В какво се превръщат ваканционните имоти

В какво се превръщат ваканционните имоти

© Асен ТоневКризата с коронавируса попречи на руснаците с имоти в България да стигнат до тях през миналата година. Сега ситуацията е леко подобрена. Не много по-различна е ситуацията и за гражданите на Великобритания, които все още имат собственост тук. В същото време засилената активност за покупка на ваканционни имоти сред българите в последните години получи силен тласък заради пандемията, което според специалистите дори променя концепцията за ваканционен имот.


В допълнение на това несъществуващите на практика лихви по депозитите кара много хора с авоари да им намерят по-подходящо място, за да имат доходност от тях, каквото неизменно в България остава покупката на имот.


Руснаците не се отказват


Към момента не бих казала, че има масов отлив и опит за продажба на имоти от страна на руснаците. Разбира се, част от тях продават имотите поради различни причини, сред които и невъзможността да ги посещават или променени обстоятелства в семеен план. Но това е естествен процес и той следва нормалния ход на живота, коментира пред "Дневник" Полина Стойкова, изп. директор на "Бългериан пропъртис".
Допълва, че все повече се чува руска реч по крайбрежието за разлика от миналото лято. "Руснаците изчакваха да видят каква ще бъде ситуацията това лято и в момента са по-спокойни, някои хванаха първите полети, за да дойдат в България, и планират да останат тук по-продължително време. Така че масова разпродажба от страна на руснаци няма", посочва тя. За британците казва, че от 10 г. са по-скоро в ролята на продавачи, поради което Брекзит и пандемията не слагат отпечатък върху поведението им. По-скоро те отново биха влезли в ролята на купувачи, но редица фактори, последно спирането на чартърните програми за това лято, пречат на интереса да се материализира.


В какво се превръщат ваканционните имоти

© Цветелина Белутова, Капитал


Чужденците в момента са в изчаквателна позиция, допълва Димитринка Костадинчева, регионален мениджър на "Адрес" във Варна. Посочва, че няма тенденция чужденци да продават, а пазарът се движи от "българи за българи". "Тук-там някой руснак продава, но по-скоро от битови необходимости, а не заради пандемията или пък британците заради Брекзит", допълва тя.


Екатерина Желяпова, търговски директор "Ваканционни имоти" в "Грийнлайф" (компанията има два обекта - в Созопол и в Поморие), посочва, че 80% от сделките са с български купувачи, като само единични са тези с украинци, руснаци, израелци, но не те определят пазара. "В момента разчитаме основно на българския купувач, предимно семейства с деца - търсят вариант за семейна почивка в собствен дом, освен това искат да инвестират спестени пари, които в банките не им носят доходност", казва тя. Допълва, че основен катализатор на тези процеси е пандемията, допълнена от ниските лихви в банките, които карат хората със спестени пари да ги пренасочат.


Ваканция завинаги


В "Адрес" наблюдават интересна тенденция, характерна за големите градове с красиви крайградски зони, които имат и добра връзка с центъра. Бизнесът се изнесе в покрайнините на градовете и много българи търсят имоти там, отбелязва Костадинчева. Дава пример с Варна, където строителството вече е свързало напълно града с курортите наблизо, строи се евтино и много хора купуват имоти, за да живеят целогодишно, защото бързо могат при нужда да стигнат в града. Търсят се имоти със собствени градини, басейни, парк наблизо, изрежда тя.


Ваканционните имоти стават място за живеене.


Димитринка Костадинчева,

"Адрес", Варна


Посочва, че битувалото допреди години понятие втори дом в района на Варна вече изчезва, след като хората се изнасят трайно, а не за почивката само.


Впечатленията й се потвърждават и от "Грийнлайф". "И ние сме забелязали тази тенденция, тя все повече ще се затвърждава", казва Желяпова: Много хора искат да комбинират почивката със семейството с работата и използват ваканционния имот едновременно и за изнесен летен офис. Обяснява, че лесното пътуване от преди години сега е затормозено от нуждата от тестове и отнема повече време. "А с имот в България могат да тръгнат сутринта в събота, да го ползват, без да мислят за организация по пътуването и да правят тестове", дава пример за мотивацията на новите клиенти.


Българите са основни купувачи на морски имоти през последните години, като това включва и 2018-2019, годините преди пандемията, посочва и Полина Стойкова. "Съвсем естествено изгодните цени и нарастващата покупателна сила на българите ги привлече да си имат собствен дом на морето. Нещо, което е изключително достъпно на фона на цените на имотите в градовете. Ограниченията за пътуване в чужбина дадоха допълнителен тласък на този интерес, тъй като хората решиха, че е по-целесъобразно да си имат нещо в нашата страна, а и тук реално си имаме всичко", допълва тя.


В какво се превръщат ваканционните имоти

© Цветелина Белутова, Капитал


Нейното наблюдение е, че мнозина са преосмислили България като дестинация. По нейни впечатления живеещите зад граница, включително със смесени бракове, също са пристъпили към такива покупки, чрез които да съчетават ваканциите с посещение на близките.


Все пак следва да се отбележи, че чуждестранните купувачи по морето, особено в района на Слънчев бряг, все още са около половината от купувачите на имоти и техният интерес не е спаднал. Сега купуват повече чужденци от Централна Европа, Румъния - които биха могли да пътуват с кола до имотите си, допълва тя.


Какво движи пазара


Пазарът в момента се движи от новото строителство, строителите са много активни заради сериозния интерес от страна на купувачите, обусловен от ниските лихви по заемите и по-голямата доходност, която дават вложенията в имоти, казва Костадинчева. Половината от сделките през агенцията са платени с кредити, а останалите - по-голямата част от сумата, са собствени средства, допълнени от заеми. Отбелязва, че в момента банките отпускат 50-75% от стойността на имота като кредит.


Най-често клиентите купуват със спестени пари, но все още има и такива, макар и по-малката част, с кредити, казва и Желяпова. Казва, че някои клиенти на компанията плащат със смесено финансиране, като в някои случаи дори да имат цялата сума да платят имота, вземат допълващ заем заради ниската лихва.


Полина Стойкова посочва, че инфлацията все още е в рамките на таргетираните нива и е рано да се говори за ефектите от нея. И тя на свой ред посочва като двигател на интереса на българите липсата на лихви по депозитите в банките, евтиното банково кредитиране, повишаващите се доходи и най-вече нуждата от "собствено място за отдих, независещо от хотели, резервации и ограничения, където да можем нормално, качествено и за по-дълго време да почиваме и да се радваме на живота". Припомня, че това на практика са същите подбуди, които са карали и британците, и руснаците да купуват имоти в България, а сега е дошъл редът на българите.


Цените се удържат. Засега


Въпреки тази активност в този сегмент на имотния пазар брокерите не отбелязват ръст в цените за разлика от този при жилищата. "В момента няма осезаемо увеличаване на цените, защото засиленият интерес е от българи, които заместиха руските купувачи", е обяснението на Желяпова. Отбелязва, че все пак заради сериозния ръст в цените на материалите (повече за това четете тук) няма как това да не оскъпи и новостроящите се имоти. Цените във ваканционния сегмент винаги ще са по-ниски от тези на градското строителство, но поскъпването на суровините няма как да не се отрази, допълва тя.


Не трябва да забравяме, че се търсят предимно завършени жилища с луксозни общи части. Ако не е ново строителство, да е красиво завършен имот и тогава купувачите са готови да платят цена над средната за района, коментира своите наблюдения Костадинчева.


Към момента за първото полугодие имаме почти двойно повече сделки в морските курорти спрямо същия период на 2020 г. Това е разбираемо с оглед на пандемията и стреса от нея, затварянето и ограниченията миналата година. Но сделките са повече и спрямо 2019 г. и това го виждаме и в други пазарни сегменти. Това води до изчерпване на наличностите и това ще доведе до леко покачване на цените, анализира Полина Стойкова. Дава пример с апартаментите в най-големия курорт - Слънчев бряг, където имотите се продават на цени около нивата от миналата година - 490 - 500 евро/кв.м, а отделяните бюджети са около 25 - 30 хил. евро.


По-предпочитано място за българите се очертава да бъде Свети Влас, където много от имотите имат гледки към морето и има усещането за по-елитен курорт, смята тя. Там съответно цените са по-високи, както и отделяните бюджети за покупка - средно около и над 35 - 40 хил. евро.


Какво се търси


Българите търсят по-евтини жилища - големи студиа или двустайни апартаменти, е равносметката за момента на "Бългериън пропъртис". Стойкова казва, че не липсва интерес и към премиум комплекси и локации на първа линия с гледка. "Пазарът предлага достатъчно за всякакво търсене, но има и известно изчерпване на наличните предложения. Прави впечатление, че сериозните купувачи, които са взели решение за покупка, се активизират и купуват още в първите месеци на годината, в зимния и пролетния период, за да може да ги ползват през лятото. Тогава се купуват и най-изгодните имоти", анализира тя.


Екатерина Желяпова отбелязва, че най-желани са апартаменти с 1-2 спални, основно в затворени комплекси, а хората са готови да платят повече, но да знаят, че имотите са с осигурена поддръжка, охрана, предлага се тяхното управление, ако желаят да ги дават под наем. А също да са на първа линия, до хубави плажове. В обекта на компанията в Поморие прави впечатление, че клиентите по-скоро търсят вариант не само да си почиват, но да ползват имота целогодишно, а и гледат на него като място, където могат да живеят, като се пенсионират, допълва тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Няма по-глупаво нещо от това да се набуташ с една торба пари
  за съмнителното удоволствие да станеш горд собственик
  на мини-кошарка на тукашното мръсно БетоноМорие
  когато със спестените от този излишен разход пари,
  можеш цял живот да обикаляш на Ол Инклузив морските курорти
  по целия свят.

 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  Това което се вижда на снимките е потресаващо.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Това което се вижда на снимките е потресаващо.
  —цитат от коментар 2 на Ан Он


  Точно товеа щях да напиша!
  Кв Лозенец в евтина версия и кацнал въргу красивото ни черноморие... уви безвъзвратно заличено...

 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Да си купиш парче бетон измежду други парчета бетон, в който да СИ ПОЧИВАШ !

 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Да си купиш парче бетон измежду други парчета бетон, в който да СИ ПОЧИВАШ !
  —цитат от коментар 4 на Тони КОСТОВ


  Като отидеш на хотел в какво почиваш?

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Няма по-глупаво нещо от това да се набуташ с една торба париза съмнителното удоволствие да станеш горд собственикна мини-кошарка на тукашното мръсно БетоноМориекогато със спестените от този излишен разход пари,можеш цял живот да обикаляш на Ол Инклузив морските курорти по целия свят.
  —цитат от коментар 1 на Hawaii


  Чак пък една торба пари.. Тези мини кошарки са по 30-40 хлд. €. Друг е въпросът дали човек може да води пълноценен живот в такава дупка с неясна, постоянно меняща се такса за обща поддръжка, шумът от общия басейн/ нощен бар и виковете на перманентно пияни руснаци и англичани.. Аз даже и на кратка почивка ке бих отишъл на такова място..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Кой ще се пенсионора в тези комплекси? Да си живее сам зимата сред нищо неработещо и да гледа прозорците на съседите? Много далече е от Флорида или италианските езера, където всъщност хората отиват за това, в къщички с градини и пространство, а не тези кошери.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Българите все пак имат правилно отношение към собствеността на имоти.
  Това един вид свобода, спокойствие, инвестиция.
  За справка- BlackRock в УСА дето покрай пандемитията изкупуват де що видят.
  Бъдещето се очертава, като живот под наем и достатъчно скъпи имоти, недостъпни за масовия потребител.

 10. 10 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 526 Весело

  Снимките говорят повече и по-ясно от интервюираните брокери!

 11. 11 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 883 Неутрално

  В Гърция масово ваканционните имот са къщички до 100 кв. Не са високи и хората си живеят през пролетта, лятото и есента. Тук в какво живееш? Единствено гледка към морето и шум, шум, шум.... В голяма част от Испанания е същото.

 12. 12 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 640 Любопитно

  В гнезда за корморони ,не ли?

  Много съм прост
 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#6:"venci4"][/quote]

  Един приятел си купи апартамент 75 квадрата в Несебър за 20 хиляди евро .Доста им паднаха цените.Жена му с децата цяло лято са там.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Няма по добра инвестиция от морския ми имот във Варна ,затворен комплекс ,с басейн и около 600 лв годишна подръжка ,спестили сме само от хотели десетки хиляди ,които хвърляхме на вятъра десетки години , да не говорим за дете студент ,за който не сме дали нито лев наем за 6 години ,а там са от 500 нагоре ,а и цената на имота за 7 години се вдигна с 50% .

 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#7] от "fpyyh":

  Напротив ,във Варна е пълно с руски пенсионери успешно живеещи вече години в имотите си в кварталите над пътя за Златните ,липсата на асфалтирани улици е идинствения минус на цялата идилия , но климата е страхотен ,има всякакви магазини и услуги .

 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#11] от "evtimvz":

  Да бе , вече по 300000 сносните имоти и цяла зима само вятър и студ и никакви работещи

 18. 18 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  [quote#5:"Мусаши"][/quote]

  Избираш си хотел, който не прилича на тая идиотщина от снимката.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 19. 19 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2506 Любопитно

  Превръщат се в грозотиите от снимките по фекаломорието.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 20. 20 Профил на Milena Vicheva
  Milena Vicheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В определени комплекси продават студиа и по 8000-9000. €, почти колкото една почивка в Доминикана.
  Може би пък си струва да се поразмисли върху идеята за жилище по Черноморието?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  В мухлясали дупки и бреме за собствениците

 24. 24 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  ДОбре, нали не съм само аз който намира снимките абсолютно отблъскващи... никога не бих си купил жилище било то и ваканционно в тия наблъскани блокчета .. отврат

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 25. 25 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Има луди, които още са готови да си хвърлят парите на вятъра за някоя от дупките на снимката.
  Българите и румънците вече почти не ходят на българското бетономорие. Руснаците и те приключиха с това поради кризата в Русия, но уж заради вируса.
  В следващите години предстоят масови фалити и разпродажби на хотели по бетономорието, но няма да има купувачи. Същото е и с ваканционните апартаментчета. Ще ги гледаме като обрасли в бурени и рушашти се паметници на глупостта и алчността.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 26. 26 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2506 Любопитно

  До коментар [#25] от "quatro_4x3":

  А където все още ходят руснаци, отказват да плащат разходи и такси за поддръжка на общи части, пример Порт Палас до Слънчев ден.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Весело

  На юг от Бургас колко язовира има и кво ги чака.....

 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  До коментар [#16] от "edin drugii":

  > липсата на асфалтирани улици е идинствения минус на цялата идилия ,
  > но климата е страхотен ,има всякакви магазини и услуги .

  И как стигаш до магазините и услугите като няма улица ?

  Идилия.

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Това винаги са били дупки, всеки живял близо до морето, знае какво прави морския въздух с тия сгради, всичкото желязо корозира, пластмасата се разпада, супер влага, която избива отвсякъде. Тия жилища не можеш да ги изплатиш, преди да е дошло времето за ремонт.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Руснаците нямат особен избор, така че все още няма да продават масово. Британци и ирландци, обаче, които купуваха имоти с цел "инвестиция" би било по-добре да продават. Защото нито имотите им ще започнат да носят нещо, нито цената им ще се вдига. Напротив - само ще трупат разходи за данъци, поддръжка, охрана... Жалко само, че строителният бум съсипа места като Св.Св.Константин и Елена, Несебър-Сл.Бряг-Св.Влас и особено Южното Черноморие на юг от Бургас.

 32. 32 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Любопитно

  Като отидеш на хотел в какво почиваш?
  —цитат от коментар 5 на Мусаши


  Ти явно не си излизал от панелката в Люлин никога през живота си 😂

  Като за начало с парите които ще заровиш в този "ваканционен" имот можеш да почиваш поне десет години по различни точки по света. След това си спестяваш всякакви поддръжки, такси, данъци и дори няма да споменавам пияните съседи всеки път в който си ползваш имота който де факто никога не е наистина твой, защото ще се опитваш да го даваш под наем на други с илюзията за "почивка" през останалото време. Това е само схема за пране и укриване на пари, но не и инвестиция ако е само един апартамент. Инвестиция е била за тези които са построили цялата сграда, но определено не е за тези които купуват.
  Инвестиция трябва да ти носи постоянен доход....това е постоянен разход.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 33. 33 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Хахаха-централна градска къща в София ?Най-големият виц .Виж в някое от околните села,които станаха софийски квартали има къщи.
  —цитат от коментар 30 на Мусаши


  Викаш, такова животно къща в центъра нЕма, а?
  Само вие селяците може да живеете в къщи, а?
  Бссейна ми е на няма 500 метра от мен, и е снабден с ресторант и пълен с какички🤩 а не да жулим бира Славена у туби в калния ми двор у село Врани Кон , Търговишко...
  Сега ще те отворя на един софийски лаф- Бирата е каруцарско пирие, защото каруцарите в Коньовица са пиели бира навремето... ;)

  Не може всички да са от село като вас, селски! 🤣🤣🤣

 34. 34 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1785 Весело

  До коментар [#24] от "bludniq_sin":

  Много си краен!
  Брокерите на това му викат “кокетно и модерно застрояване на района”.
  Абе, изгъзица с други думи ;)

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 759 Неутрално

  [quote#35:"pontius_glarus"][/quote]

  Разгледай за какво море и плажове става въпрос около острова! Плажа не струвал,вика :)))

 37. 37 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#25] от "quatro_4x3":А където все още ходят руснаци, отказват да плащат разходи и такси за поддръжка на общи части, пример Порт Палас до Слънчев ден.
  —цитат от коментар 26 на Consumer


  да не говорим за набезите им по овощните градини и лозята. И винаги е било така, не е причина само обедняването им. Манталитетът им от времето на комуналките не е еволюирал много.

 38. 38 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Доскоро политиците, навсякъде по света, спрягаха мантрата, че няма нищо по-хубаво от поскъпването на имотите, защото така собствениците забогатявали по естествен начин.

  Отняколко месеца, мантрата е обратната- че имотите са твърде скъпи за младите.

  Явно някой го е страх от революции. Очаквайте промени.

 39. 39 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Това винаги са били дупки, всеки живял близо до морето, знае какво прави морския въздух с тия сгради, всичкото желязо корозира, пластмасата се разпада, супер влага, която избива отвсякъде. Тия жилища не можеш да ги изплатиш, преди да е дошло времето за ремонт.
  —цитат от коментар 29 на chepokalipsis


  Точен коментар. За 5 години се скапват.

 40. 40 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Превръщат се в гета, то се вижда на снимките.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 2244 Весело

  До коментар [#15] от "edin drugii":

  Докторе, ти защо постоянно се оплакваш в тоя форум колко са зле докторите във България заради ниските вноски за здраве?

  Чисто нов мерцедес от представителството, ваканционен имот с басейн във Варна...

  Усещаш ли се в какво противоречие си или?

 45. 45 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Българите все пак имат правилно отношение към собствеността на имоти.Това един вид свобода, спокойствие, инвестиция.За справка- BlackRock в УСА дето покрай пандемитията изкупуват де що видят.Бъдещето се очертава, като живот под наем и достатъчно скъпи имоти, недостъпни за масовия потребител.
  —цитат от коментар 9 на enter_k


  Ако пресметнеш, колко години ще ходиш на море за цената (и поддръжката) на една морска панелка там, или колко време ще живееш под наем с парите за едно градско жилище, ще се усетиш, че няма много сми от покупка. Да не говорим за удобството да можеш се преместиш по всяко време, за да ти е удобно по месторабота и да избегнеш целия трафик и загубено време.

  Покупката на жилище има смисъл само като инвестиция и доколкото инвестицията в България въобще има смисъл.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  А руснаците и не само те се отказват масово поради ред причини, това което пише тук не е вярно. Тези "статии" финансирани от едни агенции от край време са си манипулиращи. Трябва да върви бизнеса все пак ...

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2506 Любопитно

  Вече писах под друга тема, миналото лято се "наградих" с три нощувки в подобна недозавършена бетонова грозотия над Бутамята в Синеморец - Аполония Палас. Първоначално инвеститора е продавал апартаменти във ваканционен комплекс, после го е закъсал с продажбите и го е префасонирал на апартхотел.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 53. 53 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  трябва да си завършен идиот, за да "почиваш" в грозен бетон и да ловиш кафяви алтайчета във водата.

  РИП Бг красиво черноморие от моето детство.

 54. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Строят като побъркани, като има кой да им позволява а без нови язовири ще лочат жабетата, неизбежно е, въпрос на време..... и покрай тях и Бургас и Варна скоро може да се У'вонят на фекалии....

 55. 55 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1073 Весело

  До коментар [#25] от "quatro_4x3":

  Аз от 2009-та чакам разпродажбите на хотелите по Черноморието още тогава тук обещаваха хотели по 1 лев. Като ги пуснат ми се обади!

 56. 56 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Агенциите продължават да ни набиват термина "инвестиция". Инвестиция е нещо, което носи дивиденти когато пърите се въртят. Покупката на надценен имот, който няма да се дава под наем, не е инвестиция, а "паркиране" на парите. Вярно, може да запази парите от обезценяване, но не е инвестиция.

 57. 57 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Поредната платена от брокерите статия. Поне го маркирайте, Дневник. Ваканционен имот в България е синоним на бивш хотел който разпродава стаи на парче. С други думи имаш нефункционална жилищна площ която ще ползваш два месеца в годината... Макар че не знам работещ с 60 дни отпуска. И къде точно е инвестицията? Че цената на този имот ще расте?! Съмнявам се. Даже имам наблюдения, че цените на тези ваканционни имоти са с тренд надолу.
  И да, да почиваш в такъв имот е като да "почиваш" на Слънчев бряг. Пълен нонсенс.

 58. 58 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#35] от "pontius_glarus":

  Плажът не струвал защото бил каменист...
  Ох, ох...То това е хубав плаж, каменист е, защото планината влиза в морето...след това продължава в самото море, дъното е такова също. Съответно на подобем плаж можеш да зе гмуркаш прежквяването е прекрасно, около теб е пълно с диви животни във водата, а най сероятно и на сушата, където пък имаш гори най - вероятно. На подпбен плаж можеш за отидеш с яхта или да изпоозваш неща като каяци и всякакви подобни морски играчки...

  Освен ако не си на 4 години и да искаш да ровиш из пясъка с лопатка, пясъчен плаж означава че имаш зад него равно поле и в морето пред него същото полегато пясъчно дъно с почти нищо като живот в гази зона, изключая са тропическиге острови, които и затова са толкова хубави заради рифовете в морето и пясъка на плажа ограден с джунгла...

  Ако идеята ти за плаж е да събираш тен легнал за тази цел има басейни, тераси, дворове покриви....

 59. 59 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 240 Неутрално

  много българи забравят Крим.

 60. 60 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#59] от "Petko Popov":

  стига вадихте караконджули бе. Крим винаги е бил част от руската империя,докато украинеца Хрушчов не го вкарва в пределите на Украйна. Там има руска военна база. С което не искам да кажа, че одобрявам окупацията му, а че няма нищо общо между Крим и ваканционните имоти на руснаците

 61. 61 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#32] от "padrino":

  Всичко това е вярно, но с ваканционния имот не си зависим от време, резервации, хазяи. Когато ти скефне, се мяташ на колата и отиваш на почивка. Същото, както с вилата. Това, обаче, си има доста солена цена, както сте обяснили по-горе.

 62. 62 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Все ми се струва, че статията носи рекламен характер и особено ме впечатли, че предложенията се изчерпват:) . А иначе, който има излишни ( може би и не съвсем законни:)) пари - моля, да купува каквото иска.
  Аз не съм и от противниците на родното черноморие, макар че като любител на по дивия му вариант, не останаха много места, които да отговарят на това условие, но принципно предпочитам да мога да ходя на различни места, а не да съм вързан за едно и особено за някое от тези, които са нагъчкани едно в друго. Като сложиш първоначалната цена и добавиш подръжка, издръжка и прочее разходи и освен това, като си вързан за едно и също място... не ми изглежда много разумно.

 63. 63 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Все ми се струва, че статията носи рекламен характер и особено ме впечатли, че предложенията се изчерпват:) . А иначе, който има излишни ( може би и не съвсем законни:)) пари - моля, да купува каквото иска.
  Аз не съм и от противниците на родното черноморие, макар че като любител на по дивия му вариант, не останаха много места, които да отговарят на това условие, но принципно предпочитам да мога да ходя на различни места, а не да съм вързан за едно и особено за някое от тези, които са нагъчкани едно в друго. Като сложиш първоначалната цена и добавиш подръжка, издръжка и прочее разходи и освен това, като си вързан за едно и също място... не ми изглежда много разумно.

 64. 64 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2506 Любопитно

  До коментар [#61] от "ivanpopov":

  Това не беше проблем до преди две години по обясними причини, букваш от днес за утре и се мяташ на колата.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 65. 65 Профил на gaq09398612
  gaq09398612
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Тъй-тъй,а нещо за пречиствателни станции или паркинги....Ами това са подробности , важно е гледката да е към морето...

 66. 66 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#34] от "мики маус":

  Не знам .. нямам клаустрофобия но само като го гледам и ме избива студена пот. Това е неприемливо дори в квартали като лозенец в софия, но да имам ваканционен имот и да се набия на още от същото - не благодаря.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 67. 67 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Каква инвестиция е нещо, което се разпада отще от както е построено. Св. Влас било хубаво заради гледката....моля? Какво му е хубавото като е застроено до билото на планината и на връщане ти трябва лифт да се прибереш че долу разбира се няма места за паркиране, няма плаж, пясък... Това на снимката пък е от Созопол ако не се лъжа - пълен кошмар. Същото е и в Пампорово и Банско - е*ати далаверата поддръжката да е повече от евентуален наем при пълна заетост. По-добре събери парите в един чувал и ги изгори. За 1 седмица да отидеш ама за 2 месеца или да се пенсионираш в бетонена кутия няма смисъл. На "колегите" с вилата ще спомена, че има прилика, но вилата е на 20-30-50км от вас за да ходиш в петък вечер. Когато вилата ти е на 500км със сигурност гориш пари. Брокерите явно са умряли от глад, но това определено не е наш проблем.

  Един Българин
 68. 68 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  Е как, това е един успешен иневстиционен проект :) (иронично)

  Който разреши това нещо да се случи грях му на душичката! 69. 69 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#34] от "мики маус":

  Фандъклийските специалисти по градска среда му казват "Уплътняване на пространството" :)

  А ние в наше село си му викаме Осиране :)

 70. 70 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 587 Любопитно

  С парите дадени за такъв "имот" ,ще почивам минимум 10 години на различни места които нямат нищо общо с нашето "море".Да не споменавам таксите "поддръжка" която на година ти излизат колкото една почивка.

 71. 71 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#70] от "lout66":

  Точно. С такси от по стотина и повече лева на месец, за година даваш 1000+ лева, при все че може да си там само за няколко седмици.

 72. 72 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  Преди 20 години си купих едно парче земя за без пари край морето, извън населената зона, сложих си едно бунгалце, пооблагородих местенцето и сега се наслаждавам на почивка. Обаче... Иска си поддръжка, неизбежно е. Падат огради, всичко ръждясва, гние, покривите страдат яко от зимните порои и влагата, няма как само да ползваш. Та... Всичко си има и плюсове, и минуси. Големият плюс за мен е, че нямам съседи, с които да се съобразявам, мястото е достатъчно голямо за цялото ми семейство и (мога да) го ползвам постоянно, независим съм от повечето обстоятелства. Минуси - повече време за път, личен труд за поддръжка (макар косенето на тревата на 1 дк площ да не е голям проблем)... Аз съм абсолютно "за" такъв имот, но определено не от градски тип, особено апартамент в (някаква) сграда.

 73. 73 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Вълна от омраза се лее от страна на брадатите хипита палаткаджии.
  Ми има българи които искат да почиват в сграда. С климатик.
  Дайте да забраним строежите за да угодим на еко фанатиците.
  Каква природа се унищожава когато се строи на гола скала ? Може би има хралупи на мечки и лисици там ?

 74. 74 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#70] от "lout66":

  Зависи ако почиваш една седмица в годината на море, може. Но има хора, които почиват от май до октомври на морето. За тях сметката няма да излезе. Нещата са индивидуални.

 75. 75 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Вълна от омраза се лее от страна на брадатите хипита палаткаджии. Ми има българи които искат да почиват в сграда. С климатик. Дайте да забраним строежите за да угодим на еко фанатиците. Каква природа се унищожава когато се строи на гола скала ? Може би има хралупи на мечки и лисици там ?
  —цитат от коментар 73 на mbe281060634


  Ако искаш почивка, отиваш примерно в Гърция на квартира. Има и климатик, храната е добра, културно, красиво, природата не е като в България, но все пак е налице и се поддържа ... За чий ти е да ходиш по лайняните мутро-мравуняци на Черноморието?! Освен селяндурщина в най-различни форми, вкусове и миризми, там друго трудно можеш да намериш!

 76. 76 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  И не е задължително да имаш такса подръжка, можеш просто да си купиш етаж от къща или апартамент някъде по морето. Такива места бол: Несебър, Поморие, Бяла, Каварна и т.н. и т.н..

 77. 77 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Вълна от омраза се лее от страна на брадатите хипита палаткаджии. Ми има българи които искат да почиват в сграда. С климатик. Дайте да забраним строежите за да угодим на еко фанатиците. Каква природа се унищожава когато се строи на гола скала ? Може би има хралупи на мечки и лисици там ?
  —цитат от коментар 73 на mbe281060634


  Не е омраза, по-скоро огромно съжаление и носталгия по красивото ни Черноморие! Нямаше лошо да се построи някой друг хотел, но термитника, в който се е превърнало Черноморието ни просто няма аналог в Света ... много жалко наистина!

 78. 78 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#77] от "Гражданин":

  Ми че то и София в това се е превърнала, ама хората си живеят там.

 79. 79 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":
  двустаен Равда 86000лв първа линия
  АСПРОВАЛТА
  6 нощувки със закуски и вечери и автобусен транспорт от: 435 лв. на човек
  х 2 = 870 има и две деца и куче(не може). Искам за две седмици -1740
  Искам и септември - 1200(отстъпка има)
  Тая година (децата са под 13, за тях не плащам,кучето е на хотел - 30лв. на ден) = 3750
  "можеш цял живот да обикаляш на Ол Инклузив" стана 24 години.
  На 32 сме, децата растат, а ми казваш че до 57 няма да изкараме:)
  И това е ефтинджос, а сметни сам при цени на 4-5 звезди:)
  Прибави, че не сме егоисти и мислим и за внуците:)
  С икономисаните пари и до Хавай ще отидем някой ден:)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 80. 80 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#79] от "petrow1973":

  Равда, от едно китно селце с невероятна природа, се превърна в тоалетната на Слънчев град.

  Само да знаете, че това във водата, дето прилича на тиня, всъщност са преработени екскременти.

  Така че единственото, което сте си спестили, са срещите с чистата природа и чистото море.

 81. 81 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  "Това което се вижда на снимките е потресаващо."

  По - потресаващо е, че има хора, които го харесват и даже дават пари за него...........

 82. 82 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Една от големите грешки, които допускат коментиращите тук е, че преценяват пазара и хората по собственият си вкус.
  Нашето северно черноморие си е още диво и спокойно. Няма големи хотели и като изключим Златни пясъци, си е все така старото Черноморие.
  Южното е за хора, които обичат "хотелски комфорт", както пееше Георги Минчев в една своят стара песен.
  "Мутренските" заведения на Свети Влас и Златните, се пръскаха по шевоете до преди 2 години, нищо че нямаше КОВИД и всеки можеше да скочи до Гърция. Но явно една голяма част от хората, харесват да се "показват".
  Колкото до продажбите - всичко което е имот в момента се продава като топъл хляб. Няма значение комплекс ли е, къща ли е, на леля Пена таванчето в Созопол. Инвестиционната култура на българина се простира до имот и затова всичко отива в бетон. Никой не се сеща за АДСИЦ в земеделска земя или складове. И докато лихвите са 0% а с таксите на банките и отрицателни, то вложенията ще са от този тип.
  Другият момент е с хора с доход 6000-7000 лв. които могат да работят от всякъде. Тези хора си купуват малки апартаменти за по 35-40 000 на морето и цяло лято си бачкат от там. Децата си тичат по плажа, кеф ти сутринта пясък, кеф ти след обяд разходка или коктеилче. Не е като цяло лято да гледаш едно и също от стъклената сграда.

 83. 83 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#6:"venci4"]
  —цитат от коментар 13 на Мусаши
  Един приятел си купи апартамент 75 квадрата в Несебър за 20 хиляди евро .Доста им паднаха цените.Жена му с децата цяло лято са там.[/quote]

  Глупости.

 84. 84 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  Защо да ходиш на море, като ще си, като в в квартала, в който живееш. Язък за хубавата природа.

 85. 85 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 377 Неутрално

  [quote#33:"Мамуна"][/quote]

  Ама в зоологическата градина не дават ли бира на маймуните? Виж за басейна и какичките с ресторанта ти вярвам.

 86. 86 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Инвестиционна култура и възможности.
  Или по скоро липсата им, това явно движи пазара.
  Добавено разбира се към стигмата че спестените пари трябва да са в къща, банка, дюшек.
  Инвестиции в стоковия пазар може да ви донесат 5-10% възвръщаемост дори при консервативно вложения.
  Вложение в земя поне 5% без никакъв риск и разходи по подръжка.
  Жилище давано под наем в най-добрия случай 5% съчетано с такси за подръжка, ремонтни, опасност от лоши наематели.
  Второ или трето жилище за който може да си позволи замразява вложените пари но и замразява еланието да отидеш на различно място всяка година.
  Пенсионерско жилище е добра идея, но пък е проблемно заради сезонния характер на болшинството от комплексите. Прекалено много хора през сезона, абсолютно замрели извън сезона.

 87. 87 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Като гледам тази снимчица......
  Трябва да не си много в час за да си купиш имот на такова място.
  За подобна цена човек може да си вземе нещо на Канарските острови или на Мадейра. Гарантирам, че няма да съжалявате. Разходете се до тези дестинации, вижте и цените. Даже има и брокери на руски ако имате проблем с езика.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 88. 88 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 511 Весело

  35 000 евро са 2 почивки годишно в продължение на 35 години(по 500 евра)...

  Смисъл не виждам, освен ако не се отдава под наем, но за да стане това трябва да живеете наблизо иначе таксите на брокерите ще ви изядат профита.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 89. 89 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 571 Весело

  WOWWW,
  Св. Влас - един по-елитен курорт. Някой май е прекалил със сайкеделичните гъби. Отвратително е да се прочитат такива неща в Дневник.
  Иначе добрата вест е, че алкашите ударно се изнасят. Денег нет. Време е да се мисли за ударно събаряне на бетонните коптори и рекултивация. За сметка на червените мутри-бетонджии разбира се.

 90. 90 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 353 Разстроено

  .... и покрай тях и Бургас и Варна скоро може да се У'вонят на фекалии....
  —цитат от коментар 54 на MPetr


  Че тя Варна си вони на гоФненца от маса време.Само като видя на една от снимките какво са го направили Созопол и ми се реве!От 2004-та не съм ходил,и мисля,че тогава още беше поносимо.Но приятели имат апартамент там и всяко лято ми разказват какво чудо е направил Рейзи като зам. и кмет!А за Ахтопол,Синеморец и Царево ми се къса сърцето от мъка....Приятелите,между другото,и те искат да продават, някой спомена - заради соления въздух дограмата им е за смяна през 2 г.,фасадата се отлепя,течове и маса ремонтни простотии.

 91. 91 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Да, потресаващо изглеждат тия ваканционни имоти или поне показаните снимки! Това е някакво недоразумение! Имам наблюдения върху един такъв в Сл. бряг, който съперничи на панелен блок в Люлин. Отпред висят двама пенсионери с въженце, които ти искат пари, за да спреш да си оставиш дори багажа. Не си представям да дам поне 50 бона, за да ходя на такова място на почивка до живот.

 92. 92 Профил на duc121065313
  duc121065313
  Рейтинг: 32 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  Избегала е от шума на друг шум.Таз жена е принцеса щом не работи
  а цяло лято кълки показва

 93. 93 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#79] от "petrow1973":

  Сметката, която правиш е за хора, които ходят на море по 1-2 седмици в годината.
  Имоти си купуват тези, които ходят по много пъти. Аз ходя през седмица. В останалото време мога да дам ключа на бабата и дядото да идат малко и те на море, на някой приятел... Колко пари ще излезе цяло лято ако си на хотел?
  Храната в ресторантите на когото не му харесва, има Лидл в Поморие и в Несебър и Созопол, в апартамента си имаш кухня.
  Между другото, Созопол точно май е на снимката - изглежда ужасно. Не съм ходил отдавна, но от година на година по-зле става. Но в някои други курорти си има хубави комплекси - оградени, с ливадка, с детска площадка... Е, плащаш да ти косят тревата - няма как без пари. Но и ако си в собствена къща пак ще плащаш, или ще тикаш косачката през две седмици.

 94. 94 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Инвестиции в стоковия пазар може да ви донесат 5-10% възвръщаемост дори при консервативно вложения.
  —цитат от коментар 86 на Таралеж

  Може - но може да донесат и минус 5-10%, нали така? А може и по-зле, 2008 или 2020 нали помниш? Кой може да предскаже кога ще е следващата криза.
  Консервативните вложения в момента носят 0.5%, всичко над това е свързано с риск.
  И все пак "инвестицията" в имот, особено ваканционен, не е никаква инвестиция - това си е просто разход, който даваш на един път, вместо да го даваш всеки път на хотел. Струва си за хора, които ще го посещават често.

 95. 95 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":Избегала е от шума на друг шум.Таз жена е принцеса щом не работиа цяло лято кълки показва
  —цитат от коментар 92 на duc121065313


  И що трябва да работи?Мъжа й изкарва достатъчно. Тя гледа децата.

 96. 96 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Трябва много да се мразя за да "почивам" в нещо от тези на снимките.

 97. 97 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Ot tri godini imame imot v Sveti Vlas. Maika mi e pensionerka I tzialo liato prekarva tam - christ vuzduh, more, planina

 98. 98 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Няма по-глупаво нещо от това да се набуташ с една торба пари
  за съмнителното удоволствие да станеш горд собственик
  на мини-кошарка на тукашното мръсно БетоноМорие
  когато със спестените от този излишен разход пари,
  можеш цял живот да обикаляш на Ол Инклузив морските курорти
  по целия свят.

  ‐-------------

  Mnogo zavisi ot tova kolko vreme prez godinata go polzvash. Maika mi e pensioner I tzialo liato prekarva v apartamenta v Sveti Vlas.
  Ako pochivash sedmitza- dve godishno, togava niama smisul

 99. 99 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  Един приятел си купи апартамент 75 квадрата в Несебър за 20 хиляди евро .Доста им паднаха цените.Жена му с децата цяло лято са там

  -------------

  Tova ne e viarno

 100. 100 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#25] от "quatro_4x3":

  Има луди, които още са готови да си хвърлят парите на вятъра за някоя от дупките на снимката.
  Българите и румънците вече почти не ходят на българското бетономорие. Руснаците и те приключиха с това поради кризата в Русия, но уж заради вируса.
  В следващите години предстоят масови фалити и разпродажби на хотели по бетономорието, но няма да има купувачи. Същото е и с ваканционните апартаментчета. Ще ги гледаме като обрасли в бурени и рушашти се паметници на глупостта и алчността.

  -------------

  Javno necste bili s godini na bulgarskoto chernomorie. Komentarut ne otgovaria na istinata

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK