Уволненията в енергийния холдинг може да доведат до фалит, опасяват се засегнатите

Уволненията в енергийния холдинг може да доведат до фалит, опасяват се засегнатите

© Георги КожухаровУволнените днес ръководители на Българския енергиен холдинг предупреждават, че той може да бъде обявен в несъстоятелност в резултат на тяхното отстраняване.


В официално прессъобщение до медиите от името на държавния холдинг те обръщат внимание, че няма кой да нареди платежен документ за предстоящо плащане по емисия еврооблигации, а дори ден забава може да доведе до това, че задълженията ще бъдат обявени за предсрочно изискуеми.


На 2 август БЕХ трябва да преведе в Citibank London, лихви и главници на обща стойност 576.8 млн. евро, налични по сметките му. Нареждането за плащане обаче трябва да стане на 28 юли от упълномощено лице, каквото към днешна дата няма.
В случай, че средствата не бъдат преведени към инвеститорите в деня на падежа на 02.08.2021 г., по каквато и да е причина, съществува риск от обявяване на предсрочна изискуемост и по другите две облигации на обща стойност 1.2 млрд. евро, формирани както следва: 600 млн. евро, дължими по облигацията, пласирана през 2018 г. и още 600 млн. евро по облигацията, пласирана през 2021 г. Освен главницата, инвеститорите имат право да предявят претенция за предсрочно изплащане и на дължимите лихви, се уточнява в съобщението.


В него бившите директори предупреждават, че "това ще доведе до изпадане на БЕХ ЕАД в неплатежоспособност, което ще има пагубен ефект върху финансовото състояние на всички държавни енергийни дружества и ще застраши нормалното им функциониране". Според тях има заплаха и за енергийната и националната сигурност на страната.


По-рано днес служебният министър на енергетиката Андрей Живков, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на "Български енергиен холдинг" ЕАД, освободи съвета на директорите на компанията в състав: Валентин Николов, Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки. В съобщението се посочва, че сменените членове на съвета на директорите не са освободени от отговорност. Министърът е назначил и ново ръководство. До провеждането на конкурс БЕХ ще се ръководи от Мария Велкова, Веселина Канатова-Бучкова, Ива Петрова и инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK