С обвинения, че кабинетът ще харчи бюджета като "от джипката", парламентът одобри актуализацията

С обвинения, че кабинетът ще харчи бюджета като "от джипката", парламентът одобри актуализацията

© Юлия ЛазароваИ при днешното обсъждане на първото четене на актуализацията на бюджета в пленарната зала се чуха упреци, че с начина на структуриране кабинетът иска да запази принципа на ГЕРБ при харчене на парите на принципа "от джипката", или с други думи, с постановления на правителството. Въпреки това мнозинството "пусна" проекта на първо четене със заявката, че всеки ще направи своите корекции и предложения между първо и второ четене. По решение на залата те ще се приемат до 7 септември включително. "За" проекта на кабинета гласуваха 130 депутати, 45 бяха против, а 20 се въздържаха.


Ще гласуваме "въздържал се", за да покажем, че не харесваме този формат, обяви от трибуната депутатът от ДПС Йордан Цонев. Даде и заявка, че движението ще предложи разходите да бъдат записани по пера на съответните ведомства, а не цялата сума от 1.2 млрд. лв. да е в резерва и да се харчи с постановления на правителството, в което видя прилика с управлението на ГЕРБ.


Определи като "приказки за наивници" твърдението на кабинета, че извънредните приходи в бюджета се дължат на неговите усилия, а те всъщност идвали по линия на инфлацията, занижените приходи, предвидени от ГЕРБ при съставянето на бюджета, инфлацията и оживлението в икономиката. Определи като странно това, че не са предвидени извънредни приходи от акцизи, каквато забележка при вчерашните дебати отправи и депутата от БСП Румен Гечев. Заключи, че спестените акцизи на някои стопански субекти обикновено отиват в предизборна кампания. Обяви, че преди второ четене ДПС ще предложи освен разходите да се запишат в съответните графи и извънредни приходи от акцизи.

Заради тази логика на съставяне на бюджета Цонев каза, че си заслужава проектът да бъде скъсан и върнат на министъра, защото има заявка за нов морал, за ново бюджетиране, за прозрачност на разходите. "Аз не казвам, че няма да е прозрачно", всички ще видим как ще се харчат, но трябва Народното събрание да одобрява това, заключи той.
С обвинения, че кабинетът ще харчи бюджета като "от джипката", парламентът одобри актуализацията

© Юлия Лазарова

Призова "да не повтаряме модели, за които се кълнем тук от сутрин до вечер, че изчегъртваме", употребявайки въведената от лидера на "Има такъв народ реплика", докато даваше заявки за съставяне на правителство. Тошко Йорданов от "Има такъв народ" също заяви, че актуализацията на бюджета е направена на принципа на ГЕРБ - правителството да харчи безконтролно и да насочва средства към приятелски фирми. Това може да бъде оправено между първо и второ четене и ние ще го предложим, заяви той.


И се пошегува с Василев след като вчера от "Маркет линкс" анализираха, че хората биха подкрепили политически проект на двамата с Кирил Петков.

Честно, съветвам Ви да не правите партия. Закачка. Ние не се притесняваме, че още някой ще дойде на политически терен. Христо (Иванов - бел. ред.) се притеснява там само.


Йордан Цонев,

депутат от ДПС


В отговор Асен Василев препоръча шегите да са извън пленарната зала и обясни, че записването на залаганите сега допълнителни разходи в резерв, а не по министерствата, е, за да не ги използват те за база, когато формират бюджетите си за следващата година, каквато порочна практика има.


За да не формират база на приходите в министерствата и всеки да каже, че е имал повече пари и на тази база да иска повече за догодина. Това позволява догодина да се направи реалистичен бюджет, без тези приходи да станат постоянни.


Асен Василев,

министър


Подчерта, че така или иначе правителството може да харчи тези пари само за посочените цели. Допълни, че парите за антикризисни мерки за бизнеса винаги са се отпускали с постановления на правителството, защото в тях се записват и конкретните условия по тях.


За акцизите обясни, че при поемането на поста е имало около 3% изоставане при събирането им спрямо плана, но за юли и август те отбелязват 20-процентни месечни ръстове, така че допълнителен приход от акцизи може да бъде предвиден.


"Всички сме в предизборна кампания"


Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че всички партии са на практика в предизборна кампания, и затова смята, че с актуализация на бюджета ще се стигне до финансова криза. Аргументът му е, че от всички партии "ще завалят предложения", които ще направят първите стъпки към финансова криза и вие няма да имате никакъв контрол между първо и второ четене, обърна се той към финансовия министър. Според него така ще се приеме актуализация, нямаща нищо общо с проекта на кабинета, която обаче ще платят всички работещи българи. Мика Зайкова от "Има такъв народ" го репликира, че той прави предизборна агитация от трибуната, поради което парламентът не може да работи бързо и ефективно.


"Никой не ви пречи да проявите отговорност, така че кризите, които описвате, да бъдат посрещнати. Никой не пречи предложенията да подобряват бюджета, а не да наддават за разходите", отговори му и Крум Зарков от БСП.


След вчерашната заявка на "Изправи се БГ! Ние идваме!" да предложи още разходи в сектор "Култура" заради пандемията днес Мая Манолова обяви и че ще се предложат още пари за земеделието, каквито не са предвидени от кабинета, както и за силно засегнатите от пандемията транспорт и туризъм, за пожарникарите и за граничната полиция. Тя упрекна кабинета за строгата финансова дисциплина, при която предвижда дори с актуализацията да свие малко бюджетния дефицит за годината, като посочи, че този подход не съответства на ситуацията и на очакванията на гражданите и бизнеса да им бъде помогнато. "Сега е моментът държавата да застане до всеки гражданин и да го подкрепи. Хората са притеснени от задаващите се четири кризи", заключи тя.


Финансовият министър даде заявка да работи заедно със синдикатите и работодателите между двете четения да се конкретизират някои антикризисни мерки - особено посочените за земеделието и културата, както и с народните представители по предлаганите от тях корекции в проекта.


Как минаха дебатите вчера, когато бяха приети на първо четене и актуализации на парите за здраве и за социални разходи, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK