Комисията по ревизия не установи кой е виновен за скъпия ток на борсата

Комисията по ревизия не установи кой е виновен за скъпия ток на борсата

© Георги КожухаровВъпреки изслушването на редица държавни компании и институции в парламентарната комисия по ревизия днес не се разбра каква е причината за рязкото поскъпване на тока, продаван на борсата в началото на месеца, което принуди някои индустриални предприятия да спрат работа.


Председателят на комисията Мая Манолова също се възмути от това. "Възмущавам се! Правите се на "дръж ми шапката" и всички се изкарвате невинни. Цените отиват нагоре, бизнесът фалира, цената на водата се качва, цената на тока е непосилна за бизнеса и домакинствата, а вие сте невинни", обяви тя веднага след коментарите от енергийния регулатор. Преди това знак за нередности не се появи в думите на представителите на Министерството на енергетиката, на енергийната борса, на Енергийния системен оператор.


В началото на август цената на тока на борсата надхвърли 400 лв. за мегаватчас в сегмента "Ден напред". Днес търговията завърши при нива от малко над 200 лв.


Виновни няма
Изп. директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов обяви, че поръчките "купува" и "продава" се подават в електронна система, на която в определен час след сесията се прави клиринг и досега никога не е имало оспорване на клиринговите цени.


Както и той, така и други представители на държавния енергиен сектор от изслушаните в комисията, заявиха, че няма човек или институция, които еднолично да са взели решение към кои пазари и кога да се присъедини българската енергийна борса. Позоваха се на изпълнението на европейски директиви. Самият Константинов разказа за забавяне на тази процедура както от страна на Румъния, чрез която България се свързва с пазарите на Унгария, Словакия и Чехия, така и от страна на Гърция, която нямала такъв сегмент "Ден напред" до декември миналата година. Чрез нея пък България се свързва с Италия и други страни на юг. По думите му от октомври вече и по двете направления ще е налице обединение и при неговото наличие ще се провеждат тръжните процедури. С липсата на такова обединение бизнесът през месеца обясни по-ниските цени на тока за индустрията в страни като Германия.


Константинов обаче увери, че тези пазарни обединения сами по себе си не се отразяват драматично на цените, а са начин да се улесни търговията за самите пазарни участници. Напомни, че и с тях, и без тях има определени обеми електроенерегия по двете граници - с Гърция и с Румъния в рамките на деня, с които може да се работи и те след обединението са малко по-високи, но и сега са налице.


Частните тецове са гъвкави, държавните - не


В разгара на поскъпването на тока бизнесът обвини държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", а това направи и ресорното министерство, че не е включила всичките си блокове като така хем ще си докара повече приходи на фона на загубите си, хем ще намали дефицита, заради който според купувачите на ток се е стигнало до рязкото поскъпване.


Днес изп. директор на централата обяви, че той не може, без да наруши закона веднага да отговори на търсенето, а трябва да обяви търгове, които са през тази седмица за следващата. До разгара на заплахите за протести от страна на бизнеса централата работеше само с един блок. Технологично не може да тръгнат отведнъж 1000 мегавата, обяви Живко Динчев. По думите му това може да стане, ако "ТЕЦ Марица-изток 2" има договор за капацитет. Каза, че частните тецове са по-гъвкави, защото нямат такива задължения като държавните.


Увери, че към днешната дата всичките 6 блока на централата са в действие и предлагат цялата си енергия на борсата. По този повод Христина Горанова, ръководител на сектор "Маркетинг и продажба на електрическа енергия" в "АЕЦ Козлодуй", коментира, че по закон всички производители на електроенергия са длъжни да продават всичко произведено на борсата, но в закона за енергетиката няма процедура и последствия за тези, които не всичко продават там и посочи, че ограничението не важи за частните централи.


На въпрос дали могат да се правят плановите ремонти на теца във време, когато не се ползва много електроенергия, Динчев обясни, че освен представляваната от него въглищна централа, са и двете американски централи, както и два блока на АЕЦ "Козлодуй". По думите му не може всеки да направи през пролетта плановите си ремонти. Затова от Електроенергийния системен оператор и Министерството на енергетиката планират ремонтите на всички централи.


Христина Горанова обясни на свой ред, че няма ядрена централа, която да оперира само в сегмента "Ден напред", където се получават високите цени, и то не за първи път. Увери в отговор на съмнения, че повишението се е получило заради скрити договори между ядрената централа и другите производители, че всяко от трите държавни дружества е самостоятелно и независимо. Посочи, че в този сегмент едва 9 са крайните потребители на енергия и че повечето са преценил да ползват посредник при покупката на ток в лицето на търговците.

Валентин Николов, изп. директор на Българския енергиен холдинг.

© Георги Кожухаров

Валентин Николов, изп. директор на Българския енергиен холдинг.


В България няма дефицит, обяви изп. директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов в отговор на упреци, че така се е стигнало до прекомерното поскъпване. Според него "нещата отиват на зле" в региона, ако не се изградят нови мощности. Това даде повод на депутата от БСП Румен Гечев да обяви, че това показва каква трябва да е съдбата на АЕЦ "Белене" и че България единствена в света държи два ядрени реактора в калта, вместо да ги използва.Не можем да говорим за дефицит в България. Потреблението е около 4200 мегаватчаса на час, а износът вчера е 1500 мегавата за час, обяви Николов. Допълни, че чрез износа България решава проблеми с дефицита в региона, който е заради предстоящото затваряне на въглищни централи в Румъния и Гърция.


Обяви, че се търси вариант за хеджиране на цените на въглеродните квоти, които много поскъпнаха (до около 58 евро в момента) и които тецовете трябва да купуват. Така според него те ще трябва да калкулират само другите променливи в разходите си.


Ася Стоянова, председател на управителния съвет на "Българския ВиК Холдинг" обяви пред депутатите, че разходите на ВиК операторите са критично високи през юли и август. По думите й сметките за електроенергия на ВиК операторите скачат между два и три пъти за юли, очакват се рекордно високи фактури и за август. Експертите припомниха, че ВиК операторите купуват електроенергия на свободния пазар, а цената на водата за крайните клиенти е регулирана.


Регулаторът: Оплаквания има в прокуратурата вместо при нас


Александър Йорданов, който е ресорен по темата в Комисията за енергийно и водно регулиране, обяви, че регулаторът проверява функциите на пазарите "Ден напред" и че върху цените там влияят и сезонни фактори, а сега и пандемията и всички фактори "се наслагват кумулативно". Сред тези фактори постави и "поведението на работодателите", които можели да използват различни схеми за покупка на електроенергия. Обяви, че някои от сигналите за нередности на сегмента не са пратени по съответната процедура до комисията, а до прокуратурата или чрез "циркулярни писма" до различни институции.


Обяви, че в комисията се прави обстоен анализ, но ако се установи пазарна злоупотреба при някои от участниците на пазара, данни от него няма да бъдат оповестени до приключването на процедурата.


Напомни, че сигнал до прокуратурата означава, че тя на свой ред ще търси експертизата на регулатора. "Съжалявам, ако се съмняват в експертизата на комисията", каза той по адрес на оплакващите се пред други институции.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK