Откъде идват приходите и за какво отиват разходите в актуализацията на бюджета

Откъде идват приходите и за какво отиват разходите в актуализацията на бюджета

© Надежда Чипева, КапиталСлед като по-рано през деня служебният министър на финансите Асен Василев представи най-общо какво предвижда актуализацията на бюджета, на среща със социалните партньори и неправителствени организации в обществения съвет към министерството днес той даде и подробности. В експозето си министърът посочи, че актуализацията се прави при ръст на брутния вътрешен продукт от 3.5% над прогнозите и инфлация от 2%. Асен Василев допълни, че приходите са с 4.4% по-високи от планираните и с 12.1% по-високи от същия период на миналата година.

Откъде идват приходите и за какво отиват разходите в актуализацията на бюджета

Той коментира, че се предлагат разходи за 1.8 млрд. лева, при очаквани приходи от 2 млрд. лева, което означава, че дефицитът не само не се увеличава, но и намалява с 0.3%. За да стане факт актуализацията на бюджета, той ще бъде обсъден на още няколко нива, преди да бъде внесен в Народното събрание за приемане. Вчера вече е имало предварителни разговори с представители на всички партии в него без ДПС.
Откъде идват приходите и за какво отиват разходите в актуализацията на бюджета

По-високите приходи са факт заради по-добра икономическа обстановка, между 500 и 600 млн. лева повишена събираемост от Агенция "Митници", най-вече от плащане на ДДС при внос, коментира министър Василев.


НАП събрала 1 млрд. лв. над планираното


Той допълни, че Националната агенция за приходите е събрала с 1 млрд. повече от планираното, като 848 млн. лв. от тази сума са приходи по ДДС, 424 млн. лева допълнителен приход идва и от аванса по плана за възстановяване и развитие, който вместо 10 ще е 13%.


От Българската стопанска камара уточниха, че до голяма степен приходите от данъци растат от проинфланционни фактори като цените на горивата, които са се повишили с 34% спрямо началото на годината. Министър Василев се съгласи с това обяснение, но все пак подчерта, че има и подобряване на работата в НАП.


Най-големите разходи са за социални дейности
Обръщайки внимание на разходите, Асен Василев подчерта, че най-голяма сума - 575 млн. лева, е за социални дейности - актуализация на пенсиите, повишаване на добавките за отопление, променената надбавка по закона за лична помощ и заделени средства за подкрепа на родители, чиито деца не посещават градина или училище заради коронавируса.

Откъде идват приходите и за какво отиват разходите в актуализацията на бюджета

430 млн. лв. от актуализацията на бюджета са предвидени за подкрепа на бизнеса в условия на влошена ситуация с коронавируса; 300 млн. лева от общата сума е за продължаване на схемата 60/40, а 38 млн. лева по т.нар. програма React EU. По новата мярка "Запази ме плюс", която е насочена към самонаетите лица, са предвидени 20 млн. лева. Другите програми за подкрепа пък ще са насочени към 12 икономически дейности и поддейности, които ще бъдат най-засегнати при нова вълна заразени от коронавирус. В сумата влиза и целева помощ за авиопревозвачите от 30 млн. лв.


Разчетите са при най-лошия COVID-19 сценарий


"Целият анализ стъпва на сценарий, направен от Министерството на здравеопазването, според който ноември и декември тази година ще изглеждат по същия начин като същия период на миналата година (цялата страна е в червената зона на база заболеваемост и редица дейности са ограничени - бел. авт.). Това е заложен харч, но ако не се случи тежка ситуация и затваряне на сектори, парите няма да се плащат. Идеята е да не правим оптимистичен сценарий", коментира Асен Василев.


С неяснотите около пандемията той обясни и факта, че не се планира изхарчване на всички пари от очаквания излишък, защото той може и да не се случи. Това е и причината да няма повече мерки. За здравната система служебното правителство иска да даде допълнителни 335 млн. лв. Сумата реално е почти 440 млн. лв., тъй като Националната здравноосигурителна каса е получила над планираното 134 млн. лева по Закона за общественото осигуряване. Най-голяма част от сумата - 121 млн. лв., ще се използват за здравноосигурителни плащания и административна поддръжка.

Откъде идват приходите и за какво отиват разходите в актуализацията на бюджета

81 млн. лв. допълнителни средства ще се използват за продължаващо плащане на паричните добавки от 1000 лева за работещите на първа линия медици, закупуване на 1.5 млн. ваксини на "Пфайзер" (47 млн. лв.), лекарства за лечение на коронавирус (35 млн. лв.) и за поставяне на ваксини (19 млн. лв.). И тук разчетите са при най-песимистичен сценарий за заболеваемостта и мерките за ограничаването й.


100 млн. лв. за плащания за "престъпления" в АПИ


Любопитни разходи посочи Асен Василев при т.нар. други разходи в размер 467 млн. лв. Част от тях ще се използват за възстановяване на почти изпразнения фонд за бедствия и аварии. Заделени са и пари за президентски избори в два тура плюс средства за избори две в едно (президентски и парламентарни) - общо 133 млн. лв.

Откъде идват приходите и за какво отиват разходите в актуализацията на бюджета

103 млн. лева от средствата са за повишената вноска на страната в бюджета на ЕС, която се е променила след Брекзит. "Имаме два непредвидени разхода, единият от които - този на МРРБ, се дължи на престъпление за мен, а другият - този за КЕВР - на лошо управление", уточни Асен Василев.


Според него регионалното министерство ще получи 100 млн. лв., за да се разплати с фирми по договори, които не са били финансово обезпечени. Проверка на служебното правителство показа, че Агенция "Пътна инфраструктура" е сключила договори за тази и следващата година на с обща стойност над 2.5 млрд. лева повече от средствата, планирани за тази дейност. Асен Василев уточни, че и в момента вървят преговори с фирмите за възможно разсрочване на плащанията, а по договорите за догодина няма да има плащания.

Откъде идват приходите и за какво отиват разходите в актуализацията на бюджета

Комисията за енергийно и водно регулиране получава 16 млн. лева, за да се разплати по загубени дела. През миналата година тази сума е била 26 млн. лева. "Имаме намерение да затегнем разходите при загубено дело. Помолили сме Министерството на правосъдието да подаде подробни текстове за всички други загубени дела, като парите за плащания на обезщетения по тях се взимат от бюджетите на съдебната власт или прокуратурата в зависимост кой е загубил делото", каза Асен Василев.


От бюджета се краде в особено големи размери


В края на дискусията министърът коментира, че вероятно това, което служебното правителство е открило като злоупотреби при капиталовите разходи, може да се намери и в здравните разходи, и в разходите за персонал. Това му даде основание на обобщи, че има много резерви за допълнителни приходи. "Една голяма част от проблемите могат да бъдат решени, ако се харчат парите ефективно, прозрачно и без корупция. Идеята на бюджет 2022 трябва да е свързана с това - без корупция, да оправим как си харчим парите, да оправим дисбаланса, да включим и плана за възстановяване", каза още Асен Василев.


Той допълни, че от държавния бюджет се краде в "особено големи размери". "Това е кражба от нашето бъдеще и трябва да се спре. Бюджет 2022 може да е добър инструмент за това. Не е трудно, нужна е малко смелост и да не се притесняваме, че тези хора, които са свикнали да получават много пари, няма да ги получават", обобщи министърът на финала на третата среща на обществения съвет към Министерството на финансите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK