"Булгартрансгаз" е глобен за строителството на "Балкански поток" без разрешение

Иван Иванов

© Анелия Николова

Иван ИвановДържавната компания "Булгартрансгаз" е глобена с 427 413 лв. от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради това, че е теглила заеми и е сключвала договори за строителството на продължението на газопровода "Турски поток" без разрешението на регулатора. Това се вижда от сайта на КЕВР.


При изпълнението на проекта, наричан при управлението на ГЕРБ "Балкански поток", държавното дружество не е поискало предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, се разбра от доклад на регулатора.


Проверката беше назначена със заповед на председателя на КЕВР Иван Иванов на 5 април, а резултатите от нея са били представени и обсъдени на закрито заседание на 2 юли, съобщава "Капитал".
От доклада се разбира, че "Булгартрансгаз" затъва в дългове покрай "Турски поток", като регистрира 2.57 млрд. лв. задължения и излиза на счетоводна загуба за 2020 г. От финансовия отчет на дружеството се вижда, че задълженията към банки се увеличават от 391 млн. лв. до 922 млн. лв., а търговските и други задължения на дружеството имат рекорден ръст - от само 10 млн. лв. в началото на 2020 г. до 1.25 млрд. лв. в края на годината.


В същото време девет от десетте договора за банков кредит, описани в проверката, са със срок над една година. За тяхното сключването дружеството отново не е поискало разрешение от КЕВР. Такъв е и друг от случаите - в пет от договорите за банков кредит са учредени залози, за което "Булгартрансгаз" също не е искало от комисията разрешение за извършване на сделката.


Заради тези нарушения служебният министър на енергетиката Андрей Живков беше поискал ръководството на компанията да бъде сменено, но това все още не е станало.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK