Депутатите заговориха за нова реформа във ВиК сектора

Депутатите заговориха за нова реформа във ВиК сектора

© Юлия ЛазароваСред изникващи непрекъснато протести на хора, които от години са с режим на водата или от чешмите тече кал, депутати от различни парламентарни групи заговориха за нова реформа във ВиК сектора, нов председател на регулатора и нови правила за работата му. Това стана при изслушването на председателя на КЕВР с изтекъл мандат Иван Иванов. То бе по искане на Мая Манолова, председател на парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме!", коя като национален омбудсман в миналото критикува неведнъж работата на регулатора.


Тя мотивира искането за изслушване с това, че според нея от началото на идната година предстои драстично поскъпване на водата с около 30% средно, а до края на 5-годишния регулаторен период, който започва тогава, повишението щял ода достигне 127%. Тя базира позицията си на предложенията за цената на водата, записани в 5-годишните бизнес планове на ВиК операторите, по които регулаторът трябва да се произнесе в края на годината.


Подчерта, че от започналата водна реформа през 2016 г. е налице само поскъпването на водата за последните години със 70%. Затова в края на изслушването тя обяви, че авторите на въпросната реформа са в залата и трябва да им се потърси отговорност.
"На фона на повишението на цените на храните, на тока, на парното и топлата вода този удар, който ще нанесат ВиК операторите с благословията на КЕВР, ще се отрази пагубно на джоба на обикновените българи", заключи Манолова. Затова и определи поисканите цени от операторите за "нагли" и "гавра с българските потребители".


Посочи, че ролята на регулатора не е просто да е "придворен на исканията на монополистите", а да търси и намира баланс между интересите на потребителите и на дружествата.


Какво искат ВиК операторите


Председателят на регулатора Иван Иванов, който няма да се кандидатира за следващ мандат, че цитираните от Манолова цени са предложения на операторите, "но едва ли не ще влязат в сила". Цитира герой на Николай Хайтов с репликата, че едно е да искаш, а съвсем друго да можеш и трето да го направиш. Призна, че действително в момента операторите са заявили прекалено голямо повишение на цените, но това по никакъв начин не означавало, че регулаторът ще ги утвърди.


Напомни, че до 30 юни операторите са били задължени да представят бизнес проекти на плановете и заявления за цените за следващия 5-годишен регулаторен период, а по тях в края на годината регулаторът трябва да вземе решение, "което ще бъде много различно от това, което искат операторите". Освен това подчерта, е исканията за цените преди да постъпят в регулатора се одобряват от водните асоциации, в които членуват съответният областен управител и кметовете по места.


Отчете, че половината от разходите на операторите отиват за заплатите на заетите в сектора 15 хил. души, като средната заплата там е с над 200 лв. по-ниска от средната за страната и в бизнес плановете е заложено повишението й с 15% за всяка от годините, за да се изравнят. По-късно бившият вече зам.-министър на регионалното развитие и участник в започнатата реформа, а сега депутат от ГЕРБ Николай Нанков допълни, че 30% от заетите в сектора дори работят за минимална работна заплата. Иванов посочи и че действително има селища, над 300 по данни на депутати, в които вода има закратко веднъж седмично, но обяви и че има много села с по десетина жители, за които съответните ВиК дружества са длъжни да поддържат услугата, при което там имат разходи, а почти никакви приходи.


Иванов напомни също, че инфраструктурата е "крайно износена и изпочупена", а за да има нормално водоснабдяване, тя трябва да се ремонтира. За целта били нужни около 12 млрд. лв., а досега годишно се влагали по около и под 100 млн. лв.


"Регулаторът е длъжен да защити обществения интерес, което не означава само интересите на потребителите, но и на ВиК оператора и така... да намерим балансирано решение, което да не фалира дружествата и от друга страна да няма рязко поскъпване на водата", обяви Иванов.


След получени упреци от на практика всички парламентарни групи без ГЕРБ обясни, че всяка година се прави проверка на изпълнението на бизнес плановете и когато обещаните инвестиции не са вложени или пък са вложени не в каквото се е предвиждало, регулаторът сваля цените на водата, тъй като само така може да ги санкционира. Увери, макар никой в залата да не повярва, че от 2017 г. насам, когато започва текущият 5-годишен регулаторен период, е намалена цената на водата, доставяна от 17 дружества. При това от тяхна страна имало голяма съпротива. Обясни, че регулаторът няма правомощия да санкционира дружествата с намаление на цената при влошаване на качеството й, а само може да ги насърчи те самите да го направят. Освен това по закон не може да се определя различна цена за отделните селища в района на едно и също ВиК дружество заради това, че качеството на водата в тях е различно. Предупреди настоящите управляващи, че когато обмислят реформа, трябва да знаят, че ако се върне разделянето на цените на водата по критерия как се добива, това ще доведе до протести в районите, където това става с помпи заради рязкото поскъпване. Освен това разделението бе премахнато, за да може водни проекти да се финансират и с европейски средства, което ще спре, ако се върнат двата вида цени.


Предположи, че по-голям контрол от страна на регулатора ще може да има, ако и за ВиК дружествата се въведе лицензионен режим, какъвто има за енергийните и какъвто предстои да се въведе от 1 октомври за газовите.


"Реформа иска само опозицията"
В този баланс на интересите КЕВР постигна успехи, но недоволни бяха и двете страни, каза в позицията на ГЕРБ по изслушването Николай Нанков. "И тук възниква основният въпрос, на който ние трябва да дадем ясен отговор - този модел на регулиране е ли е обективен и удачен в защита на двете страни. Моят отговор е - категорично не", посочи той.


И три пъти седмично да викаме тук КЕВР, резултат няма да има, е позицията на БСП. Както и това, че трябва да има радикална реформа в сектора.


Мартин Димитров от "Демократична България" анализира, че всички искат реформи, когато са в опозиция, но когато дойдат на власт, казват, че сигурно не е сега моментът за тях.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2452 Гневно

  Още малко и ще си купуваме вода от магазина.
  Сметки за вода по 20-50лв на месец.

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  всеки депутат ОБОЖАВА да говори за реформи

  тъй се
  плямпането не е кат да стоваряш цимент на Сточна гара или амониев нитрат на жп спирка Столник...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Не може водата да теъпе само надолу, трябва диверсификация.

 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тангра":

  копай бунар

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 732 Гневно

  "предстои драстично поскъпване на водата с около 30% средно"

  Пак ли?
  Аман вече! Тя водата стана по-скъпа от бензина. Вярно, че е вече ограничен и много ценен ресурс, ама тия почват да забравят, че е и жизнена необходимост....

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Защо дебелогъзите сибственици на минерални извори не са в затвора?

 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#6] от "blondofil":

  в темата има един правист, питай

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  КОЙ въведе понятието "социално поносима цена"? - световната банка, а къде беше кристалинка преди да стане еврокомисар от ГЕРБ-ЕНП?
  Следващия път ще говорим за енергийна бедност пак понятие въведено от световната банка.
  Тепърва ще берем плодовете на меркелтизма/герберизма.

 9. 9 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Водата е най-ценния ресурс . Сега с парите от Брюксел трябва да се изгради инфраструктурата на водата за напояване и за домакински нужди. И да не се пилее 80% от нея.

 10. 10 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#3] от "blondofil":

  Има диверсификация- справка Хероновия фонтан. Само не казвайте на политиците, че и на това ще му намерят цаката... :):):)

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Какъв е проблема ВИК-атата да станат местни дружества и хората (общината, кмета да си ги управляват).

  В една вилна зона дето ни е виличката водата се доставя от кооперация, чиито собственици са виладжиите. И цената е сериозна, за да има пари в касата, а не като се спука тръба тепърва да се събират пари да се сменя. В момента сме сменили 2-3 от тръбите с пластмасови. Но последните години освен такса вода всяка година внасяме и 50 лв отгоре за тоя фонд за смяна на тръбите. И отделно се постига пълна прозрачност - щото каквото плащаш отива за ВИК-ато, а не за нещо друго. :)

  Иначе това е чист популизъм депутати да решават водния проблем на някакви села дето даже не ги знаят къде се намират на картата. Ще сложат някакви цени, ВИК-тата ще мрънкат, че с тея цени нищо не могат да направят, тръбите ще остареят, ще се пукат по-често, вода ще се губи от тях, а политиците ще дискутират, ще правят комисии и ще трупат популизъм за сметка на хората без вода. 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  тоз чичо така сладко си спеше, само го будят за глупости

 13. 13 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тангра":копай бунар
  —цитат от коментар 4 на Николай Теллалов


  Половината цена е за канал и пречистване, няма да спести много

 14. 14 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  [quote#13:"Reggie"][/quote]

  Канал и пречистване не се ли начислява върху потребената вода от мрежата. С други думи не плащаш, ако изхвърляш вода канала, която не е дошла през водомера.

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  "от започналата водна реформа през 2016 г. е налице само поскъпването на водата за последните години със 70%"

  Никаква реформа във В и К сектора не е започвала през 2016 г. В този сектор реформа започна по времето на Костов и веднага след него всичко спря. Тогава България не беше в ЕС. Реформата започна със заем от Световната банка, така наречения Воден заем с който беше обновена техниката на В и К дружествата, закупиха се водомери за измерване на добитата вода и тогава се установи , че водните загуби на питейна вода са огромни, средно за страната над 65%. Започна подмяна на остарелите азбестоциментови водопроводни тръби с ПВЦ тръби, закупи се техника за откриване на подземни течове, много неща се направиха, но правителството на Симеон не продължи политиката на обновяване на В и К дружествата. През 2016 г. с европейски пари започнаха да се строят пречиствателни станции за отпадни води , започнаха да се усвояват пари за така наречените Водни цикли за подмяна на канализационната мрежа на някои градове , но за намаляване на водните загуби нищо не се направи. При водни загуби над 60, 70 и повече проценти в някои градове, няма как да не се стига до недостиг и режим на водата , както това се случи в Перник , а преди него в много други градове в страната. Виновни за тежкото положение във В и К сектора са всички правителства след Костов.

 16. 16 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Любопитно

  Те ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ го реформират този сектор , а гадния комунизъм създаде цялата водна инфраструктура за 15 години ...Между 1970 - 1985 бяха изградени 3600 язовира , довеждащата ВиК инфраструктура до населените места , вътрешна ВиК инфраструктура в населените места. След 30 години едва 12 % от ВиК мрежата е със сменени тръби , а всеки голям град (дори и среден) получи по минимум по 60 -70 милиона за ВиК . Изхарчените пари вървят към 2,7 милиарда ..., а вода няма Естествено 70% от тези пари са гепени . Виновен е комунизма и тежкото наследство естествено :)) За да се преодолее това ГЕРБОЛЯКА направи едни чудесии , назначи едни бордове , краде от доставки на различни материали през завладените Вик дружества .. и тн ! Време е да се оберат "дежурните пазарни реформаторите" Това подобно на здравеопазването е нещо което субсидира непрекъснато.

 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  А според Манолова колко трябва да струва водата, някой разбра ли!?

 18. 18 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Мен в сегашната система най-много ме дразни, че цените на водата се качват за да изплатят КОНКРЕТНИ инвестиции според 5-годишния инвестиционен план, но след като изтече съответния период от време не се свалят обратно, а си остават повишените.

  Всичко това трябва да е много по-прозрачно и видимо, клиентите на ВиК-тата да знаят какво изплащат в момента и до кога!!

  Също ВиК-тата и Регулатора не отчитат повишението на населението в големите градове като София, което увеличава и събираните такси - примерно со 50% в София са се увеличили имотите последните 10-тина години, приходите на Софийска Вода са се качили 50% само от това (със съществуващата мрежа, без никаква тяхна заслуга) но това едва ли се отчита в изплащането на инвестициите им.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Значи може да се краде по 10 млрд. на година, можем да построим на Путин тръби за 3 млрд., обаче за водоснабдяваме отделяме едва 100 млн. Браво, това е да те управляват бандити.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Значи може да се краде по 10 млрд. на година, можем да построим на Путин тръби за 3 млрд., обаче за водоснабдяваме отделяме едва 100 млн. Браво, това е да те управляват бандити.

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#11] от "realguru":
  "Какъв е проблема ВИК-атата да станат местни дружества и хората (общината, кмета да си ги управляват)."

  Никакъв , но това не се прави като , че ли нарочно.
  Единствената реформа , която може да постигне реални резултати за намаляване на водните загуби е даването ВиК дружествата на концесия на оператори , с доказана компетентност и опит в управлението на този сектор. Такива оператори могат да бъдат не само чужди , но и български. Частната инициатива може да реши проблема , защото ВиК дружествата имат огромен потенциал за нарастване на печалбата без да се увеличава цената на водата, чрез намаляване на нейните загуби, които сега са огромни. Концесионерът има интерес да влага пари за подмяна на водопроводите , защото с намаляване на загубите инвестициите ще се върнат и ще започне да печели. Всички имат интерес за това , както потребителите , така и операторите. Но политиката на концесиониране на ВиК дружествата беше изоставена
  от корумпираните правителства след Костов, защото с тази политика няма как да се крадат парите давани от ЕС за ВиК сектора.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#21] от "tacheaux":

  Аз съм местните да си решават какво и как да ги правят. Ако искат сами да си ги управляват, ако искат да ги дават на концесия. Но цените сами да си ги определят те - това е най-прозрачния и най-работещ начин.

  Ако нямаш вода ще се сърдиш само на себе си и комшиите. :)

 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  Да внимават много депутатите с водата, защото народа ще ги линчува в бъдеще

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  Значи може да се краде по 10 млрд. на година, можем да построим на Путин тръби за 3 млрд., обаче за водоснабдяваме отделяме едва 100 млн. Браво, това е да те управляват бандити.
  —цитат от коментар 20 на Роси  С 3-те милиарда , които дадохме за обслужване на руския интерес да построим руския газопровод до Сърбия, можихме изцяло да обновим остарялата водопроводна мрежа на България, да заменит азбестоциментовите тръби с полиестерни тръби и да намалим водните загуби от 70% колкото са сега до 3-4% , колкото са в развитите страни. Щяхме трайно да решим водния проблем така , че повече да няма водни кризи и недостиг на питейна вода.

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#23] от "pet_fire":

  щом досега не го е сторил...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#21] от "tacheaux":

  Общо взето, толкова глупости си написал, че чак не ми се влиза в детайли да ти обяснявам... От ВиК разбираш дотолкова, доколкото да си пуснеш чешмата у вас.

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#23] от "pet_fire":

  Дрън, дрън...! В Перник, дето уж са големите биткаджии си стояха без вода тихо и кротко. И нищо...! В България има населени места и общини, които са без вода от десетки години. Те друго състояние на нещата не познават. Пълна катастрофа е в този сектор...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  До коментар [#21] от "tacheaux":Общо взето, толкова глупости си написал, че чак не ми се влиза в детайли да ти обяснявам...
  —цитат от коментар 26 на Petleshev


  Може ли да ми посочиш поне една от многото глупости , които съм написал?

 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  И тва същество, председателят на регулатора Иван Иванов и той е за следствие и съд ..... такова мазно недоразумение безочливо.... 6 години май беше, се гаври с хората това нищожество.....

 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#29] от "MPetr":

  голям мизерник е

  но няма да го осъдят
  никога
  щото прави това, което силните му наредят
  чак когато им стане ненужен... ще разберем това по некролога

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 31. 31 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Има хора в България ,които са осъдени да платят вода за по 1000-1500 леваза два три месеца.А от водоемите годишно изтичат стотици хиляди кубици вода.Цялата афера с водата трябва да бъде разследвана,но няма кой да го направи.Целта на тази далавера е дабъдат ограбвани хората системно и безпощадно.А водата е човешко благо ,като слънцето.Представете си ,че някой поиска да събира пари защото слънцето ви огрява през деня а звездите през ноща.Н е че не го правят по морските курорти ,но поне е завоалирано,като услуга под чадър,която ако желаеш ползваш.Но Вина за водните кражби има и съдебната система наравно със законодателите.За да има търговия с водата във търговските вериги е нужно да няма качествена вода в мрежата.В одата не трябва да е търговска стока,като и здравейте.Но идва и време,когато и въздуха ще превърнат в търговска стока.Алчността,на търговците,няма граница.Единствено решетките я озаптисват.

 32. 32 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#13:"Reggie"]
  —цитат от коментар 14 на alabalko
  Канал и пречистване не се ли начислява върху потребената вода от мрежата. С други думи не плащаш, ако изхвърляш вода канала, която не е дошла през водомера.[/quote]

  Мне, начисляват на база човек някакви кубици, при мен е 5м3/човек

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK