Агенция "Фич" потвърди рейтинга на България с положителна перспектива

Агенция "Фич" потвърди рейтинга на България с положителна перспектива

© Associated PressМинистерството на финансите съобщи, че международната агенция "Фич" е потвърдила дългосрочния кредитен рейтинг на България BBB с положителна перспектива. Според агенцията краткосрочните негативни рискове, свързани с пандемията и несигурността от изборите, се компенсират от възможността за значителни финансови ресурси от ЕС и Плана за възстановяване и устойчивост.


Ниският процент на ваксинация в България в сравнение със средното за ЕС ниво поражда отрицателни рискове, свързани с пандемията. Експертите от "Фич" виждат малка вероятност властите да въведат по-строги ограничителни мерки, които биха повлияли значително на икономическата активност в страната.


Банковият сектор на страната е оценен като ликвиден и добре капитализиран. "Фич" определя плана за въвеждане на еврото през 2024 г. в България като реалистичен.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK