Сметната палата установи очевидното за психиатричната помощ

Сметната палата установи очевидното за психиатричната помощ

© Надежда Чипева, КапиталСистемата на психиатричното обслужване "боледува" от недостатъчно ресурси, недобра координация и липса на информационна осигуреност и интегрирани услуги. Все още не е изградена ефективна система на психиатричното обслужване, която да се основава на принципите на достъпност на здравни услуги, координираност и непрекъснатост на грижите. Това е основният извод от извършения от Сметната палата одит "Ефективност на системата на психиатричното обслужване" за периода от 1.01.2017 г. до 31.12.2019 г., съобщават от ведомството.


Палатата цитира данни от национално проучване през 2017 г., според което пожизнените заболявания от чести психични разстройства в България е 14.54 на сто. Психичните разстройства са на второ място с най-голям принос за боледуванията, измерени чрез показателя "години живот в боледуване или инвалидност" (DALYs) в Европейския регион (19 на сто) и най-важна причина за инвалидност.


В доклада се цитират и проучвания на Световната здравна организация (СЗО), които показват, че при около 25-30 на сто от първоначалните контакти със здравната мрежа става въпрос за някакво психично страдание. Проблемите на психичното здраве са и сериозен рисков фактор за заболеваемост и смъртност от други заболявания. Доказано е, че наличието на депресия съществено се отразява на процента на оцеляване на хората със сърдечно-съдови и онкологични заболявания, сочат данните на СЗО.

При одита е установено, че предлаганите здравно-психиатрични услуги се ограничават до стационарно лечение, тъй като всички дейности, свързани с проследяването, поддържащото лечение, рехабилитацията и ресоциализацията, са извън компетенциите на тези лечебни заведения и те не получават финансиране за това.

Поради това в държавните психиатрични болници в страната има десетки пациенти, които не са на активно лечение, но не се изписват, тъй като няма къде да бъдат настанени и на практика живеят така, посочват от Сметната палата. На практика болниците са принудени да поемат и ролята на домове за хора с психични разстройства - практика, която съществува от десетилетия.
Няма възможности за рехабилитация на хоспитализирани психично болни пациенти. Неприемливо лоши, пренаселени и нехигиенични са всички съоръженията за тях - стаи, кабинети и т. н.
Сметната палата е установила, че липсват:

- добра координация между обществените здравни услуги и останалите здравни и социални дейности, регламентирани в различните документи - стратегии, закони, правилници;
- приемственост на грижите, след като болните бъдат изписани и се върнат обратно в общността;
- връзка между отделните професионалисти, имащи отношение към страдащите от тежки психични разстройства;
- добро взаимодействие със социалните служби в страната при настаняване на психично болни пациенти за последваща грижа и провеждане на ефективна психо-социална рехабилитация.

Финансирането на държавните психиатрични болници се осъществява чрез бюджет, определен на исторически принцип, който не е пряко обвързан с обема на осъществяваната дейност. Стойностите на медицинските дейности, които се субсидират от Министерството на здравеопазването, се определят въз основа на данните за средния разход на лечебните заведения. При тези начини на финансиране е невъзможно да се измери ефикасността и ефективността на публичните разходи, установява одитната институция.


Размерът на публичните средства, планирани за психично здраве, нараства от 53.380 млн. лв. за 2017 г. на 65.932 млн. лв. през 2019 г., но въпреки това системата на психиатрично обслужване не е осигурена финансово, за да функционира ефективно и да предоставя качество на обслужването.


Това води освен до неприемливи условия за пациентите и до други сериозни последици - липса на достатъчно персонал и неравномерното му разпределение, както и липса на инвестиции в обучение, лош морал и отношение към пациентите.


Крайно неравномерно е разпределението на кабинетите в градовете. Най-много амбулаторни практики има в София, Пловдив и Варна, най-малко в Смолян, Разград и Монтана. В извънболничните центрове липсват социални работници и психолози, които да осъществяват социално-рехабилитационни дейности.


Недостатъчни са специалистите по детска психиатрия и функциониращите стационарни легла за лечение на деца и юноши с психични заболявания.

Например данните от анализите на РЗИ показват, че през 2017 г. 19 области са осигурени с по-малко от 1 психиатър на 10 000 души население. През 2018 г. 18 области имат по-малко от 1 психиатър на 10 000 души население. През 2019 г. 21 административни области са с по-малко от 1 психиатър на 10 000 души население.

При посочените примери даже не се заявяват потребности от специалисти. Подобно е положението и с детските психиатри. През 2017 г. в 22 области няма детски психиатър, през 2018 г. 23 области нямат детски психиатър, през 2019 г. 20 области нямат специалист по детска психиатрия. Лечебните заведения за болнична помощ са в невъзможност да поддържат минималните изисквания на медицинския стандарт "Психиатрия" по отношение на персонала.


Сметната палата е констатирала още, че не са изградени:


- единна информационна система в здравеопазването и условия за интегрирани грижи, която да гарантира не само информираното управление, но и адекватното проследяване и лечение на пациентите.

 • ред за проследяване на всеки пациент, осъществяване на поддържаща терапия и различни психо-социални интервенции с оглед обратното социализиране. Необвързаност на амбулаторната дейност с останалата мрежа от услуги
 • програми за лечение на хранителни разстройства, ранен детски аутизъм, разстройства на развитието, проблеми в нервнопсихичното развитие, поведенчески и емоционални разстройства и др.
 • мониторинг на резултатите - няма система за оценка на ефективността на предоставяната психиатрична помощ и обвързаност на финансирането с качеството на предоставяните услуги. Начинът на регистрация и събиране на данни за използваемост и лечение поражда съмнения в тяхната достоверност и не позволява използването им за целите на взимане на управленски решения
 • превенция на психичното здраве - не са достатъчни превантивните, социалните и здравните услуги, които имат ключова роля за предотвратяването на риска от социално изключване сред целевите групи
 • услуги в домашна среда, отговарящи на потребностите на възрастните хора и хората с увреждания.
Сериозен проблем в България са и нагласите на обществото към психично болните - те продължават да бъдат стигматизиращи и често дискриминационни. Напускайки лечебното заведение, психично болните попадат в среда, която не е толерантна към тях, не ги подпомага, включително и най-близките им хора.


Психиатричното обслужване има комплексен характер, надхвърлящ медицинските и социалните аспекти и дейности. В осигуряването му своя роля трябва да имат освен здравната и социалната система в страната, също органите на местното самоуправление и местната администрация, неправителствени организации, европейски фондове и механизми, общността и други заинтересовани страни, които участват и съдействат за реализирането на държавната политика, посочват в доклада си експертите на Сметната палата.


Сметната палата е дала 13 препоръки на министъра на здравеопазването и 2 препоръки на министъра на труда и социалната политика.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на blq171066238
  blq171066238
  Рейтинг: 421 Неутрално

  И като капак, санитарите току изтърват по някой, да пише във форумите.

 3. 3 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Проследяването на пациентите противоречи на правата на пациентите.
  А настаняването в дом е изцяло в прерогативите на близките. Никой не е способен да ги задължи да преминат процедурата. Те се интересуват единствено от евентуални имотни облаги от психично болния.

 4. 4 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Сметната палата установи , че няма психиатрична помощ.

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Гневно

  До коментар [#1] от "Холограма":

  Аман от простаци, за които всичко е майтап!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Като се махна Бориосов и почнаха много работи да се установяват. Преди това нямахме ли Сметна палата?

 8. 8 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 661 Неутрално

  То след ГЕРГ ще градим всичко наново, колко още бакии има!?

 9. 9 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 951 Неутрално

  А не е ли установила липсата на няколко лица в специализираните заведения? рашков, например?

 10. 10 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 300 Весело

  А не е ли установила липсата на няколко лица в специализираните заведения? рашков, например?
  —цитат от коментар 9 на gogo63


  Може би ако е била поставена и задача да открие кои лица не се лекуват в съответните специализирани психиатрични заведения, е щяла да ги сподели ... Но на първо място е осезаемата липса в психиатричните заведения на Дебелия барон дьо Мюнхаузен от Банкя въпреки категоричното му нестабилно състояние, преминаващо през еуфория, истерия, лъжи, измислици-премислици и стигащо до агресивно и неадекватно поведение на пиян текезесар от края на 70-те години на 20-ти век .... :):):)

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на kmw241073472
  kmw241073472
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Едно нещо не им харесвам на психиатрите: пациентите им вместо да си лежат по леглата се разхождат по телевизиите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK