Търговските вериги обявиха какво пречи на бизнеса им

Търговските вериги обявиха какво пречи на бизнеса им

© Лили ТоушекСлабо законотворчество, липса на диалог между държавата и частния сектор, противоречиво прилагане на нормативната база и бавно правораздаване. Тези проблеми са сред основните пречки пред бизнес средата в България, показва анкета на Сдружението за модерна търговия (СМТ), проведена в периода юни-юли сред членовете. В него влизат Billa, Deichmann, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage, "ПроМаркет", T MARKET, "Фантастико" и "Хиполенд".

Сред положителните характеристики на бизнес климата в България са посочени стабилната макроикономическа рамка, ниската инфлация, фиксираният валутен курс и членството на страната в ЕС и НАТО. Като плюсове са посочени и ниските данъчни ставки, отличното интернет покритие и IT инфраструктура, постепенното увеличаване на покупателната способност на хората.

Бизнес климатът в страната е оценен с 3=2 по скалата от 1 до 6, където "1 - силно неблагоприятен", а "6 - отличен". Като един от основните проблеми анкетираните посочват несигурната и непредвидима среда. Пример за това е практиката да се налагат административни промени в движение и в много кратки срокове, без дългосрочна перспектива и без оценка на последствията върху бизнеса, с което управляващите предизвикват непланирани и неоправдани разходи.


На въпроса "Как оценявате качеството на законодателния процес по отношение на бизнеса в България?" анкетираните са дали средна оценка от 2.7 по скалата от 1 до 6, където 1 е изключително ниско, а 6 - отлично. Като основни недостатъци са посочени липсата на диалог и предварителна оценка на въздействието при приемане на важни нормативни актове. Като примери в това отношение са посочени спорната и много пъти променяна Наредба № Н-18 и последните промени в Закона за защита на конкуренцията.


В първия случай бизнесът бе натоварен с разходи значително надхвърлящи разчетите на държавата. Във втория случай съществуват основателни опасения, че регулаторът се превръща в инструмент за унищожаване на бизнес.

Анкетираните са особено притеснени и от популистки инициативи като постановлението на правителството от пролетта на миналата година, с което бе въведено изискване към тях да поддържат определена квота български продукти.
Работата на администрацията получава оценка 1.7 по скалата от 1 до 6, като причините за това са комплексни. Заради неясни нормативни текстове съществува разнородна и противоречива интерпретация на закони от страна на регионалните звена на различни регулатори - Агенцията по храните, Инспекцията по труда, Комисията за защита на потребителите и др.


В резултат на липсата на централизираност и единност на проверките се засилва административната тежест върху изрядните компании, посочват веригите. По отношение работата на администрацията се изтъкват и други слабости. Не се спазват принципите за комплексно административно обслужване, като често се изисква представяне на документи или информация, за които са налице данни, събирани или създавани от извършващия услугата орган, или такива, с които последният би могъл да се снабди по служебен ред от други институции, казват веригите.


Затрудненията в работата с администрацията се дължат и на дефицита на професионалисти в нея. Според анкетираните е необходимо държавата да инвестира в изграждането и задържането на компетентни служители, а техният професионален път да зависи изцяло от качествата, опита и образованието. Отчетена като положителна е все пак възможността за електронно подаване на редица документи към няколко институции, сред които НАП, БНБ, Националния статистически институт.

Ефективността (бързина и справедливост) на правораздавателната система в България по отношение на бизнеса е оценена с 3.2 по скалата от 1 до 6. Като основни слабости се посочват липсата на специализация по дела, натовареността на ключови съдилища, нуждата от уеднаквена съдебна практика. В резултат често се стига до противоречиво произнасяне по сходни казуси, което създава несигурност и непредвидимост.

За да се създадат условия за чувствителен ръст на икономиката, веригите препоръчват да се осигури предвидимост и стабилност. Според тях са нужни:
- адекватност и умереност на нормативната уредба;
- бързина и прозрачност на всички процедури, свързани с инвестиционния процес;
- правораздаване в разумни срокове;
- създаване на работеща електронна администрация, която да е централизирана и лесно достъпна;
привеждане на образованието към нуждите на частния сектор.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  А мнението на ... българските търговци ?
  Цитирани са само чужденци, които не плащат преки данъци в България и изнасят печалбата навън.
  Каква полза има българинът от тях. Каква полза има бюджета от тях.

  кратък
 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  "Затрудненията в работата с администрацията се дължат и на дефицита на професионалисти в нея. Според анкетираните е необходимо държавата да инвестира в изграждането и задържането на компетентни служители, а техният професионален път да зависи изцяло от качествата, опита и образованието."

  Нещо невъзможно в България.
  1. Всяка власт си идва с калинките, уволнява всички кадри на предишната власт и слага своите, всичко това се прави независимо от качествата, опита и образованието.
  2. Доста от компетентните хора бягат в чужбина, защото в България няма възможност за развитие и за нормален живот.

  ДБ=БКП
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Любопитно

  Интересно, потребителите каква оценка от 1 до 6 ще поставят на търг. вериги!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Потребителите гласуват, когато пазаруват! По мои наблюдения потребителите гласуват ЗА, защото магазините са пълни с потребители!

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  То е хубаво и да попитат работещите в тях каква оценка дават на работодателите си, които са повечето чужденци... То не че и българските работодатели в България са стока...
  А и обикновено всичко се управлява от българи... Което значи автоматично проблем... Била в началото като влезе в България не се управляваше от българи, но след 5 г. решиха, че вече има подготвени кадри българи сложиха българин да управлява... И на другият ден вече всичко беше побългарено... българската шуробаджанащина превзе Била...

  ДБ=БКП
 7. 7 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 490 Весело

  До коментар [#2] от "Мариана Кълвачева":

  Първо, от цитираните търговци Фантастико и Хиполенд са с българска собственост. Второ, всички търговски вериги оперират като регистрирани български фирми, така че какво значение има чия е собствеността? Трето, никой не те кара да пазаруваш в тях, но щом веригите се разрастват, значи потребителите са доволни. Така че имаш право на мнението си, но честно казано на никого не му пука какво е.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Весело

  До коментар [#5] от "vassilun":

  Да, и моята оценка е почти същата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А мнението на ... българските търговци ?Цитирани са само чужденци, които не плащат преки данъци в България и изнасят печалбата навън.Каква полза има българинът от тях. Каква полза има бюджета от тях.
  —цитат от коментар 2 на Мариана Кълвачева


  Не знам докога ще я повтаряте тази партенка. Вие може би не можете да си направите сметката, но големите компании могат и затова твърдението ви е глупост.
  Обяснете ми защо Била например, няма да плати 10% данък в България, а ще си "изнесе" печалбата в Австрия, където да плати 40%?
  И още един въпрос - каква е ползата за бюджета от българските търговци, голяма част от които крият 90% от оборота си (за разлика от големите магазини, където всичко минава през касата)?

 10. 10 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  А мнението на ... българските търговци ?Цитирани са само чужденци, които не плащат преки данъци в България и изнасят печалбата навън.Каква полза има българинът от тях. Каква полза има бюджета от тях.
  —цитат от коментар 2 на Мариана Кълвачева


  Абе Мариянче! Какво е пряк данък - не знаеш. Къде плащат преки данъци - не знаеш. Какво е калитал -не знаеш. Защо се буташ да коментираш - ако е безплатно, не знаеш.

 11. 11 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 490 Весело

  До коментар [#6] от "anonimnii":

  Това му е хубавото на пазара - всеки може да пазарува където си иска и всеки е свободен да напусне работа. А веригите са частни и сами определят какъв да е мениджмънта им. Ако Била са направили грешка, ще си понесат загубите. Проблемът е, когато се вземат грешни решения, касаещи публични средства, какъвто не е случаят с търговските вериги.

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мариана Кълвачева":

  Нещата са по-комплексни от едните данъци върху печалбата на собственика на веригата.
  Имаме стокооборот и съответно, приходи от ДДС, имаме работни места и съответно, приходи от ДОД, вноски в НАП. Имаме данъци върху сгради, плащания на режийни, ток, вода и т. н. Транспорт, логистика. Това е все някаква част от БВП на страната.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#11] от "Black Hawk":

  Проблемът е когато цялата държава е такава бъгната. Това не е пазарна икономика, това не е демокрация. Това е някаква червена мутро комунистическа сатрапия. И затова хората бягат. Единственото хубаво е че границите са отворени.

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Т Маркет и те ли са "модерни търговци"?
  Защото всеки път когато ми се наложи да вляза там излизам съжалявайки за загубеното време.

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  С едно изречение: - Не барайте 10% + 5% дивидент /последния у Г-я е май 35%/ и не ни карайте да продаваме ваши /бг/ продукти...

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Неутрално

  До коментар [#14] от "Локомотив":

  Те май са от Литва...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5603 Неутрално

  Не се наядоха търговските вериги, искат още

 18. 18 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Любопитно

  "Според анкетираните е необходимо държавата да инвестира в изграждането и задържането на компетентни служители, а техният професионален път да зависи изцяло от качествата, опита и образованието."

  Ами добре, вдигнете им данъците на веригите и с парите инвестирайте в администрацията...виждам, че са съгласни.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Аз като гледам нищо не пречи на бизнеса им, щото той се развива прекрасно :)

 20. 20 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Любопитно

  Обяснете ми защо Била например, няма да плати 10% данък в България, а ще си "изнесе" печалбата в Австрия, където да плати 40%?
  —цитат от коментар 9 на potop


  Нещо не разбираш от данъчни политики?

  Била, Кауфланд и Лидл си плащат тук 10% данък върху печалбата, а после си изнасят остатъка без да плащат големите данъци в Австрия или в Германия!

  Т.е. те де факто ощетяват България.

 21. 21 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#7] от "Black Hawk":

  Предполагам, по аналогия, това важи и за вашите мнения.
  Но за мен не е така, аз чета мненията и ги преценявам.
  Няма излишни мнения.
  Какво печелим, ако не ни интересува мнението на другия ?
  Странно общество се оформя, всичко знае, всичко може и иска сам да решава.
  Да, ама се налага не сам, а заедно.
  Затова и в парламента е "Орел, рак и щука".
  Защото подобно на вас, никой не зачита чуждото мнение.
  А относно това, че видите ли, фирмите имали българско участие, това какво променя, пак не плащат данъци тук.

  кратък
 22. 22 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Кво им пречи на тези дерибейове ,дето налагат само чуждестранни стоки и не плащат данъци в България?

 23. 23 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Т-маркет е само Т, никакъв маркет не е и не може да бъде...Такова чудо посетих в Лом преди година, все е дно склад на някоя супер западнала сергия от Женския пазар в София...

  какъв рейтинг, какво да му оценяваш, напънала се сергия , та станала ...нищо...

 24. 24 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Те в момента никнат като гъби, представям си какво ще стане ако нищо не им "пречи"?!!

 25. 25 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Нещо не разбираш от данъчни политики?

  Била, Кауфланд и Лидл си плащат тук 10% данък върху печалбата, а после си изнасят остатъка без да плащат големите данъци в Австрия или в Германия!

  Т.е. те де факто ощетяват България.
  —цитат от коментар 20 на Дария Колев


  Ами то и аз като си платя на българската фирма 10% данък печалба и след това 5% данък дивидент си правя с парите каквото си искам, след като съм си платил всички данъци, тези пари са мои. Де факто не ощетявам България, след като съм платил всичко дължимо. Чак толкова да сте глупави, че да не може да го схванете това?

 26. 26 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мариана Кълвачева":

  Е как каква? Създават работни места хората! Arbeit macht frei!

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 27. 27 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#26] от "Alan Blackmore":

  Работните места са като за китайци, бачкат като луди на три смени, няма събота, няма неделя, няма болнични.
  Работна ръка евтинджос, точно това искат чуждите "работодатели", иначе защо са тук.
  Тук са защото тези вериги са като октопод, имат пипала, които изсмукват национален капитал и го изнасят в чужбина.
  Като са толкова европейци и има равноправие като членове на съюза, да допуснат български фирми до техните пазари.
  Май нанай.

  кратък
 28. 28 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 895 Весело

  Чак толкова да сте глупави, .....?
  —цитат от коментар 25 на nikolay.


  Има такова нещо!

  : )))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Две и половина.

 30. 30 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  При това бурно разрастване в момента, пази боже ако оценката им стане 6 по 6-балната система. Като цяло са прави в критиките, но реално и те печелят, като ловят риба в мътна вода. Всички искат правила, но ако може тях/нас да не касаят, още повече супер стриктно да се налагат на съседи/конкуренти, но за нас по-така...
  Елементарен пример е с маските и дистанцията, затвориха моловете, а във веригите беше пълен смях....

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мариана Кълвачева":

  И по-високи цени отколкото в същите магазини по родните им държави.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мариана Кълвачева":

  Тва са националистически глупости! Инвестицииииии!!! Приватизацияяяя! Чуждите капитали ще ни оправят! Костов, къде си?

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 33. 33 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#32] от "Alan Blackmore":

  Не разбрахме мнението ви, може ли да се изкажете по същество.

  кратък
 34. 34 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#26] от "Alan Blackmore":Работните места са като за китайци, бачкат като луди на три смени, няма събота, няма неделя, няма болнични.Работна ръка евтинджос, точно това искат чуждите "работодатели", иначе защо са тук.Тук са защото тези вериги са като октопод, имат пипала, които изсмукват национален капитал и го изнасят в чужбина.Като са толкова европейци и има равноправие като членове на съюза, да допуснат български фирми до техните пазари.Май нанай.
  —цитат от коментар 27 на Мариана Кълвачева


  Е ти щото си била в Китай и си наясно какви са заплатите там - нали? Или се позоваваш на агенция ЕЖК? По-добре си трай да не се издаваш какъв галош си моля :)

 35. 35 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 543 Любопитно

  Няма значение дали търговската верига чужда или не, поне на на хартия, а кои дружества имат интелектуалните права над свързаните търговски марки и къде са регистрирани тези дружества, към които се изплащат крупни отчисления. Поинтересувайте се, защо например веригата кафенета "Старбъкс" винаги плаща минимални данъци (законно) по света, независимо от икономическите обстоятелства.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 36. 36 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#34] от "BlueBoss":

  Синият Бос, това синьото от цвета на ГЕРБ ли е ?
  Шефе, не напред с рогата, ако имаш нещо да кажеш, кажи го, никой няма полза от злоба и обиди.
  Пораснете, бе хора, не разбрахте ли, че омразата само ни разделя.
  И като обиди сега, олекна ли ти, нещо ново научи ли.

  кратък
 37. 37 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#33] от "Мариана Кълвачева":

  не, не може.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 38. 38 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  На търговците в България (и не само на тях) им пречи девиза “ден година храни”.

 39. 39 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Веригите дават ниска оценка на средата, но това не им пречи магазините им да се множат.

 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Любопитно

  .. Обяснете ми защо Била например, няма да плати 10% данък в България, а ще си "изнесе" печалбата в Австрия, където да плати 40%?
  —цитат от коментар 9 на potop

  Нещо не разбираш от данъчни политики?

  Била, Кауфланд и Лидл си плащат тук 10% данък върху печалбата, а после си изнасят остатъка без да плащат големите данъци в Австрия или в Германия!

  Т.е. те де факто ощетяват България.
  —цитат от коментар 20 на Дария Колев


  Предполагам, че говориш от собствен опит -> имаш собствена фирма в България и такава в Германия например. И прехвърляш редовно парите от българската в немската?
  Или работиш като счетоводител в немска фирма, която има фирма в Бълхгария?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  "Слабо законотворчество, липса на диалог между държавата и частния сектор, противоречиво прилагане на нормативната база и бавно правораздаване. "
  Някой учуден. Не го ли казват същото и гражданите и по-адекватните политици и експерти. Ама друго е, чужди инвеститори да го кажат.

 42. 42 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#9] от "potop":

  Аз ше ти обясня! Изнасят печалбата, защото тя отива в разни офшорни зони и НЕ плащат НИКАКЪВ данък! Сега ти ми обясни, защо да плащат 10 процента, като могат фа платят 0?

 43. 43 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#9] от "potop":Аз ше ти обясня! Изнасят печалбата, защото тя отива в разни офшорни зони и НЕ плащат НИКАКЪВ данък! Сега ти ми обясни, защо да плащат 10 процента, като могат фа платят 0?
  —цитат от коментар 42 на stargate


  Ами могат да изнасят, защото така са направени законите. А се правят така, за да могат да печелят фирмите на някои наши дрогари. Няма как да забраниш на веригите, без да забраниш на Лукойл или на фирмите на Прасчо и Киро Гела, например.

 44. 44 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Весело

  До коментар [#9] от "potop":

  Простичко е, ще си изнесе печалбата в Шввйцария където ще плати 2-3 процент пък Австрия и България да се спасяват...

  Други въпроси имаш ли?

 45. 45 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Разстроено

  До коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Всъщност нещата са по комплексни и от това което пишете. Имате лека промишленост при която търговските вериги са последното звено в дистрибуцията. Та въпросът е, търговската верига последното звено във Българската лека промишленост ли са или в нечия чужда...

 46. 46 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#43] от "gianni":


  Ами могат да изнасят, защото така са направени законите. А се правят така, за да могат да печелят фирмите на някои наши дрогари. Няма как да забраниш на веригите, без да забраниш на Лукойл или на фирмите на Прасчо и Киро Гела, например.
  —цитат от коментар 43 на gianni


  Те работят по международни закони и няма връзка с нашите. Изнасят ги под формата на права за марката или някакви други фрначайз права. Нищо незаконно, Българската фирма си плаща на западната фирма, че използва името й. Съвсем легална сделка, само че всяка година сумата е според печалбата. :-) В случая не са виновни нашите другари, а западните. Те са измислили врътките. Или мислите, че Големите американски компании плащат данъци в САЩ? :-) Ми не, прекарват ги през Швеция или Нидерландия ли беше, където за транзитни пари нямало данък, съвсем случайно. Някаква такава им беше врътката и всички големи я използват. Не съм задълбавалв подробности, защото не ме интересува толкова.

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Любопитно

  До коментар [#20] от "Дария Колев":

  "Била, Кауфланд и Лидл си плащат тук 10% данък върху печалбата, а после си изнасят остатъка без да плащат големите данъци в Австрия или в Германия!

  Т.е. те де факто ощетяват България."

  Не разбрах: кое е по-добре за данъчната политика - да отчитат счетоводна загуба (и точат ДДС със свързани фирми) както са българските търговци или да платят (някакъв) данък печалба, да внесат ДДС-то, заплати и социални осигуровки?

  Не че съм заклет фен на тия вериги, но не мога да скрия задоволството си от възможността за паркиране (първо условия за да вляза в магазин) и относително големия избор на стока (когато търся точно определена стока, не я купувам от там).
  Отделно, че промениха отношението на търговците към потребителя - нема верига, където да не можеш да платиш с карта, да ползваш количка и да си избереш стоката. Не е като на пазара с български производител да ти сложи в кесийката каквото той реши и с тегло, каквото му е изгодно, и да си "спести" ресто от пет стинки (ти сега за един лев ли си!?).

 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":Потребителите гласуват, когато пазаруват! По мои наблюдения потребителите гласуват ЗА, защото магазините са пълни с потребители!
  —цитат от коментар 5 на vassilun


  —-
  Потребителите пазаруват от тях, защото благодарение на разрешителните за строеж на централни места, веригите станаха монополисти и затвориха кварталните магазини.

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дария Колев":

  Ако, печалба 100 млн., трябва да платят 10 млн. Корпиративен данък/печалба.
  Обаче, ако представят фактура за някаква услуга, например маркетингово проучване, от немска фирма, за 20 млн., тези 20 млн. заминават за Германия, а данъка от десет става 8 млн. Кауфланд плащат на кипърска офшорка, за това че ползват името “Кауфланд”, което киоърската офшорка била си измислила.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK