Партии употребиха изслушване за Банката за развитие за разчистване на сметки

Партии употребиха изслушване за Банката за развитие за разчистване на сметки

© Юлия ЛазароваОсновно ДПС и "Има такъв народ" използваха днес изслушването на министъра на икономиката Кирил Петков за ситуацията в държавната Българска банка за развитие (ББР), за да разчистват междуличностни или партийни сметки. ДПС се опита да убеди, че бившият й депутат Делян Пеевски не се е възползвал от раздаването на парчета от баницата под формата на големи изгодни кредити през банката, а "Има такъв народ", които от сутринта атакуват министъра на финансите Асен Василев, подновиха атаката, включвайки в нея и Кирил Петков. Двамата работят заедно извън заеманите в момента политически постове и освен това бяха канени заедно с министъра на образованието Николай Денков да участват в проектокабинета на "Има такъв народ". Те обаче отклониха поканата и освен това Василев и Петков държат, ако приемат постове, да са и двамата.


Големият бизнес получава заеми, предвидени за малкия


Кирил Петков синтезира откритото до момента при проверката на дейността на ББР. Потвърди, че
макар и създадена да кредитира малкия и средния бизнес, банката е раздала 90% от кредитния си портфейл (от общо около 2 млрд. лв.) в момента на 20 големи фирми от "определен кръг". Средният размер на отпуснатите заеми е 80 млн. лв., което Петков определи за нечувано и сравни със средния размер от 500 хил. (в неуточнена валута), отпускани от аналогичната банка в Канада. Допълни, че освен това две трети от тези 20 големи заема, някои от които и за по 150 млн. лв., са при условия в продължение на целия срок да се плащат само лихви и в последната година да се погаси главницата. Петков обясни, че по света подобни видове заеми, които нарече с "балонна структура", се смятат за много рискови и условията по тях не са така изгодни като тези тук, а освен това обезпечението е "много сериозно".


Оправданието на ръководството на банката, че се кредитират големи фирми, било, че така банката ще бъде на печалба. Той обаче посочи, че за 2020 г. ББР е на загуба от 130 млн. лв., а за тази година се прогнозира, че тя ще достигне 250 млн. лв. Причината за това са заделяните големи провизии заради тези кредити.
При проверката досега се е установило и това, което вече неофициално се знаеше, че отделът на банката за управление на риска не е търсил подробно информация за свързани лица, на каквито банката има ограничение каква част от портфейла да отпуска, а е правена само проверка в Търговския регистър.


Даде конкретни примери за нелогични условия по големи заеми, без да споменава имената на фирмите заради банковата тайна, но посочи, че за един от тях вече се знае, че ще бъде сезирана прокуратурата. Той е за 100 млн. лв. на дружество със затруднения, но с актив - качествен имот, който при невръщане на заема би могъл да удовлетвори дълга към банката. Ръководството на банката обаче привлича консултанти, които разделят дружеството на две и заемополучател е това, в чиито активи имотът не присъства. "Много ясно се вижда, че рискът на банката е вложен по най-неподходящия начин. В момента надзорът събира тези данни и ще го вкара в прокуратурата този заем", обяви Кирил Петков.


Уточни, че все пак банката е много добре капитализирана, което се дължи на факта, че държавата е вкарала в нея 1.4 млрд. лв. пари на данъкоплатците. Обяви, че тя би била в добро състояние дори да не се върнат тези кредити. "Лошата новина е, че не вярваме, че част от тези кредити ще бъдат върнати, и това ще предизвика сериозни загуби от парите на данъкоплатците", допълни той.


Искаме да завършим детайлния анализ на всеки от тези кредити, за да видим точно какъв е рискът на банката. При нарушения ще даваме искове към съдебната система и прокуратурата. Но тази банка има смисъл да съществува, според мен, защото няма успешна държава, която няма такава банка.


Кирил Петков,

министър


Взимал ли е Пеевски заеми


Това бе централен въпрос за депутатите от ДПС. Очаквано активен по въпроса бе Йордан Цонев с ясното съзнание, че ръководствата на банката досега не са проверявали свързаност, както биха проверили властите в САЩ например, когато подготвят санкции по закона "Магнитски". В допълнение през последните няколко години формално Пеевски се раздели с цялата си собственост и официално има само две кухи фирми, показа проверка на "Капитал".


Като физическо лице Пеевски не взимал заеми от ББР, обяви Петков. По линия на фирмите той обясни, че отделът по риска в банката просто е проверявал за свързаност в Търговския регистър и ако не е откривал очевадна свързаност, е приемал, че нещата са наред. Посочи, че "Благоевград БТ", в която Пеевски е бил миноритарен акционер обаче, е получавала заеми. Допълни, че се изследват връзки в момента не само на база дали Пеевски е бил в съответните фирми, а и по линия на санкциите по закона "Магнитски", за да няма риск за ББР по тази линия. Обясни и че е разпоредил да се изследват истинските връзки между фирми и хора, а не просто да се гледа в Търговския регистър. Неотдавна Петков назова Пеевски като свързан с 4 от осемте най-големи клиента на банката, които общо са получили над 0.5 млрд. лв. заеми. Всички те са формално независими една от друга, а собственици на книга са техните мениджъри, напомня "Капитал".


В необичайно спокоен тон Цонев предложи бившият им колега да бъде проверен за свързаност и по текстовете на закона за кредитните институции, където според него такава проверка била най-всеобхватна.


Раздяла с ПИБ, но да остане държавна


Петков изрази надежда акциите на Първа инвестиционна банка, търгувани на Българската фондова борса, да поскъпнат поне до 5 лв. при 1.70 лв. в момента, за да може ББР да продаде дела си, за който плати с пари на данъкоплатците 140 млн. лв. през миналата година по решение на правителството. Целта тогава бе да се подкрепи ПИБ в увеличението на капитала, което тя сама не успя да направи, като последно неизпълнено условие от страна на България, за да получи покана за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната. "Не е работа на ББР да държи такава инвестиция", посочи Петков.


Той не смята, че е добра идея банката да се приватизира, и всъщност никоя от парламентарно представените партии не предлага това.


"Не вярвам, че тази банка трябва да се приватизира, защото най-опасното би било, когато има големи кредити с неясни обезпечения и още не се управлява правилно, да я сложим да се приватизира за малка сума и най-опасното би било да се замете какво се е случвало преди с тези кредити", обяви Петков. Идеята за приватизация бе лансирана от Николай Василев, който бе поканен от "Има такъв народ" да оглави кабинет на партията, но заради остра реакция от различни посоки кандидатурата му бе оттеглена.


А къде е Асен Василев


След като сутринта хората на Слави Трифонов в парламента атакуваха отказалия им пост министър на финансите Асен Василев, това продължи и при изслушването на Петков.


Този път депутатът Любомир Каримански попита дали Петков или Министерството на икономиката чрез програмата "Джереми" и Фонда на фондовете, който пък е под шапката на Министерството на финансите, са инвестирали в компании, свързани с Виолета Лорер. Тя е зам.-министър на финансите и ресорно надзирава работата на фонда, а според думите на Каримански съпругът й Даниел Лорер е партньор в дружества, получавали финансиране чрез тези инструменти. Бяха намесени като други негови съдружници и още имена като пример за бенефициенти.


Петков каза, че Лорер е един от най-големите професионалисти, които познава, и че тя е била умолявана от колегите си в компанията в Швейцария, където е работила, преди да поеме поста, да остане, но тя избрала да се върне в България. Посъветва критиците й да се срещнат с нея, за да се уверят в това.


Каримански попита защо Петков и Василев не са променили корупционните критерии, определени от бившия министър на финансите Владислав Горанов и под погледа на бившия вицепремиер Томислав Дончев, за работата на Фонда на фондовете. Депутатът попита Петков и отсъстващия от залата негов колега Василев как се борят срещу "тези корупционни практики, срещу които ние със сигурност се борим и ще се борим". Петков отговори, че едно от може би най-ценните неща, които притежава, е независимост, компанията му не е финансирана по никой от инструментите. "Управлявах една много успешна компания, която изцяло е финансирана с частен капитал и в нея съм мажоритарен акционер. Никой от този тип фондове не е инвестирал при мен. Това ми дава възможност да правя всичко каквото правя. Никой не може да ми се обади по телефона и да ми каже какво да правя", обяви той.


Томислав Дончев пък отрече под негово ръководство да е имало корупционни схеми, жегнат от споменаването на името му. Представителите на ГЕРБ, при чието управление в три мандата най-добре се разви цитираната сега порочна схема в работата на ББР, обявиха, че Петков още от първия ден на поста е попаднал между две лобита - едното, което иска да приватизира банката, и другото, което иска да я ликвидира. Бе лансирана тезата, че министър е под влиянието на лобито, което лансира тезата, че ББР трябва да финансира "високорискови стартъпи", което не било лошо, ако не става дума за държавна банка.


От името на БСП депутатът Георги Кадиев коментира, че откакто Стоян Мавродиев е оглавил преди години банката, всички са допускали, че там има нередности, но докато Кирил Петков сега не ги е огласил, не се знаело какви са конкретно. Междувременно обаче от години седмичникът "Капитал" огласява конкретна информация за тези нередности. "Надявам се повече никога да няма такава концентрация на кредити", посочи той.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Когато Киро "разчисти" и самата банка като КТБ ще се разбере

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Подозирам, че под мъдрото ръководство на капацитет като Петков, ББР бързо ще се раздели с добрите си финансови показатели към момента.

 3. 3 Профил на Double Talking Jive
  Double Talking Jive
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Определено ИТН е подготвила вече подмяна и е готова да краде - гаранция самия Слави!
  Остава да се разчистят последните пречки - ДБ, служебния кабинет!

  Надървен с патерица, който изчезва като види мисирки - що е то? (Б.Б /Сл.Тр)

 4. 4 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Нещо се разбъркаха картите. До вчера всичко вървеше добре. ИТН за една нощ внезапно се сдоби с любопитна информация за двама министри. Тя не пада от небето. Някой им е я подхвърлил. Случва се това което очаквах. След като анти - ГЕРБ спойката отслабне ще се изядът. Как ще управляват държавата не ми е ясно.

 5. 5 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Цитат:
  Кирил Петков

  ------

  Този ще да е от хората на Филантропа, че много го рекламират.

 6. 6 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 410 Неутрално

  ИТН и ДПС пеят в един хор, а Георги Гергов, личен приятел на Слави Трифонов, е топлата връзка :)

 7. 7 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 876 Неутрално

  ИТН да не са обидени на служебните министри, че не са приели поканата? Акое е така, е детинска работа. Хайде първо да определят приоритетите си, пък след това да търсят кой най-добре ще свърши работата. Тъпо е да се заяждаш с партиите, дето биха те подкрепили, и да правиш четки на ДПС. Дано не стигнем до "голяма коалиция" ИТН/ГЕРБ/ДПС, че тогава тиквите и калинките наистина ще влачат като за последно.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2706 Весело

  я глей министъра с молескин и ipad...

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Те го питат прибирала ли е пари зам министъра на финансите, той отговаря -Тя е голям експерт!? Къде ги намират такива!?

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  От цялата работа стана ясно, че тази банка е управлявана много зле/ без да защитава основната цел за която е създадена/ , а ръководителите са вземали безумни заплати и бонуси!И всичко това е за сметка на БГ данъкоплатците!Отвратително!!!!

 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2137 Любопитно

  ИТН не бяха адекватни по нито един от въпросите които се подаваха досега към министрите . Техни министри и представители ще бъдат лесна плячка на ГЕРБ и ДПС !
  При задаваните въпроси те демонстрираха някакви УЖ знания за нещо ...Иначе в самите компромати няма нищо ! По скоро показват отношението на ИТН към служебния кабинет ! Това показва две неща .... Кабинет на ИТН е беля , всеки ден ще бъде някаква драма, докато се изпокарат с всички ...,което ще се случи за по малко от три месеца !
  БСП, ДА, Изправи се трябва да обединят усилията за кабинет ...Дори и с 83 гласа вероятността да мине е огромна ....Искам да видя кой ще тръгне на избори тогава ! ИТН ще загуби повече от половината депутати , ГЕРБ ще падне с още 15 депутата ...
  Вероятно ДА , БСП и Изправи се ще спечелят , но ще влязат нови партии . Тази ситуация ще измени плановете ..основно на ДА !! Подкрепата за Р.Радев е задължителна . Ще има вид референдум към президента и служебното правителство !

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Банката е на загуба от 150 милиона лева за предната година!За какви добри финансови показатели става дума?!

 13. 13 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#12] от "bat_plamen":

  Е ,те парите са на данъкоплатеца ,нормално е да ги разграбят ,а още повече знаят ,че няма кой да ги хване ,да си чул някой да е хванал някого като източиха и фалираха сума ти и банки в България и изчезнаха милиарди ,а виновни няма .

 14. 14 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2195 Любопитно


  ,,Големият бизнес получава заеми, предвидени за малкия

  Кирил Петков синтезира откритото до момента при проверката на дейността на ББР. Потвърди, че макар и създадена да кредитира малкия и средния бизнес, банката е раздала 90% от кредитния си портфейл (от общо около 2 млрд. лв.) в момента на 20 големи фирми от "определен кръг". Средният размер на отпуснатите заеми е 80 млн. лв., което Петков определи за нечувано и сравни със средния размер от 500 хил. (в неуточнена валута), отпускани от аналогичната банка в Канада.”

  Кой ще понесе отговорност че е източил държавни средства НЕ ПО УСТАВА НА БАНКАТА?

 15. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  …Излиза че и надзора на банката е била пряко подчинение на ….. МАФИЯТА

 16. 16 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#3] от "Double Talking Jive":

  точно това селско и дребнаво мислене , че всеки иска власт за да краде , не позволява на България да заеме достойно място на картата ... а това говорене върви и с "най бедни сме" , "най-корумпирани сме" , а бе блато сме ... Хората са казали - уважавай себе си , за да те уважават и другите ...аман от хленч на полуграмотни лузъри

 17. 17 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#15] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  излиза , че Кирчо говори глупости ... Дори и да има нещо съмнително , публично да приказваш щуротии и то като собственик, за банка си е диагноза ... язък му за Харварда , язък му за широката усмивка ... Аз съм човек от бранша и това което слушам от нашите харвардски момчета ме шокира ... за мен това са едни напомпени въздухари, които сега им се е "паднало" да се доказват ... Еднодневки

 18. 18 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 795 Неутрално

  но пък за тълпата е зрелищно и тя пищи от радост и възторг ... Глупавия и недоучил човечец не схваща как го гъбаркат.

 19. 19 Профил на faro
  faro
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#4] от "pepisky":


  До коментар [#6] от "danubian.whale":

  Никаква спойка не е имало...просто при славчо няма ХОРА...всичко при него е в насипно състояние...затова лесно се поддава на "къси" топки подавани ми от реалните му опоненти (даже врагове)..
  При славчо идеи НЯМА....всичко е кухо.....затова разни шмекери го лашкат насам натам като трудовашка количка....той вече даже няма идея как да се измъкне от това в което се набута.....спасението му е....нови избори наесен....и едни 9-10% .....ей така....за цвят.....

 20. 20 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#4] от "pepisky":

  значи си определено сляп , след като си предполагал , че от бандата на Слави може да излезе някакво добро управление за страната ... Та то бе ясно още от първите им прояви на политическия терен ...Тези момчета не са излезли от студиото и както вървят нещата никога няма да излязат Да не говорим за Главния ... там изобщо не е ясно какво се случва , къде е , какво точно прави, какви и с кого разговори води , какви планове чертае ...Едни просташки ФБ статуси , в тип как никой не го разбира и това е ... Повече от ясно е , че тези момчета не само нямат капацитет , но и се лутат като мухи без глави ... Комбинацията Славчо , Бойкакев и лудата мая + зад гърба им Корнела и Доган ще е най злощастна за крехката ни държавица ... това трябва да е ясно на всеки здравомислещ човек, който все пак милее за България

 21. 21 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#14] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  виж човече , темата е за професионалисти ...Ти си някакво свежо аматьорче и тине трудно да правиш разлика между раздадени кредитни "източване". Освен това даването на кредити , не е - излизаш на площада с една торба пари и който "малък бизнес" мине да си вземе ... Аман от посредствени лаици да излизат с някакви мнения по въпроси от които нищо не разбират ... вземете малко почетете (ако можете де) специализирана литература , за да вникнете в терминологията ПОНЕ и тогава питай "кой ще поеме отговорност за източената банка"

 22. 22 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  меню
  Харесвам
  Facebook
  Twitter
  21
  Видео
  Партии употребиха изслушване за Банката за развитие за разчистване на сметки
  ©Юлия Лазарова
  БИЗНЕС
  Назад
  Партии употребиха изслушване за Банката за развитие за разчистване на сметки
  Татяна Димитрова
  Татяна Димитрова
  29 / 07 / 2021 3050
  21
  Основно ДПС и "Има такъв народ" използваха днес изслушването на министъра на икономиката Кирил Петков за ситуацията в държавната Българска банка за развитие (ББР), за да разчистват междуличностни или партийни сметки. ДПС се опита да убеди, че бившият й депутат Делян Пеевски не се е възползвал от раздаването на парчета от баницата под формата на големи изгодни кредити през банката, а "Има такъв народ", които от сутринта атакуват министъра на финансите Асен Василев, подновиха атаката, включвайки в нея и Кирил Петков. Двамата работят заедно извън заеманите в момента политически постове и освен това бяха канени заедно с министъра на образованието Николай Денков да участват в проектокабинета на "Има такъв народ". Те обаче отклониха поканата и освен това Василев и Петков държат, ако приемат постове, да са и двамата.


  Големият бизнес получава заеми, предвидени за малкия


  Кирил Петков синтезира откритото до момента при проверката на дейността на ББР. Потвърди, че макар и създадена да кредитира малкия и средния бизнес, банката е раздала 90% от кредитния си портфейл (от общо около 2 млрд. лв.) в момента на 20 големи фирми от "определен кръг". Средният размер на отпуснатите заеми е 80 млн. лв., което Петков определи за нечувано и сравни със средния размер от 500 хил. (в неуточнена валута), отпускани от аналогичната банка в Канада. Допълни, че освен това две трети от тези 20 големи заема, някои от които и за по 150 млн. лв., са при условия в продължение на целия срок да се плащат само лихви и в последната година да се погаси главницата. Петков обясни, че по света подобни видове заеми, които нарече с "балонна структура", се смятат за много рискови и условията по тях не са така изгодни като тези тук, а освен това обезпечението е "много сериозно".


  Оправданието на ръководството на банката, че се кредитират големи фирми, било, че така банката ще бъде на печалба. Той обаче посочи, че за 2020 г. ББР е на загуба от 130 млн. лв., а за тази година се прогнозира, че тя ще достигне 250 млн. лв. Причината за това са заделяните големи провизии заради тези кредити.


  При проверката досега се е установило и това, което вече неофициално се знаеше, че отделът на банката за управление на риска не е търсил подробно информация за свързани лица, на каквито банката има ограничение каква част от портфейла да отпуска, а е правена само проверка в Търговския регистър.

  Даде конкретни примери за нелогични условия по големи заеми, без да споменава имената на фирмите заради банковата тайна, но посочи, че за един от тях вече се знае, че ще бъде сезирана прокуратурата. Той е за 100 млн. лв. на дружество със затруднения, но с актив - качествен имот, който при невръщане на заема би могъл да удовлетвори дълга към банката. Ръководството на банката обаче привлича консултанти, които разделят дружеството на две и заемополучател е това, в чиито активи имотът не присъства. "Много ясно се вижда, че рискът на банката е вложен по най-неподходящия начин. В момента надзорът събира тези данни и ще го вкара в прокуратурата този заем", обяви Кирил Петков.


  Уточни, че все пак банката е много добре капитализирана, което се дължи на факта, че държавата е вкарала в нея 1.4 млрд. лв. пари на данъкоплатците. Обяви, че тя би била в добро състояние дори да не се върнат тези кредити. "Лошата новина е, че не вярваме, че част от тези кредити ще бъдат върнати, и това ще предизвика сериозни загуби от парите на данъкоплатците", допълни той.


  Искаме да завършим детайлния анализ на всеки от тези кредити, за да видим точно какъв е рискът на банката. При нарушения ще даваме искове към съдебната система и прокуратурата. Но тази банка има смисъл да съществува, според мен, защото няма успешна държава, която няма такава банка.
  Кирил Петков
  Кирил Петков , министър

  Взимал ли е Пеевски заеми


  Това бе централен въпрос за депутатите от ДПС. Очаквано активен по въпроса бе Йордан Цонев с ясното съзнание, че ръководствата на банката досега не са проверявали свързаност, както биха проверили властите в САЩ например, когато подготвят санкции по закона "Магнитски". В допълнение през последните няколко години формално Пеевски се раздели с цялата си собственост и официално има само две кухи фирми, показа проверка на "Капитал".

  Като физическо лице Пеевски не взимал заеми от ББР, обяви Петков. По линия на фирмите той обясни, че отделът по риска в банката просто е проверявал за свързаност в Търговския регистър и ако не е откривал очевадна свързаност, е приемал, че нещата са наред. Посочи, че "Благоевград БТ", в която Пеевски е бил миноритарен акционер обаче, е получавала заеми. Допълни, че се изследват връзки в момента не само на база дали Пеевски е бил в съответните фирми, а и по линия на санкциите по закона "Магнитски", за да няма риск за ББР по тази линия. Обясни и че е разпоредил да се изследват истинските връзки между фирми и хора, а не просто да се гледа в Търговския регистър. Неотдавна Петков назова Пеевски като свързан с 4 от осемте най-големи клиента на банката, които общо са получили над 0.5 млрд. лв. заеми. Всички те са формално независими една от друга, а собственици на книга са техните мениджъри, напомня "Капитал".


  В необичайно спокоен тон Цонев предложи бившият им колега да бъде проверен за свързаност и по текстовете на закона за кредитните институции, където според него такава проверка била най-всеобхватна.

  Раздяла с ПИБ, но да остане държавна


  Петков изрази надежда акциите на Първа инвестиционна банка, търгувани на Българската фондова борса, да поскъпнат поне до 5 лв. при 1.70 лв. в момента, за да може ББР да продаде дела си, за който плати с пари на данъкоплатците 140 млн. лв. през миналата година по решение на правителството. Целта тогава бе да се подкрепи ПИБ в увеличението на капитала, което тя сама не успя да направи, като последно неизпълнено условие от страна на България, за да получи покана за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната. "Не е работа на ББР да държи такава инвестиция", посочи Петков.


  Той не смята, че е добра идея банката да се приватизира, и всъщност никоя от парламентарно представените партии не предлага това.


  "Не вярвам, че тази банка трябва да се приватизира, защото най-опасното би било, когато има големи кредити с неясни обезпечения и още не се управлява правилно, да я сложим да се приватизира за малка сума и най-опасното би било да се замете какво се е случвало преди с тези кредити", обяви Петков. Идеята за приватизация бе лансирана от Николай Василев, който бе поканен от "Има такъв народ" да оглави кабинет на партията, но заради остра реакция от различни посоки кандидатурата му бе оттеглена.


  А къде е Асен Василев


  След като сутринта хората на Слави Трифонов в парламента атакуваха отказалия им пост министър на финансите Асен Василев, това продължи и при изслушването на Петков.


  Този път депутатът Любомир Каримански попита дали Петков или Министерството на икономиката чрез програмата "Джереми" и Фонда на фондовете, който пък е под шапката на Министерството на финансите, са инвестирали в компании, свързани с Виолета Лорер. Тя е зам.-министър на финансите и ресорно надзирава работата на фонда, а според думите на Каримански съпругът й Даниел Лорер е партньор в дружества, получавали финансиране чрез тези инструменти. Бяха намесени като други негови съдружници и още имена като пример за бенефициенти.


  Петков каза, че Лорер е един от най-големите професионалисти, които познава, и че тя е била умолявана от колегите си в компанията в Швейцария, където е работила, преди да поеме поста, да остане, но тя избрала да се върне в България. Посъветва критиците й да се срещнат с нея, за да се уверят в това.


  Добре де, като ресорен зам министър на този фонд, дала ли е средства на компании , близки до съпруга и или не? Не ме вълнува откъде е дошла и какво е зарязала.

  Sic transit gloria mundi
 23. 23 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Нещо се разбъркаха картите. До вчера всичко вървеше добре. ИТН за една нощ внезапно се сдоби с любопитна информация за двама министри. Тя не пада от небето. Някой им е я подхвърлил. Случва се това което очаквах. След като анти - ГЕРБ спойката отслабне ще се изядът. Как ще управляват държавата не ми е ясно.
  —цитат от коментар 4 на pepisky


  ИТН 100% са имали тая информация и преди това, най-малкото, че търговските споровете на Асен Василев са известни, макар и не на широката публика. Надявали са се да го привлекат в кабинета си и да го контролират чрез подобни компромати, които масово няма да се разберат от широката публика, и да се скрият зад публично добрия му образ. Понеже ги отряза, притурката на Доган ИТН прави единственото друго, което и остава - да атакува публично Асен Василев и Кирил Петков, опитвайки се да отклони евентуалната вина за провалено правителство към ДБ. Елементарни чалгарчета са тия шоуто на слави.

 24. 24 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Слушах въпросите към министър Кирил Петков и неговите отговори. На всички депутатски питания той отговаряше изключително компетентно. Въпросите на финансовия експерт на ИТН Каримански ме карат да мисля, че ако това е сериозна партия, тя трябва да смени този човек. Той ти съветва тенденциозно и с някакви скрити подтекстове в неговите въпроси като на разследващ журналист. Ама от Пеевска медия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK