Кирил Петков предложи преструктуриране в управляваните от него компании и ведомства

Кирил Петков предложи преструктуриране в управляваните от него компании и ведомства

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерският съвет прие Разпореждане, с което ,,Държавната консолидационна компания" ЕАД и "Националната компания индустриални зони" ЕАД се включват в обхвата на държавните компании, които следва да разпределят и внесат в полза на държавата част от печалбата си по годишния финансов отчет за 2020 г. след данъчно облагане.


"Промяната се извършва с оглед необходимостта от осигуряване на допълнителни приходи в държавния бюджет", е мотивът на правителството.


Промените изместват с 1 месец до 31 август срока за внасяне на сумите.
С друго решение обаче правителството отложи срока, в който двете морски летища трябва да платят концесионната си такса. Така вноската, дължима до 31 юли 2020 г., ще се изисква до 31 януари 2021 г, а отложената със срок до 30 юни отново се отлага за края на годината. Така плащането на концесионното възнаграждение се отлага с още 184 дни.


Причината за отлагането са последствията от ограниченията, свързани с пандемията, като през миналото лято двете летища отчетоха 80% спад на чартърните полети, от които се формира основният им трафик. Междувременно кабинетът на Борисов през есента на миналата година направи 10-годишна отстъпка в плащането на концесионната такса за оператора на летището в София.


На днешното заседание на кабинета министърът на икономиката Кирил Петков е внесъл доклади, които са били одобрени от колегите му, каза самият той след края на заседанието. С тях на практика се предлага преструктуриране в Министерството на икономиката, макар и в края на мандата на служебното правителство.

"Знаем, че това е в последния момент, другата седмица може да не сме на постовете, но задаваме посоката и за следващото правителство", коментира той. Допълни, че ако работата на служебното правителство би продължила, то то ще продължи с тези промени. Обяви, че "шапки" от типа на ДКК прикриват дейности и отговорността на министрите.


Концепцията му е дружеството "Монтажи", за което назначената от него проверка установи, че е сключвало договори с подизпълнители без поръчка за възложени на него дейности, като са плащани милиони в аванс, да бъде преместено на директно подчинение на министерството. В момента то е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК). "И в момента, докато говорим, нямаме контрол над "Монтажи", мотивира предложението си той. Напомни, че в четвъртък изтича срокът на конкурса, с който иска да подмени ръководството на ДКК, което се съпротивлява на поисканите от него промени. В отговор на въпрос дори посочи, че ако имаше възможност да продължи работата си, ДКК ще престане да съществува. Обясни, че стъпки в тази посока сега не са направени, тъй като компанията е един от големите клиенти на Българската банка за развитие и това би застрашило нея, ако консолидационната компания бъде изпразнена от съдържание, без да се преструктурира заемът.


От изявлението му се разбра още, че е сложено началото на процес по преместването на двете дружества - "Еко Антрацит" и "Екоинженеринг-РМ" от ДКК, и преместването им Министерството на околната среда и водите. Петков обясни и че язовирите, които са след ремонт, трябва да се прехвърлят към държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири", не трябва да са в това ведомство. Идеята е, че е по-логично да преминат към земеделското министерство, защото служат за напояване. Общо 400 язовира бяха са предадени за ремонт, като държавата е отделила 631 млн. лв. за целта - 500 млн. лв. са дадени от бюджета, а 130 млн. лв. от Българската банка за развитие. За 10 от тях "Монтажи" обяви, че са с приключени ремонти, а Петков установи, че това е станало на завишени цени - няколко пъти над пазарните.


Петков обяви и че е замразена работата по нов правителствен комплекс на в "София тех парк".


Така според предложената от него концепция в Министерството на икономиката ще се премести Държавната агенция за научни изследвания и иновации, която сега е към Министерския съвет. Тя ще управлява новата оперативна програма за наука, иновации и дигитализация през 2021-2027 г. с очакван бюджет от 1.3 млрд. лв. Освен това там ресорно остават Българската агенция за инвестиции, ББР, Българската агенция за експортно застраховане, агенцията за малките и средните предприятия.


"Ако това се направи, Министерството на икономиката ще стане модерно и ще бъде двигателят на българската икономика занапред", смята той


"Един министър пролет не прави, особено когато говорим за Министерството на икономиката". това заяви той в отговор на въпрос защо с тези амбиции за промени е отхвърлил поканата за поста и в кабинет на "Има такъв народ". Отново цитира тезата си, че не може министър на икономиката да работи с една визия, която не се споделя от министъра на финансите, защото това би го превърнало в "министерство на маркетинга".


По-късно Министерството на финансите обяви, че слага началото на конкурсна процедура за избор на Съвет на директорите на Фонд мениджър на финансовите инструменти в България, известен още като Фонд на фондовете. Целта на процедурата е да се избере мениджмънт, "като подборът ще бъде проведен по максимално прозрачен, пазарно ориентиран и близък до бизнес-логиката принцип и въз основа на пазарни критерии", допълват от ведомството на Асен Василев. Поканата за подбор на кандидати може да бъде намерена на сайта на Министерството на финансите.Допълва се, че при встъпването в длъжност на служебното правителство е направен анализ на дейността на фонда дотогава и са взети мерки за подобряване на структурата му и за повишаване на неговата конкурентоспосбоност на пазара на финансовите инструменти; за повишаване на участието и контрола на управляващите органи от всички министерства, които имат програми, управлявани от фонда и създаване на условия за участието на представители на бизнеса, съсловни асоциации на банките и фондовете за дялово участие, научни организации от страната и чужбина, в стратегическото позициониране на фонда.


Междувременно с разпореждане на правителството от 15 юли е приет нов устав на фонда, а в момента е назначен временен Съвет на директорите до провеждането на конкурс.


Фондът на фондовете бе създаден от кабинета "Борисов" през 2015 г. като идеята бе всички оперативни програми на ЕС да бъдат под обща шапка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK