С политически аргументи и лични нападки започнаха дебатите по актуализацията на бюджета

С политически аргументи и лични нападки започнаха дебатите по актуализацията на бюджета

© Юлия ЛазароваПолитически аргументи и лични нападки доминират започналия в пленарната зала дебат по предложената от служебното правителство актуализация на бюджета. Макар и със заканата за алтернативни проекти депутатите вдигнаха разходите на здравната каса в условията на поредна вълна на коронавируса и подкрепиха на първо четене вдигането на пенсиите от октомври със средно 64 лв. на човек. Как минаха дебатите по бюджетите на здравната каса и на държавното обществено осигуряване четете тук и тук. Парламентът удължи работното си време до 18 ч., за да може да приеме възможно най-много текстове. Утре се очаква заседанието да започне отново с дебатите по актуализацията на държавния бюджет, които започнаха днес.


Напълно очаквано, дебатите в пленарната зала бяха използвани за разправа между партиите и за лични нападки по утвърдилите се политически двубои като този между настоящия и бившия финансов министър.


Ние предлагаме, вие решавате


Финансовият министър Асен Василев напомни в рамките на дебата, че отговорността за това каква актуализация ще бъде приета или изобщо няма да я има е на парламента, тъй като правителството може само да предлага. Той мотивира проекта на кабинета с това, че предлага балансиран проектозакон, който ще помогне на правителството, бизнеса и хората да посрещнат спокойно задаващите се поне 2 тежки месеца заради пандемията, като при това не се влошава бюджетният дефицит и не се поема държавен дълг извън вече записания в бюджета. Придържането към умерен дефицит срещна съпротивата на БСП, която в лицето на икономиста Румен Гечев упрекна управляващите, че не подпомагат достатъчно бизнеса и хората в условията на пандемия, грижейки се за това да поддържа нисък дефицит, докато другите в ЕС харчат в пъти повече и имат по-големи дефицити.

В проекта на кабинета са заложени допълнително на планираните приходи 1.331 млрд. лв. по държавния бюджет, като те включват 230 млн. лв. по линия на социалните осигуровки, 105 млн. лв. от здравни и 424 млн. лв. се очакват като 3-процентов аванс по Плана за възстановяване и растеж, който предстои да бъде внесен официално в Европейската комисия. Заявката на служебния кабинет е, че ако до седмица няма редовно правителство, той ще внесе плана.

Общо по консолидираната фискална програма са заложени над 2 млрд. лв. допълнителни приходи за годината. Затова финансовият министър обяви, че така държавата може да посрещне тежките кризи, без да увеличава дълга, и освен това да намали планирания бюджетен дефицит с 0.3%, като едновременно покрие нуждите от пари на всички системи, които имат нужда от финансиране до края на годината.
В разходната част са заложени допълнително 575 млн. лв. - за повишаване на всички пенсии средно с 64 лв., за помощи за отопление, за личните помощници, за надбавка за пенсиите, които въпреки увеличаването ще останат под линията на бедност от 369 лв., за финансова помощ за родители на деца до 14 години, ако учебните заведения бъдат затворени и се налага те да останат у дома. В помощ на бизнеса заради пандемията са заложени 430 млн. лв., от които 30 млн. лв. за пръв път са предвидени в помощ на постоянните разходи на авиопревозвачите. 240 млн. лв. ще отидат за мярката 60/40, а оставащите 160 млн. лв. са предвидени отново за други мерки за засегнати от ограниченията мерки.


За нуждите на здравната система са заложени още 335 млн. лв. - за плащане на работещите на първа линия с вируса, за лекарства, за тестове, за ваксини и ваксиниране.


За предстоящите избори за президент и най-вероятно още едни парламентарни избори са заложени 133 млн. лв. 16 млн. лв. са по бюджета на Комисията за енергийно и водно регулиране, за да се платят главници и лихви по загубени от нея дела, и 100 млн. лв. по бюджета на министерството на регионалното развитие за зимна поддръжка на пътищата, тъй като пътната агенция изчерпа бюджета си. Предвижда се да бъдат възстановени и пари на МВР и правосъдното министерство, от чиито бюджети са взети за коронавирус мерки.


Предстои да бъде внесен разчет за още пари по бюджетите на Министерството на отбраната и на МВР за посрещане на натиск от мигранти заради кризата в Афганистан.


Всеки със свой проект


Повечето партии обявиха, че ще имат свои проекти между двете четения на актуализация, независимо че някои от тях обявиха, че ще подкрепят проекта на правителството.


От името на "Има такъв народ" Пламен Данаилов, който във втория проектокабинет на партията бе номиниран за финансов министър, обяви, че проектът на кабинета ще бъде подкрепен, но само ако се приемат нейни допълнения в подкрепа на групи, които според тях са пропуснати в актуализацията. Даде примери с пенсиите на военноинвалидите, някои бизнеси и др.


Ние подкрепяме, ясна е логиката на разпределянето на парите с актуализацията, няма неща, които да ни усъмняват, обяви от името на "Демократична България" икономистът Георги Ганев. Той все пак отбеляза, че партията си запазва "правото на корекции", които целят да има по-голяма прецизност в разходите и да получи информация за ефективността на харчовете и такива, които целят подобряване на структурата на бюджета, особено за следващи периоди. Аргументира се с това, че е по-добре да не се правят актуализации, особено в средата на годината. "Ние, както е известно, държим не само на правната сигурност, но и на фискалната", посочи той.


Прогнозата на Петър Чобанов от ДПС е, че в края на годината ще се наложи още една актуализация. Причината е, че предложената сега отваряла кутията на Пандора и всички щели да предложат свои варианти, които щяло да бъде трудно да се отхвърлят, и съответно те ще застрашат финансовата стабилност. Обяви, че допълнителни разходи били разписани като "меню в ресторант", не било ясно за какво точно ще се използват и кой какво ще поръчва и какво ще получи. Отново повтори тезата на партията си за това, че се създава нова джипка, от която ще се раздават пари без санкцията на Народното събрание. "Затова настояваме да бъдат записани като твърди суми по бюджетите тези разходи, за да не бъдат раздавани като от джипка", посочи той, имайки предвид парите за здраве и и начина, по който кабинетът "Борисов" разходваше пари в края на годината. От името на БСП Румен Гечев обяви, че партията ще предложи друг, по-справедлив начин за актуализация на пенсиите, 100 млн. лв. за общините, чиито болници изнемогват, за самостоятелно наетите, в помощ на семейства с ученици до 4 клас. Препоръча на кабинета в заложените допълнителни приходи да включи и очакваните според него допълнителни 500 млн. лв. от акцизи и завишено потребление на горивата.


Кирил Ананиев, бивш министър на финансите, обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи проекта и между двете четения ще направи "необходимите предложения" за ефективно справяне с кризата, като не пропусна за пореден път да критикува настоящия министър. Обвини, че ги приписва само на служебния кабинет завишените приходи в бюджета, и получи отговор от Асен Василев, че това се дължи както на подобряването на икономиката, но и на работата на митниците и НАП.


В отговор на риторични въпроси за това кой ще носи отговорност при така предложената актуализация депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Арман Бабикян препрати ГЕРБ към последните 11 години, през които за първите 6 бил виновен кабинетът на Станишев, за следващите 3 - на Орешарски, а след това пандемията. "При вас виновни няма. Защо за два месеца питате", обърна се той към ГЕРБ.


"Ние сме като разведено семейство с паднала покупателна способност, с повишени цени на храните и лекарствата, което е щастливо, че не е взело бързи кредити за разлика от хората", обрисува ситуацията в държавата съпартийката му Мария Капон. Тя обяви, че преди второ четене ще бъде предложено да се помогне и на засегнатите от кризата в сектора на културата, за които сега средства не са предвидени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK