Депутатите решиха на първо четене всички пенсии да се вдигнат от октомври

Председателят на социалната комисия Георги Гьоков, БСП, обяви, че преди второто четене на бюджета партията му ще внесе свое предложение за промяна на пенсиите

© БСП

Председателят на социалната комисия Георги Гьоков, БСП, обяви, че преди второто четене на бюджета партията му ще внесе свое предложение за промяна на пенсиитеСъс заявката за внасяне на алтернативни или подобрени предложения в сравнение с проекта на правителството депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Подкрепиха го 148 народни представители, 1 бе против, а 48 се въздържаха, като в аванс бе обявено, че ГЕРБ ще гласува "въздържал се", както и при гласуването на актуализирания бюджет на здравната каса.


В проекта на правителството са заложени 399 млн. лв. (от общо 575 млн. лв., заложени в проекта за актуализация) допълнително до края на годината за пенсии, с които се предвижда всички пенсии да се увеличат средно с 12.5%, като се увеличи тежестта на 1 година трудов стаж при изчисляването им от 1.2 на 1.35. Същевременно минималната пенсия се вдига от 300 лв. на 340 лв., а максималната - от 1440 лв. на 1500 лв. Предлаганите промени засягат размерите и на всички видове пенсии.


В хода на дебатите Мика Зайкова от "Има такъв народ" призова колегите си да подкрепят проекта, като така ще се погрижат за пенсионерите и вместо да "ги мъчат" с доплащания през социалното подпомагане, което зависи от много фактори и не е гарантирано, да им актуализират пенсиите. Посочи, че инфлацията може да е едва 3%, но тя ще продължи да се вдига и освен това основните стоки, които купуват те, са поскъпнали много повече. Призова и в близките две години коефициентът на 1 година стаж в изчисляването да се вдигне до 1.5, като позволи по-ускорено сближаване между размера на пенсиите, които заместват предишния доход на работещите. В момента те са около 30% от заплатите. Партията й ще предложи минималната пенсия да се вдигне на 370 лв.
Сред най-големите критици на предложената актуализация бе бившият социален министър Деница Сачева, която обяви, че няма никаква логика в актуализацията на пенсиите в момента и това не може да се оправдае с пандемията. Според нея с предложеното вдигане на пенсиите се цели извличане на политически дивиденти. Защити тезата дългосрочните политики, каквото е осъвременяването на пенсиите, да бъдат предложени от редовен кабинет. "Смятаме, че актуализацията е с предизборен характер, няма общо с COVID-19, още по-малко се налага заради недостатък в планирането на бюджета за годината", подчерта тя.


След реплики от други депутати, свързани с това, че ГЕРБ управлява 12 години, а пенсиите не са пипани от 2008 г., Сачева заяви, че актуализацията сега ще струва 399 млн. лв., но догодина сумата за тези плащания ще е 1.650 млрд. лв. и според нея това означава, че осигуряването на тази сума минава през вдигане на данъците.


В отговор депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров възрази, че няма как да се говори за вдигане на данъци при повишението на пенсиите със средно 65 лв., а да не изисква вдигане на данъци предложеното от ГЕРБ повишаване на помощите заради коронавируса на всеки пенсионер до 100 лв."Първо ни бе обяснено, че е много принципно да се дават по 50 лв., но само до март на пенсионерите, а бе предвидено, а когато се направи актуализиране, което не зависи от субективни решения, това вече е лошо. Тоест, е добре докато имаш политическа полза", илюстрира той.


Това е велика икономическа мисъл, която трябва да се изучава отделно.


Мартин Димитров,

депутат

ДПС пък предложи тази помощ да се вдигне на 120 лв. Хаса Адемов обяви, че сумата може да бъде набавена от повишените приходи от осигуровки, които по данни на НОИ за първата половина на годината са с 230 млн. лв. над предвиденото, и той смята, че през втората половина на годината преизпълнението също ще е поне 200 млн. лв. На свой ред призова трайните решения, каквото е актуализацията на пенсиите, да се вземат в спокойна, а не в кризисна обстановка, а за последните 3 месеца на годината всеки пенсионер да получава по 120 лв. месечно над пенсията си. Това според него не е "популизъм и надпревара кой е по по най", а е на базата на сериозни разчети.


От името на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова обяви, че партията й подкрепя проекта на кабинета, но преди второ четене ще го допълни с проект, който предвижда "да спре унизителния геноцид" и минималната пенсия да бъде не 340 лв., а поне 369 лв., което е прагът на бедност в момента. И също, ако има възможност, да се добавят и тези 50 лв., въведени от август миналата година във връзка с пандемията. Посочи, че това ще увеличи разходите до края на годината не с 399 млн. лв., както предвижда проектът на кабинета, а с 462 млн. лв., напомни, че в ЕС средно 11.6% от БВП отиват за пенсии, докато в България процентът е по-малко от 8.5%.


БСП също даде заявка за алтернативен проект на предложеното вдигане на пенсиите, което предстои да предложи.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Весело

  От къде ще вземат пари? БНБ с новия управител ще напечата левчета без покритие и ще налее в пенсиите.

  За инфлацията която това нещо предизвика на някой дреме ли му? Не.

  Другари и другарки, живеем в развито социалистическо общество, където централната банка печата хартийки, държавата раздава и на никой не му дреме кой ще плаща. Ово е стандарт.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  По малките градчета има жени, които работят за 500-600 лв., бабите им взимат същите пенсии.
  После защо изчезваме..

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  По малките градчета има жени, които работят за 500-600 лв., бабите им взимат същите пенсии.После защо изчезваме..
  —цитат от коментар 2 на hope


  Ти какво предлагаш? Бабите без пенсии, а жените с 800 лв. заплата?!?!?!?

 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Весело

  "...И циганинът попитал на сватбата:
  -Това, което се обещава, трябва ли да се даде веднага?
  - Не, само се обещава от кума и кумицата...
  -Добре, от мен обещавам каруцата и коня..."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 5. 5 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 300 Весело

  Тиквата газ пикае! Мислеше, че само ТОЙ може да раздава пари от джипката. Крайно време е всички да осъзнаят, че ОПГ ГРОБ повече никога няма да помиришат власт!

 6. 6 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Инфлацията на Радев изяде повишението на Манолова

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  Ами, ще врътнат кранчето на кражбите.

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Поредната глупост. Защо се дава приоритет на трудовия стаж пред осигурителния доход? Че лице с 40г. стаж осигуряване на минимум ще внесе с ПЪТИ по-малко от друг, осигуряван 20г. на тавана.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  ГЕРБ се провали в социалната политика!
  Не съм против тях, но това е истината!
  Всички европейски държави подпомагат хората в пандемията, а ние се правим по-набожни от папата!
  За въшкарите в пътестроителния бранш милиярди, а има хора които не могат да си купят най-необходимото!

  Машини прости, народ неук.
 10. 10 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  ГЕРБ се провали в социалната политика!
  Не съм против тях, но това е истината!
  Всички европейски държави подпомагат хората в пандемията, а ние се правим по-набожни от папата!
  За въшкарите в пътестроителния бранш милиярди, а има хора които не могат да си купят най-необходимото!

  Машини прости, народ неук.
 11. 11 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  Аз пък знам жени дето знаят колкото за за 500 - 600 лв, но взимат по 5000 на месец и 60 лв за половин час

  Като ги питам, какво ще правят с всички тея пари, всичките ми казват облечени в гучи феручи, че планират да имат семейства, че искат да оставят нещо след себе си, за родината :)))) Истински патриотки със здрави ръце.. Дай знаме на една такава мадама и цял ден ще го държи вдигнато, без да се умори :)))

 12. 12 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":
  Трудовият стаж е един множителите, другият е баш съотношението на вноските към СОД. Обаче има категории (лекари, учители, соц.работници и др.) които няма как да по своя воля да си повишат достатъчно дохода. Увеличението на % за стаж не е панацея, но е много по-справедливо от метнати 50-100-120 лв на калпак по неясни критерии и с още по-неясен срок.

 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":

  Тоя с максималния доход вероятно си е чесал мартинките на топли и чисто на мек стол, за да го получи и е направил за себе си много повече, отколкото за България, в сравнение с хората гърбили се 40 и повече години дори.

  мурзилка
 14. 14 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":Трудовият стаж е един множителите, другият е баш съотношението на вноските към СОД. Обаче има категории (лекари, учители, соц.работници и др.) които няма как да по своя воля да си повишат достатъчно дохода. Увеличението на % за стаж не е панацея, но е много по-справедливо от метнати 50-100-120 лв на калпак по неясни критерии и с още по-неясен срок.
  —цитат от коментар 12 на Лелка


  Всъщност е много просто, единствено значение трябва да имат реално внесените пари в системата, от над 20 години НОИ има перфектната информация за това. Да, ама не им стиска, трябва им механизъм за преразпределяне от внасящите към невнасящите...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Весело

  До първо четене са съгласни ама после между първо и второ се пречупват и резултата е няма пари.

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Любопитно

  До коментар [#8] от "rumen_s":

  Не си наясно с формулата за изчисляване и преизчисляване на пенсиите. В нея участва и трудовия стаж, и осигурителния доход.
  Именно с трудовия стаж е по-коректно, защото от 2000 г. има ограничение на тавана на осигурителния доход и това е единствения начин за преизчисляване на ниските стари пенсии.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 17. 17 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Антисоциален министър. Що е то - Сачева

 18. 18 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":Тоя с максималния доход вероятно си е чесал мартинките на топли и чисто на мек стол, за да го получи и е направил за себе си много повече, отколкото за България, в сравнение с хората гърбили се 40 и повече години дори.
  —цитат от коментар 13 на Маршалов


  Поредният, нагледно демонстриращ, че соц. мисленето още е водещо по тези места. Разбира се, че неграмотния овчар "гърбил се 40 и повече години" ни е много по-важен от онова, очилатото момченце, ИТ-там нещо си. Ето затова и ще си останете бедни и с ниски пенсии, напълно заслужено!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Методът на вземането на заеми решава тези проблеми.
  За известно време...

 20. 20 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":Не си наясно с формулата за изчисляване и преизчисляване на пенсиите. В нея участва и трудовия стаж, и осигурителния доход.Именно с трудовия стаж е по-коректно, защото от 2000 г. има ограничение на тавана на осигурителния доход и това е единствения начин за преизчисляване на ниските стари пенсии.
  —цитат от коментар 16 на mitko11


  Май ти не си наясно. А таван на осигурителния доход има заради наложения таван на пенсиите. Лично съм виждал с очите си, съобщение от НОИ в което пишеше горе-долу следното: полагаща се пенсия 1'100 лева, таван 800 лева, получаваш 800 лева. Официализирана кражба от съвестно осигуряващите се.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Любопитно

  До коментар [#14] от "rumen_s":

  Първото,което трябва да се направи, е разделяне на пенсиите, които не са за осигурителен стаж и възраст, и отделянето им в социалното министерство.
  Половината пенсионери /един милион пенсионери от 2,1 милиона общо/ са с пенсии по болест,инвалидни пенсии, социални пенсии и т.н.
  Второто - държавата да плаща пенсионни осигуровки на държавните служители или те да си плащат.
  Трето - решаване на въпроса с предсрочно пенсиониралите се до навършване на пенсионна възраст за трета категория.
  ..............................

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  [quote#14:"rumen_s"][/quote]
  Я стига си се излагал. От 2000 имало всички данни. Верно, само че сега не се пенсионират започналите работа през 2000, а 20 години по рано.

 23. 23 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#14] от "rumen_s":Първото,което трябва да се направи, е разделяне на пенсиите, които не са за осигурителен стаж и възраст, и отделянето им в социалното министерство.Половината пенсионери /един милион пенсионери от 2,1 милиона общо/ са с пенсии по болест,инвалидни пенсии, социални пенсии и т.н. Второто - държавата да плаща пенсионни осигуровки на държавните служители или те да си плащат.Трето - решаване на въпроса с предсрочно пенсиониралите се до навършване на пенсионна възраст за трета категория...............................
  —цитат от коментар 21 на mitko11


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 24. 24 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#14:"rumen_s"]
  —цитат от коментар 22 на dorn
  Я стига си се излагал. От 2000 имало всички данни. Верно, само че сега не се пенсионират започналите работа през 2000, а 20 години по рано. [/quote]

  Ти не се излагай. Че преди 2000 година си избираш 3-те години, които най ти изнасят и те се взимат при изчисленията...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 25. 25 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Нещо не разбирам тия идеи за 100 или 120лв допълнително помощи на всеки пенсионер вместо преизчисление по някаква нова справедлива и за бъдещите пенсионери база.

  Значи, осигурявал си се на 600лв, получаваш 300+100. Осигурявал си се на 3000лв, получаваш примерно 1500+100. Единият е награден с 30% повече, другият като по-незаслужил е само с 6%. Не е никак справедливо.

  Да не говорим, че помощите за ковид на пенсионери са странна идея по себе си. Ако на работещ му бутнат заплатата, то помощ до старата ОК- загубил е пари заради ковид. Пенсионерите какво точно губят от ковид, за да бъдат подпомагани? Доходите им са същите и как точно страдат те от кризата спрямо преди? Не включвам, разбира се, това, че имат ниски доходи.

  И освен преизчисления и увеличения кога ще заложат като основен приоритет борбата със сивия сектор? В момента продължава проблемът с това, че хора взимат по 2000лв, ама са осигурени на МРЗ. С всеки ден се трупат нови бъдещи пенсионери, които ще реват, че с 300лв не се живее, но днес не си плащат данъците. След години ще изравняват пенсиите за сметка на внасялите чинно? Или пък ще вдигат данъците на тогава плащащите, защото сега не е плащано?

  Трябва да разберем, че справедливост и солидарност не са помощ на тарикати за сметка на другите. Който се е осигурявал на МРЗ, няма как да иска да получава повече. Гадно е за родителите ни, но само показване, че плащането на данъци носи дивиденти, а неплащането има цена, би накарало младите да се осигуряват на реалния доход.

 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  До коментар [#20] от "rumen_s":"Лично съм виждал с очите си, съобщение от НОИ в което пишеше горе-долу следното: полагаща се пенсия 1'100 лева, таван 800 лева, получаваш 800 лева. Официализирана кражба от съвестно осигуряващите се."

  При мен разликата достигаше до 600 лв. Не съм бил, нито военен, нито полицай, просто работех при I-ва категория труд, и работих още 7 години над пенсионната възраст, за тази категория тогава.
  До сега не съм получавал пълна пенсия, вече 12 години, сметни ако искаш при средна разлика около 500 лв., сега не съм гледал колко ми е пенсията в НОИ, за да не се дразня. Но като си помисля, че има хора с мизерни пенсии, работили по 40-45 години и в същото време такива, които вземат огромни пенсии без ограничения, щото са правоимащи, ама има ли смисъл да продължавам...

 27. 27 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  [quote#24:"rumen_s"][/quote]

  А това справедливо ли е според тебе. Няма да зачитаме 17 години, а само най добрите три години.

 28. 28 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  Като са съгласни да работят за 500-600 лв, вие какво може да направите ?

 29. 29 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#25] от "атанас":

  Ако имаше справедливост. Ама няма.

 30. 30 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#24:"rumen_s"]
  —цитат от коментар 27 на dorn
  А това справедливо ли е според тебе. Няма да зачитаме 17 години, а само най добрите три години. [/quote]

  В случая им се зачитат всичките години за трудов стаж, като им се отчита при изчислението на осигурителния доход само най-добрите 3 от тях, т.е. това си е сериозен бонус точно за тези пенсионери.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 31. 31 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  Омилостивяват гласоподавателите

 32. 32 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1153 Весело

  Браво, браво! (аплодисменти, преминаващи в овации)
  Нека има за Народа!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1153 Весело

  Преди избори смее ли някой да каже на пенсионерите няма пари?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 34. 34 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Поредната глупост. Защо се дава приоритет на трудовия стаж пред осигурителния доход? Че лице с 40г. стаж осигуряване на минимум ще внесе с ПЪТИ по-малко от друг, осигуряван 20г. на тавана.
  —цитат от коментар 8 на rumen_s


  До коментар [#30] от "rumen_s":

  Я сега си подреди приоритетите. Трудов стаж, осигурителен доход или и двете ( както предлага правителството).

  Едно пишеше в коментар 30, но накрая, като попрочете малко изглежда поумня. За Сачева и Гечев няма надежда.

 35. 35 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Едно пишеше в коментар 8 , но.....

 36. 36 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 629 Весело

  Днес закръглям "сакралните" 64 + 4. Благодаря...
  Доживях Парламента да работи за мен...

  От идиоти отговор не чакам
 37. 37 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  До коментар [#36] от "chudomor":

  Жив и здрав да си. За много години !

 38. 38 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#30] от "rumen_s":

  Трите години отпадат от 01.01.2022 г.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 39. 39 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 629 Весело

  До коментар [#37] от "dorn":

  Благодаря. Все се сещам за една отдавнашна карикатура на Рачо Рачев.
  Старец с бастун, пред него ...ров, а зад рова свитък с надпис "Пенсия" и текст: " Ех, наборе, от пенсията една крачка ме дели"...
  Както е и да е. От утре оставам само с един началник - г-жа Chudomorova...

  От идиоти отговор не чакам
 40. 40 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1404 Весело

  До коментар [#18] от "rumen_s":

  Ае, уйо. Шибаните it-та изядоха 3 милиарда и все още не са скалъпили електрическото правителство докрай. Ако имах пушка и бях по-луд, щях да имам на стената поне 100 трофея от it-та. Мачка им шибана дето ги е изродила тия боклуци! Да си фащат парцалите и да се махат от страната, да идат да лежат на краварски заплати в сащ.

  мурзилка
 41. 41 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1404 Весело

  ИТ-тата в бг сигурно са копали биткойни с държавен хардуер и ток. Ся искат пенсии по 3-5 Бона.

  мурзилка
 42. 42 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Я да ви обясня как изглежда това от пенсионерска гледна точка.
  Трите години ,дето ви дразнят, Костов ги съсипа като добави една-две инфлационни години, когато заплатите бяха по 10 долара.
  Пенсиите трябва да се АКТУАЛИЗИРАТ
  Един даскал,работил 35 години, пенсионирал се преди 2000 г. взема 350 лева пенсия.
  Негов колета,със същия трудов стаж от 35 години, но пенсионирал се лани , взема 700 лева.
  Ето за това става дума . За натрупаната , но непризната инфлация.
  Не бойте се, актуализацията няма да изяде бюджета. Не останахме много, тия от преди.

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":

  "Че лице с 40г. стаж осигуряване на минимум ще внесе с ПЪТИ по-малко от друг, осигуряван 20г. на тавана."
  Това не е вярно! В момента отношението максимален към минимален осигурителен праг е 4.6 пъти (3000 лв. към 650 лв. МРЗ). За 20 години (разликата от 40 г. трудов стаж и 20 г. трудов стаж) МРЗ заплата се е вдигнала 7.6 пъти - от 85 лв. (ПМС № 64/16.03.2001 г. за периода 01.04.2001 - 31.09.2001) на 650 лв. (чл. 9 от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, размерите на месечния осигурителен доход за 2021 г.). На практика, максималният осигурителен доход (670 лв. за 2000 г.) 20 години по-късно се равнява на минималния осигурителен доход.
  http://www.accountbg.com/spravochnik/minimalen-osiguritelen-dohod/

  Второ, сравнението Ви е като круши с дюли - едно е да се плаща 35% осигуровка от 150 лв. (52.5 лв. през 2000 г.), друго е да се плаща 14.5% от 2000 г. (290 лв. през 2010 г.) Сиреч, тоя на минимума е плащал по 131 хляба, а тоя на максимума - 193 хляба. Няма и два пъти разлика - само 47% в повече.
  https://www.noi.bg/images/bg/users/infomaterials/osiguriavane/Samoosigureni.pdf

  До коментар [#20] от "rumen_s":
  "А таван на осигурителния доход има заради наложения таван на пенсиите. "

  Вие не сте наясно с "таваните"! "Таванът" сам се вдигна заради източването на НОИ с обезщетенията по болест (бременност и раждане) и безработица със схемата: формално назначение/повишение на заплатата на 50000 лв. за един месец (и внесени осигуровки в размер на 17500) и получавано обезщетение за минимум шест месеца от 40000 лв. Сиреч, внасяш в НОИ 17500 лв. и после теглиш 240000 лв., дори човекът да не е в България.
  После, таванът за пенсиите сам си падна - нема как да вземаш пенсия, по-висока от текущия максимален осигурителен праг, а по формулата на НОИ (Иван Нейков и Йордан Христосков - "парите са ваши") - 40% "заместване на доход", сиреч 40% от текущия еквивалентен осигурителен доход - за максималните пенсии е максималния осигурителен праг.

  Последно, при сгрешената из основи пенсионна система, вариантът коефициент от 1.2 на 1.35 за година трудов стаж е по-справедлив от варианта "Баце" -50 лв. на калпак или варианта "Адемов" -120 лв. на калпак за два месеца. По-справедливо е и от традиционната порочна практика на коледни добавки и великденски надбавки.
  И няма що да се кахъриш - при сегашната демография (брой работещи спрямо брой неосигурени лица, 1:2) само до десет години "държавната пенсия" (от НОИ) ще стане еднаква за всички пенсионери. Ковид истерията може да ускори процеса като "предсрочно" елиминира "ниските пенсии" и влезнат новонапечатаните евра от ЕЦБ (инфлацията). А тия, дето сме с универсален пенсионен фонд, вместо допълнителна пенсия да имаме в допълнение само чаша студена вода. През 2011 г. рухнаха професионалните пенсионни фондове на прост-съюзните, въпрос на време е за тия на прост-финансистите. Само Норвежкият пенсионен фонд са пълни с "реални пари" (продажба на нефт и газ), другите са с "напечатани пари" (инфлационни).

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Коментар [#0] от "Статията":
  "Мика Зайкова ... призова колегите си да подкрепят проекта, като така ще се погрижат за пенсионерите и вместо да "ги мъчат" с доплащания през социалното подпомагане, което зависи от много фактори и не е гарантирано, да им актуализират пенсиите. Посочи, че инфлацията може да е едва 3%, но тя ще продължи да се вдига и освен това основните стоки, които купуват те, са поскъпнали много повече. Призова и в близките две години коефициентът на 1 година стаж в изчисляването да се вдигне до 1.5, като позволи по-ускорено сближаване между размера на пенсиите"

  Относително "правилна позиция" с възможно най-глупавите аргументи - какво било щяло да стане в бъдеще (800 дни, престъпниците в затвора и т.н.). Тридесет години се въртим в такъв порочен кръг - отпадат глупавите аргументи (бъдещето не се случва) и "правилната позиция" отива в киреча!
  При това тройно глупави аргументи, като от баш прост-съюзник - вместо "Социални грижи" да се погрижи за пострадалите (инвалидите) от трудова злополука и лекарски грешки, пенсиите (на другите) да имат грижата за "грешките на политиците"; вместо да се ограничи дискриминацията в категориите труд, секлецарки и началниците (в службите, прокуратура, армия, мини, самолетни полети) продължават да се водят първа (или втора) категория труд. При такава демагогия чакай някой (младеж) да припознае пенсионната система като своя - плаща минимален данък колкото да замаже очите на "калинките" от НАП и не мисли за "светлото бъдеще".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK