Пандемията отвори ниша за бързите пари за лечение

Пандемията отвори ниша за бързите пари за лечение

© Лили ТоушекЗаразата от коронавирус промени потреблението по различни - и очаквани, и неочаквани, начини. Пренареждането на семейния бюджети е друг ефект. Едно от новите явления, което наблюдава от миналата есен и зимата на тази година кредиторът "БНП Париба Лични финанси" е засиленото търсене на заеми за медицински нужди и повишение в размера му.


В същото време и тази банка, и в TBI отбелязват, че активността на потребителите за търсене на кредити е в пряка зависимост от това колко строги са мерките, свързани с епидемията в даден момент.


Искам или не искам заем


По наблюдения на "БНП Париба Лични финанси", която оперира в 33 страни, там, където се облекчават мерките, свързани с вируса и икономическата активност нараства, кредитният пазар също расте. Това е ясно видимо в региона на Централна и Източна Европа. Като цяло обаче хората все още са предпазливи, което се основава на несигурността дали ще има ново затваряне през есента или не, коментира пред "Дневник" Жозе Салойо, изп. директор.
Пандемията отвори ниша за бързите пари за лечение

© БНП Париба Лични финанси


Всъщност затварянията във всички страни водят до една обща тенденция, в която хората се опитват да харчат по-малко заради несигурното бъдеще и съответно спестяванията нарастват. България не прави изключение - българите станаха още по-предпазливи за своите разходи, в това число и за взимането на кредити, коментира Армен Матевосян, главен търговски директор в TBI Bank. Неговите наблюдения са, че по време на затварянията хората са започнали да купуват повече неща, които правят престоя им у дома по-удобен и забавен.


Пари за COVID-19


В "БНП" отчитат повече искания за заеми за лечение през шестте месеца, започващи от ноември, които обхващат две вълни на пандемията. Тези кредити формират около 4% от всички заявления, подадени към банката до май. "Така те са в топ 5 на целите, които хората финансират с потребителски кредити от нашата банка", казва Салойо.


Средният размер на тези заеми е 5067 лв. Той е нараснал с близо 1100 лв. в сравнение с периода май - октомври 2020 г., а като дял те са 4% от всички, отпуснати за периода.


Обяснението се крие в Covid кризата и силната вълна, която удари България в края на 2020 г. и началото на 2021 г. В този период за съжаление много хора бяха хоспитализирани и се нуждаеха от пари за лечение и възстановителни терапии. Тъй като това често е спешна нужда, лекотата на достъп до нашите кредити доведе до този ръст на търсенето и на средните суми, особено като се има предвид, че хората могат да кандидатстват онлайн или по телефона. В периода на локдауна българите действаха гъвкаво, бързо адаптираха поведението си към новата ситуация и близо 75% от нашите клиенти поискаха кредити дистанционно, допълва Салойо.


В TBI обаче нямат подобни наблюдения. "Не бихме казали, че наблюдаваме силно изразена тенденция в тази посока, но предлагаме заеми и с такава цел", казва пред "Дневник" Армен Матевосян. В този смисъл институцията не може да открои отчетлив типичен размер за тези заеми, но посочва, че средно срокът за връщане на подобни кредити е около 24 месеца.


Като цяло хората, ползващи такива заеми, са от т. нар. средна класа. "Те са със сравнително добри доходи, но ако не разполагат със здравна застраховка с високо покритие, често медицинските сметки са им трудни за покриване. И тук идва нуждата от заеми за финансиране на такива разходи", посочва Матевосян.


Пандемията отвори ниша за бързите пари за лечение

© TBI bank


В "БНП Париба" отчитат, че най-често такива заеми взимат жени, на тях се падат близо 60% от заявленията. В допълнение най-активната група са хората на възраст 40-49 години, на които се падат 24% от заявленията.


Тези хора подадоха заявките с най-високи средни суми за лечение - 5916 лв. Делът на възрастовите групи 30 - 39 и 50 - 59 е почти равен - около 21%, отчита Салойо. Не посочва среден срок за връщането на тези заеми, но казва, че е по-кратък от средния от 6 години, валиден за другите видове заеми.


Една от причините хората да се обръщат към компаниите за бързи кредити е тъкмо скоростта, с която могат да се сдобият с пари.


Всичко зависи от вируса


Прогнозите на институциите са, че колко активни ще бъдат хората в търсенето на заеми и за лечение, и за други цели ще зависи от хода на епидемията и размаха на мерките по затваряне. Намалената икономическа активност в резултат на затварянето ще направи и хората по-предпазливи в харченето и съответно поемането на нови заеми.


Въпреки това съм умерен оптимист за предстоящите месеци по няколко причини. Първата е, че след една година в пандемия държавата и хората имат по-високо ниво на подготвеност и много процедури бяха изяснени. Ето защо се надявам, че няма да се сблъскаме с нови локдауни. Друга причина е, че много хора се върнаха на работа и искат обратно това, което се възприемаше като "нормално". А връщането към нормалността означава, че хората ще продължат да се стремят към по-добър жизнен стандарт и ще финансират своите планове, използвайки потребителски кредити, които ще поддържат развитието на сектора в положителна посока, коментира Салойо.


Ваксинацията също ще бъде ключов двигател. Някои страни от ЕС обмислят въвеждането на задължителна ваксинация от септември - октомври. Така че в тази посока също трябва да се постигне известен напредък, което също ще се отрази върху потреблението и търсенето на кредити.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Общо взето, освен рекламата на бързите кредити са написани твърде противоречащи си твърдения. Пандемията отворила пазарна ниша, но след пандемията кредитите и бизнес-активността нараствала...

 2. 2 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 702 Неутрално
 3. 3 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 330 Неутрално

  ИТН и Анти Ваксини Пропаганда ?

  д-р Антония Първанова коментира пред 7/8 TV
  https://mobile.frognews.bg/article/222703/

  “‘Няма значение другите какво правят политически, важното е действията да са обосновани научно и фактически“, категорична бе тя във връзка с това дали преболедували трябва да се ваксинират. “

  “В България данните ясно показват, че в сезона с ваксина починалите са точно толкова, колкото в сезона без ваксина. При Великобритания е същото - броят на починалите сега е толкова, колкото миналата година, когато още нямаше ваксина. Броят на заболелите на обаче е много по-голям. И се прави извод, че ваксината работи“, коментира още д-р Първанова.”


  United Kingdom 🇬🇧
  Start of Covid-19
  in UK is
  15 of February 2020


  .For the period February 15 2021 - 26 July 2021
  Total deaths are 11 842

  .For the period February 15 2020 - July 26 2020 Total deaths are 41 164


  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/uk/ #graph-cases-daily

  Bulgaria 🇧🇬
  Start of Covid-19
  in Bulgaria is
  15 of February 2020


  .For the period February 15 2021 - July 24 2021 total deaths are 8 569


  .For the period February 14 2020 - July 23 2020
  Total deaths are 329

  Политическа партия ГЕРБ и ИТН са в основата на антиваксарските настроения в България което коства хиляди изгубени човешки съдби.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

 4. 4 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2182 Неутрално
 5. 5 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Пандемията отвори ниши за много мошеници, включително и тези описани в статията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK