Избран е консорциумът, който ще строи завода за боклука

Избран е консорциумът, който ще строи завода за боклука

© Надежда Чипева, КапиталКонсорциум между българската "Микс-констръкшън", три китайски и една турска фирма ще строи инсталацията за изгаряне на RDF отпадъци. Печелившата оферта е за 291.4 млн. лв. без ДДС, или с 8 хил. по-малко от прогнозната цена, съобщава "Капитал". Въпреки големия интерес повечето кандидати са отпаднали от класирането.


Целта на съоръжението е в него да се изгаря раздробеният и изсушен твърд битов отпадък (RDF) от софийския завод за боклук край с. Яна. Плановете са инсинераторът да бъде построен на площадката на "Топлофикация София" във "Военна рампа", в близост до централната гара на столицата.


"Микс-констръкшън" е сред големите строителни компании, специализирана в индустриални, търговски и административни сгради, логистични центрове и инфраструктура.
Изданието обаче посочва, че изискването за опит в строежа на инсталации за горене на боклук се покрива чрез останалите участници в консорциума.


Продължават споровете около ефекта от завода върху околната среда, за което се водят и дела. Другите притеснения са свързани с капацитета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK