Жалба спря вписването на новото ръководство на енергийния холдинг (допълнена)

Валентин Николов бе назначен за изп. директор на БЕХ на 31 май в резултат на процедура, започната от ГЕРБ. Преди това той бе председател на енергийната комисия в 44-ото Народно събрание.

© Цветелина Белутова, Капитал

Валентин Николов бе назначен за изп. директор на БЕХ на 31 май в резултат на процедура, започната от ГЕРБ. Преди това той бе председател на енергийната комисия в 44-ото Народно събрание.Вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг е спряно от съда след жалба на отстранения изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов, съобщи БНР.


В петък министърът на енергетиката Андрей Живков освободи целия съвет на директорите, а те обжалват решението.


"Съдът се е произнесъл по моя жалба, където е образувано дело срещу действията на министъра. Съдията е разпоредил на Агенцията по вписванията да бъде спряна процедурата по вписване на новия борд", обяви пред държавното радио Николов. Според него няма решение кой ще подписва предстоящите разплащания на Българския енергиен холдинг.
"Утре трябва да се разпишат 550 милиона евро към облигационерите. Не стане ли това нещо, ще станат предсрочни изискуеми всички облигационни заеми, които са в порядък на милиард и двеста милиона евро. От друга страна, ние трябва да закупим въглеродни емисии за ТЕЦ двойката, която в момента е обявила търгове. Загубите там също ще бъдат десетки милиони евро. Това решение хвърля цялата енергетика в колапс, бих казал, и сега съответно моето решение, че аз ще пиша до прокуратурата и съответно ще искам тя да вземе отношение във връзка с неговите решения", обяснява той.
Вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг е спряно от съда след жалба на отстранения изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов.


В петък енергийният министър Андрей Живков освободи борда на директорите на холдинга, а те обжалваха решението.


Холдингът пусна емисия еврооблигации за 550 млн. евро, чиито падеж е на 2 август. В петък от компанията обясниха, че дължимата сума - малко на 576 млн. евро с налични по смета в държавната банка за развитие, но трябва да бъдат наредени най-късно в сряда, 28 юли, с платежен документ от упълномощен представител на холдинга.


Валентин Николов обяви, че ще сезира главния прокурор за действията на енергийния министър Андрей Живков, който е освободил целия борд на директорите на холдинга, с което реално е отнел правомощията за нареждане на подобни плащания.


Малко след като се разбра, че жалба е спряла вписването на новото ръководство, министърът на енергетиката Андрей Живков обяви, че е изпратил писмо до Съвета на директорите, в което предупреждава, че до вписването на нов ръководен състав на холдинга, старото ръководство е длъжно да изпълнява "добросъвестно и целесъобразно договорните си задължения".


В съобщение до медиите се казва, че причина за писмото са спекулативните твърдения на отстранения изпълнителен директор Валентин Николов за потенциален риск холдингът да изпадне в неплатежоспособност, които "категорично не отговарят на истината".Живков допълва, че са спекулативни изказванията на отстраненото ръководство на холдинга, които могат да бъдат провокирани "единствено от дълбока некомпетентност или нарочен опит за дестабилизиране на енергийната система в България".


В заключение, министърът на енергетиката напомня на отстраненото ръководство, че въпреки очевидно ирационалните си действия, то остава задължено да изпълнява добросъвестно и целесъобразно договорните си задължения, до вписването в Търговския регистър на промяната в управителните органи на дружеството.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Този дето ронеше крокодилски сълзи, че ще докарат БЕХ до фалит, заради наближаващи плащания по облигационен заем, сега бави процедурата, за да настъпи хаоса с бавенето на плащанията поради липса на изпълнителен директор.

  Истински "мъж" излезе, ама как си ги е подбирал Бойко само, все голи дупИта :D

 2. 2 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Е, това вече са го играли веднъж, имат опит, но впоследствие резултата, не бе в тяхна полза...

 3. 3 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Весело

  Живота не е казарма! Хунтата такива каши забъркват, че с години няма да се оправим. Но никой не ни е виновен- глас народен- глас божий! Ще пеем "шат на патката... или ша ти скъсам г....."

  Русия- проказата на планетата Земя.
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  "ще станат предсрочни изискуеми всички облигационни заеми, които са в порядък на милиард и двеста милиона евро."
  И къде сте изхарчили толкова пари/или откраднали/?

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  Има ли някое ръководство за вписване ГЕРБ да не са го жалили

 6. 6 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Гербаджията, който е типичен комунист по манталитет, че често и произход, лесно кокала не пуска. Само с бой.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  Как къде са ги изхарчили тези пари? Изхарчиха ги за да построят Турсщи пАток! Само и единственно в полза на Газпром!

 8. 8 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Това с предсрочната изискуемост го размахваше Афера завчера и тръгна от някакъв герберски профил във Фейса. Явно тоя гербераст се е вживял в опорката, опущена от Севда и герберските тролове🤘😂

 9. 9 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#1] от "Chubachubs":

  Всички тези жалби се пишат от някой ГЕРБав адвокат заврян в мазето на партийната централа.
  Почеркът е все един и същ - от жалбата на бившия шеф на горското в Смолян до бъдещия бивш шеф на БЕХ.

  Остава и Вранеску да се появи отнякъде, съвсем случайно разпределена.

  Яка сопа трябва за окопалата се ГЕРБерска администрация!

 10. 10 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1395 Весело

  Чудих се къде се изгуби колегата. Той жалба пишел...
  Чакаме те, Вальо, тук ти е мястото...

  От идиоти отговор не чакам
 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално


  Пълно разчистване на

  ГЕРБаджийскиге енергийни

  Т Е М Е Н У Ж Н И Ц И

 12. 12 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Има ли някое ръководство за вписване ГЕРБ да не са го жалили
  —цитат от коментар 5 на pet_fire


  Балтов май не обжалва вписването.

  Сам съм, други няма...
 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dimitri Damianov":

  Ти не знаеш ли, че Баце се връща на бял кон? Въпрос на време е. Така разправят ГЕРБ-ерите. Ама на колко време е въпрос, никой не казва... ;)

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  До коментар [#12] от "MilliVanilli":

  Правете разлика между съвет на директорите, който трябва да се впише в ТР и изпълнителен директор на болница. Той също ще обжалва в съда, но неправомерно уволнение

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Тия служебни министри, освен да са верни на партията, не минават ли някакъв елементарен тест за интелигентност!?

 16. 16 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1509 Весело

  До коментар [#4] от "Роси":Как къде са ги изхарчили тези пари? Изхарчиха ги за да построят Турсщи пАток! Само и единственно в полза на Газпром!
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  Василе, Василе, стар потребител си, поне требе да помниш - Драго Тошибата през 2013та при 4 пъти по-голям обем се хвалеше с 2 пъти по-високи приходи и 50 процента собственост на Газпром,т.е сега приходите са 2 пъти по-големи и 100 процента българска собственост. Зорът да с езаобиколи Украйна е бил голям щом предплащат трафика за 2 години напред, при по-малка отстъпка отколкото е лихвата по заемите. В това отношение Боце го е изиграл добре, има уловка като гледам златев какво се гласи да прави, но щетата е в пъти по-малка от ЮП

 17. 17 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1509 Любопитно

  До коментар [#1] от "Chubachubs":Всички тези жалби се пишат от някой ГЕРБав адвокат заврян в мазето на партийната централа. Почеркът е все един и същ - от жалбата на бившия шеф на горското в Смолян до бъдещия бивш шеф на БЕХ. Остава и Вранеску да се появи отнякъде, съвсем случайно разпределена. Яка сопа трябва за окопалата се ГЕРБерска администрация!
  —цитат от коментар 9 на мики маус


  Политиката на сопите е известна по времето на правителството на Стамболийски. Им али българин, който да не знае как завърши?

 18. 18 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Това с предсрочната изискуемост го размахваше Афера завчера и тръгна от някакъв герберски профил във Фейса. Явно тоя гербераст се е вживял в опорката, опущена от Севда и герберските тролове🤘😂
  —цитат от коментар 8 на Sevdelina Boikova


  Не е вярно, пишеш неистини. Не казвам, че лъжеш. Заблуждаваш.

  23 юли, петък

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2021/07/23/4236219_uvolneniiata_v_energiiniia_holding_moje_da_dovedat_do/?ref=id&_ga=2.41926498.1130725195.1627411962-598641619.1614188701

 19. 19 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 368 Весело

  Интересното тук е, че Магдалинчев се е спрял на друг съдия, на който "случайно" му се разпределят делата по жалбите на БЕХ, а не на Мария Вранешку - Пламката Колев ... Явно и срещу него има "интересен" компромат и ще си плюе на сурата сега, спирайки по нечовешки тъп начин подобни вписванията ... :):):)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK