Усещане за инфлация

Усещане за инфлация

© Велко АнгеловЦените на стоките и услугите, за изменението на които всеки месец Националният статистически институт предоставя данни, често се разминават с личната представа за потребителите. Инфлацията от началото на годината обаче е видна и от официалните данни. С изключение на юни, който е първият с отчетена дефлация. Въпреки това в сравнение със същия месец на предходната година е налице общо поскъпване от 2.7%.


Или както коментира пред "Дневник" Траян Халаджов, изп. директор на "Мосю Бриколаж" "атаката спрямо доходите на хората е от няколко страни и това може да окаже негативно влияние върху потреблението" - в случая на строителни материали и други стоки за дома, чиито цени буквално подскочиха през последните месеци. Повече за това четете тук.


След като от август 2013 г. до декември 2016 г. има дефлация, годишният ръст на цените се завръща от януари 2017 г., като през юли-октомври 2018 г. той се движи между 3.5 и 3.7%, припомня Калоян Стайков, доскоро старши икономист в Института за пазарна икономика, а сега част от екипа на Института за енергиен мениджмънт.
Той анализира, че в резултат на пандемията увеличението на цените започва да се забавя от март 2020 г., като през януари 2021 г. дори се наблюдава дефлация от 0.3% спрямо същия месец на предходната година.


Годишният анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, която следи цените на едро, показва, че през 2019 г. по-големи сътресения има на пазара на месо и месни произведения. Плавното покачване на цената на свинското месо, започнало от пролетта на годината, придобива


скокообразен характер през лятото и есента,


когато са регистрирани най-високите за последните години стойности, посочва комисията. Основните фактори за това тогава са огнищата на африканска чума по свинете, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз и значителното увеличение на търсенето на свинско в Китай.


При цените на плодовете и зеленчуците, които видимо за всички поскъпнаха по пазарите през последните няколко години и особено през лятото, когато са в сезона си и би трябвало да са по-евтини, комисията наблюдава


силни колебания в кратки периоди.


Тя ги отдава на силните дъждове в началото на лятото на 2019 г., но в същото време отчита, че "цените им останаха на високи за този сезон нива, като бяха регистрирани пикови за последните години стойности". Това се случва, въпреки че същата комисия отчита, че на пазара доминират вносни плодове, зеленчуци и меса.


Усещане за инфлация

© Лили Тоушек


През 2020 г. анализът на ведомството на цените на едро на жизнено важните хранителни стоки: захар, брашно, олио, ориз и варива показва ръст на годишна база, като


средногодишните стойности на повечето от тях са най-високи за периода 2015 г. - 2020 г.


Устойчивата възходяща тенденция при движението на цените на едро на млечните произведения от предходната година се запази и през 2020 г. и с изключение на кравето масло, при цените на останалите стоки от тази група са регистрирани пикови за последните години стойности, отбелязва още комисията в анализа си. Известно успокояване през годината се наблюдава на пазара на месо и месни произведения, но в резултат на високата база от предходната година, цените и на тези стоки бележат много високи стойности.


При плодовете и зеленчуците се наблюдават същите процеси като в предкризисната година. "През 2020 г. кривата на Индекса на тържищните цени следва типичните за тези стоки тенденции, но се стабилизира много над нивата от предходните години.


През четвъртата седмица на април кривата стига най-високи стойности от последните двадесет години",


пише в анализа. Към другите фактори през пролетта на миналата година се добавят и логистичните трудности заради пандемията.Калоян Стайков отбелязва, че от март 2021 г. няколко фактора оказват положително влияние върху ръста на цените. Сред тях са премахването на ограничителните мерки, частичното възстановяване на услуги като развлечения и образование, ръстът при цените на петрола, което увеличава цените на транспортните услуги. А ръстът на цените на природния газ в комплект с постигнатото споразумение за намаляване на цената за вноса от "Газпром" от април 2020 г. води до по-значително увеличение през второто тримесечие на тази година.

За разлика от предни икономически кризи, последствията от пандемията не се характеризират с остра загуба на покупателна способност, отбелязва икономистът. Няма голяма загуба на работни места, доходите на домакинствата са подкрепени с различни държавни програми, клиентите на търговските банки се възползват от възможността за отлагане на плащания по лихви и главници, а кредитите продължават да се увеличават, и др.


Запазването на покупателната способност заедно с отпадането на ограничителните мерки води до повишено търсене на стоки и услуги, част от което се дължи на


отложено потребление през миналата година.


Заедно с това бизнесът се опитва бързо да се върне на нивата на производство от преди кризата, като през първата половина на годината се наблюдава недостиг на мощности в промишлеността, обяснява икономистът.


Заедно с продължаващото възстановяване на икономическата активност може да се очаква факторите, които оказват натиск върху ръста на цените, да се запазят и дори засилят през втората половина на годината, прогнозира Стайков.

Очаква се запазване на ръста на цените на енергийните ресурси, хранителните продукти, разходите за труд, постепенно отслабване на негативните ефекти от пандемията и др. Заедно с това видяхме увеличение и на административно определяните цени, които макар и с ограничен принос към общата инфлация, също ще окажат влияние.


Бързото възстановяване на вътрешното търсене и изоставането на бизнеса до достигане на предкризисните си нива на доставка на стоки и услуги може допълнително да засили този ефект. Евентуални нови ограничителни мерки през есента могат да охладят този ръст, но за момента изглежда, че икономическият ръст е по-висок от първоначалните прогнози, което би имало противоположно влияние, смята Стайков.


Прогнозата на Европейската комисия е, че ръстът на БВП ще достигне 4.6% за годината, а инфлацията - 1.9%. Брюксел обаче подчертава риска от ново затваряне в страната поради ниския темп на ваксинация.


Еврокомисарят предупреждава, че инфлацията може да надхвърли прогнозата, ако ограниченията в предлагането се окажат по-устойчиви и ценовото напрежение се прехвърли на потребителите в по-голяма степен.


Как е в чужбина


Настъплението на инфлацията се регистрира от двете страни на Атлантика, което повдига въпроса дали централните банки ще започнат да повишават лихвите, а правителствата - да съкращават стимулите за възстановяване на икономиките от пандемията. Второто би означавало забавяне на темпото на излизане от кризата в момент, когато дори не е ясно дали светът побеждава коронавируса и дали ще има ново блокиране на нормалния живот.


Инфлацията в зоната на еврото през последните 10 години (плътната виолетова линия) заедно с движението на цените на основни компоненти като храни, алкохол и тютюневи изделия, енергия (най-динамично променящата се линия), други инстустриални стоки и услуги.

Инфлацията в зоната на еврото през последните 10 години (плътната виолетова линия) заедно с движението на цените на основни компоненти като храни, алкохол и тютюневи изделия, енергия (най-динамично променящата се линия), други инстустриални стоки и услуги.


Засега сигналите от Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка са, че не планират действия по нивата на лихвите и препоръчват бюджените стимули да продължат още няколко години.


Във вторник данните от САЩ показаха, че през юни индексът на потребителските цени се е повишил с 0.9%, което е над очакванията на пазарите и най-големият скок от юни 2008 г. насам. Джером Пауъл, председател на Фед, заяви в сряда, че намаляването на безработицата още е далеч от нивата, които централната банка очаква, а сегашната инфлация ще намалее до няколко месеца.


Във Великобритания инфлацията в средата на годината достигна 2.5%, най-високата от почти 3 години.


Европейската комисия обяви на 7 юли най-новата си прогноза за инфлация за еврозоната от 1.9% за тази година (при 1.7% прогноза през май) и 1.4% през 2021 г. Целта, която си поставя ЕЦБ е 2% годишно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Печатарската машина работи с пълна пара. Купувайте земя.

 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Цените на строителните материали са нараснали с поне 20-30%, а някъде и повече. Пътувания и нощувки са си с 50-100% по-скъпи.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на hitcher
  hitcher
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#2] от "Пипера е много лют":

  Може ли по-конкретно за пътуванията?
  100%?!?

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#2] от "Пипера е много лют":

  И хотелите по морето стоят празни ,а в неделните и съботни дни голяма част от населението отива на морето за един ден .

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  На мене ми е интересно как ваксинирането влияе според Брюксел.
  Великобритания ваксинира над 70% и в момента има бум на новозаразени. Да вчера 48 000 и всеки ден растат. Вирусът мутира, другарки и другари като грипа.
  Идва нов локдаун. Трета вълна според СЗО.

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Весело

  Печатарската машина работи с пълна пара. Купувайте земя.
  —цитат от коментар 1 на Judjuk


  И какво ще я правят тази земя? 90% от младото поколение си мислят, че зеленчуците например "растат" в супермаркетите и освен с мобилен телефон, не могат да "работят" с нищо друго 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  На мене ми е интересно как ваксинирането влияе според Брюксел. Великобритания ваксинира над 70% и в момента има бум на новозаразени. Да вчера 48 000 и всеки ден растат. Вирусът мутира, другарки и другари като грипа. Идва нов локдаун. Трета вълна според СЗО.
  —цитат от коментар 5 на Да вярваме на истината


  Хора с положителни проби не означава болни нали? Всичко се отваря от Понеделник. Независимо от големият брой положителни проби смъртността е в дестеки пъти по ниска в сравнение с времето преди ваксинацията.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2573 Весело

  Усещане за инфлация, усещане за корупция, усещания за какво ли не, а реалността е истината, която се облича опаковка според поредното сетивно намерение за поредното ОПравление на "потреблението". Действителното положение се "усеща" според гледната точка, а тя е като във вица, че с питане се стига до удоволствие и прецакване, според усещането на всеки от участниците. Важно е статистиката да отчита нещо, а изводите от предишните резултати са забравени.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Безконтролното печатане на пари води до висока инфлация. А това се очаква да продължи. И в статията пише за стимулиране и подпомагане,заради ковид-19.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#2] от "Пипера е много лют":Може ли по-конкретно за пътуванията?100%?!?
  —цитат от коментар 3 на hitcher  До коментар [#3] от "hitcher":

  Преди пет-шест години София-Бургас с влак беше десетина лева,днес е двадесет лева. Билетчето за градският транспорт в София беше един лев и когато цената на бензина падна,точно тогава руската даскалица го увеличи на лев и петдесет!

 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Кой знае, на борсите и тъй може цените на едро да са наистина нараснали колкото официалната стъкмистика твърди. Ама аз не си пазара оттам на едрови цени и имам друго "усещане" за инфлацията. И понеже да разчита човек на усещанията, а не на разумът си, често е неправилно и дори понякога дори опасно....Докога ще ни агитират да не мислим?

  мурзилка
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Аз пък мисля, че от понеделник може пак да затворят всичко. И броят на починалите гледам всеки ден се увеличава. Вчера 63, а бяха стигнали до 1. Един на тази голяма държава.

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":

  Нараснаха цените на храните Слънчогледът двойно, царевицата-80%, пшеницата -30%

 14. 14 Профил на hitcher
  hitcher
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Е това увеличение е от години, тук се коментират увеличенията за миналата и тази.

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Бизнесът в БГ е общо взето с животински "морал". Тъй че не се учудваме...

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":

  Ами токът?! В ЕС има недостиг на ток. На борсата в България е 104 евро за Мегават. Даже Мариците са на печалба в момента при 50 евро за вредни емисии и гледам работят на пълна пара щото България изнася средно по 1200 Мегавата на час. Това също вдига цените. А щяха от първи юли да спират Марица изток 2. Само, че Германия и Полша са си вдигнали потреблението на въглища с 15%. А уж зелена сделка.

 17. 17 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Накрая за храните ще стане като в Щатите - привидно има избор и много марки, реално 75% се произвеждат от три-четири конгломерата. При монопол е ясно какво се случва - виждаме го с горивата в България, уж имаш избор и конкуренция, реално накрая всичко отива в руската рафинерия. За храните трябва малко повече време, че са много видове, но нищо не спира тази тенденция, която например за бирата и безалкохолните е завършила.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  тиш графики хич не ги научихте да ги правите.
  Три вида синьо, три - сиво и два - червено?
  Ама вие сериозно ли?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  От първа ръка - в строителните материали не е само усещане, масово поскъпване от 10-15 % последните 2 месеца, някои материали - до 60-70 %. Неизбежно ще се усети и в цената на ремонтите, и, макар и по-леко, в тази на строителството. Да видим и кога ще позатихне, да се надяваме.

 23. 23 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Свиквайте с повишаване на цените, резултат от данък СО2!

  Зелената сделка ще ни свие значително стандарта на живот! Но според Хабек в Германия ще получаваме зелени дивиденти, било инвестиция за бъдещето!

 24. 24 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Вдигане на лихвите и то до нива, че да контрират инфлацията? Не го чакайте скоро. Централните банки много искат ама нямат желание. Респективно инфлацията ще е проблем още доста време...

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Нали уж бяхме в ЕС с твърд курс на лева ... Каква инфалация ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  ЕНП водят ЕС към дъното. С това печатане на пари и тези нулеви лихви ще “изядат” спестяванията на хората. Пенсионерите спестили по няколко хиляди лева ще са най-засегнати, защото на тези пари разчитат за основни жизнени разходи. Престъпление е това.
  Нулевите лихви трябва да стимулират хората да харчат и инвестират, не да спестяват. Това е целта.

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Плашещи статии за инфалация с цел да стимулират потреблението.
  :-) инфлация + липса на банани и тоалетна хартия може да има само по лошия соц (нищо, че цените бяха щамповани на продукта фабрично ... ако помните) Според митологията на деснеещите соца бил фалирал почти всяка година - радвайте се сега на капитализма с всичките му прелести и иновативни маймунджилъци.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  ЪХЪ ... той вируса ходи само от банка на банка и мутира от кредит на кредит > нови кредити само за ваксинирани :-) ... и разбира се = Путин е виновен

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":Нараснаха цените на храните Слънчогледът двойно, царевицата-80%, пшеницата -30%
  —цитат от коментар 13 на Да вярваме на истината


  В Турция инфлацията е рекордно висока на фона на слаба турска лира,висока безработица,висок лихвен процент по кредитите,висок държавен дълг и висока корупция...На фона на Ердоганчовото мафиотско и корумпирано управление,ограбило до основи всичко...

  shlshlshlshl
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Весело

  Ей не бях чел толкова глупави коментари на едно място от много време. Чакам дежурните по боткоини и злато да се изходят ама закъсняват нещо

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Най-сетне титулна статия без плешивец на нея!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Весело

  До коментар [#26] от "hope":

  Много е тъпо още да вярвате, че с "печатане"или "непечатане" на пари може да се контролира инфлацията. Има толкова финансови инструменти за "създаване" на пари че нямат край и ЕНП няма нищо общо с тях.
  И...да ще изядат спестяванията, защото те вече са изядени, в момента просто ги отписват. А спестяванията са изядени, защото са се появили, като се помпа потреблението чрез раздаване на кредити, за да могат производителите да произвеждат и да дават заплати, които пък спестителите да спестяват. Спестяванията са илюзия, те биват забулени по един или друг начин. Тука не е въпросът дали, а как и това всеки човек си избира сам

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#35] от "uq":

  Забулени да се чете загубени

 37. 37 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 510 Любопитно

  Мда задават се трудни времена и гладни години. Седемте мършави крави вече излязоха от реката и ще изядат охранените крави.
  Партиите на промяната " орел, рак и щука" се интересуват само от собственото си благополучие и просперитет. Единствената тема, по която имат консенсус е изчагъркването. Другите държави вече харчат парите от плана за възстановяване, нашТе хубавци още не са внесли плана и нехаят заети със собствените си персони.
  Едно болезнено нарцистично същество ще управлява чрез фейсбук на фона на чалгия, а пишман кандидат- коалиционни пантньори са отворели алчна паст да налапат кокала.
  Ще ни управляват " куцо, сляпо и сакато" в пряк и преносен смисъл. Тотална духовна нищета.
  Жална ни майка. Кмета, кмета, Българии!

 38. 38 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 510 Любопитно

  Клета, клета Българио!

 39. 39 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Всичко ми е наред, вместо зеленчуци ще ям ...обувки:)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#38] от "inatlivka":

  Дe6a троловете герберски! Клета Българско, тулупа слънце си отива и сега край.

 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  И Слави се чуди, кого да калеса за премиер, а като гледам тук при нас, финансисти, икономисти - фраш:).
  Може от нашия форум да взима по два на ден и ше се "оправим" за по-малко от 800 дни.
  Що се отнася до инфлацията, личнотъо ми усещане е, че понеже доста време търговци, ресторантьори и хотелиери бяха силно засегнати, сега се опитват да избият загубите с голяма скорост и с много малки изключения това се усеща неприятно.
  Другото също е вярно, доста пари се "хвърлиха" по една или друга програма и това няма как да не се усети.
  Докато с ваксини или от само себе си този вирус не изчезне трудно може да стане нормалзация на пазарите и в обичайния живот.

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  И Слави се чуди, кого да калеса за премиер, а като гледам тук при нас, финансисти, икономисти - фраш:).
  Може от нашия форум да взима по два на ден и ше се "оправим" за по-малко от 800 дни.
  Що се отнася до инфлацията, личнотъо ми усещане е, че понеже доста време търговци, ресторантьори и хотелиери бяха силно засегнати, сега се опитват да избият загубите с голяма скорост и с много малки изключения това се усеща неприятно.
  Другото също е вярно, доста пари се "хвърлиха" по една или друга програма и това няма как да не се усети.
  Докато с ваксини или от само себе си този вирус не изчезне трудно може да стане нормалзация на пазарите и в обичайния живот.

 43. 43 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drugii":

  Малките и бунгалата са пълни.

 44. 44 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":Много е тъпо още да вярвате, че с "печатане"или "непечатане" на пари може да се контролира инфлацията. Има толкова финансови инструменти за "създаване" на пари че нямат край и ЕНП няма нищо общо с тях. И...да ще изядат спестяванията, защото те вече са изядени, в момента просто ги отписват. А спестяванията са изядени, защото са се появили, като се помпа потреблението чрез раздаване на кредити, за да могат производителите да произвеждат и да дават заплати, които пък спестителите да спестяват. Спестяванията са илюзия, те биват забулени по един или друг начин. Тука не е въпросът дали, а как и това всеки човек си избира сам
  —цитат от коментар 35 на uq  ——-

  Естествено, че парите отдавна са само виртуални, това в случая няма значение. Раздаването на тези милиарди за възстановяване какво е? От къде ще дойдат тези пари?
  1000 лв. са “изядени”, ако в бъдещ период не можеш, да си купиш това, което си могъл, в момента в който си ги заделил. Това не се случва задължително и с еднакви темпове, зависи от конкретните политики.
  А ЕНП са виновни, защото засилват всякакви видове разходи за производителите, което вдига цените. Включително разходите за въглеродни емисии. За да отвориш една баничарница преди 30 години, трябваха три документа, сега трябват 103. И постоянно се полагат усилия да вменят на хората едни допълнителни изисквания за всякакви глупости. Например в едно производство, ако си наел 50 жени и един мъж, трябва да му направиш отделна тоалетна и съблекалня, в производството на хранителни изделия, опаковките трябва да влизат през различен вход от този за суровините. Това какво е? Инфлация.

  Любовта ще спаси света!!!
 45. 45 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 222 Неутрално

  карай е, кат нема ляб- яжте вакцини, има бол

 46. 46 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Като скочи електроенергията и горивата -всичко нататък ни е ясно.
  Няма как да не се увеличи цената на дървеният материал , съроителните материали, основните хранителни продукти…
  На зле вървим! А тея тюфле.ци се борят кой да е и кой да не е МП.

 47. 47 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Безконтролното печатане на пари води до висока инфлация. А това се очаква да продължи. И в статията пише за стимулиране и подпомагане,заради ковид-19.
  —цитат от коментар 9 на Vlado Nikolov


  Естествено, че ще продължи, ти какво очакваш? Нали ако спре печатането, ще трябва да признаят, че и капитализма е едно недоносче. Бай Тошо поне имаше топки да си го признае.

 48. 48 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#47:"rvr12572942"][/quote]

  Капитализма викаш виновен.... Мисля, че е време да си преговориш някой базови термини. Това което се практикува понастоящем в западните икономики повече прилича на комбинация от социализъм и планови икономики и има много малко или почти нищо общо с либерализма и капитализма като фундаментални принципи.

 49. 49 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Усещане :))) Има обикновени лъжи , но има и големи които се наричат статистика !
  Значи гледам цените на магазините долу ...., преди месец , гледам и сега и усещането :))

 50. 50 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#44] от "hope":

  Много ти е объркано в главата и разсъждаваш супер елементарно. От въглеродните емисии до тоалетната за мъже, всичко ти е виновно за инфлацията.
  Всичко се остойностява чрез труда уважаема а труда е конкретно количество точно в определен момент, той не може да се спестява. Така че спестяванията са една илюзия, няма такова нещо фундаментално погледнато. Всички тия гимнастики имат за цел да предизвикат повече труд и да му създадат пазар.
  Ма...се съмнявам че ще схванеш

 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#1] от "Judjuk":

  Купувайте земя, но на какви пари? Защото познавам няколко които теглиха и кредити за да купуват на 2500 лева за декар. Някои и до 3000 стигнаха. И сега ги сърбят задниците, като си смятат добивите и разходите... ;)

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#47:"rvr12572942"]
  —цитат от коментар 48 на Драгомир Дончев
  Капитализма викаш виновен.... Мисля, че е време да си преговориш някой базови термини. Това което се практикува понастоящем в западните икономики повече прилича на комбинация от социализъм и планови икономики и има много малко или почти нищо общо с либерализма и капитализма като фундаментални принципи. [/quote]

  Тук не става въпрос за виновни и не виновни, просто така стоят нещата. Вълкът, дето е изял овцата, не е виновен, че е вълк нали?
  В момента именно държавите, най- близо до социализма, каквито са скандинавските, са едни от най- добре уредените. А тия с първичния, дикенсов капитализъм са на дъното. В пъти по зле от бившия соцлагер.
  Пък и сякаш не помня какво мизерна дупка беше Англия през 60-70-те год. на миналия век, чак когато дойде дъртата вещица и с Рейгън се /ги/ светнаха как да правят пари от въздуха /фючърси, деривати, хеджфондове, пет ипотеки на един имот и т. н./ нещата почнаха да се подобряват. Ама то все идва ден да се плаща сметката.

 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#37] от "inatlivka":

  Пък при ГЕРБ какъв живот беше, нали...?! :)))

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 137 Неутрално

  До коментар [#1] от "Judjuk":

  И какво ще я правим тази земя? Без да бъде обработвана стойността й не расте.

  Дефлацията и инфлацията през периода 2010-2020 са резултат на лошата фискална политика на болшинството правителства в Еврозоната (в която неформално, но на практика сме част) и Европа.

  2010-2015 ЕС се вкара в дефлационна криза заради политиката на икономия, водена само от куха идеология. 2015-2020, в период на растеж, ЕЦБ не повиши лихвите - резултатът е пореден скок на цената на имотите (европейските инвеститори само там си слагат парите по ред причини, а западните правителства имат сметка от висока стойност на имотите).

  Като цяло в Европа сами сме си виновни.

 55. 55 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#52:"rvr12572942"][/quote]

  Братле не се засягай, но са ти адски повърхностни познанията по икономикс и ти липсват факти. Основните проблеми на големите западни икономики идват от свърх-регулациите и непрекъснато растящото желание на държавата и политиците да се намесват в работата на либералния пазар.
  САЩ като най-ярък пример са "зле" особено след 2007/2009, защото именно политиците и държавата вместо да оставят на пазара да си свърши работата и да накаже спекулантите предизвикали финансовата криза ги спаси с пари на данъкоплатците.
  Оттогава икономиката им не може да излезе от порочния цикъл на дефицитно харчене и непрекъснати монетарни стимули, които много икономисти сполучливо сравняват с паричен хероин.
  Постоянните финансови инжекции от страна на ФЕД и изкуственото поддържане на десетките балони изкривяват пазара и водят именно до това "зле" за което говориш ти. Стиглиц го нарича по-простичко "неравенство" - концентрацията на 99.99% от ресурсите и средствата за производство в ръцете на 0.00001% от икономическите агенти.

 56. 56 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#48] от "Драгомир Дончев":

  Основните разлики между кап./соц. са това, че в единия случай стопанството е частно, в другия държавно. В този смисъл в момента имаме чист капитализъм в европа.
  Проблемът е, че до такава степен увеличиха изискванията към производителите, че само големите могат да отговорят и малките затвориха. Няма конкуренция, а монополи и картели. Дори автомобилостроенето засегна този процес. Стопанство само от корпорации вече прилича на социализъм, защото с данъците от големите фирми се дават различни подаяния на хората, освен заплатата. Корпорациите, останали без конкуренция, плащат жълти стотинки на работниците и държавата не може да се намеси, но като им увеличи държавните такси, данъци и разрешителни режими, взима достатъчно. Отделно, печата пари.
  А и с този високотехнологичен износ на ЕС, за който са необходими по-малко работници и вноса на прости неща, като дрехи, обувки /според мен 90% в момента са от Китай/ работните места намаляха много. Тук НОИ и евростат пак ни баламосват.

  Любовта ще спаси света!!!
 57. 57 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Печатарската машина работи с пълна пара. Купувайте земя.
  —цитат от коментар 1 на Judjuk


  Искаш да направиш балон за земята ли?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 58. 58 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#48] от "Драгомир Дончев":Основните разлики между кап./соц. са това, че в единия случай стопанството е частно, в другия държавно. В този смисъл в момента имаме чист капитализъм в европа. Проблемът е, че до такава степен увеличиха изискванията към производителите, че само големите могат да отговорят и малките затвориха. Няма конкуренция, а монополи и картели. Дори автомобилостроенето засегна този процес. Стопанство само от корпорации вече прилича на социализъм, защото с данъците от големите фирми се дават различни подаяния на хората, освен заплатата. Корпорациите, останали без конкуренция, плащат жълти стотинки на работниците и държавата не може да се намеси, но като им увеличи държавните такси, данъци и разрешителни режими, взима достатъчно. Отделно, печата пари. А и с този високотехнологичен износ на ЕС, за който са необходими по-малко работници и вноса на прости неща, като дрехи, обувки /според мен 90% в момента са от Китай/ работните места намаляха много. Тук НОИ и евростат пак ни баламосват.
  —цитат от коментар 56 на hope


  Ако гледаме писаната дефиниция за социализъм и капитализъм си прав. Но тук говорим по-скоро за някакъв интересен хибрид, който до голяма степен е изобретение именно на китайците.
  Всъщност формата на собственост ако се замислиш не е от особено значение - въпроса е кой държи контрола т.е. кой взима решенията.
  Понастоящем ако погледнеш балансите на големите централни банки излиза, че всъщност на практика те са собствениците на една голяма част от тези огромни корпорации за които говорим. А кой стои зад големите централни банки? Не е много ясно - особено ако става дума за ФЕД, който както знаем не огласяват публично акционерите си.
  Така, че системата е много шантава и отдавна не пасва нито на академичното определение за "социализъм" нито на дефиницията за "капитализъм".
  Нещо ново и изкривено е, а до къде ще ни докара - все още не е много ясно...

 59. 59 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 261 Неутрално

  На мене ми е интересно как ваксинирането влияе според Брюксел. Великобритания ваксинира над 70% и в момента има бум на новозаразени. Да вчера 48 000 и всеки ден растат. Вирусът мутира, другарки и другари като грипа. Идва нов локдаун. Трета вълна според СЗО.
  —цитат от коментар 5 на Да вярваме на истината


  Не забравяй, че АстраЗенека на Оксвордското университетче е ваксина-менте и от няма никаква полза, а Лондон е столица на Западен Пакистан!

 60. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#58] от "Драгомир Дончев":

  В Китай не знам как е, в смисъл кой е собственик на стратегически производства и услуги - ток, вода, здравеопазване, образование? Защото, предполагам са държавни и това поставя двете системи на светлинни години една от друга.
  А що се отнася до капитализма, има достатъчно теории, които се различават основно по ролята на държавата в икономиката. В Европа държавата работи в полза на корпорациите, това не е социализъм. При социализмът социалните придобивки бяха огромни - лагери за децата, безплатно образование /сега само до 8 клас е безплатно/, безплатно лечение /в смисъл без да доплащаш/, субсидирани междуградски и междуселски транспорт, субсидирани спортни съоръжения /ски лифтове, примерно/, субсидирани спиртни отбори /футболни, примерно/, субсидирани и безплатни санаториуми и балнеолечебници.
  В този смисъл сега няма социализъм, не управлява народа, управлява капитала.

  Любовта ще спаси света!!!
 61. 61 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#54] от "Nestea":

  Всъщност коУегата не си дава сметка, че ако решиш да ставаш фермер, земята ще се окаже най-евтините ти актив, зад труда и зад механизацията :)
  Обаче може да те прави щастлив и да си те прави щастлив. В смисъл ако те кефи да си броиш парите, ще си ги броиш докато инфлацията не ги намали, а ако те кефи да си гледаш земята и да си викаш е това е мое, тя ще си е твоя е верно може да я продадеш на безценица, да е буренясала ама ще си се кефиш че е твоя :)

 62. 62 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 51 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":Ами токът?! В ЕС има недостиг на ток. На борсата в България е 104 евро за Мегават. Даже Мариците са на печалба в момента при 50 евро за вредни емисии и гледам работят на пълна пара щото България изнася средно по 1200 Мегавата на час. Това също вдига цените. А щяха от първи юли да спират Марица изток 2. Само, че Германия и Полша са си вдигнали потреблението на въглища с 15%. А уж зелена сделка.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  Пич не си много прав. ТЕЦ-2 , не е работил от повече от 3 години с повече от 3 (от всички 8 блока). Последните няколко седмици повече от 400 Мегавата не са пускали от общо 1600 капацитет на централата. Нито една централа от Маришкия басейн , не е работила на пълен капацитет от доста време.

 63. 63 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  На мене ми е интересно как ваксинирането влияе според Брюксел. Великобритания ваксинира над 70% и в момента има бум на новозаразени. Да вчера 48 000 и всеки ден растат. Вирусът мутира, другарки и другари като грипа. Идва нов локдаун. Трета вълна според СЗО.
  —цитат от коментар 5 на Да вярваме на истината


  Стига с тия примитивизми. Във Великобритания са ваксинирани 51%. Останалите 49 са умниците като теб които стават инкубатори за нови варианти на вируса та скоро да трябват нови ваксини и за ваксинираните. Понеже сме все най-умните затова у нас са ваксинирани малко над 12%. Бог да пази останалите.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 64. 64 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#44] от "hope":Много ти е объркано в главата и разсъждаваш супер елементарно. От въглеродните емисии до тоалетната за мъже, всичко ти е виновно за инфлацията. Всичко се остойностява чрез труда уважаема а труда е конкретно количество точно в определен момент, той не може да се спестява. Така че спестяванията са една илюзия, няма такова нещо фундаментално погледнато. Всички тия гимнастики имат за цел да предизвикат повече труд и да му създадат пазар.Ма...се съмнявам че ще схванеш
  —цитат от коментар 50 на uq


  ----------
  Не, напротив, нищо не е объркано, просто не ти изнася гледната точка. Във финансите депозитите или спестяванията, са огромно перо, което има голямо значение при определяне на всякакви политики, не само финансови. Имат и напълно материално изражение, всеки може да ги пипне или да купи нещо с тях. Няма такива "фундаментални илюзии".
  Всички гимнастики, за които говоря, увеличават потреблението, създават повече администрация и работни места, НО увеличават в човеко/часове труда, който хората трябва да положат, за да се сдобият с една и съща стока. Увеличават и цените, което изяжда спестяванията.
  По-простичко не мога да се изразя.

  Любовта ще спаси света!!!
 65. 65 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Усещане за инфлация ...... Нещата по света стават от зле на много зле....САЩ като водеща икономика в света вече е в жестока инфлационна спирала и ще повлече крак навсякъде по света ....... а Европа върви 6 месеца след тях. със Зелени сделки, търговски войни и тем подобни дивотии скоро хората хляб няма да имат да ядат ......... В САЩ излязоха доклади за които се премълчава но нещата не са на добре: https://www.wsws.org/en/articles/2021/05/31/econ-m31.html някой специалисти твърдят че реално са в пъти по зле от 1981 г. ........ https://www.wsws.org/en/articles/2021/07/14/infl-j14.html

 66. 66 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  65 коментара, а графиките показват съвсем нормално положение! По време на пандемията е имало или 0% инфлация или дефлация :-)

  Та дотук много люти приказки и големи % за нищо :)

  Живота си върви нормално другарЕ, пийте си биричката и не се вживявайте в глупости!

 67. 67 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  65 коментара, а графиките показват съвсем нормално положение! По време на пандемията е имало или 0% инфлация или дефлация :-)Та дотук много люти приказки и големи % за нищо :)Живота си върви нормално другарЕ, пийте си биричката и не се вживявайте в глупости!
  —цитат от коментар 66 на Гражданин


  Топ нормално е положението, да - за това всички реални активи скочиха до тавана - понеже всичко е нормално, инфлация няма, пийте си биричката и да не ви пука....

 68. 68 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  ЕНП водят ЕС към дъното. С това печатане на пари и тези нулеви лихви ще “изядат” спестяванията на хората. Пенсионерите спестили по няколко хиляди лева ще са най-засегнати, защото на тези пари разчитат за основни жизнени разходи. Престъпление е това.Нулевите лихви трябва да стимулират хората да харчат и инвестират, не да спестяват. Това е целта.
  —цитат от коментар 26 на hope


  Малко не разбирам какво ти пречи ... да инфлацията в рамките на няколко % е задължителна и абсолютно всички правителства я поддържат, доколкото могат. Това не само води до дъното, обратно - води нагоре към нови върхове, именно защото хората ще харчат и инвестират. Без нови инвестиции, икономиката умира. Това е идеята ;-)

  Нулевите ливхи също са с цел инвестиция, което пак води до по-силна и жива икономика.

  Без работеща икономика, нищо няма да работи и няма да има значение, колко пари си скътала по банките. Икономиката приоритет №1 !!! В този смисъл ЕС работи перфектно! Това че бг пенЦионерите са скътали по някой лев, а не по няколко десетки и се чудят как да вържат двата края ... какво да ти кажа ... продължавайте да гласувате за тези, дето ви крадат от 30 години, после ревете, че не ви стигали парите - мат'риал! ... :)

 69. 69 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  [quote#67:"Драгомир Дончев"][/quote]

  Нищо не е скочила чукча! Стига писахте глупости! Виж графиките горе! Онази с линийките ти показва съвсем (ама съвсем!) нормална инфлация, на моменти дори дефлация. Т.е. цените не само не са се вдигнали, дори са паднали!

  Инфлацията се мери на база определени цени, като например горивото, което все още е на нива под тези, преди пандемията!!!

  А това, че някои шмекери вдигат цените на определени неща и има глупаци да им се връзват на шмекериите ... ум царува, ум робува, ум патки пасе ... :-)

 70. 70 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Тва е когато данните за напълно контролирана инфлация се превърнат в чувства холада, чувства голада и чувства глубакой благадарнасти.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 71. 71 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#67:"Драгомир Дончев"]
  —цитат от коментар 69 на Гражданин
  Нищо не е скочила чукча! Стига писахте глупости! Виж графиките горе! Онази с линийките ти показва съвсем (ама съвсем!) нормална инфлация, на моменти дори дефлация. Т.е. цените не само не са се вдигнали, дори са паднали!Инфлацията се мери на база определени цени, като например горивото, което все още е на нива под тези, преди пандемията!!!А това, че някои шмекери вдигат цените на определени неща и има глупаци да им се връзват на шмекериите ... ум царува, ум робува, ум патки пасе ... :-)[/quote]

  Първо много моля да запазим все пак някакъв цивилизован тон. Знам, че на вас "гражданите" ви е трудно да излезете от селото във вас, но все пак.
  Второ - хайде да не бъркаме "графики" с живата реалност, защото тези две неща рядко са в абсолютен синхрон.

 72. 72 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  [quote#71:"Драгомир Дончев"][/quote]

  Чукча си щото не четеш! Стига писа глупости (за втори път!). Голословиш и плашиш баламите с някакви въображаеми реалности, в които явно само ти се намираш ;-)

  Инфлацията, както писах горе е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА и се налага контролирано от АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ правителства по Света! Точка! Защо - пише в учебниците по икономика! Прочети!

  И да ми бръщолевиш за инфлации и кризи, при положение, че бензина преди пандемията беше 2,60-2,80, а сега е 2,10 лв ... сори, смешен си! :)))

  И да Чукча, графиките и статистиките в случая са именно за това - да се види как се движат цените във времето! Ако си прекалено неук, за да разбереш какво показват, проблема си е твой! :)

 73. 73 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drugii":

  Ти наистина живееш в невидение, и подвеждаш хората, което си е типично за трол. Южното от две седмици работи на 110%, а нагоре, дори Сл. бряг вече е пълен, дори в централният хотел "Кубан" не можеш да намериш пукната двойна стая, пътищата в околността са във всекидневен трафик, колите с румънска, сръбска, маке, унгарска, полска, украинска и т.н. регистрации са навсякъде.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 74. 74 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#72] от "Гражданин":

  """''Инфлацията, както писах горе е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА """"" не е задължителна но е желателна в разумни граници......... но за обикновенните хора по важен е индекса на потребителските цени, което е "малко" по различно ...... Бюрото по трудова статистика (BLS) в САЩ публикува последните данни за индекса на потребителските цени (CPI) ......и става дума за двуцифрено увеличение на основните потребителски стоки в САЩ ...... сам си прави сметката дали само там ще е..... Мисли с главата си ..... при увеличен доход с 2% и скок на потребителските цени (CPI) до 40% , ама това е само началото за САЩ дали е оправдан оптимизма ти........ В предишен коментар съм дал две линкчета ....... Прочети ги внимателно и коментирай......

 75. 75 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  ..... Прочети ги внимателно и коментирай....
  —цитат от коментар 74 на MPetr


  Прочетох внимателно - и ти си същото трол и се опитваш да налагаш идеята за апокалипсиси някакви. Пишете ги тези глупости още от началото на пандемията и нищо от това досега не се е случило! Случва се само във вашите тролски глави, някакви въображаеми вдигания на цени, които странно никъде не са факт!

  А докато цените се били вдигали в главите на някакви тролове, аз си купувам неща на цени по-ниски от преди пандемията и си карам буто с бензин по-евтин отпреди пандемията :)))

  Както и горе писах всичко е видно в показаните графики, но явно има неграмотни хора, което си е техен проблем! :)

 76. 76 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Дневник, пратете автора на графиката да си направи едно бързо сепуку! НИЩО не се разбира, цветовете са еднакви!

 77. 77 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#75] от "Гражданин":

  Абе човеко на кой свят живееш ?........ Националната статистика е отчела инфлацията от началото на годината (април 2021 г. спрямо декември 2020 г.) на смешните 1.6%. Годишната инфлация за април 2021 г. спрямо април 2020 г. на смешните 2.0%............но не ти ли е ясно че тези цифри нямат нищо общо с индекса на потребителските цени който е важният и се фалшифицира в България как дойде ........ Националната статистика ти дава поскъпването на олио - с 6.4% !!!! 6,4% човек ......... а реално то поскъпна със над 100% на дребно ..... Ще питаш майка си младеж..... колко беше миналата година и колко е сега ..... и т.н.

 78. 78 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#75] от "Гражданин":Абе човеко на кой свят живееш ?........ Националната статистика е отчела инфлацията от началото на годината (април 2021 г. спрямо декември 2020 г.) на смешните 1.6%. Годишната инфлация за април 2021 г. спрямо април 2020 г. на смешните 2.0%............но не ти ли е ясно че тези цифри нямат нищо общо с индекса на потребителските цени който е важният и се фалшифицира в България как дойде ........ Националната статистика ти дава поскъпването на олио - с 6.4% !!!! 6,4% човек ......... а реално то поскъпна със над 100% на дребно ..... Ще питаш майка си младеж..... колко беше миналата година и колко е сега ..... и т.н.
  —цитат от коментар 77 на MPetr


  Кое олио е поскъпнало със 100% бре?!?! Къде живееш ти? На Луната? Там по цял ден се наливате с олио сигурно и му се е вдигнала цената!

  Средното олио миналата година беше 3 лева и сега си е 3 лева! Олио има за под 2 лева има и за 10, зависи какво ти харесва!

  Ето ти олио тук да си сърбаш по цял ден:

  https://www.ebag.bg/categories/olio/629

 79. 79 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  инфлацията засяга целия свят

 80. 80 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#78] от "Гражданин":

  Като ти отворя линка и под 4 лв/литър има само едно, а под 3.50 нито едно

 81. 81 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#71:"Драгомир Дончев"]
  —цитат от коментар 72 на Гражданин
  Чукча си щото не четеш! Стига писа глупости (за втори път!). Голословиш и плашиш баламите с някакви въображаеми реалности, в които явно само ти се намираш ;-)Инфлацията, както писах горе е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА и се налага контролирано от АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ правителства по Света! Точка! Защо - пише в учебниците по икономика! Прочети!И да ми бръщолевиш за инфлации и кризи, при положение, че бензина преди пандемията беше 2,60-2,80, а сега е 2,10 лв ... сори, смешен си! :)))И да Чукча, графиките и статистиките в случая са именно за това - да се види как се движат цените във времето! Ако си прекалено неук, за да разбереш какво показват, проблема си е твой! :)[/quote]

  Понеже явно това е тона което ти харесва - абе олигофрен, на мен ли ше ми обясняваш как да чета графики и цифри бе, анонимен дебил?

  Годишния таргет на ФЕД и ЕЦБ е средно 2% инфлация! Иначе казано те не го крият, че ЦЕЛЯТ генерирането на ПОНЕ 2% инфлация ГОДИШНО.
  И това без криза и без неколкократното увеличение на паричното обръщение през периода март 2020 до днешна дата.

  Тъп ли си или си го вдигаш като се дървиш по форумите и обиждаш анонимно да се чувстваш супер велик?

  Какво ми пробутваш доказано манипулираните цифри и графики на официалната статистика? За Шадоустатс чувал ли си? Я кажи колко пъти е променяна методиката за пресмятане на официалния индекс на потребителските цени от 70-те до сега? Случайно сигурно нали?
  А и между другото олиото видимо го пиеш ти, комплексар тъп.

 82. 82 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#78] от "Гражданин":

  =====Кое олио е поскъпнало със 100% бре?!?! Къде живееш ти? На Луната? Там по цял ден се наливате с олио сигурно и му се е вдигнала цената!====Абе не се отваряй бе колега..... аз мога и да се мажа ако искам с олио.........ти питай някой дето пазарува във вас дали не е поскъпнало и дали само с 6.4% годишно е....... или парното или тока.......аре по сериозно.....

 83. 83 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#76] от "Green Day":

  Не, Вие сте далтонист.

 84. 84 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#78] от "Гражданин": ........
  Отиваш В Билата и гледаш, няма кво да умуваш...... В първите дни на октомври 2020 г цената на слънчогледа тръгна рязко нагоре....... и олиото от 2,35-2,39лв към октомври 2020г сега е 4 лв литъра и няма малки опаковки по литър даже ..... Че така е при нас на Луната.....

 85. 85 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#68] от "Гражданин":

  Аз пазарувам за четиричленно семейство, цените на основни храни са + 10-15-20%. Не говоря за 2-3%. Вчера купих едно лекарство за мазане + 15%. Старата туба седеше с цената, от аптеката до нас.

  Любовта ще спаси света!!!
 86. 86 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#78] от "Гражданин": ........ Отиваш В Билата и гледаш, няма кво да умуваш...... В първите дни на октомври 2020 г цената на слънчогледа тръгна рязко нагоре....... и олиото от 2,35-2,39лв към октомври 2020г сега е 4 лв литъра и няма малки опаковки по литър даже ..... Че така е при нас на Луната.....
  —цитат от коментар 84 на MPetr


  Имаше много лоша реколта, това е причината. За сега новата се очертава добра.

  Любовта ще спаси света!!!
 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  "И какво ще я правим тази земя?"
  До коментар [#54] от "Nestea":

  Земя и злато не ги мори инфлация и не ги гори пожар. Другото което се прави за спасяване спестяванията от инфлацията е да се сдобиеш с недвижим имот/къща. Но там има местни данъци.
  Ако аз със спестяванията, които имах, бях купувал земя преди да ги изгори инфлацията, щях сега да съм богат.
  Какво да правим земята? Можем да си я работим, можем да я дадем под аренда или да я залесим.

 88. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#1] от "Judjuk":Купувайте земя, но на какви пари? Защото познавам няколко които теглиха и кредити за да купуват на 2500 лева за декар. Някои и до 3000 стигнаха. И сега ги сърбят задниците, като си смятат добивите и разходите... ;)
  —цитат от коментар 51 на Petleshev


  2500-3000 лв/декар е най-скъпата земя. Ако искат да си възстановят парите, да продадат земята. Но земята поскъпва не поевтинява. Към момента всички търсят и купуват земя. Никой не продава. А инфлацията чука на вратата. Три неща спасяват от инфлация - земя, злато и недвижим имот. Друго няма.

 89. 89 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  "И какво ще я правят тази земя? 90% от младото поколение си мислят, че зеленчуците например "растат" в супермаркетите и освен с мобилен телефон, не могат да "работят" с нищо друго...."
  До коментар [#6] от "padrino":
  Не се търси работа за хората, а хора за работата. "Младите с телефоните" по баровете не ги броят. Щом има пари, работещи се намират.
  Преди десетина години повече от половината земя пустееше. Сега почти няма изоставена земя, освен ако е неплодородна.
  Лесните начини за прехрана и забогатяване се изчерпиха. в хотели и къщи за гости вече никой не инвестира.
  Не земята е проблем а водата. Сегашните управници и т. н. бизнес не построиха нито един язовир.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK