Енергетиката страда от чиновническото мислене на ръководителите, смята министър Живков

Енергетиката страда от чиновническото мислене на ръководителите, смята министър Живков

© Юлия ЛазароваОсновният проблем в енергетиката е чиновническото мислене на хората на отговорни постове в "Български енергиен холдинг" и търговските дружества под неговата шапка, каза днес при изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Той допълни, че това са хора, които не предприемат нищо, без да им се обадят от Министерството на енергетиката.


Като последен такъв случай той посочи бавното включване на допълнителни мощности в ТЕЦ "Марица-изток 2", наложено от високата цена на тока на енергийната борса. "Включването на блоковете не стана с темпа, с който трябваше да се случи. Обаче това е една инерция на работа, която е наследена, и ТЕЦ "Марица-изток 2" е свикнала да работи на гарантирани количества, със заповеди, да не се интересува и да не се задълбочава в тенденциите на пазара и в измененията на времето", уточни министърът.


Жегата и недостатъчното производство повишили цените на тока


Андрей Живков посочи, че в последните дни се наблюдава рязко покачване на цените на електроенергията в пазарен сегмент "Ден напред". Като основни причини той посочи повишената температура в България и съседните държави и увеличеното потребление заради масовото ползване на климатици.
Министърът подчерта, че в енергийната система не е имало дисбаланси, които да застрашат електрозахранването на потребителите. Той допълни, че за момента се използват всички енергийни мощности, като в неделя ще се включи един от блок от т.нар. американски централи ("КонтурГлобал Марица-изток 3"), а на 29 август ще заработи и втори. В момента те са в ремонт.


Заради високата цена на тока бизнесът поиска уволнения на ръководителите на сектора, обявиха и, че ще
сезират
МВР и Държавна агенция "Национална сигурност". Според Асоциацията на индустриалния капитал в България основания за такъв сигнал има, защото става дума за "саботаж, престъпление или диверсия, които застрашават националната сигурност заради спирането на първоешелонни предприятия". Председателят на УС на АИКБ Васил Василев смята, че става дума или за некомпетентност и безотговорност, или за зловредно управление в полза на определени лица и в ущърб страната.


При инвестирани над 2.5 млрд. лв. печалбата на "Булгартрансгаз е без промяна


В отговор на въпрос министърът посочи, че разширяването на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз", включително и чрез проекта "Балкански поток", на практика не е оказало влияние върху приходите, които постъпват в дружеството. Той отбеляза, че при похарчени 2.5 - 3 млрд. лв. по проекта "Балкански поток" финансовият резултат е същият като предната година.


"Ако се твърди, че инвестицията от 2.5 млрд. лева ще се възвърне за 10 години, това означава, че тя трябва да увеличи годишния приход грубо с 250 млн. лева", каза Андрей Живков. Той поясни, че данните към момента показват, че към 30 юни 2021 г. дружеството е реализирало нетна печалба в размер на 55 млн. лева. Ако тази тенденция се запази, в края на годината очакваната печалба ще е 100 - 120 млн. лева при 80 млн. лв. за 2020 г. и 120 млн. лв. за 2019 г.


Министър Живков посочи нарастване на нетекущите пасиви на "Булгартрансгаз" с 1.814 млрд. лева до 2.163 млрд. лв. в края на 2020 г. спрямо 287 млн. лева към 2019 г. Отчетеното увеличение е основно заради подписаните договори с обединение консорциум "Аркад" и "Ферощал Балкангаз" на стойност 1.45 млрд. лева, които са свързани с изпълнението на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK