Сметната палата потвърди липсата на контрол над държавните дружества

В одитирания период министър на икономиката е Емил Караниколов.

© Цветелина Белутова, Капитал

В одитирания период министър на икономиката е Емил Караниколов.Дейността на министъра на икономиката по упражняването на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е достатъчно ефективна. Това е основният извод от извършения от Сметната палата одит на дейността на министъра на икономиката по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала за периода от януари 2018 г. до края на 2019 г.


Подобни изводи направи и служебният министър на икономиката Кирил Петков, който откри нарушения в ключови от тях като "Държавна консолидационна компания", "Българска банка за развитие" и "София тех парк".


В одитирания период министър на икономиката в правителството на Бойко Борисов е Емил Караниколов. През юли 2020 г., той беше сред отстранените министри, за които според ГЕРБ има внушения, че са на бизнесмена Делян Пеевски и ДПС.


Без стратегия и визия
Според Сметната палата липсва държавна стратегия как търговските дружества да повишават растежа на икономиката и нейната конкурентоспособност. Отчита се и отсъствие на мисия, визия, конкретни финансови и нефинансови цели и определяне на ролята и отговорностите на държавните органи.


Одитът показва, че министърът на икономиката не контролира 56 на сто от стойността на дълготрайните материални активи на търговските дружества, като няма преки правомощия за вземане на решения във връзка с тяхното разпореждане. Освен това дъщерните дружества не правят отчисления от печалбата в държавния бюджет, а ако такава има, парите отиват в полза на съответното холдингово дружество, чиято собственост са те.
Отчита се и липса на регламент как се взема решение за промяна на субекта, който да упражнява правата на собственост в държавните дружества.


Министърът не контролира ключови дружества


По данни на сметната палата към 31 декември 2019 г. Министерството на икономиката има дялове, акции и съучастия в размер на 2.26 млрд. лв. Ведомството има дял в 97 дружества, като 54 от тях са действащи, 22 са в процедура по ликвидация, а 21 дружества са в процедура по несъстоятелност.


Интересен извод от одита е, че министърът на икономиката упражнява правата на собственост на държавата в "Плод - Зеленчук" ЕООД, гр. Габрово - дружество, което e със собствен капитал от 272 хил. лв., активи в общ размер на 285 хил. лв. и приходи от оперативна дейност от 146 хил. лв. В същото време търговски дружества, които имат в пъти по-големи обороти, управлявани активи и собствен капитал, не са под негови пряк контрол. Като пример се посочват дъщерните на Държавната консолидационна компания дружества като "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД (собствен капитал от 290 млн. лв., управлявани активи за 474 млн. лв. и приходи от оперативна дейност над 254 млн. лв. "Кинтекс" ЕАД (собствен капитал от 81 млн. лв., активи за над 157 млн. лв. и приходи от оперативна дейност 120 млн. лв.) и други дружества от отбранителната индустрия като "Нити" ЕАД и "Авионамс" АД, както и "Еко Антрацит" ЕАД, "Монтажи" ЕАД.


И Сметната палата видя проблеми в Банката за развитие


Едно от държавните дружества с принципал министъра на икономиката, върху което се фокусира Сметната палата, е "Българска банка за развитие" АД. Изводът е, че финансовата институция кредитира големи предприятия с половината от кредитния си портфейл в разрез със своята мисия. Отчита се също, че от януари 2018 г. до края на 2019 г. не е осъществяван контрол на възнагражденията на ръководните органи на ББР АД и дъщерните й дружества.


Така възнагражденията на членовете на Управителния съвет на ББР АД са около 2 пъти по-високи от тези на колегите им в Българската народна банка. Допълнително членовете на УС на ББР АД са участвали и в ръководните органи на дъщерните на банката дружества, като за заеманите позиции в някои от тях са получавали възнаграждение, около 30 на сто от възнагражденията им като членове на УС на банката. "Така едно лице може да участва както при вземането на решение за собственото си назначаване в ръководството на дъщерното дружество, така и при определяне на възнаграждението, което да получава на съответния ръководен пост", посочват от Сметната палата.


Губят се милиони заради забавена ликвидация


Като друг проблем от Сметната палата посочват дългите процедури за ликвидация на държавни дружества, които продължават средно повече от 17 години. Като пример се дава процедурата по ликвидация на "Месокомбинат-Плевен" АД, която се е точила над 20 години, въпреки че още към 2007 г. имуществото на дружеството е осребрено и са удовлетворени кредиторите му. По време на дългата процедура са загубени около един милион лева.


Продължителността на ликвидационната процедура на "Божур" ЕООД, гр.Ямбол, е 21 години до края на 2019 г., а през 2020 г. е назначен нов ликвидатор.


Десет препоръки за министъра


Последният извод на Сметната палата е, че изборът на членове на органите за управление и контрол и на ликвидаторите на търговски дружества с държавно участие и техните дъщерни дружества се осъществява без прозрачна конкурсна процедура, основана на професионалните умения, компетенции и опит на кандидатите, и без съобразяване с предмета на дейност на съответното дружество.


В заключение Сметната палата е дала 10 препоръки на министъра на икономиката, които трябва да бъдат изпълнени до 10 месеца.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Писане, писане, писане, приказки, констатации... А резултати? Никакви. Прокуратура, ДАНС, Икономическа полиция - спинкат дълбоко в държавата на невинните...

 2. 2 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  "липсата на контрол над държавните дружества"

  Млада майка упражнява контрол към г-н Борисов:
  „На тебе колко милиарда пари пуснаха?
  Къде са тез пари!“
  gospodari.com/ромка-вдигна-скандал-на-бойко-борисов/

 3. 3 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Контролира се само каква част от дадените им пари да се върнат в чекмеджето.

 4. 4 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Лека полека, со кротко, со благо и с малко... ще станат нещата.

  Горанов 'ко ста'а? Спиш ли спокойно? Земетресения няма...

  Гешев спи ли? Кака Сийка?

  #ГЕШЕВАУТ
  #НИКОГАПОВЕЧЕГЕРБ

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Функцията на държавните дружества след 2009 г. беше основно да трупат пари в КТБ, откъдето "едни наши момчета" да идват и да ги вземат под формата на несъбираеми кредити. След като тази елегантна схема приключи, се налага да изпълняват функцията си на хранилка на олигархията с все по-дръзки и груби методи.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 6. 6 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2065 Неутрално


  ''''Дейността на министъра на икономиката по упражняването на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е достатъчно ефективна. Това е основният извод от извършения от Сметната палата одит на дейността на министъра на икономиката по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала за периода от януари 2018 г. до края на 2019 г.''''

  Ако има престъпление, нали се сещате - прокурор > съд > затвор > бай Ставри.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#6] от "kaiser":

  "Ако има престъпление, нали се сещате - прокурор > съд > затвор > бай Ставри."

  А ако първата инстанция в горния списък е оглавена от един Каскет, нищо няма да последва!

  А за Караниколов е достатъчно да се каже, че бе "министър на фурмите"!

 8. 8 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  А ако първата инстанция в горния списък е оглавена от един Каскет, нищо няма да последва!
  —цитат от коментар 7 на vassilun  що? да не би да е единствения прокурор?

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  И като го потвърди това което всички знаем, какво...?!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Държавата за собствена консумация от така наречената партокрация.

  И за слепите е ясно , колко са крадците ужким в дясно.

 11. 11 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#1] от "Драгомир Дончев":

  Обвиненията се повдигат от прокуратурата, господинчо. Арести за икономически престъпления - под надзора на прокуратурата. Сметната палата не арестува, а Икономическа полиция разследва. Без санкция и самосезиране на прокуратурата няма как да стане.

  Хайде иди да почетеш малко основния закон на държавата. Философ...

 12. 12 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Фъкин сърпрайз а.к.а. работа работа работа

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 13. 13 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Коментарите дават възможност, да се "прочете" донякъде личността на пишещия – тежка обремемненост от комунизма, от атеизма, от езичеството и като добавим потрбителската вакханалия на 21 век, и тоталната незаинтересаваност към другия, направо говорим за антропологична катастрофа!

 14. 14 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3947 Весело

  И най-смешното е, че в одита не пише НИЩО, което се внушава от статията...
  Но шараните кълват и на ръждув гвоздей...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  В БЪЛГАРИЯ НИЩО НЕ Е НАРЕД! НИЩО!
  ЕДНО НЕЩО НЕ Е НАРЕД И НЕ Е СБЪРКАНО С МАЛКО, А Е ДРАМАТИЧНО РАЗМИНАВАЩО СЕ ОТ СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКАТА НОРМА!

 16. 16 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Конюнктурно!Защо едва сега се констатират неща които са известни на гражданите от поне четири години.Ако не бяха публичните констатации на служебния министър на икономиката едва ли сметната палата щеше да излезе с такива констатации като това :"Министърът на икономиката НЕ контролира 56 на сто от дългатрайните материални активи на дружествата които са на негово подчинение" Ето как с нефелници бойковата машина реди онези пачки и кюлчета в чекмеджето на величието.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  "Сметната палата потвърди липсата на контрол над държавните дружества"

  Да кажат и имена на тези които ги "съветват" преди да влязат на проверка в държавно дружество

 18. 18 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Държавната собственост!? Няма как да не спомена Ал.Божков -лека му пръст "Държавната собственост няма никога да работи защото никоя щатна таблица не предлага по-висока заплата от подкупа."

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  ''''Дейността на министъра на икономиката по упражняването на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е достатъчно ефективна. Това е основният извод от извършения от Сметната палата одит на дейността на министъра на икономиката по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала за периода от януари 2018 г. до края на 2019 г.''''Ако има престъпление, нали се сещате - прокурор > съд > затвор > бай Ставри.
  —цитат от коментар 6 на kaiser  Е, къде го този прокурор ?
  За да се отиде на съд и При бай Ставри, трябва един Каскет да заработи като главен прокурор, а той всъщност работи като АДВОКАТ НА МАФИЯТА !
  Ето, защо имаше протести !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#6] от "kaiser":
  "Ако има престъпление, нали се сещате - прокурор > съд > затвор > бай Ставри."

  Не се надявайте. Няма престъпление. Всичко е по закон, а законът е нагласен да не пречи на престъпленията.

  подпис
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  "И Сметната палата видя проблеми в Банката за развитие"
  Какво е правила преди това Сметната палата? тези проблеми не са от вчера или и на нея някой и нарежда, какво да проверява.

 22. 22 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Добро утро, мили дами и драги господа, събудихте ли се от съня ГЕРБ или още сънувате? Може би искате още? А да си спомняте някога, да сте сънували един и същи сън два пъти? Точно така...

 23. 23 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иван K":
  "Не се надявайте. Няма престъпление. Всичко е по закон, а законът е нагласен да не пречи на престъпленията."
  Не можеш да си представиш колко си прав.Спомняте ли си кой беше главния "ковач" на законите в онази т.н. законодателна комисия в НС . Само напомням Барни ръбъл- Д.Кирилов .След Цецка Цачева той бе най великият капацитет на правната мисъл в ГЕРБ ,който на коляно съчини и нова конституция България . Е вярно ,забравихме го пък и ГЕРБ загубиха от отсъствието на творческата му мисъл.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 24. 24 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3262 Любопитно

  В частния сектор, ако не можеш да управляваш добре една фирма - ами продаваш я, толкова е просто. А и какъв го крепи държавата в Плод Зеленчук ЕООД Габрово, да не е свързано с националната сигурност?
  Всичко трябва да се продаде, преди дни четох, че под шапката на Строително министерство имало 37 ли бяха, 47 ли бяха фирми. Какво?!?
  Огромната част от тези остатъци от приватизационния процес единствено генерират корупция и топли места за знайни и незнайни партийни функционери, а не печалба за държавния бюджет, това е истината.

 25. 25 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  Всички това се питаме. Как изведнъж добиха храброст в СП.

 26. 26 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Поредният батак завещан от Баце.
  Някой прокурор дали ще се активизира на тема безстопанственост и неупражнен контрол?…

 27. 27 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Е тези сега ли се сетиха да потвърдят липсата на контрол в тези дружетсва? Такъв контрол изобщо не съществува от години и това е очеизвадно. Не знам как свише им е дошло точно сега да го обявят.

  danitoledov
 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Това не е единствената вина на този министър. Той откито защитаваше интересите на Русия в оръжейното производство на България. Продажник беше от класа. Кадър на Атака.

 29. 29 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 342 Весело

  До коментар [#25] от "tims":

  Сметната палата винаги са работили доста независимо и е имало критики дори и при управлението на Борисов. Може би сега са една идея по-остри и има повече публичност на докладите им, но като метод на работа няма промяна.


  До коментар [#24] от "boevbisser":
  Преди 10г гербаджиите се правеха на десни и задаваха точно същите въпроси... Щяха да приватизират огромния сбирток от безумни държавни и общински дружества... И накрая свършиха точно като всички преди тях - откриха, че дружествата са перфектно място за назначаване на наши хора и роднини да не правят нищо.

 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  ДКК, БЕХ, ТЕРЕМ и останалите държавно-корупционни хранилки следва просто да се закрият.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Министърът на Шиши с фурмите, дърдоркото дори не може да бъде открит на посочен от него адрес за кореспонденция, камо ли да се сдобие с обвинение. Гарантирано от ГЕРБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK