Чуждите инвестиции се запазват на нивата от миналата година

Чуждите инвестиции се запазват на нивата от миналата година

© Надежда Чипева, КапиталПреките чуждестранни инвестиции през първите шест месеца са 657.8 млн. евро, или с 16.1 млн. евро по-малко от същия период на миналата година, сочат предварителните данни на БНБ, цитирани от "Капитал". Основната част идва от реинвестиране на печалба, отлив има при дяловия капитал и дълговите инструменти.


Износът на стоки е нараснал с 22.5% спрямо миналата година, а вносът - с 25.9%.


Реинвестираната печалба е 952.5 млн. евро. Това е тази част от нетния финансов резултат на българските подразделения, която външните инвеститори оставят в България. Показателят е нараснал с 372 млн. евро или 64% в сравнение с първото полугодие на 2020 г. Нетните инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти са отрицателни в размер на 1.2 млн. евро.
Според разбивката по държави най-значителна част от чуждестранните капиталовложения идват от Люксембург (457 млн. евро, или около 70% от нетните преки инвестиции в страната). Следват Франция, Германия и Унгария с по над 100 млн. евро. Най-големи са отливите към Нидерландия (222 млн. евро) и Обединеното кралство (197 млн. евро).


Данните по сектори показват, че най-големи през полугодието са нетните преки чуждестранни инвестиции в сферата на финансовите и застрахователните дейности (207 млн. евро), както и при транспорта и логистиката (130 млн. евро).


Текущата сметка на платежния баланс на България е отрицателна към полугодието и възлиза на 97.7 млн. евро. За същия период на миналата година салдото беше положително в размер на 415.4 млн. евро.


Сметката за първичния доход, която отчита нетните постъпления от дивиденти и парите на временно работещите извън страната, е на минус от 1.120 млрд. евро за полугодието, което е с 11% по-малко на годишна база. Вторичният доход, където влизат европейските средства и парите от емигранти, е положителен с нетната сума 730.3 млн. евро, отчитайки ръст от 15%.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  "Чуждите инвестиции се запазват на нивата от миналата година"

  Тоест почти ги няма

 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Това включва ли ДЦК-тата дето ги продадохме с отрицателна ( -0.25%) лихва на разни други държавни мафии и пенсионни пирамиди наречени фондове, или са само някакви пари прекарани през България?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  Туй с тия инвестиции, хел пък чуждите такива, е такава измама, че повече не може и да бъде...

  Примерно - преди 2-3 години Холандия бе обявена за Инвеститор № 1 на Годината - сещате ли се защо!?
  Защото Холандия ни била отпуснала ЗАЕМ (кредит) от 650 млн евро и станала Инвеститор №1...

  Но заемът е заем, защото се връща (с лихвите). И се пита в задачата - когато върнем на Холандия главницата от 650 млн евро + лихвите, то ще се окаже, че Холандия отново има титла - Износител № 1 на България...
  Ако пък Холандия тия пари ги насочи към себе си или друга Западна(!!) държава, то ще се окаже, че Холандия е не само Износител № 1 на България, но и Първенец по Второ направление...

  Та туй са ПЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЛНИ измишльотини с тия инвестиции, чужди инвестиции и пр. пранета на пари и дране на принадена и друга стойност...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#3] от "Аскет":

  Инвестициите в дялов капитал и акции също се очаква да носят доходност на собственика си, че и собственика може да си прибере обратно капитала, които е инвестирал. Защото си е негов.

  Или смяташ, че чуждестранните инвестиции трябва да са само такива, които не могат да напускат страната след това. На тези им викат им грантове, не инвестиции.

 6. 6 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 635 Весело

  До коментар [#4] от "Dimitar Kunev":

  Казваш, да изгоним САП и ВМ Уеър, а програмистите да се преквалифицарат на овчари. За да не ни ограбват колониалните държави :-)

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  Аз пък гледам, че народът се къпе в пари .......

  [email protected]
 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  ...но за сметка на това възвръщаемостта си върви.

 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Няма и намек, как да се възползваме от създалото се положение.

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Така или иначе инвестициите остават на ниски нива като абсолютни суми за разлика от другите страни от ЦИЕ!Няма как Бг икономиката да се развива бързо без стабилен приток на чужди инвестиции!

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#1] от "pet_fire":

  ++++++++++-++++++
  Това е един от големите проблеми на нашата икономика!

 12. 12 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dimitar Kunev":Казваш, да изгоним САП и ВМ Уеър, а програмистите да се преквалифицарат на овчари. За да не ни ограбват колониалните държави :-)
  —цитат от коментар 6 на peaspiring


  SAP и VMWare не инвестират много тук. Инвестират българските ИТ компании, доколкото са останали. SAP и VMWare прехвърлят към българските си подразделения само разходите за служителите. Практически тези подразделения на печалба на излизат и съответно корпоративен данък от тях няма. Инвестиции в производство няма, защото разходът им е за работа, не за машини. Няма да се учудя и техниката, която все пак използват дали не се купува от западна Европа и по този начин се генерират печалби там и там се плащат корп. данък от доставчиците им. Продажбите на ИТ гигантите минават основно през Ирландия, не през България. Българските фирми си плащат корпоративния данък в България.

 13. 13 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#2] от "radelmarfx":


  До коментар [#3] от "Аскет":  Добре де! От какъв зор се изказвате по някоя тема, от която нито нещо разбирате, нито знаете къде да гледате!

  Отивате на www,bnb.bg . Ствтистика. Външен сектор. Преки инвестиции. В България, сваляте файла и О изненада!

  Дългови инструменти за 2021 минус 285
  Дялов кспитал и акции плюс 930 милиона.

 14. 14 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#12] от "alabalko":

  Само че всичките тези високоплатени програмисти харчат заплатите си в България - купуват жилища, автомобили, храна и услуги, ходят по хотели и ресторанти, а фирмите им плащат отделно за здравни услуги, фитнеси и един куп други неща. Мисля, че беше за Щатите статискитката, но едно такова работно място създава пет други с по-ниска квалификация.

  Отделно, тези фирми наемат офиси и плащат за ток, вода, поддръжка на сгради, и т.н. Всичко това води увеличаване на общия брутен вътрешен продукт на България.

  Индиректен ефект е и прехвърлянето на управленско и техническо знание от чужбина към българските фирми.

  С малки изключения, българските ИТ фирми са или подизпълнители на международни корпорации, с доста ниски маржове, или работят за вътрешния пазар. Добрата новина е, че изключенията стават все повече и повече, но все още нямаме български еднорог.

 15. 15 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#12] от "alabalko":

  Капиталът на SAP България е 3.7 милиона! Колко трябва да е според вас?

 16. 16 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Пълен крах! Смотаняците вече започнаха да се сравняват с най-трудната и жалка година в световен мащаб!? И въпреки това не че "запазват" - защо писачите прикривате провалът на любимото ви служебно правителство и дилетантите начело с Петков, но и падат под миналогодишното ниво с 16,1 млн. евро! Смешници, много ще плащате за тази идиотщина да се доверите на руския избраник Румен Радев - човекът Фигурант, дестабилизиращ България с неистовото си желание да управлява от позицията на разединител, а не на обединител на нацията. Хаосът и повсеместната икономическа дестабилизация вече са факт, а заради такива като вас, които клечахте като жалки и без всякакво достойнство поданици пред пРезидентството всичко постигнато от този народ сега е на път да отиде по дяволите. Нещастници, няма да ви се размине, всичко ще си платите до последната стотинка!

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#12] от "alabalko":Само че всичките тези високоплатени програмисти харчат заплатите си в България - купуват жилища, автомобили, храна и услуги, ходят по хотели и ресторанти, а фирмите им плащат отделно за здравни услуги, фитнеси и един куп други неща. Мисля, че беше за Щатите статискитката, но едно такова работно място създава пет други с по-ниска квалификация. Отделно, тези фирми наемат офиси и плащат за ток, вода, поддръжка на сгради, и т.н. Всичко това води увеличаване на общия брутен вътрешен продукт на България. Индиректен ефект е и прехвърлянето на управленско и техническо знание от чужбина към българските фирми. С малки изключения, българските ИТ фирми са или подизпълнители на международни корпорации, с доста ниски маржове, или работят за вътрешния пазар. Добрата новина е, че изключенията стават все повече и повече, но все още нямаме български еднорог.
  —цитат от коментар 14 на peaspiring


  добавената стойност, която тези високозаплатени специалисти създават не се облага в България. Създават технологии, които носят милиарди долари приходи, но това което влиза са заплатите и разходите за А клас помещения. Да, по-добре е от туристическите приходи, но не е идеалното.

 18. 18 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#12] от "alabalko":

  Доколкото са останали!!!

  Към април тази година в България има 5744 фирми с приходи от продажби за 2020 над 50 хил.лв. общият капитал на които е 1 милиард 731 милиона. VMW е на второ място с 97 милиона капитал. На първо е ЕГТ Интерактив със 125 милиона.

 19. 19 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 324 Неутрално

  "...най-значителна част от чуждестранните капиталовложения идват от Люксембург (457 млн. евро, или около 70% от нетните преки инвестиции в страната) "

  Демек, въртят се едни пари през едни офшорки ...

 20. 20 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#16] от "xso16686927":

  Тролче гербаво! Преди да дращиш тъпотии да беше погледнал малко числа. Прсз първ8то тримесечие, когат управляваха крадците мутри от герб, преките инвестиции бяха 94.1 милиона лева. През второто, когато мутрите бяха изритани са 564 милиона.

 21. 21 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#16] от "xso16686927":

  При това тролче гербаво, новите инвестиции през първото тримесечие са МИНУС 133 милиона. Тези 94 са от капитализирани печалби, докатп през второто тримесечие, когато крадливите мутренски калинки бяха изритани освен реинвестирана печалба има и 125 милиона нови инвестиции.

 22. 22 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако на власт беше Бойче, а не служебния кабинет на рублен радев заглавието на Дневник щеше да е:

  "Чуждите инвестиции продължават да са критично ниски въпреки излизането от Ковид кризата !!!"

 23. 23 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Разгара на ковид кризата. Управление на ГЕРБ. Инвестиции 900 милиона. Според соросоидите : Ужас ! Крах !

  Богатите държави които държат парите излязоха от кризата вече. Бизнеса върви. Управление на служебен кабинет от кадри на БСП и ДБ. Инвестиции пак 900 милиона. Спод соросоидите : запазваме нивото, няма проблем брат.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  "Пpeдceдaтeлят нa AИKБ Васил Велев cпoдeли, чe в peзyлтaт нa пpaвнa нecигypнocт oт Бългapия зa пocлeднитe 11 гoдини ca изтeĸли 37 милиapдa eвpo ĸaпитaли пpи пpивлeчeни eдвa 13 милиapдa eвpo."
  Това е равносметката от вашето управление ,драги гербери.

 25. 25 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#17] от "alabalko":

  Съжалявам, но тези технологии не са "създадени в България". Измислени са някъде другаде, и тук по тях се работи или се поддържат. Един продукт не само се произвежда, но преди това се разработва, а и трябва да се продава.

  Интересно, като изгоните САП, ВМ Уеър и ХП, какво ще стане? И тогава хората, работещи там, изведнъж ще заработят за БГ фирми, ще създадат продукт като САП, и половината Форчън 500 ще минат на него???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK