Трети блок на ТЕЦ "Марица-изток 2" е пуснат заради рязкото поскъпване на борсовия ток

Трети блок на ТЕЦ "Марица-изток 2" е пуснат заради рязкото поскъпване на борсовия ток

© Юлия ЛазароваСлед проведени разговори с ръководството на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД във вторник Министерството на енергетиката обявява, че на пълна мощност е пуснат трети блок на централата - 210 MW. Това се налага заради рязкото поскъпване на тока, търгуван на енергийната борса, в сегмента "Ден напред" през последните дни. Такова предложение по-рано отправи в парламента и депутатът от "Има такъв народ" Иван Хиновски, а най-големите асоциации на работодателите поискаха намесата на премиера, обявиха, че от вчера са изключили мощности и са готови да излязат на протест.


От министерството уточняват, че досега централата стандартно работи с два блока - единият за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар и вторият за свободния пазар.


Енергията от третия активиран блок на централата вече се продава днес на пазара "Ден напред" на Българската независима енергийна борса, казват от министерството, като резултатът от това е, че цената е спаднала до 258 лв/мВтч, което е намаление с около 70 лв. спрямо вчерашните стойности.
"Ръководството на Министерството на енергетиката счита, че при такава пазарна ситуация тецът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност - от една страна, това ще осигури приходи за дружеството, а от друга, ще намали натиска върху потребителите от високите цени на електроенергията", обясняват от там. Напомнят, че намесата им е въпреки факта, че това е ангажимент както на ръководството на теца, така и на ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ).


Междувременно и Браншова камара полимери изпрати отворено писмо с призив за реакция до председателя на енергийния регулатор КЕВР и до енергийния министър. "Посочените от нас като рекордни за месец юни цени са вече средни за месец юли", посочва организацията. Посочват, че фирмите от сектора от месеци са притиснати от високите цени на тока, които се превръщат в един от двата основни фактора, влияещи най-силно върху крайната цена. Посочват, че борсовата цена на тока в момента в България е най-скъпата в ЕС след тази в Гърция.


По-късно от Българския енергиен холдинг, чието дъщерно дружество е енергийната борса, обявиха, че следят "с тревога цените на електроенергията, търгувана на Българската независима енергийна борса".

По данни на холдинга към момента работят 5800 MW генериращи мощности, а износът е около 900 MW на час. "Това обстоятелство създава дефицит и измества кривите на търсене и предлагане към високите ценови равнища в пазарен сегмент "Ден напред", обясняват от холдинга.
Посочват, че компанията е така структурирана, че нейните дъщерни дружества имат оперативна самостоятелност.
БЕХ няма правомощията да определя пазарното поведение на дружествата от групата. Евентуалната намеса в търговската им дейност ще накърни оперативната самостоятелност на дружествата, като тези действия на холдинга могат да представляват пазарни манипулации в нарушение на REMIT (европейска регулация за борсовия пазар на ток - бел. ред.). Така холдингът отговаря на призивите на бизнеса да се намеси и да регулира цените.
Уверяват, че четвърти блок на "ТЕЦ Марица-изток 2" ЕАД е в готовност също да се включи, за да компенсира създадения дефицит.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK