Минимум 250 млн. лева от кредити от Банката за развитие никога няма да бъдат върнати

Минимум 250 млн. лева от кредити от Банката за развитие никога няма да бъдат върнати

© Юлия ЛазароваНеобслужваните кредити с най-висок присъден вътрешен рисков рейтинг в Българската банка за развитие (ББР) са на стойност 545 млн. лева, очакваме 250 млн. лева от тях никога да не бъдат върнати, каза днес служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той отговори на въпроси в рамките на парламентарния контрол на депутата от "БСП за България" Минчо Куминев.


Министърът обобщи, че към 30 юли банката е отпуснала кредити за 2.2 млрд. лева към 141 индивидуални клиенти. Десет фирми обаче са получили 1.3 млрд. лева от тази сума. Както е известно, за част от тях има данни, че са свързани с Делян Пеевски, което стана причина да бъде сменено цялото ръководство на банката през май.


Кирил Петков изрази притеснение, че по много от големите кредити съотношението дълг към обезпечение е близо и дори над 100%, което е проблем. Той уточни, че въпреки рисковите кредити ББР е ликвидна, като има капиталова адекватност от 34% и притежава над 800 млн. лева в трежър инструменти.
Ако трябва да обобщя - имаме огромни кредити, много високо рискови голяма част от тях, но без да създават проблем на банката, защото данъкоплатецът е плати 1.4 млрд. лева, каза Кирил Петков.


Той посочи, че откакто начело на ББР е новото ръководство, кредитите са на стойности между 160 и 200 хил. лева, което е доказателство, че банката отпуска такива на малки и средни предприятия, какъвто е замисълът при нейното създаване. Министърът допълни още, че с преговори новият екип е успял да намали сумите на кредитите с 60 млн. лева.По повод обявената от банката на търг за продажба лимузина Кирил Петков обяви, че тя е купена като нова за 400 хил. лева. Това я прави една от петте най-скъпите БМВ-та Серия 7, продадени в Европа през 2016 година. Както "Дневник" писа. лимузината е дълга база, с V8 бензинов мотор, всички екстри за модела и кожен салон от каталога на БМВ "Индивидуал".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK