Усещане за инфлация

Усещане за инфлация

© Велко АнгеловЦените на стоките и услугите, за изменението на които всеки месец Националният статистически институт предоставя данни, често се разминават с личната представа за потребителите. Инфлацията от началото на годината обаче е видна и от официалните данни. С изключение на юни, който е първият с отчетена дефлация. Въпреки това в сравнение със същия месец на предходната година е налице общо поскъпване от 2.7%.


Или както коментира пред "Дневник" Траян Халаджов, изп. директор на "Мосю Бриколаж" "атаката спрямо доходите на хората е от няколко страни и това може да окаже негативно влияние върху потреблението" - в случая на строителни материали и други стоки за дома, чиито цени буквално подскочиха през последните месеци. Повече за това четете тук.


След като от август 2013 г. до декември 2016 г. има дефлация, годишният ръст на цените се завръща от януари 2017 г., като през юли-октомври 2018 г. той се движи между 3.5 и 3.7%, припомня Калоян Стайков, доскоро старши икономист в Института за пазарна икономика, а сега част от екипа на Института за енергиен мениджмънт.
Той анализира, че в резултат на пандемията увеличението на цените започва да се забавя от март 2020 г., като през януари 2021 г. дори се наблюдава дефлация от 0.3% спрямо същия месец на предходната година.


Годишният анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, която следи цените на едро, показва, че през 2019 г. по-големи сътресения има на пазара на месо и месни произведения. Плавното покачване на цената на свинското месо, започнало от пролетта на годината, придобива


скокообразен характер през лятото и есента,


когато са регистрирани най-високите за последните години стойности, посочва комисията. Основните фактори за това тогава са огнищата на африканска чума по свинете, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз и значителното увеличение на търсенето на свинско в Китай.


При цените на плодовете и зеленчуците, които видимо за всички поскъпнаха по пазарите през последните няколко години и особено през лятото, когато са в сезона си и би трябвало да са по-евтини, комисията наблюдава


силни колебания в кратки периоди.


Тя ги отдава на силните дъждове в началото на лятото на 2019 г., но в същото време отчита, че "цените им останаха на високи за този сезон нива, като бяха регистрирани пикови за последните години стойности". Това се случва, въпреки че същата комисия отчита, че на пазара доминират вносни плодове, зеленчуци и меса.


Усещане за инфлация

© Лили Тоушек


През 2020 г. анализът на ведомството на цените на едро на жизнено важните хранителни стоки: захар, брашно, олио, ориз и варива показва ръст на годишна база, като


средногодишните стойности на повечето от тях са най-високи за периода 2015 г. - 2020 г.


Устойчивата възходяща тенденция при движението на цените на едро на млечните произведения от предходната година се запази и през 2020 г. и с изключение на кравето масло, при цените на останалите стоки от тази група са регистрирани пикови за последните години стойности, отбелязва още комисията в анализа си. Известно успокояване през годината се наблюдава на пазара на месо и месни произведения, но в резултат на високата база от предходната година, цените и на тези стоки бележат много високи стойности.


При плодовете и зеленчуците се наблюдават същите процеси като в предкризисната година. "През 2020 г. кривата на Индекса на тържищните цени следва типичните за тези стоки тенденции, но се стабилизира много над нивата от предходните години.


През четвъртата седмица на април кривата стига най-високи стойности от последните двадесет години",


пише в анализа. Към другите фактори през пролетта на миналата година се добавят и логистичните трудности заради пандемията.Калоян Стайков отбелязва, че от март 2021 г. няколко фактора оказват положително влияние върху ръста на цените. Сред тях са премахването на ограничителните мерки, частичното възстановяване на услуги като развлечения и образование, ръстът при цените на петрола, което увеличава цените на транспортните услуги. А ръстът на цените на природния газ в комплект с постигнатото споразумение за намаляване на цената за вноса от "Газпром" от април 2020 г. води до по-значително увеличение през второто тримесечие на тази година.

За разлика от предни икономически кризи, последствията от пандемията не се характеризират с остра загуба на покупателна способност, отбелязва икономистът. Няма голяма загуба на работни места, доходите на домакинствата са подкрепени с различни държавни програми, клиентите на търговските банки се възползват от възможността за отлагане на плащания по лихви и главници, а кредитите продължават да се увеличават, и др.


Запазването на покупателната способност заедно с отпадането на ограничителните мерки води до повишено търсене на стоки и услуги, част от което се дължи на


отложено потребление през миналата година.


Заедно с това бизнесът се опитва бързо да се върне на нивата на производство от преди кризата, като през първата половина на годината се наблюдава недостиг на мощности в промишлеността, обяснява икономистът.


Заедно с продължаващото възстановяване на икономическата активност може да се очаква факторите, които оказват натиск върху ръста на цените, да се запазят и дори засилят през втората половина на годината, прогнозира Стайков.

Очаква се запазване на ръста на цените на енергийните ресурси, хранителните продукти, разходите за труд, постепенно отслабване на негативните ефекти от пандемията и др. Заедно с това видяхме увеличение и на административно определяните цени, които макар и с ограничен принос към общата инфлация, също ще окажат влияние.


Бързото възстановяване на вътрешното търсене и изоставането на бизнеса до достигане на предкризисните си нива на доставка на стоки и услуги може допълнително да засили този ефект. Евентуални нови ограничителни мерки през есента могат да охладят този ръст, но за момента изглежда, че икономическият ръст е по-висок от първоначалните прогнози, което би имало противоположно влияние, смята Стайков.


Прогнозата на Европейската комисия е, че ръстът на БВП ще достигне 4.6% за годината, а инфлацията - 1.9%. Брюксел обаче подчертава риска от ново затваряне в страната поради ниския темп на ваксинация.


Еврокомисарят предупреждава, че инфлацията може да надхвърли прогнозата, ако ограниченията в предлагането се окажат по-устойчиви и ценовото напрежение се прехвърли на потребителите в по-голяма степен.


Как е в чужбина


Настъплението на инфлацията се регистрира от двете страни на Атлантика, което повдига въпроса дали централните банки ще започнат да повишават лихвите, а правителствата - да съкращават стимулите за възстановяване на икономиките от пандемията. Второто би означавало забавяне на темпото на излизане от кризата в момент, когато дори не е ясно дали светът побеждава коронавируса и дали ще има ново блокиране на нормалния живот.


Инфлацията в зоната на еврото през последните 10 години (плътната виолетова линия) заедно с движението на цените на основни компоненти като храни, алкохол и тютюневи изделия, енергия (най-динамично променящата се линия), други инстустриални стоки и услуги.

Инфлацията в зоната на еврото през последните 10 години (плътната виолетова линия) заедно с движението на цените на основни компоненти като храни, алкохол и тютюневи изделия, енергия (най-динамично променящата се линия), други инстустриални стоки и услуги.


Засега сигналите от Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка са, че не планират действия по нивата на лихвите и препоръчват бюджените стимули да продължат още няколко години.


Във вторник данните от САЩ показаха, че през юни индексът на потребителските цени се е повишил с 0.9%, което е над очакванията на пазарите и най-големият скок от юни 2008 г. насам. Джером Пауъл, председател на Фед, заяви в сряда, че намаляването на безработицата още е далеч от нивата, които централната банка очаква, а сегашната инфлация ще намалее до няколко месеца.


Във Великобритания инфлацията в средата на годината достигна 2.5%, най-високата от почти 3 години.


Европейската комисия обяви на 7 юли най-новата си прогноза за инфлация за еврозоната от 1.9% за тази година (при 1.7% прогноза през май) и 1.4% през 2021 г. Целта, която си поставя ЕЦБ е 2% годишно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK