В разгара на лятото "усещането за силен сезон е измамно"

В разгара на лятото "усещането за силен сезон е измамно"

© Цветелина Белутова, КапиталВ разгара на лятото все още е трудно да се каже какъв е туристическият сезон. Представителите на бизнеса споделят противоречиви оценки, люшкащи се между това, че ситуацията е по-добра от миналата година, и че резултатите са катастрофални.


Доближават се в мненията си, че много българи отново са предпочели да останат на море тук, вместо да отидат в Гърция, въпреки че южната съседка на България това лято е по-достъпна. Друг е въпросът дали започналите рестрикции там няма да променят плановете. И също дали е възможно сезонът тук да бъде спасен от българските туристи.


Чехи, словаци, поляци, украинци, румънци


На юг това лято оптимизмът е по-голям. Поне такава картина представя Бургаската регионална туристическа камара. Чехи, словаци, поляци, украинци, румънци - това са основните пазари сега, казва Евелина Пулева от камарата. Обяснява, че за Южното Черноморие, което поне в частта с по-малките хотели бе "спасено" миналото лято от българите, е било важно отварянето на руския пазар, където "се вижда раздвижване". Посочва, че в момента трудно се намират места в Приморско, Созопол и Поморие.
Според нея ситуацията на английския пазар заради коронавируса "не е някаква драма". (Във Великобритания имаше ограничения до 18 юли, а след това България постави страната в т.нар. червена зона заради многото случаи на зараза.) Хотелите в Слънчев бряг, които работели с британски туристи, или не отварят това лято, или са се преориентирали към българи, защото не може да се иска от голям хотел да отвори за 20 дни, коментира Пулева.

"Нашето очакване е, че този сезон ще бъде по-добър от 2020 г. Миналото лято юни не работихме, тази година макар и слабо, с много затворени пазари, започнахме от юни, от юли имахме някакъв сезон, макар и не толкова силен като през 2019 г.", анализира Пулева.

Според нея цялото Южно Черноморие от Слънчев бряг надолу е пълно. "Което говори, че сезонът е много по-добър от предходния, но как ще завършим никой не може да каже в момента", допълва тя.


В разгара на лятото "усещането за силен сезон е измамно"

© Анелия Николова


Инклузивен турист търси ниска цена


За разлика от миналата година сезонът започна по-рано, имахме някакъв регламент на работа, казва и Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. Описва профила на туристите, избрали Северното Черноморие това лято, така: инклузивен турист, идва за седмица, търси ниска цена. Обяснява, че браншът на север е в ценова война - някои хотелиери са обявили "много ниски цени, беше грешка, но така са преценели колегите". Това, което според него помага на сезона, са румънските туристи, които за нормалната 2019 г. бяха общо 1.2 млн. "Пазарът е развит, близко сме и са свикнали да ни търсят", илюстрира той.

Общата картина показва, че има повече от миналото лято почиващи, но пълни са хотелите на първа линия, а тези на втора и трета не са. Заради това, че няма много полети и гостите са със собствени коли, пък изниква проблемът, че няма къде да се паркира. А при слаб сезон паяк да вдигне колата на госта ти не работи в твоя полза, описва ситуацията на някои хотелиери той.

"Има един мит, че българският турист може да спаси сезона. А всъщност, ако всички почиващи българи отидат на море, могат да запълнят до 25-30% от цялата леглова база", коментира той. С уточнението, че браншът обича българските гости, защото "са с широка душа, обичат да харчат", но не могат да спасят сезона.


Макар и оставен на заден план в пандемията, за него все по-голям проблем става този с персонала. "В момента, в който дойде туристът, изниква въпросът кой ще го обслужи", подчертава той. Смята за недалновидно решението на Министерството на образованието да намали платения от държавата прием в университет на кадри в туризма. С колегите му коментирали, че явно това ведомство не общува с Министерството на туризма.


"При 40% неотворени хотели и много останали непълни ние имаме внос около 20 хил. кадри от чужбина, което е на нивото от 2019 г. А едно затваряне зимата заради коронавируса ще е катастрофално, защото допълнително ще доведе до отлив на служители", описва ситуацията той.


Към списъка с нелогичности добавя това, че България се затваря за туристи от страни, където населението в голяма степен е ваксинирано - като Германия и Великобритания. Те наскоро бяха поставени в червената зона от здравните власти. Гостите от Чехия, където ситуацията с вируса бе много тежка, влизат без тест, а тези от Полша, където България има вече и туристическо представителство, трябва да се тестват, допълва той. "В бранша има едно усещане, че здравното министерство работи на парче", казва той.


Между нулата и "някакво раздвижване"


Англия - нула, Русия - нула, Полша и Германия - има някакво раздвижване и допускаме, че Полша евентуално би могла да направи 40% от обема за 2019 г., ако имаме късмет. Така изглежда ситуацията през погледа на Иван Грошев, управител на "МТС България", една от фирмите, която води и британски туристи в партньорство с Jet2holiday.


Очакването за силен сезон е измамно. Просто защото хората миналата година не видяха жив турист, а сега виждат малко и чисто емоционално възприемат сезона като добър.


Иван Грошев,

туроператор


Разказва, че с наближаването на ограниченията в самата Великобритания е имало рязък скок в търсенето на почивки в България, но пък междувременно България постави страната в червената зона.


"Ако не ни затворят, поне до края на август или септември, ще бъде малко по-добър от предния сезон, но говорим за "едноокия сред слепите", анализира той.


Казва, че има "запълванки" чрез българските и румънските туристи, но че еуфорията е по-скоро в главата на хората, отколкото обективно обстоятелство. Смята, че малкото ваксинирани в България ще е нещо, което ще създаде проблеми догодина.


"Въпреки всички теории на конспирацията ваксините са единственото средства за предпазване. Ние явно тука предпочитаме пневмонията пред ваксинацията и ще си постелим лошо за догодина", посочва той. "На тези числа на заразените, които са никакви, успяваме да направим някакъв сезон, а ако сме с лоши данни, какво ще направим? Абсолютно нищо!"


Операция "Обединени чартъри"


Чартърите вървят от 2 юли след рестарта, имаше дори няколко в последната седмица на юни. Свикнали сме през последните години само на съкращаване, а сега има плавен, стабилен постъпателен ръст на записванията, казва Калин Сутев, представител на един от най-големите германски туроператори - DER Touristik Deutschland, в която група влиза и компанията ITS.


Посочва, че ситуацията е далеч от нивата на 2019 г. и няма как да бъдат постигнати същите обеми, но броят на туристите сега е "добра предпоставка" за следващия сезон, в който браншът се опитва да догонва последната нормална година.


Казва, че в момента, в средата на високия сезон, записванията за почивка в България бележат ръст при всички германски туроператори спрямо миналата година. А и тогава в средата на август чартърната програма до Варна бе прекратена на този пазар. За това лято германските туроператори наемат съвместни чартъри, защото за самостоятелни не могат да осигурят достатъчно туристи.


Прогнозата на Сутев е, че това лято ще представлява 45% от обемите на нормалната 2019 г., ако продажбите за септември се активизират в края на юли и ако не се появят непредвидени обстоятелства и сезонът не свърши предсрочно.


Междувременно всички чартъри от Великобритания, планирани до края на август, са отменени за летището във Варна, очаква се това да се случи и с Бургас. През миналия август заявените чартъри от Обединеното кралство бяха 228 за Бургас и 158 за Варна.Българите отново залагат на бунгала и каравани


Пандемичната обстановка вече втора година оказва значително влияние върху избора на лятна дестинация за почивка на потребителите. Потребителско проучване на платформата OLX отчита 40% отлив на туристи в Гърция и чужбина в сравнение със същия период през изминалата година. Очаквано през летния сезон се наблюдава по-голямо търсене на почивки на морето (70%), следвани от такива на "село и къщи за гости" (20%). Този начин на настаняване става все по-популярен, а това се отразява и върху предлагането в платформата.


Проучването посочва също, че Южното Черноморие е предпочитаната дестинация. Все повече потребители се ориентират към самостоятелни и нискобюджетни места за настаняване, сред които бунгала (147% ръст на търсене през 2021 г. в сравнение с 2020 г.), каравана (170% ръст), къща (170% ръст) или апартамент (174% ръст) под наем.


"Ясно виждаме последиците от пандемията и промяната в потребителското търсене във връзка с летните почивки. През платформата ни се предлагат все повече места за самостоятелно настаняване, концентрирани на българското Черноморие. Противоепидемичните мерки и усложнената пътна обстановка явно са повлияли върху избора за лятна почивка на българите, като очакваме тази тенденция да се запази поне до следващия туристически сезон", коментира Камен Янкулов, управител на платформата.


Отбелязва, че по наблюдения от търсенето през нея близо 60% от българите предпочитат да разделят ваканционните дни на няколко по-кратки пътувания (до 1 седмица и по-малко), докато едва 30% почиват за 2 и повече седмици наведнъж.


Платформата отчита и по-нисък процент на потребители, предпочитащи съвместното пътуване - под 10% от тях избират да пътуват с автобус, влак или чрез споделено пътуване, за сметка на близо 90%, които използват личния си автомобил.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4370 Любопитно

  Цитат от статията:
  "Според нея ситуацията на английския пазар заради коронавируса "не е някаква драма"

  Интересно какво е измерението за "драма" след като няма дори един полет:
  "Междувременно всички чартъри от Великобритания, планирани до края на август са отменени"

  Статията е толкова лошо и противоречиво написана, че е трудно да се разбере за какво точно става въпрос. Татяна Димитрова наистина трябва да чете какво е написала преди да публикува.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  А защо не е засегната темата за 'цена на чадър и шезлонг' на която според туристическото министерство се крепи морския туризъм в България ?

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  "Инклузивен турист търси ниска цена"

  Добре, че не са започнали да искат да им плащаме, че са благоволили да летуват в България!

 4. 4 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1913 Весело

  Таблицата за Бургас не се чете. Сини букви на сив фон? 😁

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2907 Любопитно

  В Гърция, и по-специално в Халкидики, е горе-долу същото - два пъти по-добре от 2020, два пъти по-зле от 2019. Явно съседите, както и ние, ще чакаме някакво по-пълно възстановяване догодина, тази - каквото сабя покаже.
  Успех и кураж на българите, заети в туризма.

 6. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Не знам за кацналите, но кръговото пред Албена преди седмица имаше толкова много коли, че опашката започваше още от Кранево.

 7. 7 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Не знам за кацналите, но кръговото пред Албена преди седмица имаше толкова много коли, че опашката започваше още от Кранево.

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Не знам колко е измамно усещането за силен сезон,но в момента съм на море в Равда и навсякъде е претъпкано.На плажа в зоната с платените чадъри до 8 часа всичко е заето.Ресторантите са пълни,а вечер по улиците буквално гъмжи от народ.Трудно се намира място за паркиране на автомобил.

 9. 9 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Вчера се върнах от южното черноморие - Прелива от туристи !!!

 10. 10 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  А бе не знам, колко е слаб сезона, но като бургазлия смея да твърдя, че имам някаква представа, какво е силен и какво е слаб сезон. Такова чудо, с уточнението че говоря за южно от Слънчев бряг, не е било от години. Навсякъде е претъпкано, хотели, заведения, паркинги, всичко. По улиците не можеш да се разминеш, а за чадъри и шезлонги вече даже има и сбивания, буквално. Не знам дали е за добро, не работя в сферата на туризма, просто споделям фактите такива, каквито са, а не каквито искат туроператорите да ги представят.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  До коментар [#9] от "drill":
  До коментар [#10] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Радвам се да прочета това, но вашата информация още повече потвърждава, че пишештата не е много наясно какво точно е искала да каже със статията 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2366 Любопитно

  До коментар [#10] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Миналата година не беше ли същото, моите много близки, заради които се прекарах на Синеморец, отиваха на Бутямата пред 8 ч сутрината да запазят и платят, а на обяд отиваха на място да запазят маса за вечерта. Като си тръгнах в неделя, опашката на входа на Бургас започваше отпреди Джъмбо.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Ако няма почивна станция на всеки завод и карти по 40 лева за 14 дни както е било винаги ... по-добре в Турция или Гърция :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на ch
  ch
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По южното черноморие е пълно навсякъде, който не вярва да отвори някой сайт за резервации и да си пробва късмета.Малко налични места и по високи цени. Платените шезлонги пълни, свободната зона още повече, поне в Поморие. В Бургас не можеш да влезеш от коли пътуващи на юг и към Слънчев бряг.

 15. 15 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Не може да се оплакваш от слаб сезон, когато:
  - седмица преди да отида на море ми се налага да си запазвам чадър и шезлонг за цялата седмица;
  - на българските плажове цените се доближават до гръцките - фрапето е 7-10 лв, в гърция е 3,5-4 евро, риба и морсите дарове в БГ на моменти са по-скъпи от тези в гърция,
  - можеш да си позволиш да продаваш комплект чадър и два шезлонга за 40-50 лв

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 16. 16 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Има ли все още работещи къмпинги по Черноморието като Каваците, Златна рибка, Оазис или вече всичко е бетонирано?
  Не вярвам да доживея до деня когато всички хотели ще фалират и ще бъдат взривени, но все пак тайно се надявам.

 17. 17 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  На юг е пълно с уикенд туристи, опашките наистина са дългички, но пък и мизерната инфраструктура помага. Като има 200 паркоместа за цял Созопол, те ще са вечно пълни. И като е надолу двулентов път, също ще е колона.
  Но ми направи много добре впечатление при минаването през Бургас колко хубаво са оправени част от булевардите, не бях карал по толкова гладък асфалт в град от много време. Има и хитри нововъведения като уикенд паркинг такса.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Има ли все още работещи къмпинги по Черноморието като Каваците, Златна рибка, Оазис или вече всичко е бетонирано? Не вярвам да доживея до деня когато всички хотели ще фалират и ще бъдат взривени, но все пак тайно се надявам.
  —цитат от коментар 16 на Nedyalko Lazarov


  Защо искаш да бъдат взривени хотелите?Какво те бърка теб това,че има хотели по морето ?

 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Има ли все още работещи къмпинги по Черноморието като Каваците, Златна рибка, Оазис или вече всичко е бетонирано? Не вярвам да доживея до деня когато всички хотели ще фалират и ще бъдат взривени, но все пак тайно се надявам.
  —цитат от коментар 16 на Nedyalko Lazarov


  не всички, но поне половината трябва да се премахнат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Успех и кураж на българите, заети в туризма.
  —цитат от коментар 5 на boevbisser


  Някак си не мога да им съчувствам. Особено на фона на условията, цената и отношението, които се предлагат в Турция, например.

 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  Защо искаш да бъдат взривени хотелите?Какво те бърка теб това,че има хотели по морето ?
  —цитат от коментар 18 на Мусаши


  Явно е от тия дето си го възприемат Черноморието за бащиния и иска там да ходят само палаткаджии и такива с каравани и кемпери, по възможност безплатно (т.нар. "диво къмпингуване"). Да седят по три месеца пазарувайки от "Лидъл" и оси...ки околността на плажовете. За тях в хотел може да почиват само "мутри" и "селски пръчки", които според тях не са хора и нямат право на почивка на море (за разлика от всеки софийски горянин с развалени зъби, дето се е довлякъл на автостоп с една едноместна палатчица и 50 лева в джоба, обаче слуша Бийтълс и помни кой е държал някое заведение тип "барака без кенеф" на Златна рибка през 1987-ма).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Представителите на бизнеса споделят противоречиви оценки
  Сигурно ще се обединят около предложението "плащам и не идвам"

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 23. 23 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  На капиталистите все не им стигат парите. Колкото и да ти вземат, все са им малко и винаги плачат, че печалбата им недостатъчна. Що идвали с коли хората, като можело със самолет, що идвали руснаци а не американци, що били на първа линия а не на трета ама да плащат за първа.

  Свободата, Санчо...
 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  [quote#21:"Тюфлекчия"][/quote]

  +++

 25. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Минахме предни два дни от там - никой не е6а8а да спазва противоепидемиологични мерки. Масово всички са без маски в затворени помещения. Келнерите се ръкуваха с поне 20 души, но не видях нито един от тях да отиде да си измие ръцете, разстоянието между масите е съобразено с това дали може да се пренесе поднос, без да закачиш някой клиент, а не с това дали някой ще се зарази, отделно че вентилация или няма или е някой вентилатор или климатик, който само размесва въздуха в помещението. А това, което най-много ме възмути, е че продавачите на царевица отново са плъзнали. Един такъв да е скрита лимонка, при това даже не е необходимо да е COVID-19, достатъчно е някой летен ентеровирус или някоя коли бактерия и на всеки "курс" по плажа ще прави поне по 5-има болни.

 26. 26 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Българският примитивен капитализъм иска с трици маймуни да лови - нулеви инвестиции и максимална печалба.

  Свободата, Санчо...
 27. 27 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Приморско,Сазапол и Поморие не са места за почивка. все едно да се пренесеш от Люлин в Младост- голяма почивка. Мръсно , претъпкано , скапани кръчми

 28. 28 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 565 Весело

  Не вярвайте на тези дето ви казват , че е пълно с хора. Хотелиерите се оплакват че няма и 30% заетост.

 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Приморско,Сазапол и Поморие не са места за почивка. все едно да се пренесеш от Люлин в Младост- голяма почивка. Мръсно , претъпкано , скапани кръчми
  —цитат от коментар 27 на djb95


  Е не може всички да сме аристократи като теб и да почиваме на уединени места в къщи или в каравана.Трябва да има и простолюдие,което да почива в хотелите.

 30. 30 Профил на kxm38695246
  kxm38695246
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Въй, яко се умирга, викаш! Хората решили да живеят нормално и умиргат! Закривай!
  До коментар [#25] от "ivanpopov":

 31. 31 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rational":

  Отивай в Турция?

 32. 32 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Първата снимка от Варна кога е правена ?! - края на април или началото на май.
  Абе то е ясно че туриста сега е : самосиндикално семейство с кола, което щъка нагоре надолу и не ходи в големите хотели.

  caterpillar
 33. 33 Профил на drevnata
  drevnata
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Е как 30% са пълни, като почти няма място нито в хотели, нито на плажа, нито в кръчмите?!? Следващата седмица ще ходим на нашето море с приятели от чужбина и направо се притеснявам къде ще се наврем... Това всеки ден да запазваш чадъри на плажа е безумие.

 34. 34 Профил на Dimitar Asenov
  Dimitar Asenov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Лудница е по южното черноморие. Аз съм от Варна и тук няма нищо общо със Сл. бряг и Созопол. Хора, коли, задръствания, липса на места в заведенията без резервация, плажовете претъпкани. Юли и август определено не е за почивка там, за парти туризъм е идеално.

 35. 35 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1650 Любопитно

  Камера на живо от Китен. Преценете сами дали има хора...

  http://free-webcambg.com/Kiten-01-webcam-live-online-camera-plaj-kameri-na-jivo-vremeto-weather.htm

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 36. 36 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#14] от "ch":

  Мисля че не става въпрос за това колко е пълно ами за това колко се харчи от туристите. Макар и казано не съвсем ясно все пак се разбира че така наречената пандемия се е отразила на бюджета на много хора и те предпочитат да минат бюджетно, което пък е голямата драма на хотелиери и ресторантьори. Иначе и само хората от Бургас да отидат до курортите пак ще създадат усещането че е пълно.

 37. 37 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  С уточнението, че браншът обича българските гости, защото "са с широка душа, обичат да харчат"”

  Когато човек бива оценяван по критерии “колко харчи”, значи обществото е на много ниско ниво и социалноикономическия ни модел изначално порочен.

 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  Щом таксиметрови шофьори са с усмивка на лице, не се уплакват, а дори се хвалят, всеки може да си направи преценка за какво става дума, отделно търговски дистрибутори страдат, че нямат наличности, производителите не са очаквали подобно огромно потребление...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 39. 39 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 324 Неутрално

  На юг от Бургас е абсолютно фул. Не е било така...

 40. 40 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1650 Любопитно

  До коментар [#33] от "drevnata":

  На ваше място бих пробвал Северното Черноморие.
  Ако не държите на плаж с пясък - Тюленово.
  Ако искате пясъчен плаж - Шабла, Калиакра, Каварна, Балчик.....Добра идея е квартира в Балчик и почивка в Тузлата....
  Ето камера на живо от Тюленово:

  http://free-webcambg.com/Tyulenovo-02-webcam-BG.htm

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 41. 41 Профил на curiousmind
  curiousmind
  Рейтинг: 378 Неутрално

  На никой по Черноморието не му се работи. Мързел и мърлявщина навсякъде. Затова интеракциите с местния персонал трябва да се минимизират: да се ходи на плаж със собствен чадър и хладилна чанта и по възможност да не се консумира храна от съмнителни заведения със собственици-чобани (95% са такива).

 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  Тези, които разчитат на чужденци, не са добре. Това е ясно.
  Южното Черноморие се пука по шевовете. В 9 часа вече няма чадъри.
  Заведенията вечер също са пълни. Водата е топла, макар с много живот в нея.
  Освен водораслите, друг проблем е, че слушаш съседите какво си говорят. Вчера мъж и жена обясняваха на двете си тийнейджърки едни неща около бъдещия им полов живот....

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 957 Неутрално

  С тази мизерия, която герберските и депесарските тарикати сътвориха по морето се надявам поне половината от комплексите по черноморието да фалират трайно и безвъзвратно. Не може да построиш някакъв палат, до него да има нива с татул и кравешки лайна и да искаш да ти идват туристи.

 44. 44 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Миналата година за пръв път от доста време бяхме на ол-инлузив в Слънчев бряг и ни хареса доста, та запазих още зимата за същия 4-звезден хотел. В момента там няма места до началото на септември, а през 2020-та букнах десетина дни преди да отидем на доста добра цена. Явно този сезон ще е по - силен.

 45. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Любопитно

  Вчера мъж и жена обясняваха на двете си тийнейджърки едни неща около бъдещия им полов живот....
  —цитат от коментар 42 на hope


  Я раздуй да се посмеем.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 46 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#27] от "djb95":

  Агресивно - негативно и невярно твърдение. Връщам се точно от там и си прекарах чудесно . Вярно, вечер трябва да си си направил резервация ако искаш да вечеряш на определено място, но има и много чудесни тихи места извън централния "buzz" Отдавна не се беше случвало да почивам на нашето море /просто стечение на обстоятелствата/ и определено мога да кажа че си е на световно ниво

 47. 47 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1280 Весело

  Не вярвайте на тези дето ви казват , че е пълно с хора. Хотелиерите се оплакват че няма и 30% заетост.
  —цитат от коментар 28 на Рол


  Ма разбира се. Няма да вярваме на очите си, ще ти вярваме на теб. Малко, като в ония виц: "...аз на х.я си ли да вярвам или на тъпана..."

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 48. 48 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 495 Разстроено

  Такава лудница е, че се прибирам от работа и никъде не ми се излиза... човек не смее да иде на плаж нито на юг, нито на север от Бургас за да не изкара деня в задръстване...
  Всичките селяни и провинционалисти вместо в Гърция са дошли на така нареченото от тях бетономорие... отврат...
  Взех да се замислям, дали не е по-добре да живееш в някое бургаско село, отколкото на 200 м. от морето...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 49. 49 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Мненията по-горе само показват огромното разминаване между капацитет и желания на хотелиери.
  Плажове, паркинги са претъпкани, но хотелиерите искат още поне толкова туристи.
  Които няма къде да отидат на плаж.
  Единствено това може да бъдат ол-инклузив (тоест без да товарят повече заведенията) и "басейн" (без да ползват плажа) туристи.

  Иначе просто показваме, че сме настроили доста повече хотели от колкото плажовете и градчетата могат да поемат.

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  секи 4ти км

  Инклузивен турист значи вече взел-дал.
  Предал се. Дал първо. Платил на куп за всичко.
  Турист изпаднал в ръцете на търговец.
  В кърпа вързан.

  Ексклузивният е страшен.
  Хем капризен, хем богат:
  може да плати.

  Дали ще поръча и плати...
  протака да чакаш... докато/ако те навикне: Waiter!
  Вода искал, непременно от чешмяната.
  Най-обидно за съсловието дружно:
  Етикет залепи.

  А и иска да обслужваш по-така, висока класа.
  Настоява и притиска "demand-driven".
  Търсене на подлагане??

  До коментар [#3] от "Tzar Vova Josei-ki":

  "Инклузивен турист търси ниска цена"

  Добре, че не са започнали да искат да им плащаме,
  че са благоволили да летуват в България!

 51. 51 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3143 Весело

  [quote#45:"Тюфлекчия"][/quote]

  Аз съм в шок. Дъщеря ми е на 18, имам някакъв опит с въпроси. Някакви селяни от Пловдивско. Имаха и момче на 12-13, което не беше там. Таткото взимаше дейно участие в разговора. Имаше няколко празни кенчета от бира, та се надявам да са били в някакво опиянение... майката през цялото време обясняваше в смисъл “те мъжете харесват...”.
  Както и да е, подробностите не са за споделяне. Децата им всеки случай, с благословията на мама и тати, ще са доста разкрепостени..

  Любовта ще спаси света!!!
 52. 52 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Не вярвайте на тези дето ви казват , че е пълно с хора. Хотелиерите се оплакват че няма и 30% заетост.
  —цитат от коментар 28 на Рол


  Аз вярвам на буукинг.ком - пробвай да резервираш нещо в Приморско, преди 1-2 седмици имаше 4 останали хотела за края на Юли..

 53. 53 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Положението беше според мен следното. На юг плажовете са пълни, за хотелите не знам. хората обаче пътуват с коли до по-хубави плажове и става мазало и навалица.
  Сега бира за 4 лева и кафе за 3 може много да не си купуват хората от плажните барове, но ...
  В Поморие и Созопол откъм паркиране беше ад през делнични дни и казват уикенда още повече, защото и хората от Бургас мърдат на по-хубави плажове или просто да се разнообразят малко.
  Определено има много уикенд-туристи от близките до морето райони, които явно всеки уикенд отиват на плаж и в това няма нищо лошо.

 54. 54 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  "А всъщност, ако всички почиващи българи отидат на море, могат да запълнят до 25-30% от цялата леглова база"
  Да, ама за сметка на това са достатъчно, за да седят прави като пирони на плажа.

 55. 55 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  До коментар [#51] от "hope":

  Подкрепям! Силните връзки се крепят на удоволствието от секса, който каквото ще да разправя. Достатъчно щастливи лекарки с шофьори и директори на големи компании със сервитьорки, както и нещастни двойки уж "правени един за друг" съм видял, пък и аз имам личен опит, за да знам кое е определящо. :)

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 56. 56 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Аз съм в шок. Дъщеря ми е на 18, имам някакъв опит с въпроси....
  майката през цялото време обясняваше в смисъл “те мъжете харесват...”.Както и да е, подробностите не са за споделяне. Децата им всеки случай, с благословията на мама и тати, ще са доста разкрепостени..
  —цитат от коментар 51 на hope


  Не че нещо, ама ти какво точно казваш на дъщеря си на 18? Ти не ги слушай мъжете, прави си квото искаш и бъди гьон в леглото?

  По никакъв начин не искам да защитавам "селяните от Пловдив", но като цяло няма нищо нищо в идеята всеки от двата пола да се съобразява с желанията на другия. Даже е силно желателно да е така.

 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3143 Весело

  До коментар [#55] от "Тюфлекчия":

  Да, поне на единия, мозъкът му не трябва да работи на 5000 оборота. Да не говорим как стресът влияе върху хормоните и съответните активности. Обаче, чак такива детайли ... и то от майката и таткото в комплект.. абсурд.  Любовта ще спаси света!!!
 58. 58 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Големите проблеми на морският ни туризъм са заложените в миналото бомби със закъснител, които сега гърмят. Да, хотелите не са претъпкани, но заведенията са! За хигиена и качество на храната и дума не може да става. За толкова години не се научихме от гърците как се управляват платените зони на плажа. Т. нар. свободни зони са малки - никакви 50 или 40% няма, на места и 20% няма. От разпънати чадъри и кърпи не се вижда пясъка, места има за правостоящи! Някакви мутри са назначили и някакви спасители, които пък са сложили шамандурите на 1,5м. и свиркат безобразно, ако някой реши да плува. Усещането във водата е като басейн с 500човека в 5 коридора! Междувременно се вдига шум от джетове, скутери и домашни любимци. Ами мерси, почивката отдавна е индивидуален избор, а не групово занимание по соц. простащина! Почивката не е занимание по търсене на храна и паркинг! А за атракциите какво да се каже - скъпи и нищо не показващи разходки с лодки, шумни джетове, кичозен замък /Равадиново/ гарниран с аквапарк. Тази комбинация казва всичко. Ние сме меката на безкултурния туризъм - алкохол, дрога, проститутки и всичко със занижени критерии за хигиена. Каква пандемия, какви мерки, къде да отидат нормалните семейства с деца?

 59. 59 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Преди половин година играх на лотария и направих резервация в Царево в края на август.
  Като гледам за тишина и спокойствие от едно време може да се забрави. На север от Бургас стана само бетон за чужденци, всичко свястно се пренася на юг. Ако продължи така бетона ще последва и там.
  А, и тази година със собствен чадър. Омръзна ми "концесионната мафия".

 60. 60 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Хотелите са пълни.
  Това не е "усещане", а факт.

 61. 61 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 313 Неутрално
 62. 62 Профил на Waryan Wrynn
  Waryan Wrynn
  Рейтинг: 9 Неутрално

  От мястото на събитието : Поморие ! Г до г на плажа, шезлонг ако намериш - тичай до близкото тото и смело пускай, съдбата днес е с теб ! Цени долу-горе тип Банско и Боровец. Салата 100 гр шопска в чиния за спагети - 8.20. Вечер по главната игла не мож хвърли. Селяндурщина обаче се рине с лопати. Капацитетът е прехвърлен поне с 30%

 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  До коментар [#56] от "Mike":

  “По никакъв начин не искам да защитавам "селяните от Пловдив", но като цяло няма нищо нищо в идеята всеки от двата пола да се съобразява с желанията на другия. Даже е силно желателно да е така. “
  —-
  Изобщо не става въпрос за това, казах че няма да споделям детайли. Нямам познати от тази социална група, не знаех, че бащите говорят за мъжката гледна точка, ако жената откаже някои неща и как да подтисне един естествен инстикт.. спирам, защото искам да забравя за случката.

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Тая година наистина вече за последно в България. Догодина няма да ида на море, ако продължава коронката, ама на тия цървули вече и една стотинка няма да им дам.
  4 нощувки на Санта Марина до Созопол с жената - 750 лв. Без закуска, без чадъри и шезлонги.
  Комплект чадър и 2 шезлонга на умрелия им плаж с трева - 30 кинта.
  2 ресторанта в комплекса с меню от по 4 яденета и средна цена около 30 кинта за нещо дето не стига да се наядеш. За двама човека обяд или вечеря с по едно малко пиене - 100 кинта. И то гадно.
  Ресторантът на плажа, дето не е на комплекса е също толкова скъп, но там поне яденето е добро.
  И единственото дето не беше гадно беше една разходка до замъка в Равадиново, който въпреки мнението на колегата малко по-нагоре хич не е лош (всичко останало без замъка). Ясно е, че навсякъде са хвърляли каквото им дойде, но всяко кътче само за себе си е хубаво.

 65. 65 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 309 Весело

  Драмата с недостатъчното туристи е щото настроиха толкова хотели, че и "пълно" с туристи море не може да ги напълни на 30% :) Събаряй! :D
  А иначе хора си има достатъчно, особено на юг.. но все пак голяма част са Бургазлии, особено през уийкендите.

 66. 66 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тюфлекчия":

  Нещо стр се объркали, че хората с кемпери да бедни и не могат да си платят за хотел и искат "безплатно". Един кемпер струва колито мизерната ри панелка в Люлин! Смешно е! Тук небстатва въпрос за пари, а за начин на почивка! Аз в мпмента съм в хотел в Слънчев Браг, но имам и кемпер с който пътувам. Съвсем различни неща са. Няма база за сравнение! А относно статията, Слънчака си е пълничък, но предполагам че други години е по е 2-3 пъти по-пълно! Сега ги няма англичаните. Руснаци има, но са малко. Чужденците са птедимно румънци и поляци! Масово туристите са българи!

 67. 67 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#37] от "Billy Pilgrim":

  А ти по какво искаш да те оценяват корпорациите?!? По цвета на очите ти ли?!? Като пишете възвишени глупости, изобщо не се усещате!

 68. 68 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  А защо не е засегната темата за 'цена на чадър и шезлонг' на която според туристическото министерство се крепи морския туризъм в България ?
  —цитат от коментар 2 на Ан Он


  На плажа във варна са по 5 лв (за чадър и шезлонг)

 69. 69 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  На плажа във варна са по 5 лв (за чадър и шезлонг)
  —цитат от коментар 68 на pontius_glarus


  В Златните за хотелите на първа линия цената на чадърите и шезлонгите е включена в цената на нощувката (както и басейна).

 70. 70 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#52] от "bobinews":

  Недей да вярваш на букинг.ком. :-) Пробутват скъпи хотели, винаги ти обясняват, че купуваш едва ли не последната стая на света. Общо взето, тарикетски номерца!

 71. 71 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Частни уроци от Тити Папазов е взимал... Може ли такъв "мъжкар" (баш си е женкар) толкова да реве...
  До коментар [#1] от "padrino":

  Иде реч че уж е криза а на плажа НЯМА МЯСТО. АЗ си търсих море за 20 дена и не мога да си намеря (поне на сходна цена като преди една година). Минлата година бях на топ ол инклузив (в бг не съм ходил и си мислех, че ще се разочаровам много, но факт бая ми хареса), и сега съшият хотел иска 100% отгоре...

  www.soundcloud.com/x2805
 72. 72 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  До 37 от "Billy Pilgrim":

  "Когато човек бива оценяван по критерии “колко харчи”, значи обществото е на много ниско ниво и социалноикономическия ни модел изначално порочен...."

  Тук ме развесели! Добре е да знаеш, че категорията туристи, които не харчат, и се интересуват само от море, слънце и паметници са в категорията "навлеци".

  На границите на пристигащите в Северна Америка им задават въпрос: цел на посещение? Ако отговорът е "Шопинг", всичко е ОК, и си добре дошъл, ако кажеш посещение на културни "забележителности" почти е сигурно че ще те погледнат много накриво.

 73. 73 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  До коментар [#37] от "Billy Pilgrim":А ти по какво искаш да те оценяват корпорациите?!? По цвета на очите ти ли?!? Като пишете възвишени глупости, изобщо не се усещате!
  —цитат от коментар 67 на stargate


  Мой познат софиянец ми се оплака, че доматите на пазара били много скъпи, 3 лв килото, докато на пазара в Красно село вече били по 1 лв.
  Страх ме е да коментирам, за да не обидя някого.

 74. 74 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Хотелиерите с ол инклузива реват като химайски мечки поради липсата на английски пияндури. Малките хотелчета се пукат пи шевовете. Плажовете на юг са препълнени.

 75. 75 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  "Българите отново залагат на бунгала и каравани"

  Естествено, българина иска да избяга от бетонния мравуняк и да отиде сред малко природа, не сред още бетон. Една от основните причини, народа масово да се изнася за Гърция и Турция, където природата е запазена.

 76. 76 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2366 Весело

  До коментар [#68] от "pontius_glarus":

  Най-накрая читава бирария ви направиха, с вурстчета и други благини :)

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 77. 77 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Снощи се върнахме от Неа Перамос, а комшията от Поморие. Той казва, че е лудница, а цените - 5 лв. цацата, 6 лв. бирата. В Гърция тази година е по-спокойно, по-малко туристи, а цените не са мръднали. Най-важното е, че морето е спокойно без вълни и свирещи спасители и плажът е сравнително пуст извън кафенетата.

 78. 78 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Много вий сложен животът сега.
  Резервации, букинг, блуминг, слябинг.
  Едно време карта от предприятието, касетка домати, две тарги бира и газ с трабанта.
  Рибата сами си ловяхме, мидите също.
  И цаца не ядяхме, а сафрид и меджид.
  И попчета, ама лихнуси, по 200 грама.

 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Отказва бетон и климатици против природата.
  Не отказва много природа, стига да има.

  Вековни дъбове столетни... сенки над бунгало,
  напомнящи green green grass of home.

  И бриз под сенките прохладен, в жежко лето.
  Човешко е

  До коментар [#75] от "Гражданин":

  "Българите отново залагат на бунгала и каравани"

  Естествено, българина иска да избяга от бетонния мравуняк и да отиде

  сред малко природа,
  не сред още бетон.

  Една от основните причини, народа масово да се изнася за Гърция и Турция,
  където природата е запазена.

 80. 80 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  "При 40% неотворени хотели и много останали непълни ние имаме внос около 20 хил. кадри от чужбина,"

  Няма как при 40% неотворени хотели , които са и най-големите , да има силен сезон това лято. Може да е по-добър от миналогодишния , но е далеч от сезоните през нормалните години преди ковид-а.

 81. 81 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#72] от "pontius_glarus":

  По принцип българският туристически бранш не иска да разбере едно нещо - хората, които са отишли на почивка, се интересуват основно от това: да си починат добре. От там нататък е въпрос на майсторлък дали ще успееш на този човек да му вземеш парите или не. Ако му осигуриш истинска почивка, със сигурност ще успееш. Ако се опитваш да го цакаш за всяко нещо и му разваляш настроението, вероятно ще изкараш само някакъв минимум от него. И повече няма да се върне при теб (и съответно за теб ще попадне в категорията "навлек"), а ще иде при друг. Докато не го разберат това, ще продължават да се чудят защо хората ходят в Гърция. Там почивката излиза малко по-скъпо, но е истинска почивка, а не борба за оцеляване и никой не те гледа накриво ако само разглеждаш или само плуваш в морето. И някак им се получава на гърците и успяват да печелят повече от нас от туризъм и хората се връщат при тях.

 82. 82 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  увеличиха цените въпреки намаляването на ДДС. малко повече данни вместо мнения биха били полезни. нощувка в хотел 2-3* - 100-150 лв, ол инклузив - 250 лв на ден на човек, чадър с 2 шезлонга - 20-25 лв, салата - 10 лв. цените стигнаха тези на Карибите...

  Истината ни прави свободни.
 83. 83 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#35] от "mitko11":

  ми пълно е - http://free-webcambg.com/Kiten-03-webcam-live-online-camera-plaj-kameri-na-jivo-vremeto-weather.htm

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 84. 84 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#3] от "Tzar Vova Josei-ki":

  на някои им плащаме, и билета...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 85. 85 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#52] от "bobinews":

  букинг не разполагат с пълните наличности. Десетки пъти при проверка в букинг излиза, че няма места, а при обаждане на място в хотела са ми намирали без проблем стая.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 86. 86 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1650 Любопитно

  До коментар [#83] от "bludniq_sin":

  Не навсякъде е пълно:

  http://free-webcambg.com/Elenite-03-plaj-Robinzon-Cherno-more-Sveti-Vlas-webcam-live-online-camera-kamerite-na-jivo-vremeto-weather.html

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 87. 87 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1226 Любопитно

  Аз съм покрай Ахтопол от 10.07 и спокойно мога да кажа, че тази година е фул навсякъде около мен - Царево, Варвара, Ахтоплол, за Синеморец да не говорим. Плажовете са задръстени с хора и тази година това започна да се случва доста по-рано от други години. Съответно цените на стоките гонят тавана, по ресторантите също - поговорката "ден година храни" си работи с пълна сила. Появиха за и кръчми с жива музика, ужас просто, това го бях позабравил. По пътищата е лудница, денонощно, всеки е тръгнал на някъде, диви места почти няма (освен Липите и няколко по-малки плажчета с труден достъп). По скалите е пълно с каравани и кемпери, палаткаджии и всякакви почиващи. Та, с две думи - сезонът е силен, няма нужда туроператорите да плачат...

 88. 88 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#52] от "bobinews":букинг не разполагат с пълните наличности. Десетки пъти при проверка в букинг излиза, че няма места, а при обаждане на място в хотела са ми намирали без проблем стая.
  —цитат от коментар 85 на bludniq_sin


  Стандартни маркетингови трикове с уж почти заетите места, промоции с часовник, и изобщо насаждане на усещане за пропускане на "единствената възможност" или "последен шанс за промоция". Има силно въздействие върху малоумни индивиди :)

 89. 89 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#77] от "fury_21":

  Дай да сравним - обади какви са цените за някои от по-обичайните неща:
  - Фрапе;
  - Бира;
  - Узо - примерно матарели;
  - дай някои морски неща да видим - скариди, октопод, гаврос, айде и калмари макар че не са моето нещо

  Интересно ми е да сравня, че последното ми море беше на афитос преди короната.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 90. 90 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#67] от "stargate":

  На първо място по това че човек е човек а не някаква машина от която да изкараш пари. Очевидно обаче такъв човек като теб промит с неолиберални "ценности" няма как да вникне в същината на написаното от мен и съответно следва първосигналното подскачане като ужилен. По вашата логика ако един човек е минималист и не харчи много той не е ценен а простия селянин дето измерва всичко с това колко е изял и изпил е много ценен :).

 91. 91 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#69] от "pontius_glarus":

  Защо трябва да има шезлонг и чадър на плажа поставен от хотелите? Що човек да не си купи един чадър за 5 лв и да може да си го поставя на плажа всеки ден. Защо плажа е ексклузивна собственост на хотелите и концесионерите?

 92. 92 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#72] от "pontius_glarus":

  Само доказваш колко порочна и античовешка е съвременната социално-икономическа система, но това аз си го знам и затова обръщам внимание. Нещо ценно, с което да допринесеш имаш ли да кажеш или просто ще потвърждаваш абсурдите, които съм посочил?

 93. 93 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1516 Весело

  Колко ли да е "измамно усещането" на туристтърговците? Колкото на похитител на банкомат...

  От идиоти отговор не чакам
 94. 94 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2366 Весело

  До коментар [#87] от "geordgeo":

  Пих кафе по обяд с колега, притежаващ вила в Равда, същата информация, особено по уикендите ставало мазало, разправии за чадъри и шезлонги (оферти за цени на черно 😢), пълна лудница по кръчмите. За мен отговора е един - НЕ БЛАГОДАРЯ!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 95. 95 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  Цените сравнени с идентични малки градчета на Ситония, са 1/2 или 1/3. Почивката ще ни излезе 1/3 от цената в Гърция. Честно казано, сме се предоверили на приятели и познати относно цените или тази година е по-евтино.
  Но е мръсно, няма какво да си говорим. Сравнено с Гърция, нашите общини се излагат-говоря за улиците. Иначе заведенията, тоалетните, стаите- безупречно, забележки няма.
  Чака се много в заведенията, но явно е било само събота и неделя.
  И толкова много зеленина има в България :) сравнено с гръцките чукари и маслинките с дребните листенца.. а в България и климата е по-добър, над 40 рядко се вдига температурата.
  Доволна съм :)
  Ако, се приберем и без “летен вирус”....
  и още нещо, в Гърция винаги правим застраховки много пъти сме ползвали услугата на лекари. Много далеч все и лошо обслужване.
  В България съм много по-спокойна.

  Любовта ще спаси света!!!
 96. 96 Профил на sja11638525
  sja11638525
  Рейтинг: 56 Неутрално

  "Разни хора, разни идеали" - така да го кажем.

 97. 97 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#82] от "Forest":

  Зависи кога и как се търси, и запазва. Ние сме на ол-инклузив в 4-звезден хотел на Слънчев бряг, в който цената е 90 лева на човек на ден в пика на сезона.

 98. 98 Профил на turanagasan
  turanagasan
  Рейтинг: 193 Неутрално

  постоянно ни се сервират някакви песимистични новини свързани с туризма. Ще кажеш че сме Египет или Гърция и ако не печелим от туристи сме някакви аборигени. Ние нямаме почти никаква основа за да бъдем международна туристическа дестинация. а и стратегически погледнато, ако туризмът закуца държавата е на далавера. Далеч по печелившо е да развиваме индустрия или услуги тип ИТ, отколкото да сервираме и чистим на англичани или германци. Тоест няма логика държавата да инвестира и да подпомага туризма, а по добре да инвестира в образование и индустриални зони.

 99. 99 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Е, кое му е измамното като се пука по шевовете, а на магистралата е пълен мазаляк

 100. 100 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Опашки, платени чадъри, ставане в 7 за да се грабне чадър преди 8. Чакане пред ресторанти. Цялата тази концепсия за "почивка" ми се вижда странна.
  Може би защото не съм ходил на "море" от 30 години и повече. В Калифорния не съм видял чадъри на плажовете, още по-малко платени. Аз и познатите ми винаги ходим на самотни плажове с по 5, 10 човека само. Носим си наши шезлонги и наши коктейли. Като се замисля от 30 години нямам снимка на плаж на която да не съм с яке, без значение дали е зима или лято. Може би и това обяснява нещата. Но нищо не може да обясни почивка на която да ставаш в 7 .. или в 8 или дори в 9 часа. Малко работническа работа ми изглежда това.

  California Über Alles
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK