Бих затворил държавната петролна компания, каза министърът на икономиката

Бих затворил държавната петролна компания, каза министърът на икономиката

© Юлия ЛазароваНе разбирам защо Държавната петролна компания трябва да съществува. Аз бих я затворил, каза днес в първото от поредица интервюта на министри по въпроси на граждани служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той смята, че сега държавният резерв не работи оптимално и от него изтичат пари.


За Кирил Петков решението е да се отвори Държавният резерв, като се работи на много по-конкурентен принцип и повече участници да могат да участват. "Вместо да продаваме огромни количества, така че само няколко фирми да могат да си купят, да направим много по-чести търгове, за много по-малки количества и програма за обновяване на това гориво, така че търговците на петрол да имат достъп до това нещо. Така имаме един ефикасен държавен резерв", поясни той.Дъpжaвнaта пeтpoлнa ĸoмпaния (ДПК), която e c пpинципaл миниcтъpът нa иĸoнoмиĸaтa, беше създадена през миналата година. Една от целите на дружеството е поддържането на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти, както и изграждане на петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти.


Според правилника за дейност на ДПК тя не е търговско дружество, не формира и не разпределя печалба. Основната и цел обаче е да продава горива с минимална надценка, като така дoвeдe дo пo-ĸoнĸypeнтни цeни и по другите подобни обекти. Идеята беше съобщена от тогавашния премиер Бойко Борисов през май 2020 г., а през юли депутатите приеха създаването на компанията.
Тогава Борисов поясни, че ако държавата има около 100 бензиностанции в областните градове, във времена на криза правителството ще има инструмент за защита на населението, така че да не може никой да постави държавата на колене с цените на горивата. Изграждането на първите обекти трябваше да започне през март, но за момента няма данни да се работи в тази посока.


Πpeз 2021 г. издpъжĸaтa нa нoвocъздaдeнaтa Дъpжaвнa пeтpoлнa ĸoмпaния e пpeдвидeнo дa струва 50 млн. лв. През следващите години нейният бюджет ще е 30 милиона на година.


Държавата да продаде акциите си в ПИБ


На друг въпрос Кирил Петков обяви, че държавата трябва да продаде акциите си в Първа инвестиционна банка (ПИБ), веднага след като за тях може да получи толкова или повече, от колкото е платила за тях. Министърът е на мнение, че докато това стане, държавата трябва да има свой представител в ръководството на банката. "Задачата на държавата е да излезе от това си участие по начин, по който не губи пари", обобщи Петков.


Преди малко повече от година държавата, чрез Българската банка за развитие (ББР), придоби 70% от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка на проведения от нея аукцион. Става дума за акции за около 140 млн. лв., с което държавата става акционер в институцията с дял от малко под 19%. Общо увеличението на капитала беше за 200 млн. лв. и се наложи заради установения при проверка от ЕЦБ от 2019 г. капиталов недостиг. Този ход на държавата беше атакуван в съда, но Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане искането за спиране на предварителното изпълнение на решенията на Министерския съвет за участие на ББР АД в увеличението на капитала на ПИБ АД.


Ще бъде сезирана прокуратурата за строежа на правителствения комплекс


Ще сезираме прокуратурата за строежа на правителствения комплекс в "София тех парк", каза Кирил Петков в отговор на друг въпрос.


Според него проблемът е, че строежът на стойност 190 млн. лева е възложен на една държавна фирма - "Монтажи", без търг по познатия способ "ин хаус" и тя е получила парите авансово от Държавната консолидационна компания. Проблемът е, че "Монтажи" вече е превела авансово 50% от сумата на външна фирма пак без търг.


Петков се закани, че ще направи всичко възможно да спре този проект, но търси вариант това да стане при минимум щети за държавата, като се върнат част от платените авансово пари.


Големи инвеститори ще дойдат, ако няма корупция


Големи инвеститори могат да дойдат в страната само ако има нула корупция и работеща съдебна система, каза Петков в отговор на въпрос. "Един от големите страхове на всеки инвеститор е какво ще стане, ако ми поискат едни пари, или някакви хора трябва да назнача в моята компания или някакви политици ми създават пречки. Как управлявам този риск", посочи министърът. Като друг риск той посочи какво се случва при евентуални съдебни дела и местните съдилища не дадат най-честният отговор на някой спор.


"Докато България не изчисти тези два риска, шансът да привлечем големи инвеститори в България, въпреки другите стимули, е малък", поясни Кирил Петков. Според него при създаването на служебното правителство президентът Румен Радев е поставил спирането на корупцията като основна задача. Освен това поискал спиране на кражбите от държавата и по възможност връщане на част от откраднатите пари, като те се използват за подпомагане на хората в нужда. Друга цел била отвореност към бизнеса. В отговор на въпрос, Петков каза, че за времето, откакто е министър, Радев не му е казал да направи или да не направи нещо.


Министърът изрази мнение, че ако бъде преизбран настоящият президент, той би могъл да бъде човекът, на когото бизнесмените, сблъскали се с корупция, да се оплачат.


Санкциите "Магнитски" се отразили положително на имиджа на страната


Според министър Петков санкциите по закона "Магнитски", които бяха наложени на трима български граждани и десетки свързани с тях лица и фирми, са се отразили положително на имиджа на България пред международните инвеститори. "Така че пак България и корупция през "Магнитски" се свързаха в главите на хората по света, но това не беше ново свързване. Може би това беше началото на края на този модел, от който всички се страхуваха да инвестират в България", каза Кирил Петков.Коментирайки инвестицията на германската компания за електромобили Nеxt.е.GО, в отговор на въпрос, Кирил Петков каза, че участието на братя Домусчиеви в проекта е само със земята, на която ще бъде завода. "Фирмата си избра и града - Ловеч и терена", уточни министърът и допълни, че мажоритарна собственост на фирмата е германска.


През плана за възстановяване ще се развиват изостаналите райони


В отговор на въпрос министърът каза, че изостаналите райони на страната могат да бъдат развити с пазарни методи. За целта държавата е предвидила пари от Плана за възстановяване и развитие, да се дават за изграждане на инфраструктура около обекти на инвеститори клас А. Актуализираният план беше представен в началото на седмицата. Той ще разполага с 12.6 млрд. лева европейски пари за седем години, като за момента е планирано през него да се финансират 57 инвестиционни проекта и 43 реформи.


"Ако се направи една голяма инвестиция във Видин, например, държавата ще изгради около завода индустриална зона", даде пример Петков. Той допълни, че за партньор е избрана Европейската централна банка, "за да не се крадат средствата".


Според Кирил Петков единственият начин България да стане богата страна е да инвестира в иновативни компании. Държавата трябва да ги стимулира, като не е задължително стимулите да са финансови, каза той. Петков допълни, че е нужна промяна в мисленето и на учените, които да започнат да продават своите изобретения на бизнеса и от фирмите, които да търсят решения на проблемите си в университети. "Иновациите трябва да решават реални проблеми на бизнеса. Фирмите да си кажат проблемите на учените, а учените да работят по тях", допълни той.


Министър Петков смята, че агенцията за иновациите трябва да е към Министерството на икономиката, където да се възползва от услугите на Българската банка за развитие, Българската агенция за експортно застраховане, Агенцията за малки и средни предприятия и т.н. Според него така цялата екосистема ще започне да работи за финансирането на иновативни компании.Кирил Петков каза, че има идея за създаване на общ борд по иновациите към Министерствата на образованието и икономиката, в който да влизат хора от чужбина, с познания в областта на развитието на иновативни компании и те да "навигират накъде да се насочват тези средства и накъде да е посоката на иновациите в България". "Ако това стане, няма да има значение кой е министър и системата ще работи", е неговото мнение.


Според министъра на икономиката, като малка страна България не може да си позволи да има евтина работна ръка.


Още вижте във видеото:


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  То май никой не разбира защо бе създадена, единствените които са наясно се оказаха изхвърлени на бунището на историята, но компанията все още я има.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  Боко създаваше мастодонти/на книга/ за да може да се краде от тях по-лесно и повече. Такава е и държавната петролна компания.

 3. 3 Профил на zdd51649592
  zdd51649592
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Харвардите са малко повече идеалисти и теоретици от необходимото. Твърде много се доверяват на Пазара. На теория всичко е супер, но реалността е по-различна. Пазарната икономика е с много дефекти, освен това имаш и геополитика, така че им препоръчвам повече да мерят и по-малко да режат.

 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Това е абсолютно задължително условие за да не изчезнат още няколко милиарда.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Интересно, държавна петролна компания, която се предполага да разбие монопола на акцизни складове за горива и от там да подобри конкуренцията е излишна. Но ББР е много нужна и ще финансира "иновативни компании" дето са твърде рискови за частните банки. Много интересно чии ще бъдат най-иновативните компании, да не са на добрия олигарх?!?

 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  ,,Не разбирам защо Държавната петролна компания трябва да съществува.”

  За да може зад наименованието ,,държавна” да се краде повече.
  Когато липсва конкуренция-има повече кражби. Увеличават се цените на горивата и така…

 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#2] от "pet_fire":


  Абсолютно вярно!

 8. 8 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1146 Неутрално


  Според него проблемът е, че строежът на стойност 190 млн. лева е възложен на една държавна фирма - "Монтажи" без търг по познатия способ "инхаус" и тя е получила парите авансово от Държавната консолидационна компания. Проблемът е, че "Монтажи" вече е превела в аванс 50% от сумата на външна фирма пак без търг.
  ---
  Май и децата вече знаят как работи гербаджийския "инхаус" - на "наша" фирма се плаща авансово, тя дава половината пари на подизпълнител, другата половина се разпределя между фирмата и чекмеджетата. Затова навсякъде качеството е на или под половината платена сума.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  "Интересно, държавна петролна компания, която се предполага да разбие монопола на акцизни складове за горива и от там да подобри конкуренцията е излишна."

  В една демократична страна монополът във всяка област се разбива НЕ от държавни компании в същата област, а от Комисия за защита на конкуренцията!

 10. 10 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Кирчо, няма кой да даде толкова за акциите на ПИБ, купени скъпо и прескъпо от комуниста от Банкя. Парите ни заминаха, за да покриват дупките, останали след поредните кражби на Шиши, Вълка и сие. Жалко, че няма прокуратура, която да се заеме с този пладнешки обир.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#3] от "zdd51649592":


  Точно този не е теоретик, в частният бизнес е, рускувал е собствени спестени и привлечени средства, та знае 2 и 200, видни теоретици са такива като Румен Гечев и Мартин Димитров, а и доста други от всички партии

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  И трите идеи на министъра са много добри! Държавната петролна компания трябва веднага да се закрие, а също така и мастодонта ВИК Холдинг. ББР трябва да продаде акциите си от ПИБ с възможно най-малки загуби. Ревизия на държавния резерв и аутсорсване на това, което е възможно също е добра идея!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Петролният холдинг, енергийният холдинг , ВИК холдинга ,ДКК ,са паразитни структури , хранещи калинки и източват бюджета.

 14. 14 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  Ще видим новите дали ще искат да я закрият или ще бъде удобна и за тях.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 15. 15 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#3] от "zdd51649592":

  Вие кога последно пълнихте бензин на държавна бензиностанция, пазарен практико?

  😁

 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Ааа не така! Да се затваря най-десния проект създаден от буци ше убие десното .

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1578 Разстроено

  Тази компания, ББР и строителството на безумния небостъргач са създадени само и само да може да се открадне огромна част от държавната баница. Икономическо обяснение или логика няма и никога няма да има. Между другото, същото е със санирането без самоучастие, абсолютна лапаница, но съм сигурен че пак ще се намерят няколко милиарда за него, независимо че уж нови са управляващите.

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Весело

  До коментар [#3] от "zdd51649592":

  Нито идеалисти, нито теоретици. Виж им далаверите и врътките преди да станат министри!!!
  А за трите дати свързани с далаверите на Спецов..... трети месец не им остава време да ги погледнат!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  И трите идеи на министъра са много добри! Държавната петролна компания трябва веднага да се закрие, а също така и мастодонта ВИК Холдинг. ББР трябва да продаде акциите си от ПИБ с възможно най-малки загуби. Ревизия на държавния резерв и аутсорсване на това, което е възможно също е добра идея!
  —цитат от коментар 12 на vassilun


  Лошото е, че няма да ги купи акциите на ПИБ. Еле па на тази скандална цена. ГЕРБ погребаха парите ни там, за да заметат след Шиши.

 20. 20 Профил на marginche
  marginche
  Рейтинг: 247 Неутрално

  По същата логика трябва да се закрие и ДКК, която за нищо не служи, освен за крадене и параван.

 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Гневно

  А защо продължава да съществува компанията "Южен поток - България"?
  Защо продължава да съществува и да смуче пари Проектната компания "Бургас Александруполис" ?
  Кога ще бъде ликвидирана "Хидроенергийна компания "Горна Арда" АД ?

  https://business.dir.bg/kompanii/spyashtite-no-provaleni-druzhestva-yuzhen-potok-burgas-aleksandrupolis-prodalzhavat-da-harchat

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 22. 22 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  Интересно, държавна петролна компания, която се предполага да разбие монопола на акцизни складове за горива и от там да подобри конкуренцията е излишна. Но ББР е много нужна и ще финансира "иновативни компании" дето са твърде рискови за частните банки. Много интересно чии ще бъдат най-иновативните компании, да не са на добрия олигарх?!?
  —цитат от коментар 5 на m17


  Нали уж герп беше дясна партия?
  С възстановяване на държавната собственост ли, ще се разбива конкуренцията?
  Ами то по същата логика, би трябвало да възстановим държавните предприятия във всички сектори...
  Герп е бсп-2, но по-лошата и уродлива версия...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 23. 23 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Не само тази фирма трябва да се закрият - има още доста други.
  Всичкото мастодонт, дето го измислиха от ГЕРБ в последните 3-4 години е само за крадене.
  Отделно, някакви измислени формички за несъществуващи отдавна занятия...

 24. 24 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Не само тази фирма трябва да се закрият - има още доста други.
  Всичкото мастодонт, дето го измислиха от ГЕРБ в последните 3-4 години е само за крадене.
  Отделно, някакви измислени формички за несъществуващи отдавна занятия...

 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  В Полша държавата влиза в участие в частни преработвателни предприятия в селското стопанство, за да гарантира изкупните цени на местните производители. Чуждите компании влезли в картел и държат цените ниски, местните производители започнали да фалират.
  в Унгария откупват концесии - летища, вик мрежи.

  Това е единствения начин да спасиш държавата от Корпорациите.
  Господинът иска точно обратното.
  Идеята на Борисов за държавни бензиностанции беше добра.
  Не казвам да връщаме социализма, а да пазим работните места, защото се топим с по 100 000 души на година. Това е един Благоевград.

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на Test testov
  Test testov
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  Трябва да си доста наивен за да мислиш, че държавната петролна компания има каквато и да е полезна цел.

 27. 27 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 380 Неутрално

  И да я затвори, ако не се разбие монопола на данъчните складове, пазара у нас ще остане подчинен на същата шапка.
  Там се крият зайците и чекмеджетата, тая компания просто е параван на зайците да не ги виждаме как пълнят чекмеджетата.

 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  И да я затвори, ако не се разбие монопола на данъчните складове, пазара у нас ще остане подчинен на същата шапка.Там се крият зайците и чекмеджетата, тая компания просто е параван на зайците да не ги виждаме как пълнят чекмеджетата.
  —цитат от коментар 27 на standby


  ----------
  ако, си запознат, дай по-подробно.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Любопитно

  Той смята, че трябва да се направи пълна ревизия на дейността на държавния резерв и на конкурсно начало да се търси фирма, която да го управлява.
  _______________________________________________________________

  Да се подразбира частна фирма близка до него да се вреди за бизнес?

 30. 30 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Любопитно

  Харвардите са малко повече идеалисти и теоретици от необходимото. Твърде много се доверяват на Пазара. На теория всичко е супер, но реалността е по-различна. Пазарната икономика е с много дефекти, освен това имаш и геополитика, така че им препоръчвам повече да мерят и по-малко да режат.
  —цитат от коментар 3 на zdd51649592


  Дори при пазарна икономика държавата си запазва РЕГУЛИРАЩА РОЛЯ!

  Щото ако ги оставиш на невидимата ръка на пазара стават ФИНАНСОВИ КРИЗИ! Катопоследната от 2008/09 година и после почват да реват, ама молим ви се държавата да ни спаси да не фалираме!

 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Любопитно

  Идеята на Борисов за държавни бензиностанции беше добра.Не казвам да връщаме социализма, а да пазим работните места, защото се топим с по 100 000 души на година. Това е един Благоевград.
  —цитат от коментар 25 на hope


  И азмисля така, иначе ревем от Лукойл, но когато има възможност да им правим конкуренция пак се почва риване!

  Просто някои не знаят какво искат! Факт!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 629 Неутрално

  " ... е нужна промяна в мисленето и на учените, които да започнат да продават своите изобретения на бизнеса и от фирмите, които да търсят решения на проблемите си в университети."
  Засега изобретенията на "учените" са свързани с продажбата на учебници. Всяка година "ученият" издава нов учебник с добавени няколко страници. Така старият учебник става неизползваем и отива за претопяване. В краен случай първа глава става пета, и пак имаме ново научно творение. Дотам стига мисловният хоризонт на голяма част от научната общност. Какви патенти, какви изобретения, какви пет лева?

  master
 34. 34 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 958 Неутрално

  "Според него проблемът е, че строежът на стойност 190 млн. лева е възложен на една държавна фирма - "Монтажи", без търг по познатия способ "ин хаус" и тя е получила парите авансово от Държавната консолидационна компания. Проблемът е, че "Монтажи" вече е превела авансово 50% от сумата на външна фирма пак без търг."

  Лапачи-ГЕРБ, на кого сте превели 95 млн, ей тъй, от нищото и за нищо ? Някой тука трябва да понесе наказания.

 35. 35 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 760 Любопитно

  Тоя младеж с промит мозък ако го оставят, ще ни върне в пещерите по-рано отколкото е планирано.

 36. 36 Профил на Quandt
  Quandt
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Макар да считам коалиция ИТН-дб-Манолова-БСП-ДПС(или каквато и да е конфигурация за 121 депутата) за безкрайно безпринципна и тъждествена на повече проблеми, отколкото решения, все пак бих се радвал ако физиономията на този смешник спре да се подава всеки ден.

  Разбирам, че обществото ни е колкото инфантилно, толкова и уморено от глупостите на ГЕРБ, но тази нелепост трябва да приключи. Излиза този, казва някаква тъпотия и всички започват да цвилят колко е велик. Нулево критично мислене. Иначе беше ок да назначи партийни активистчета на ДБ за директори в ББР, фанфари за глупави инвестиции в електромобили(при това с 39 милиона държавна помощ) и глупости как ББР щяла да бъде банката на старт-ъпите. Сякаш чувам шепота на Move.bg или някоя друга либерална платформичка на самовлюбени стъртъп фаундъри и джендър-хипстърчета...

  Толкова ми се искаше да има хора с идеи и нестандартно мислене, а то поредният ДБ-комсомолец.

  Ще ревем кървави сълзи след години заради всичко това.

  In Vino Veritas
 37. 37 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Петролният холдинг, енергийният холдинг , ВИК холдинга ,ДКК ,са паразитни структури , хранещи калинки и източват бюджета.
  —цитат от коментар 13 на hodounski


  Всичко да се приватизира както едно време.Да се създаде агенция по приватизация.Да се създадат и РМД-та.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 38. 38 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Хубаво държавата да си продаде дела в ПИБ, ама тогава всички ние платихме по 5 кинта на акция, а напоследък се търгува на 1.65 -1.70....
  Ама така е като мин фин ти е Горанов, а Баце премиер.
  Някой помни ли какви тъпотии ръсеше тогава Борисов?!

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 39. 39 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Държавата не е редно да развива бизнес, а само да създава условия за такъв. В този контекст би следвало да може всеки да внесе максимално лесно от всякъде гориво и след плащане на съотвения акциз и ДДС да си ги продава на когото иска и както иска. Ако решим че искаме да имаме държавен резерв от горива за 6-9 месеца напред можем да си изградим хранилища на държавна земя, да си ги напълним с парите от данъците и периодично да се купува допълнително и да се продава ако някой иска да си спести време за транспорт от чужбина. ПИБ можеше да се постави под надзор и всеки нов заем да се гледаше под лупа за обезпечения и да с еограничат новите депозити докато капиталовата адекватност се нормализира. Като имаме 19% от нея е редно да има държавен представите в банката, но наистина при първа възможност е редно да си приберем парите от там.

 40. 40 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#25] от "hope":

  Хайде, стига глупости, всичко държавно и общинско у нас е една бездънна яма, висяща на вратовете ни - БДЖ, Топлофикация, Марица-изток и т.н., не искам повече никакви държавни "предприятия" и "фирми", генериращи само загуби и служещи за цицалка на рояци от бездарни калинки ....

 41. 41 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дария Колев":

  Ревем от Лукойл заради мутренския ти патрон който му осигурява чадъра и се прави на улав 11 години, докато бичи белот със Златев. Помниш ли Ваньо Танов... герберуха?

  И след като Мутрата не иска да се справи с проблем който сама създава, то решава проблема като взима от националния бюджет стотици милиони за куха структура която ще му отглежда администрация гласуваща за него и финансов ресурс за поредни избори. А тъпи чички ръкопляскат, макар никога да не са зареждали бензин от държавните Му бензиностанции. Идиоти.

 42. 42 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  ====.Бих затворил държавната петролна компания, каза министърът на икономиката=====и що бе умник трябва да се затваря? ...... че не може ли даже да се купи съществуваща верига бензиностанции на готово и там да се продават деблокираните количества от държавният резерв с изтекъл срок вместо със сконто, огромна отстъпка да се продават на съхранителя ......и редица партийни спекуланти.......Абе младеж хем не разбираш материята хем умуваш.......па помисли консултирай се........ Мики-Маус герои сте ей........ имаш ли представа бе недоразумение, харвардско.... колко губи държавата годишно от сконтото на горивата всяка година и от таксите за съхраняването им....... младежи, младежи....... слагат ви думички в устата, разни тарикати а вие сте толкова неориентирани и елементарни кокиченца че даже не можете да го осъзнаете, години ще ви трябват младежи. ....

 43. 43 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitko11":

  тея спящи каци за мед се създадоха
  от енергийната мафия на комунистите.
  има едни хрантутници, десе кадри,
  които нищо не правят и земат оп 20000.
  никой не ги пипа, щото сикаджиите са на
  подчинение на кръга монтерей/библиотекарския.

 44. 44 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Този чукундур дето е толкова наивен да вярва на костинбродската аферка със шкафчета ще чегърта сега държавните бензиностанции.

 45. 45 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Да спасим картела другари. Може да затворим и Марешки за да може Лукойл и Шел да си отдъхнат малко.

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  С никаква комисия не може да разбиеш фактическия естествен монопол на Лукоул, съществуващ заради наследената соц.инфраструктура. Дори да ги накараш да я продадат, те ще го шитната на свързано лице. И точно затова една държавната фирма която притежава САМО складове и работи със всички на пазара ще внесе необходимата конкуренция.

 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#26] от "Test testov":

  Трябва да си пълен кретен за да вярваш безрезервно в тезите които ти налива медията на един конкретен олигарх. Не сте ли разбрали че безплатно е само сиренцето в капана?!?

 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#40] от "Alex Ivanov":

  Обаче нямате против да има държава банка, която да помага на "иновативни бизнеси". И нямате против 1.5 милиарда от ЕС да отидат за такива фондове и още едни 4 милиарда за ВЕИ.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  На запад държавата участва с много бизнеси. Особено покрай ковида се засили това. Няма нищо лошо държавата да създаде верига с бензиностанции за да спре монопола.

 51. 51 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  А защо не затворим ББР вместо да харчим пари на данъкоплатците за бизнеси дето са толкова рискови че частните банки да ги кредитират.

  И това че са прекалено рискови не значи ли че много държавни пари ще потънат и няма да бъдат върнати ???

 52. 52 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Удряй Кирооооо! Само така!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 53. 53 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 272 Неутрално

  “ Санкциите "Магнитски" се отразили положително на имиджа на страната”

  А? Какво? Е, това ми идва в повече! Напускам този форум! Баста!

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Кирил Петков е най-адекватният министър на икономиката за последните 20 години. Добре ще е да остане.

 55. 55 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#40] от "Alex Ivanov":Обаче нямате против да има държава банка, която да помага на "иновативни бизнеси". И нямате против 1.5 милиарда от ЕС да отидат за такива фондове и още едни 4 милиарда за ВЕИ.
  —цитат от коментар 48 на m17


  Добре си сложил кавичките, защото по времето на Бойко точно такива "иновативни" бизнеси се подпомагаха. Че и в нарушение на устава да се подпомагат малки предприятия наколко фирми свързани с един човек, с който никой няма нищо общо пулучиха десетки милиони.
  Ама Бойки нямаше против. Не затвори банката. А герберските тролове вкупом защитавахте ръководството на ББР. Та сега изведнъж банката стана лоша.

 56. 56 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Нямаме нужда от ДПК, за да регулираме цените на горивата, това се прави с реална конкуренция между вносителите....., а то точно там май няма такава..... там всичко е Лукойл. И кой ни завря главите в лайната.... онзи дето играеше на карти с В. Златев.

 57. 57 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Този министър е добър и би следвало да остане и като редовен. Обаче има много трудно за изпълнение условие. Да му бъде дадена свобода да реализира идеите си, както той ги вижда. Не мисля, че са много партиите, които биха дали пълна свобода на министър, особено пък на икономиката или финансите. Затова и ще го заместят с някой по-некадърен, но в замяна на това по-послушен.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 58. 58 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Ами да я затвори, какво чака.

 59. 59 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#38] от "Dexx":

  Ако беше фалирала , парите ,които щеше да даде държавата за обезщетения и компенсации щяха да са много повече от сумата платена за акциите.

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  А вместо да закрият създадения от ГЕРБ държавен холдинг на ВиК, те му сложиха за шеф бивш министър на отбраната , без никакъв опит в този сектор.

 61. 61 Профил на taj201056287
  taj201056287
  Рейтинг: 72 Неутрално  До коментар [#14] от "AModoMio":


  “Новите”

 62. 62 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  ББ взе парите на хората и купи на силно завишени цени акциите на ПИБ, не се очертава скоро да има възможност да ги продаде с печалба. Въпроса е дали някой ще потърси отговорност за профукани милиони държавни пари.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 63. 63 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Г-н дилетант, досега оплескахте всичко до което се докоснахте в повереното ви министерство. По-добре си взимайте куфарите и освободете от присъствието си тази страна, държавата няма да издържи още повече от глупостите ви..

 64. 64 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#57] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  +++++++

  Поздравления и за екипа на президента. Имат няколко много силни министъра. Успяха за 2месеца да свършат повече от ББ за 1е години

  Един Българин
 65. 65 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#38] от "Dexx":Ако беше фалирала , парите ,които щеше да даде държавата за обезщетения и компенсации щяха да са много повече от сумата платена за акциите.
  —цитат от коментар 59 на edin drugii


  Изобщо не ставаше въпрос да фалира, а да си увеличи капитала. И за целта беше редно банката да си пусне акциите на борсата и да се продадат на цени, определени от пазара. А не някой в Банкя да реши да ги купи на двойна цена с народни пари и да лъже как в скоро време държавата щяла да ги продаде обратно с печалба!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 66. 66 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Ами да, имаме си Лукойл

 67. 67 Профил на Max Georg
  Max Georg
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Изобщо, не съм съгласен с всичко, което Харвардът прави...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK