БНБ увеличава резервите си с 2 млрд. лв.

БНБ увеличава резервите си с 2 млрд. лв.

© Надежда Чипева, КапиталБНБ увеличава резервите си с 2 млрд. лв., съобщи институцията, цитирана от БТА. Това е факт, след като в понеделник, 2 август, Бордът на управителите на Международния валутен фонд (МВФ), чийто член е управителят на БНБ Димитър Радев, одобри разпределение на 456 млрд. специални права на тираж (СПТ).


Целта на операцията е да се осигури допълнителна ликвидност в световен мащаб, която да изгради доверие и да стимулира възстановяването на световната икономика след пандемията, посочват от банката.


В резултат на решението на 23 август 2021 г. България ще получи в един транш 859 млн. СПТ (около 2 млрд. лева), с които ще се увеличат резервите на БНБ. С това увеличение общият размер на СПТ на БНБ ще възлезе приблизително на 1.5 млрд. СПТ, или около 3.5 млрд. лева.
В началото на юли Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, обяви, че Изпълнителният съвет на фонда е одобрил предложението й за ново общо разпределение на СПТ в размер на 650 млрд. щатски долара - най-голямото разпределение в историята на МВФ.


СПТ са създадени от фонда през 1969 г. и на практика са международна разчетна парична единица. Целта при създаването е била да се използват за безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи. Всяка страна членка, сред които и България, има специална сметка, по която се осчетоводяват разпределените ѝ СПТ. Обменният курс на СПТ се определя от МВФ, като първоначално той е бил 0.888671 грама злато. Сега се определя от кошница валути, сред които вече попада и китайският юан.


Специалните права на тираж са използвани за подкрепа и при финансовата криза от 2008 г. За да се увеличи ликвидността, тогава бяха издадени 186 млрд. специални права на тираж.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ReminD
  ReminD
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Като чуя БНБ и първото, което се сещам е Binance Coin ( BNB )

 2. 2 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Да се увеличи ликвидността? Че откога системата има глад за ликвидност? При отрицателни лихви и увеличение на паричното предлагане в геометрична прогресия по-скоро бях останал с впечатление, че се къпе в ликвидност...

 3. 3 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Може би редакцията следваше да разясти що за животно е това СПТ. Е, аз се поинересувах:

  Специалните права на тираж, съкратено СПТ (на английски: Special Drawing Right, SDR), са международна разчетна парична единица. Кодът им по ISO 4217 е XDR.

  Създадени са през 1969 г. от Международния валутен фонд като безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи. Всяка страна-членка има специална сметка, по която се осчетоводяват разпределените ѝ СПТ.

  СПТ са специфична валутна единица, чийто обменен курс се определя от МВФ. Първоначално стойността им е определена като стойността на 0,888671 грама злато. След провала на Бретън-Удската валутна система, СПТ се предефинират като „кошница от валути“. Между 1974 и 1981 г. валутите, които са влизали в кошницата са 16, но след 1981 г. броят им е намален на 5. Днес в нея влизат 4 валути: еврото (Германия, Франция), японската йена, британска лира, американският долар и китайският юан. Това са валутите на страните, които имат най-голям износ. Тежестта на отделните валути в „кошницата“ се предоговаря на всеки 5 години, за да отразява по-реално относителните дялове на страните в международната търговия и износа на страните. Последно е актуализирана към ноември 2010 г., в сила от 1 януари 2011. През 2015 г. се предвижда преразглеждане на кошницата с оглед евентуално включване на китайския юан (на английски: renminbi) (RMB) [1]

  Към ноември 2005 теглата на отделните валути са [2]:

  Щатски долар – 44%
  Евро – 34%
  Британска лира – 11%
  Японска йена – 11%
  а през 2010 г. теглата им са съответно 42%, 37%, 11% и 9%[3]

  Извършени са 2 емисии на специалните права на тираж – през 1970 – 1972 и през 1979 – 1981 г. Към септември 2015 г. са емитирани около 204 милиарда СПТ, еквивалентни приблизително на 280 милиарда щатски долара[4]

  България има дял в капитала на МВФ от 640 млн. специални права на тираж [5].

  Специалните права на тираж се използват при получаване на траншове от МВФ, при сключени споразумения, както и при много други международни споразумения сделките са уговорени в СПТ.

  Сам съм, други няма...
 4. 4 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Странно! Защо са и на БНБ резерви освен за да покрива загубите си! Последната година, когато БНБ беше на печалба, беше 2016та. Оттогава, въпреки, че начислява отрицателни лихви на търговските банки за резервите им, които са длъжни да сържат при нея е постоянно на загуба заради раздутия еи щат и огромните заплати на чиновниците там. А до 2009та печрлеше по над 450 милиона, от които 60% отиваха в хазната, а 40% в капитала й.

 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Целта на операцията е да се осигури допълнителна ликвидност в световен мащаб, която да изгради доверие и да стимулира възстановяването на световната икономика след пандемията.

  Резултатът на операцията е допълнителна инфлация, ама това не го пише в статията...

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#3] от "MilliVanilli":

  Да ви го обясня накратко. Това са ПРАВА. Не е задължително да се използват, но са на разположение в определен размер ако някой има нужда от тях без поставяне на характерните за МВФ условия. За последно издължихме всички ползвани СПТ(SDR) през 2007ма.

 7. 7 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Много абстрактно понятие са тези СПТ, учил съм ги едно време по икономика и тогава не можах да ги разбера, и сега не ги разбирам напълно. Пари, създадени от въздуха, общо взето. Както правят Фед, ЕЦБ, ЯЦБ и всички други суверенни централни банки, така и МВФ като институция е пожелала да има право да създава пари от въздуха, за да изпълнява политическите цели, които са й поставени.

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Ликвидност не винаги означава инфлация :)

  Парите трябва да стигнат до хората и хората да почнат да ги харчат. Демек да има повишено потребление, което да повиши цените. Ако няма повишено потребление, няма да има инфлация. :)

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#1] от "ReminD":

  Засега са добре, горе-долу, но нещо не е ясно бъдещето...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Любопитно

  До коментар [#4] от "3biri":

  2019 г. е на печалба от 450 млн. лв.
  https://forbesbulgaria.com/2020/04/30/бнб-с-печалба-от-490-млн-лв-за-2019-г/

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1853 Весело

  Ликвидност не винаги означава инфлация :)Парите трябва да стигнат до хората и хората да почнат да ги харчат. Демек да има повишено потребление, което да повиши цените. Ако няма повишено потребление, няма да има инфлация. :)
  —цитат от коментар 8 на realguru


  Прав сте! Когато парите стигат само до нощното шкафче се покачват само цените на секс услугите.

 12. 12 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Този някой журналист ще ли го попита къде се намира физически българският златен резерв?
  И ако половината от него е изнесена в УК, може ли имената на хората предложили/одобрили тази операция? Просто ако някога не си го получим обратно да знаем колко електрически стълба ще ни трябват...

 13. 13 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#4] от "3biri":2019 г. е на печалба от 450 млн. лв.https://forbesbulgaria.com/2020/04/30/бнб-с-печалба-от-490-млн-лв-за-2019-г/
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  О да! Цената на златото скочи и цената на мо етарното злато в баланса на БНБ се повиши от 2.85 милиарда лева на 3.46 милиарда. Т.е след преоценка от 600 милиона направиха 490 милиона печалба, а иначе си работят на зажуба и само това може да ги спаси.

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  Някои от пробойните на бюджета бяха запушени и веднага резервите се увеличиха с милиарди. Ако намалим данък Русия и запушим още някои корупционни дупки , това ще се почувства осезателно от всеки българин.

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#14] от "tacheaux":

  Какво общо има валутният резерв с бюджета, красавецо?!
  Валутният ни резерв е около 57 милиарда лева и още два дошли заради бюджета.
  Пълно невежество.

 16. 16 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много абстрактно понятие са тези СПТ, учил съм ги едно време по икономика и тогава не можах да ги разбера, и сега не ги разбирам напълно. Пари, създадени от въздуха, общо взето. Както правят Фед, ЕЦБ, ЯЦБ и всички други суверенни централни банки, така и МВФ като институция е пожелала да има право да създава пари от въздуха, за да изпълнява политическите цели, които са й поставени.
  —цитат от коментар 7 на Камен


  СПР са създадени като финансов инструмент през 70-те след като Никсън на практика ликвидира златния стандарт. МВФ се опасяват, че това може да доведе до крах на долара като световна резервна валута и емитират СПР, като форсмажорна алтернатива.
  Интересно "съвпадение" е факта, че те отново излязоха на дневен ред през последните 16-18 месеца. слОчаенос, както се казва :)

 17. 17 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#2] от "Драгомир Дончев":

  +++
  И аз щях да пиша същото

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 18. 18 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  *СПТ, не СПР, моя грешка

 19. 19 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Има резерви, които са в баланса науправление емисионно нна БНБ и се наричат Задължения към правителство и бюджетни организации. Те пораснаха с 1.4 милисрда.

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Весело

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":
  "Какво общо има валутният резерв с бюджета, красавецо?!"

  Пропускаш да отбележиш , че съм и умен, освен красив, за разлика от тези , които са грозни и тъпи.
  Но да отговоря на твоя въпрос.
  Валутният резерв и бюджета имат толкова общо , колкото водата и огъня. Понякога водата загасява огъня.

 21. 21 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Да се увеличи ликвидността? Че откога системата има глад за ликвидност? При отрицателни лихви и увеличение на паричното предлагане в геометрична прогресия по-скоро бях останал с впечатление, че се къпе в ликвидност...
  —цитат от коментар 2 на Драгомир Дончев


  Не се къпе, а направо се дави! В Германия дори повечето банки имат 0.5% отрицателна лихва по сметк с над 50000 евро. Но влоговете не са ликвидност. Те се отчитат като заем в банковите баланси, понеже всеки момент може да бъдат изтеглени и тогава ... К Т Б

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 22. 22 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 60 Неутрално

  МВФ пак ще "подпомагат" някои държави, на които ще им излезе солено после от институционална и политическа гледна точка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK