Ръководството на енергийния холдинг е освободено

Ръководството на енергийния холдинг е освободено

© Юлия ЛазароваМинистърът на енергетиката Андрей Живков, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на "Български енергиен холдинг" ЕАД, е освободил днес съвета на директорите на компанията в състав: Валентин Николов, Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки, съобщи пресцентърът на министерството.


Още на първия си брифинг като министър той критикува стила на работа на БЕХ. "БЕХ има достъп до атрактивни финансирания, но вместо да инвестира в стратегически проекти и да стане регионален играч, ги използва за решаване на текущи проблеми. Казано по друг начин, с дългосрочни задължения БЕХ решава краткосрочни проблеми. Това е път към дългова спирала", посочи министърът на 27 май.


В съобщението се посочва, че сменените членове на съвета на директорите не са освободени от отговорност. Министърът е назначил и ново ръководство. До провеждането на конкурс БЕХ ще се ръководи от Мария Велкова, Веселина Канатова-Бучкова, Ива Петрова и инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов.
Новото ръководство на холдинга следва да предприеме необходимите действия за вписване на промяната в Търговския регистър.


В началото на месеца Андрей Живков поиска от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) да отстрани ръководството на "Булгартрансгаз" ЕАД, под чиято шапка е то. Поводът са действията на ръководителите на държавното дружество, свързани с проекта "Балкански поток". Това обаче още не е направено.


Кои са новите членове на съвета на директорите:


Ръководството на енергийния холдинг е освободено

Мария Велкова - магистър по търговия с енергия и финанси от Cass Business School, Лондон. Работила е в PricewaterhouseCoopers, София, EMIS Energy Ltd., Low Carbon Ltd., Лондон, където е отговаряла за идентифицирането и изпълнението на нови сделки в областта на ВЕИ. Била е вицепрезидент сливания и придобивания в Enery GmbH, Виена. Владее английски, немски и испански език.


Ръководството на енергийния холдинг е освободено

Веселина Канатова-Бучкова - магистър по право от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"., специализирала във Виенския университет, в Института за европейски науки, Австрия, в Ассер институт, Холандия. Доцент по административно право и административен процес в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград, и в Института за държавата и правото при БАН. Член на Пловдивската адвокатска колегия. Владее английски език, ползва немски език.


Ръководството на енергийния холдинг е освободено

Ива Петрова - магистър по стопанско управление от СУ "Климент Охридски". Завършила и University of Birmingham, Великобритания. Притежава редица специализации в Япония, Белгия, Великобритания. Дългогодишен служител на Министерството на икономиката и енергетиката, където е отговаряла за управление и мониторинг на енергийни проекти, финансирани по силата на двустранни и многостранни програми, както и за дейности в областта на създаването на ефективно функциониращи енергийни пазари и други. Работила и в "Български енергиен холдинг" ЕАД. До момента е била съдружник в "ЗБи Адвайзъри" ООД - дружество, специализирано в управленско консултиране в енергетиката. Владее английски език, ползва италиански език.


Ръководството на енергийния холдинг е освободено

Инж. Пламен Дилков - инженер по гражданско строителство от Университета на науките в Тренто - Мезиано (Трентино). Управител на редица фирми в областта на енергетиката, сред които ВЕЦ - Своге, ВЕЦ - Марица ЕООД, "ПВБ Пауър България" АД, съпредседател и член на УС на Съюза на производителите на екологична енергия, член на борда на директорите на CEDEC - European Federation of Local Energy Companies, заместник-председател на Конфиндустрия България, член на управителния съвет на Асоциация Хидроенергия и на Алианс за енергийна ефективност. Говори италиански и руски език, ползва английски език.


Ръководството на енергийния холдинг е освободено

Антон Симеонов - има над 10-годишен опит в областта на енергетиката. Бакалавър и магистър по икономика. Има значителен опит в областта на финансовия одит, както и обучения и завършени курсове в областта на инвестиционното банкиране. Преминал е една от най-престижните програми на Държавния департамент на САЩ - IVLP - с насока енергийна сигурност и външна политика. Владее английски и руски език.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK