Песимистичните очаквания на бизнеса преобладават и през август

Единствено в строителството има лек оптимизъм към момента.

© Асен Тонев

Единствено в строителството има лек оптимизъм към момента.Общият показател на бизнес климата намалява с 2.3 пункта през август спрямо предходния месец, което се дължи на влошения бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, сочат данните на Националния статистически институт, съобщени днес. Лек оптимизъм има само в строителството, където отрасловият показател се повишава с 0.7 пункта.


Това се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им както за бизнес състоянието през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са по-неблагоприятни.


Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" спада с 1.5 пункта в резултат на неблагоприятните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца са резервирани.
Несигурната икономическа среда продължава да бъде факторът, затрудняващ в най-голяма степен развитието на бизнеса, следвана от недостига на работна сила и недостатъчното търсене от страната.


В търговията на дребно браншовият съставен показател намалява с 5.7 пункта, като и тук причината са по-резервираните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.


Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са неблагоприятни.


Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са основните проблеми за развитието на бизнеса, като през последния месец анкетата отчита засилване на негативното им влияние.


През август съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 3.7 пункта, което се дължи на неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-резервирани са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.


Най-сериозните затруднения за дейността остават свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Разстроено

  С тези така наречени "политици", с които разполагаме за съжаление няма как да е различно и песимизмът е напълно оправдан!!!

 2. 2 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Три десетилетия гледахме безнадеждно снижаване на образователното и квалификационно ниво сред туземците. Безработни, объркани, безперспективни, ригидни, безидейни и понастоящем - мързеливи.
  Към това можем да добавим и тоталната им зависимост - от зловредни идеологии, банки, институции, вредни навици, медии и социални мрежи.
  Това предвещава лоши резултати и създава условия за песимизъм.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  Баси!
  Ти му вдигаш енергийните разходи в пъти, а те - песимисти?
  Какви неблагодарни хора!
  Не искат да спасяват планетата!

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Като видях цветът на нашия "бизнес" (градус), нито на "бизнеса" се доверявам, нито на тези, които са се хванали да го коментират.

  Още не мога да се примиря с гледките и звуците...

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  На нашите бизнесмени всичко им пречи. Сушата, кишата, Гришата, Костов, Станишев, Путин и международното положение. А цените растат ли, растат. Щото положението е лошо. (сарказъм)

 6. 6 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2431 Весело

  Колко години живея в България и през цялото това време може съм срещнал само 3-4 бизнесмена с оптимистични очаквания за бизнеса:))))

  "Чуждестранен агент"
 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1589 Весело

  Скъпи ковид параноици :))) Вие не само унищожихте туризма за тея две години, ами и за години наред, щото се е градял с години, а и не сме първата дестинация на туристите, щот като дойде тук все едно е влязал в машина на времето и е излязал в 90-те :)) Тука говорим за големи курорти, не за семейната гостна на някои си :))))

  Много хора си затвориха заради вас пак, бизнесите, щот никои не иска да работи на загуба 30 % капацитет 49.98423% капацитет и тнн :))) Аз да съм ще го затворя още като надуша подобно нещо..

  Инфлацията която причинихте не само за себе си ми и за децата и внуците си с вашата параноя, няма да се учудя и ако хляба не стане 3 лв след време ако не се случи някакво чудо :)))

  Ама важното е, че няма умрете от вируса... НЕ се оплаквайте после, че сте гладни и че е мизерия, заслужавате я :))) Този път си я заслужавате :)))

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Скъпи ковид параноици :))) Вие не само унищожихте туризма за тея две години, ами и за години наред, щото се е градял с години, а и не сме първата дестинация на туристите, щот като дойде тук все едно е влязал в машина на времето и е излязал в 90-те :)) Тука говорим за големи курорти, не за семейната гостна на някои си :))))Много хора си затвориха заради вас пак, бизнесите, щот никои не иска да работи на загуба 30 % капацитет 49.98423% капацитет и тнн :))) Аз да съм ще го затворя още като надуша подобно нещо..Инфлацията която причинихте не само за себе си ми и за децата и внуците си с вашата параноя, няма да се учудя и ако хляба не стане 3 лв след време ако не се случи някакво чудо :))) Ама важното е, че няма умрете от вируса... НЕ се оплаквайте после, че сте гладни и че е мизерия, заслужавате я :))) Този път си я заслужавате :)))
  —цитат от коментар 7 на Ramon Asvalda


  Чакай само не разбрахме как върза ковида с инфлацията. Ковида си е ковид, ама не помня някъде Световната здравна организация да е препоръчвала на правителствата да печатат пари като умопобъркани...

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  Чакай само не разбрахме как върза ковида с инфлацията. Ковида си е ковид, ама не помня някъде Световната здравна организация да е препоръчвала на правителствата да печатат пари като умопобъркани...
  —цитат от коментар 9 на Драгомир Дончев


  Мдам.
  Плачи, дете, СЗО е невинна!

  А КОЙ беше в основата на истерията за локдауните?
  И как ще се изхранят запрените по къщята хора и затворените бизнеси, ако не се печата?
  С добра дума? И светла вЕра?
  В гебреЙЕСУС?

 11. 11 Профил на Ганьо фуриозише балканише
  Ганьо фуриозише балканише
  Рейтинг: 135 Неутрално

  [quote#10:"xm..."][/quote]

  Да си стоят запряни, като не се ваксинират. ТОлкова спокойно и якичко се пътува без антиваксъри.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  [quote#10:"xm..."]
  —цитат от коментар 11 на Ганьо фуриозише балканише
  Да си стоят запряни, като не се ваксинират. ТОлкова спокойно и якичко се пътува без антиваксъри.[/quote]

  Вие внимавайте с приказките, че антиваксърите са повече.
  В пъти!

 13. 13 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  [quote#10:"xm..."][/quote]

  Не знам кой беше? Според мен правителствата - не помня някой да е излизал по улиците и да е протестирал "Аман заман затворете ни, искаме да сме затворени като кучета по къщите"

 14. 14 Профил на Ганьо фуриозише балканише
  Ганьо фуриозише балканише
  Рейтинг: 135 Неутрално

  [quote#12:"xm..."][/quote]

  Ша дигате въстание ли?

 15. 15 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Когато дилетанти управляват държавата винаги очакванията са песимистични. За трезво мислещите няма изненада. Ще е изненада ако въобще избегнем катастрофата - зависи дали Радев ще продължи да разединява, а той ако остане там изгледи за спасение не се предвиждат.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Абе на германците защо нищо не им пречи, само на българите.

 17. 17 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Коментарите дават възможност, да се "прочете" донякъде личността на пишещия – тежка обремемненост от комунизма, от атеизма, от езичеството и като добавим потрбителската вакханалия на 21 век, и тоталната незаинтересаваност към другия, направо говорим за антропологична катастрофа!

 18. 18 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "Общият показател на бизнес климата намалява с 2.3 пункта през август спрямо предходния месец, което се дължи на влошения бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, сочат данните на Националния статистически институт, съобщени днес."

  Не може да е вярно. Кире Харвардов каза друго, или статистиката обвинява министъра на икономиката в лъжа и некомпетентност. Няма как водещият министър на резидента, ДБ и Прокопиев да лъже и да е некомпетентен. Доказателство за това е твърдението на Харвардов, че е спрял раздаването на 850 кредита от ББР на средна стойност 50 милиона лева или общо за 42 милиарда лева. Кой смее да не вярва, че ББР при капитал око 4 милиарда се е канела да раздаде кредити за 42 милиарда. Присъединявам се с гордост към фейсбук групата Кирил Петков министър председател и ще стана основател на партията на Кире.

 19. 19 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  На калпав бизнес , климата му пречи !

  Ако не климата , вируса ...

 20. 20 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2020 Любопитно

  Колко години живея в България и през цялото това време може съм срещнал само 3-4 бизнесмена с оптимистични очаквания за бизнеса:))))
  —цитат от коментар 6 на putinxujlo


  Малко си живял, иначе щеше да знаеш, че българите обичаме да се оплакваме за щяло и нещяло. Бизнесмените, ми те са си българи и съответно народопсихологията си им е вродена...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK