Заради скок в цената на тока работодатели поискаха премиерът да се намеси

Заради скок в цената на тока работодатели поискаха премиерът да се намеси

© Велко АнгеловДепутатът от "Има такъв народ" Иван Хиновски предупреди в кулоарите на Народното събрание за "саботаж на българската индустрия". Аргументът му е достигнатият пик в цените на тока, търгуван на енергийната борса, което по думите му принудило редица предприятия, които купуват от платформата "ден напред", да спрат вчера работа. Междувременно големите работодателски организации заплашиха с протести по същата причина.


Хиновски обвини в бездействие Българския енергиен холдинг (БЕХ) и призова структурата да се намеси в компенсирането на изкуствено според него създаден дефицит, който е довел до драматичното поскъпване на тока от 400 лв. за киловатчас тази сутрин. Във вторник пък средната на енергията в този сегмент е била 330.73 лева за мегаватчас, съобщава БТА.


Колегата му Георги Попов даже призова "службите" да проверят случая, защото енергетиката е част от националната сигурност. Начело на БЕХ е кадърът на ГЕРБ Валентин Николов, който бе застопорен на поста чрез конкурс, започнат преди изборите.
Хиновски прогнозира тежки последствия за индустрията и определи последните дни на енергийната борса като "хаос и неуправляема ликвидност", като посочи, че има изкуствен дефицит, довел до рязкото поскъпване.


"Апелираме към БЕХ, чийто директор не бе открит, за незабавни мерки за повишаване ликвидността на борсата. Казано просто, ТЕЦ "Марица-изток 2" да включи 1 или 2 блока допълнително в експлоатация, за да се намали дефицитът на предлагане", обяви Хиновски. Определи бездействието на холдинга като странно. "Българската независима енергийна борса" ЕАД бе създадена през 2014 г. като дъщерно дружество на холдинга.


Цената на тока, произвеждан от теца, обаче е доста висока и не е известно как допълнително количество от него ще подобри ситуацията.


За мен това е саботаж на българската индустрия.


Иван Хиновски,

депутат


Енергийният експерт, а сега депутат, обяви, че на борсата системно възникват дефицити и има съмнения, че част от тях са спекулативни. Това според него налага и прокурорска проверка.


Той обяви, че са нужни законодателни промени, които да вменят на Комисията за енергийно и водно регулиране правомощия за "ясно регулиране и контрол на спекулативните действия".


Освен това посочи, че е нелогично българската енергийна борса да е интегрирана със страните на юг вместо с Румъния и оттам със Западна Европа, където борсите са по-големи и ликвидността - значително по-добра. Даде пример с това, че на България в момента е много по-изгодно да купува ток от Западна Европа ток, отколкото да го произвежда.


По-рано през деня Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоя в писмо до служебния премиер за спешни действия за цените на електроенергията. АОБР заявява категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защити интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България, съобщиха от организацията.

"Като отговорни, национално представени работодателски организации многократно сме сигнализирали и предупреждавали за потенциалните рискове пред пазара на електроенергия в България. Уви, премината е вече граница на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4 август 2021 г.", се посочва в писмото до премиера.


Асоциацията настоява за поредица от мерки, сред които и временно спиране на износа и подкрепа на засегнатите индустриални потребители.


"Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва вие като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика", пишат работодателите в писмото си до премиера.


Необяснимото и рязко поскъпване на тока на борсата не се случва за пръв път, но досега управляващите през последните години не са давали ясно обяснение за това.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK