Актуализацията на бюджета предвижда допълнителни разходи за 1.8 млрд. лв.

Актуализацията на бюджета предвижда допълнителни разходи за 1.8 млрд. лв.

© Георги КожухаровАктуализацията на бюджета, която служебното правителство предлага, предвижда допълнителни разходи до края на годината от 1.8 млрд. лева, съобщи днес министърът на икономиката Асен Василев. Според него те ще бъдат обезпечени от 2 млрд. лв. повече приходи, идващи от повишената събираемост от агенция "Митници" и агенцията за приходите, както и средства от плана за възстановяване и развитие на ЕС.


Заделят се пари за избори 2 в 1


575 млн. лева от допълнителните разходи ще са за социални дейности, а 430 млн. лв. за подкрепа на бизнеса; 335 млн. лева ще се дадат в повече за системата на здравеопазването. Средства са предвидени също за президентски избори в два тура, както и за евентуални избори две в едно - президентски и парламентарни.


Част от допълнителните разходи са заради повишената вноска по бюджета на ЕС заради Брекзит. 200 млн. лева са предвидени за други разходи като попълване на сумите във фонда за бедствия и аварии.


Повишаване на пенсиите
Предвижда се актуализацията на пенсиите от 1 октомври средно с 12.5%, като след нея вече не би трябвало да има пенсионери под линията на бедност, която сега е 369 лева. В момента под нея са 43% от получаващите пенсии (повече за пенсиите - тук).


Василев уточни, че не е предвидена промяна в данъчната система. В отговор на въпрос министърът каза, че вчера планът за актуализация на бюджета е обсъден с представители на всички партии в парламента освен ДПС. ДПС не поискали предварително да се запознаят с него, а щели да вземат отношение при дебатите в парламента.


Днес в 14 часа предстои подробно представяне на плана за актуализация на бюджета.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK