Работодатели ще сезират МВР и агенцията за национална сигурност за високите цени на тока

Работодатели ще сезират МВР и агенцията за национална сигурност за високите цени на тока

© Велко АнгеловРаботодателски организации ще сезират МВР и Държавна агенция "Национална сигурност" за високите цени на тока за бизнеса, каза днес пред БНТ председателят на управителния съвет на "Асоциацията на индустриалния капитал в България" (АИКБ) Васил Велев. Според него основания за такъв сигнал има, защото става дума за "саботаж, престъпление или диверсия, които застрашават националната сигурност, заради спирането на първоешелонни предприятия".


Василев смята, че става дума или за некомпетентност и безотговорност или за зловредно управление в полза на определени лица и в ущърб страната. "Има оферти на борсата, които са напълно немислими, те са направени, не за да се изпълняват, те са направени, за да се манипулира борсата", подчерта председателят на УС на АИКБ.


По повод високата цена на тока вчера работодателските организации поискаха оставките на министъра на енергетиката и на шефовете на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Марица-изток 2". Предвидена е и блокада на сградата на БЕХ.
"Ще блокираме "Българския енергиен холдинг (БЕХ), защото там е заровено кучето - и в дъщерните му дружества. Ние имаме два до три пъти повече инсталирани мощности, отколкото потребяваме електроенергия, няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа от началото на август", обясни Велев. В момента средната цена е 285 лв., но през деня стига до 330 лв. при дадена референтна цена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) 119 лв.

Валентин Николов

© Цветелина Белутова, Капитал

Валентин Николов


Междувременно пред Би Ти Ви изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов, който беше уволнен от служебното правителство, но обжалва отстраняването си в съда и още е на поста, потвърди, че българските фирми плащат най-скъпия ток в ЕС след Гърция. Причината според него е, че всички търговци на електроенергия в България са предоговорили своите договори - борсова цена, плюс надбавка.


"Търговците не носят никаква отговорност", допълни Николов. По думите му решението е в промяна на тези договори чрез законови промени или чрез Комисията за защита на конкуренцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK