нереално високи заплати, достигащи до 60 хил. лв. в отделни месеци.


"Част от заплатите и компенсациите в ББР са с размери, които дори и мен ме накараха да ахна. 60 хил. лв. на месец за една банка, финансирана с нашите данъци като капитал, е безумно. Който иска да работи за тези пари, да ходи в частния сектор, не с нашите данъци", заяви Петков по-рано тази седмица след като след обжалвания и съдебни дела назначеното от него ръководство на банката все пак беше вписано в Търговския регистър и можа да заработи.
Янев, който е единственият в надзорния съвет от времето преди служебния кабинет, уточни днес, че самият той никога не е получавал заплата в банката, защото като държавен служител на ръководен пост няма право на втора заплата за участието си в борда. Сега той е председател на Агенцията за инвестициите, а преди това беше зам.-министър на икономиката.


Янев поясни, че членовете на управителния съвет, които ръководят оперативно банката, получават заплати, обвързани с размера на активите, които управляват и средните за сектора без да посочва конкретни суми. Преди две години тогавашният изпълнителен директор Стоян Мавродиев получаваше по 36 хил. лв. месечно, което тогава медиите изчислиха, че е около пет пъти повече от заплатата на министър-председателя Тогава той се оказа най-високо платеният служител в държавна институция. Сега от съобщеното от министър Петков излиза, че и след напускането на Мавродиев тази практика е продължила.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK