Половината хотелиери през юни са предложили алтернативни дати за настаняване

Изп. директор на курорта Албена Красимир Станев миналата седмица каза пред БНТ, че едва 43% от хотелите са отворени заради спада в броя на туристите.

© Надежда Чипева, Капитал

Изп. директор на курорта Албена Красимир Станев миналата седмица каза пред БНТ, че едва 43% от хотелите са отворени заради спада в броя на туристите.През юни 52.4% от анкетираните от Националния статистически институт (НСИ) управители на места за настаняване обявяват, че са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 62.8% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 42% - на нощувката.


НСИ провежда всеки месец кратко анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.


По отношение на наетия персонал 9.1% от ръководителите са предприели като мярка "платен отпуск", 7.7% - "неплатен отпуск", а 7.1% - "освобождаване/съкращаване".
От "преминаване на непълно работно време" са се възползвали 6.4% от мениджърите, 3.6% са предприели мярката "намаляване на възнагражденията на персонала", а 2.4% - "дистанционна форма на работа".


Същевременно 21% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите


През юни 51.3% от анкетираните управители посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с предходния месец, а 29.2% отчитат увеличение.


През следващия месец - юли, който обхваща част от разгара на летния туристически сезон, 41.5% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат "до 100%" от разходите за дейността със собствени средства, 41.2% - че ще успеят "до 50%", а 16.9% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами. Каква е картината в разгара на сезона четете тук.


По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 67.8% от ръководителите смятат да продължат да работят, 22.4% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 6.1% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2.1% прогнозират да я прекратят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK