Жалба спря вписването на новото ръководство на енергийния холдинг (допълнена)

Валентин Николов бе назначен за изп. директор на БЕХ на 31 май в резултат на процедура, започната от ГЕРБ. Преди това той бе председател на енергийната комисия в 44-ото Народно събрание.

© Цветелина Белутова, Капитал

Валентин Николов бе назначен за изп. директор на БЕХ на 31 май в резултат на процедура, започната от ГЕРБ. Преди това той бе председател на енергийната комисия в 44-ото Народно събрание.Вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг е спряно от съда след жалба на отстранения изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов, съобщи БНР.


В петък министърът на енергетиката Андрей Живков освободи целия съвет на директорите, а те обжалват решението.


"Съдът се е произнесъл по моя жалба, където е образувано дело срещу действията на министъра. Съдията е разпоредил на Агенцията по вписванията да бъде спряна процедурата по вписване на новия борд", обяви пред държавното радио Николов. Според него няма решение кой ще подписва предстоящите разплащания на Българския енергиен холдинг.
"Утре трябва да се разпишат 550 милиона евро към облигационерите. Не стане ли това нещо, ще станат предсрочни изискуеми всички облигационни заеми, които са в порядък на милиард и двеста милиона евро. От друга страна, ние трябва да закупим въглеродни емисии за ТЕЦ двойката, която в момента е обявила търгове. Загубите там също ще бъдат десетки милиони евро. Това решение хвърля цялата енергетика в колапс, бих казал, и сега съответно моето решение, че аз ще пиша до прокуратурата и съответно ще искам тя да вземе отношение във връзка с неговите решения", обяснява той.
Вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг е спряно от съда след жалба на отстранения изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов.


В петък енергийният министър Андрей Живков освободи борда на директорите на холдинга, а те обжалваха решението.


Холдингът пусна емисия еврооблигации за 550 млн. евро, чиито падеж е на 2 август. В петък от компанията обясниха, че дължимата сума - малко на 576 млн. евро с налични по смета в държавната банка за развитие, но трябва да бъдат наредени най-късно в сряда, 28 юли, с платежен документ от упълномощен представител на холдинга.


Валентин Николов обяви, че ще сезира главния прокурор за действията на енергийния министър Андрей Живков, който е освободил целия борд на директорите на холдинга, с което реално е отнел правомощията за нареждане на подобни плащания.


Малко след като се разбра, че жалба е спряла вписването на новото ръководство, министърът на енергетиката Андрей Живков обяви, че е изпратил писмо до Съвета на директорите, в което предупреждава, че до вписването на нов ръководен състав на холдинга, старото ръководство е длъжно да изпълнява "добросъвестно и целесъобразно договорните си задължения".


В съобщение до медиите се казва, че причина за писмото са спекулативните твърдения на отстранения изпълнителен директор Валентин Николов за потенциален риск холдингът да изпадне в неплатежоспособност, които "категорично не отговарят на истината".Живков допълва, че са спекулативни изказванията на отстраненото ръководство на холдинга, които могат да бъдат провокирани "единствено от дълбока некомпетентност или нарочен опит за дестабилизиране на енергийната система в България".


В заключение, министърът на енергетиката напомня на отстраненото ръководство, че въпреки очевидно ирационалните си действия, то остава задължено да изпълнява добросъвестно и целесъобразно договорните си задължения, до вписването в Търговския регистър на промяната в управителните органи на дружеството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK