Кирил Петков предложи преструктуриране в управляваните от него компании и ведомства

Кирил Петков предложи преструктуриране в управляваните от него компании и ведомства

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерският съвет прие Разпореждане, с което ,,Държавната консолидационна компания" ЕАД и "Националната компания индустриални зони" ЕАД се включват в обхвата на държавните компании, които следва да разпределят и внесат в полза на държавата част от печалбата си по годишния финансов отчет за 2020 г. след данъчно облагане.


"Промяната се извършва с оглед необходимостта от осигуряване на допълнителни приходи в държавния бюджет", е мотивът на правителството.


Промените изместват с 1 месец до 31 август срока за внасяне на сумите.
С друго решение обаче правителството отложи срока, в който двете морски летища трябва да платят концесионната си такса. Така вноската, дължима до 31 юли 2020 г., ще се изисква до 31 януари 2021 г, а отложената със срок до 30 юни отново се отлага за края на годината. Така плащането на концесионното възнаграждение се отлага с още 184 дни.


Причината за отлагането са последствията от ограниченията, свързани с пандемията, като през миналото лято двете летища отчетоха 80% спад на чартърните полети, от които се формира основният им трафик. Междувременно кабинетът на Борисов през есента на миналата година направи 10-годишна отстъпка в плащането на концесионната такса за оператора на летището в София.


На днешното заседание на кабинета министърът на икономиката Кирил Петков е внесъл доклади, които са били одобрени от колегите му, каза самият той след края на заседанието. С тях на практика се предлага преструктуриране в Министерството на икономиката, макар и в края на мандата на служебното правителство.

"Знаем, че това е в последния момент, другата седмица може да не сме на постовете, но задаваме посоката и за следващото правителство", коментира той. Допълни, че ако работата на служебното правителство би продължила, то то ще продължи с тези промени. Обяви, че "шапки" от типа на ДКК прикриват дейности и отговорността на министрите.


Концепцията му е дружеството "Монтажи", за което назначената от него проверка установи, че е сключвало договори с подизпълнители без поръчка за възложени на него дейности, като са плащани милиони в аванс, да бъде преместено на директно подчинение на министерството. В момента то е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК). "И в момента, докато говорим, нямаме контрол над "Монтажи", мотивира предложението си той. Напомни, че в четвъртък изтича срокът на конкурса, с който иска да подмени ръководството на ДКК, което се съпротивлява на поисканите от него промени. В отговор на въпрос дори посочи, че ако имаше възможност да продължи работата си, ДКК ще престане да съществува. Обясни, че стъпки в тази посока сега не са направени, тъй като компанията е един от големите клиенти на Българската банка за развитие и това би застрашило нея, ако консолидационната компания бъде изпразнена от съдържание, без да се преструктурира заемът.


От изявлението му се разбра още, че е сложено началото на процес по преместването на двете дружества - "Еко Антрацит" и "Екоинженеринг-РМ" от ДКК, и преместването им Министерството на околната среда и водите. Петков обясни и че язовирите, които са след ремонт, трябва да се прехвърлят към държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири", не трябва да са в това ведомство. Идеята е, че е по-логично да преминат към земеделското министерство, защото служат за напояване. Общо 400 язовира бяха са предадени за ремонт, като държавата е отделила 631 млн. лв. за целта - 500 млн. лв. са дадени от бюджета, а 130 млн. лв. от Българската банка за развитие. За 10 от тях "Монтажи" обяви, че са с приключени ремонти, а Петков установи, че това е станало на завишени цени - няколко пъти над пазарните.


Петков обяви и че е замразена работата по нов правителствен комплекс на в "София тех парк".


Така според предложената от него концепция в Министерството на икономиката ще се премести Държавната агенция за научни изследвания и иновации, която сега е към Министерския съвет. Тя ще управлява новата оперативна програма за наука, иновации и дигитализация през 2021-2027 г. с очакван бюджет от 1.3 млрд. лв. Освен това там ресорно остават Българската агенция за инвестиции, ББР, Българската агенция за експортно застраховане, агенцията за малките и средните предприятия.


"Ако това се направи, Министерството на икономиката ще стане модерно и ще бъде двигателят на българската икономика занапред", смята той


"Един министър пролет не прави, особено когато говорим за Министерството на икономиката". това заяви той в отговор на въпрос защо с тези амбиции за промени е отхвърлил поканата за поста и в кабинет на "Има такъв народ". Отново цитира тезата си, че не може министър на икономиката да работи с една визия, която не се споделя от министъра на финансите, защото това би го превърнало в "министерство на маркетинга".


По-късно Министерството на финансите обяви, че слага началото на конкурсна процедура за избор на Съвет на директорите на Фонд мениджър на финансовите инструменти в България, известен още като Фонд на фондовете. Целта на процедурата е да се избере мениджмънт, "като подборът ще бъде проведен по максимално прозрачен, пазарно ориентиран и близък до бизнес-логиката принцип и въз основа на пазарни критерии", допълват от ведомството на Асен Василев. Поканата за подбор на кандидати може да бъде намерена на сайта на Министерството на финансите.Допълва се, че при встъпването в длъжност на служебното правителство е направен анализ на дейността на фонда дотогава и са взети мерки за подобряване на структурата му и за повишаване на неговата конкурентоспосбоност на пазара на финансовите инструменти; за повишаване на участието и контрола на управляващите органи от всички министерства, които имат програми, управлявани от фонда и създаване на условия за участието на представители на бизнеса, съсловни асоциации на банките и фондовете за дялово участие, научни организации от страната и чужбина, в стратегическото позициониране на фонда.


Междувременно с разпореждане на правителството от 15 юли е приет нов устав на фонда, а в момента е назначен временен Съвет на директорите до провеждането на конкурс.


Фондът на фондовете бе създаден от кабинета "Борисов" през 2015 г. като идеята бе всички оперативни програми на ЕС да бъдат под обща шапка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Каквото и да прави, като дойдат гениите и големите "експерти' на ИТН, стой и гледай какво ще стане :)

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Този Петков на въпроса "Прибира ли зам. министъра пари?", отговори "ЪЪЪЪ, ама тя е много компетентна"! Сметай :)

 3. 3 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  "В отговор на въпрос дори посочи, че ако имаше възможност да продължи работата си, ДКК ще престане да съществува."

  Само така! Това е една позорна схема за отклоняване на пари от приватизация от пенсионната система, създадено още от, ако не се лъжа дори беше Николай Василев, в правителството на Симеон Саксокобургготски. Сега предназначението му не се е променил и продължава да отклонява пари в полза на престъпни интереси.

 4. 4 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Отново цитира тезата си, че не може министър на икономиката да работи с една визия, която не се споделя от министъра на финансите, защото това би го превърнало в "министерство на маркетинга".

  И това е в десетката!

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3823 Весело

  До коментар [#2] от "svoboden":

  И никоя от медиите на 112-то място не му задава отново този въпрос, докато не получат поне задоволителен отговор, или да проведат журналическо разследване, но не, те се занимават с дипломи и дисертации...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Всички държавни фирми трябва да се преструктурират и да се приватизират, но не под масата, както до сега, а на фондовата борса, където е мястото за такива неща.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Принципно министерството на икономиката си е за преструктуриране. Под преструктуриране да се разбира закриване.

 8. 8 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Маджо и Васко ще се завърнат пак в строителния бизнес с държавни поръчки!
  Има още една голяма група от строителни фирми , които имат да вземат пари от фирми на Черепа от 2009 година.

 9. 9 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Ми другарят Цанко Арабаджиев, изгонен за некадърност от ОББ , с мотиви, които ме е срам да изброя и назначен за шеф в ББР, щото....Ми щото е кандидат депутат от ДБ...Та въпросният велик кадър на ДБ встъпва в длъжност и какво мислиш е първото нещо което прави?! Естествено, да назначи Лена Бориславова, член на Изпълнителната комисия на Да, България за юристконсулт, със 150 к годишна заплата..И всичко това, под зоркият поглед на Кирчо, който както се кълнеше, че е безпартиен, изведнъж се оказа основател на Да България..И после шо Ристю искал КирчУ да остане...Ми как що, да назначи всички калинки от ДБ на сладки постове с по 150к годишна заплата..Иначе изобщо не е до постовете..Ма хич! Само си представям, ако ИТН бяха номинирали някой уволнен за некадърност, къв рев щеше да е тук..

  Sic transit gloria mundi
 10. 10 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hristov":

  аааа.. той за това панев днес вика по-добре с
  ужебните да работят

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 11. 11 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Отново цитира тезата си, че не може министър на икономиката да работи с една визия, която не се споделя от министъра на финансите, защото това би го превърнало в "министерство на маркетинга".И това е в десетката!
  —цитат от коментар 4 на yfn571067707


  ма отдавна трябва министерство на маркетинга, то понеже няма и затуй се продаваме толкова евтино

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#3] от "yfn571067707":

  Като част от Националната антикризисна програма на Правителството през 2010 г., с Протокол на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, е взето решение за промяна търговската фирма на дружеството от „Национален технологичен център по климатичните промени” ЕАД на „Държавна консолидационна компания” ЕАД. Тази промяна е извършена в изпълнение на Решение № 180 на Министерския съвет от 01.04.2010 г., с което са одобрени мерки за възстановяването на икономиката, увеличаване на заетостта и подобряване жизненото равнище на населението, в съчетание с мерки за увеличаване на бюджетните приходи и възстановяване на бюджетната дисциплина в страната. Предвижда се приватизация на всички миноритарни участия в капитала на търговски дружества, собственост на българската държава, чрез първоначалното им апортиране в капитала на „Държавна консолидационна компания” ЕАД и последваща продажба от страна на Дружеството."

  И да, наскоро един беше оправдан понеже само съветвал как да се заобиколи сребърния фонд. Същият добил неограничено напоследък телевизионно време напада служебните министри

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 811 Неутрално

  КП кадър на дайбе ше иска ???Да ви е честито прав.на пРезидента и червенолилявата шайка

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hristov":

  Зайкова директно си каза, че на са ги предложили защото са искали моля ти се да не им звъни Тошко/Трифонов

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  Петков е схванал основното - най-добре се краде през държавни дружества. Не знам какво ще стане от предложенията, защото може би служебният кабинет си отива, но тук са заровени кокалите, така да се каже. БДЖ, БЕХ, ДКК, Автомагистрали, Монтажи.... И след това - приватизацията била лоша. Ами не е лоша, една компания като не е държавна, поне оттам нашите пари не изтичат.

 16. 16 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2279 Весело

  ДКК са инструменти за КРАДЕНЕ. Никога герболяк не говори за нещо друго , освен как да се гепят едни пари !! Това е ДНК за ГЕРБ , там няма нищо читаво ...всичко е по далаверите !

 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hristov":

  Киро Петков би нзначал и Осама бин Ладен в ББР, при хм определени условия разбира се ...

 18. 18 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hristov":

  Объркали сте се Калинките са при ГЕРБ!

 19. 19 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Временното правителство се мисли за вече постоянно, трайно и безкрайно... Дали няма
  да одържани и времето, че то беше на СДС?

 20. 20 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#3] от "yfn571067707":Като част от Националната антикризисна програма на Правителството през 2010 г., с Протокол на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, е взето решение за промяна търговската фирма на дружеството от „Национален технологичен център по климатичните промени” ЕАД на „Държавна консолидационна компания” ЕАД. Тази промяна е извършена в изпълнение на Решение № 180 на Министерския съвет от 01.04.2010 г., с което са одобрени мерки за възстановяването на икономиката, увеличаване на заетостта и подобряване жизненото равнище на населението, в съчетание с мерки за увеличаване на бюджетните приходи и възстановяване на бюджетната дисциплина в страната. Предвижда се приватизация на всички миноритарни участия в капитала на търговски дружества, собственост на българската държава, чрез първоначалното им апортиране в капитала на „Държавна консолидационна компания” ЕАД и последваща продажба от страна на Дружеството."И да, наскоро един беше оправдан понеже само съветвал как да се заобиколи сребърния фонд. Същият добил неограничено напоследък телевизионно време напада служебните министри
  —цитат от коментар 12 на дерибеев


  Дерибейка, недей да лъжеш, в това решение няма нищо такова, хубавото на Интернет е, че всичко може да се провери. Заобикалката на сребърния фонд стана по времето на Кобурга, недей да говориш глупости.

 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  За кога бе, другар? Ти си отиваш.

 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hristov":Объркали сте се Калинките са при ГЕРБ!
  —цитат от коментар 18 на matematika


  Така е. В Де Бъ са колорадски бръмбари.

 23. 23 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  [quote#20:"yfn571067707"][/quote]

  Всъщност, трябва да призная, че дерибейката е прав за ДКК. Само че отклонението на милиардите от сребърния фонд, който пък отдавна е станал арахизъм, се случиха още по времето на НДСВ. Може да не е било през ДКК, те са факт и се случиха по този начин - активите за приватизация се прехвърлиха в държавна компания, за да се заобиколи резолюцията на ОДС за пълнене на сребърния фонд от приватизация.

 24. 24 Профил на element 05
  element 05
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Каква е готовността на МЗХГ да поеме язовирите??? Отговор: Никаква. Нямат нито експерти нито пък знаят какво да правят. В Министерството остана 1 бр. хидроинженер. Не се ли прави това за да се очисти Министерство на икономиката от дейности с които не иска да се занимава и да може Кирчо да се прави на велик. Защо Директорите на ДКК и на Монтажи стоят??? Защо ремонтите не са спряни??? Защо Киро не разследваш подадените сигнали и краденето на 350 млн лева??? Кажи си без бой!!!!

 25. 25 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Този дебат ,който се разгаря във форума преследва цел и тя е изследване на общественото мнение. Тези които си мислят че фокус е конкретния министър Петков ще останат силно разочаровани . НЕ! Дебатира се за посоката на развитие на икономиката и ефектът който ще произведе върху развитието на държавата ни ,което пък ще е отправен хоризонт за следващия министър и лакмус за следващото правителство.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK