Финансовият министър е поискал ведомствата да орежат разходите си за издръжка за 2022 г.

Финансовият министър е поискал ведомствата да орежат разходите си за издръжка за 2022 г.

© Георги КожухаровВ рамките на започналата процедура по подготовка на бюджета за 2022 г. Министерството на финансите е поискало от всички ведомства да съкратят с 10% разходите си за издръжка и персонал. Това обяви финансовият министър Асен Василев докато отговаряше на въпроси на депутати на съвместно заседание на бюджетната, здравната и социалната парламентарна комисия. На него се изслушват още социалния министър Гълъб Донев и здравния Стойчо Кацаров по предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета за тази година.Василев мотивира искането с това, че така ще се освободят пари за допълнителни инвестиции, за социални разходи или за допълнителни трансфери, ако това е необходимо. Той припомни, че служебното правителство няма ангажимент към дългосрочни политики и затова оставя в подготвяната рамка място за залагане на дългосрочни политики от редовно правителство.


Допълни, че заради заварената от служебния кабинет практика ведомства, основно Агенция "Пътна инфраструктура" да възлагат дейности, които не са предвидени като разход в бюджета, за догодина се предвижда бюджетът на това ведомство да се вдигне значително - до 1.2 млрд. лв., за да се поемат нормално ангажименти като се предвиди финансиране за всичко, което се планира да бъде свършено, а не да се залагат по-малко пари и ако даден проект стане да се вземат пари от друго перо.


Тримата министри Асен Василев на финансите, Стойчо Кацаров на здравеопазването и Гълъб Донев на социалната политика представиха заложените в актуализацията разчети. До края на седмицата се очаква да има разчети, които не бяха заложени в предложения отдавна проект на служебния кабинет за очаквания миграционен натиск заради ситуацията в Афганистан. Какво предвижда проектът четете тук.
Василев защити предлаганата актуализация с това, че чрез нея до края на годината "да посрещнем кризите, които се задават", осигурявайки пари за актуализация на пенсиите от началото на октомври като получаваната през последната година сума от 50 лв. от всички влезе в размера на пенсиите, осигурят се пари за лечение на болни от коронавирус и за резерв от медикаменти, по 1000 лв. на работещите на първа линия с такива болни и пари за социални мерки и в помощ на бизнесите, които ще пострадат от нови ограничения заради разрастването на заразата.


В отговор на упреци от депутати финансовият министър увери, че приходите в актуализирания проектобюджет не са заложени оптимистично, а консервативно като е заложено те на надхвърлят с 1.6 млрд. лв. предвидените в закона. Предвиденото повишение на пенсиите, което е около 13%, се очаква да рефлектира върху бюджета за догодина като обаща сума от 1.8 млн. лв., каза Василев в отговорна въпрос от депутати и анализира, че не е проблем тази сума да бъде "абсорбирана" на фона на общо 3.9 млрд. лв. разходи, заедно с актуализацията, за антикризисни мерки. Ефектът от парите за антикризисни мерки пък се оценява на запазени тази година 300 хил. работни места. Ако този темп на нарастване на приходите над заложените продължи и здравната криза се окаже по-лека, може да се очаква, че приходите към края на годината може да надхвърлят тези 1.6 млрд. лв., анализира Василев.


В момента е налице най-високият икономически ръст за полугодието от 1998 г. насам, тоест бизнесите се възстановяват, безработицата е под 5%. Не казвам, че икономиката работи както бихме искали или добре. Ако беше така, щяхме да сме по-богата държава. А казвам, че спрямо последните години икономиката работи относително по-добре. Ние не казваме, че всичко е цъфнало и вързало, знаем че не е, коментира още Василев.

Обяви, че общото увеличение на приходите през първото полугодие е 15.5% и че прогнозира това да продължи в два от следващите 4 месеца, в другите два да има много тежка криза.


Увери, че завишените приходи откакто действа служебното правителство не са с еднократен ефект, а са постоянни, "ако се работи, както се работи в момента". Допълни, че половината от завишението идва по линия на данъците на физическите лица и на корпоративния данък, а останалата - от ДДС като това се дължи на инфлацията и по-голямата икономическа активност. Подчерта, че бизнесите, сред които туризмът и ресторантьорите показват добро възстановяване сега след като през зимните месеци бяха затворени заради пандемията. "Това не е буфер. Така нареченият буфер е измама". Това обяви той в отговор на упрек от страна на бившия здравен министър, а сега депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов, за харченето на пари от заделен, по определението на партията му, буфер за антикризисни мерки. Асен Василев обясни, че става дума за близо 500 млн. лв., които е записано, че могат да се вземат под формата на 5% от определените за годината бюджети на няколко министерства. Част от тях вече са били взети и към момента са налични 399 млн. лв. "Ако ги трансферираме, МВР с какво ще си сипят бензин в колите и ще платят увеличените заплати в края на годината, "Граничната полиция" как ще се справи с миграционен натиск, попита министърът. Обяви, че с предлаганата от него актуализация "тази измама" се премахва и се слага истински резерв, който не трябва да се вземе от някой, за да се даде на здравеопазването.


За вторник е насрочено извънредно заседание на комисията, на което се очаква актуализацията на бюджета да мине на първо четене.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK