Всеки ден в различен град собствениците на заведения започват протести

Всеки ден в различен град собствениците на заведения започват протести

© Юлия ЛазароваСобствениците на заведения са твърдо решени да се борят срещу настоящите и евентуални бъдещи ограничения за тях. Затова започват протести - всеки ден в различен град, а накрая и в София. Смятат, че продължават единствени да плащат цената на ограниченията заради коронавируса, като в същото време не получават и никакви компенсации, а освен това губят обучен персонал, който се преориентира към по-сигурни работни места.


"Днес ще обявим къде ще е протестът утре, после в друг град и така, докато не направим голям национален протест в София", обобщава ситуацията Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България. За днес в 15 ч. протестни действия са обявени за Варна. Посочва, че различията, валидни доскоро, с някои от другите организации, са загърбени и в името на общите интереси е създаден кризисен щаб.


Собствениците на заведения вече обявиха, че не приемат условията в последната заповед на здравния министър, за условията, при които могат да използват пълния си капацитет.
"Ние в момента работим с 50% капацитет и спазваме всички условия. Искаме да ни компенсират, че цяла година работим с 50%, а още нямаме никаква компенсация, въпреки че в плана (Националния план за справяне с пандемията - бел. авт.) пише, че всякакви затваряния активират и икономически компенсации за бизнеса и персонала, но това не се случва", подчертава Коларов.


Допълва, че според него и колегите му заложените в неприетата все още актуализация на бюджета около 400 млн. лв. за компенсация на бизнесите, които страдат от ограничения заради коронавируса, няма да стигнат за нищо, а освен това не са описани и програмите, по които ще се дават.

"Тоест, те ни ограничават, искат да ни затварят, а мерки за компенсации няма. Като работим на 50%, някой трябва да компенсира станалите 50%. Защото разходите са ни на 300% в момента, елекроенергията се вдигна тройно, доставните цени спрямо 2019 г. се вдигнаха, някои поне 100%, заплатите и осигуровките се вдигнаха, а ние сме длъжни да работим 50% дори в зелената зона, в която всички други работят нормално", коментира той.


Посочва, че изплащаните през НАП в началото на годината компенсации са били нищожни, защото са покривали само "едни мизерни 20% от оборота", а освен това повечето собственици на заведения не са могли да се възползват заради "безумните изисквания" като това основната им дейност да съответства на кода за икономическа дейност. Това лиши всички, които имат и други бизнеси, от възможността да кандидатства по програмата.


"Кога ние ще работим със 100% от капацитета? Вие бихте ли работили така? Дават ни се примери със заведенията в други страни, но те бяха компенсирани във всеки от месеците с 80% от оборота", допълва Коларов.


Посочва, че не могат да задължат колегите си да се ваксинират, доколкото това не са длъжни да направят държавните служители и останалите, работещи в бюджетните ведомства, нито пък тези в търговските центрове, които в момента не са обект на рестрикции.


"Кой друг е ограничен да работи със 100% от капацитета и да проверява клиентите ваксинирали ли са - "Кауфланд" ли, "Икеа" ли, "Джъмбо" ли, кой?! Само нашият бранш ли ще бори заразата вече втора година", пита риторично Коларов.


Казва, че извън курортите, където има един силен месец, и извън бул. "Витоша" в София заведенията работят с малка част от обичайните си обороти, някои не работят изобщо, а отливът на персонал е постоянен и особено активен в периоди, в които започне да се говори или се приложат нови ограничения. "Отглеждан с години персонал предпочита да отиде в отсрещния магазин за строителни материали за по-малко пари, но за повече сигурност", илюстрира той.


С колегите му са решили да изработят скоро клип с изказванията на Стойчо Кацаров, преди да поеме поста и след това. "Говореше други неща и в момента, в който стана министър, нещата се промениха коренно", обясни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2040 Весело

  Някой помни ли колко десетки протести си изпроси това правителсво ?

 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Само така. Къде е организацията им да дарим малко хартийки? Държавната мафия не се бори без средства.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3 Профил на ldc18638357
  ldc18638357
  Рейтинг: 10 Гневно

  Истината е, че в нито едно заведение не се спазват никакви противоепидемични изисквания и това, което като мантра повтарят собствениците на кръчми е абсолютна лъжа. Крайно време е да престанат да опяват колко са нещастни и колко ги е грижа за персонала им (втората им голяма лъжа). В страната има и други икономически отрасли, които са поставени в същите трудни условия, но само тези реват ...

 4. 4 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Така ли! Хайде ще ви дера и тарикатите.
  Спукаха се от работа през лятото и сега, когато клиентите намаляха - ще папкат от хазната.
  Оставете ги да бачкат и нито стотинка.

  И без това с туземците работата няма да стане, нито по-умни ще станат, нито по-отговорни, нито мерки ще спазват. Да ходят да си правят тържествата. Както казва Теразини от Октопод, това е полезно - увеличава набожността.

 5. 5 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 767 Весело

  "Ние в момента работим с 50% капацитет и спазваме всички условия."

  Кога? :)

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 6. 6 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Прави са собствениците на заведения. Заведенията и всички, свързани с тях (персонал, доставчици) станаха най-голямата изкупителна жертва на идиотщините, с които тормозят хората вече година и половина, без капка научен аргумент за това. Имат моята пълна подкрепа! ...

 7. 7 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 306 Весело

  Абе някой може ли да ми даде пример за заведение, което работи с 50% капацитет в последните 6 месеца?!

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Квбапчета ще раздават ли?

 9. 9 Профил на Bender Bending Rodríguez
  Bender Bending Rodríguez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хаха - 300% увеличени разходи, ми направо да затварят. Кое е този бизнес който може да издържи това. Това е най-долната експлоататорска паплач - когато не плащат осигуровки и наемат на фиктивни договори на 4 часов работен ден не ревят, сега ревят.
  Държавата ако дава, нека дава за квалификация на работещите по заведенията. Защо да се дават грешни пари за бизнеси който и без това са от ден до пладне? Социализмът -а е за хората не за бизнеси.

 10. 10 Профил на Ганьо фуриозише балканише
  Ганьо фуриозише балканише
  Рейтинг: 119 Весело

  Баце им каза навремето да одат да копат картофи. Не го послушаха, ей, ся за кво ривът....

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#5] от "Канасубиги":
  Ние в момента работим с 50% капацитет и спазваме всички условия."

  Кога? :)

  Сутрин няма никакви хора, вечерта е пълно - капацитет 50 %

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Весело

  " "Ние в момента работим с 50% капацитет и спазваме всички условия. Искаме да ни компенсират, че цяла година работим с 50%, а още нямаме никаква компенсация, въпреки че в плана (Националния план за справяне с пандемията - бел. авт.) пише, че всякакви затваряния активират и икономически компенсации за бизнеса и персонала, но това не се случва", подчертава Коларов."

  Т.е искат целия останал трудов народ в тая държава да ги компенсира за неудачите и рисковете в бизнеса им, казано с други думи ! Добре, а когато са на печалба, те отделяли ли са по своя инициатива част от нея в полза на обществото, по същата логика, или са си купували поредното луксозно возило и имоти зад граница ? Иначе нека си искат, лошо няма ! И аз си искам много неща.......

 13. 13 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Собствениците на заведения, зали за хазарт и нощни заведения са предимно мутри и мафията.
  Да спасим бизнеса на мафишта!!! Какво ще правим с фалирала мафия?!
  Който е станал наемен работник да се оправя кактоможе. Не ми пука за тия.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 14. 14 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Предлагам да протестират като намалят цените с 50 на сто. Горе долу колкото трябва да са.

 15. 15 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  "наемен работник" ––> наемен работник на мафиот

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 16. 16 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Протестърите съсипаха държавата за няколко месеца.


  Няма оправия.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 17. 17 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Любопитното е, че същите тези хора не протестираха, когато бяха затворени миналата година. Сега работят, при определени условия, разбира се. Но решиха, че ще мрънкат превантивно. Мирише на акция с политически привкус.

 18. 18 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Като са толкова много загрижени за персонала си, да му вдигнат заплатите!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 19. 19 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Бунтът на кебапчиите!

 20. 20 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Аз предлагам да им вдигнем обратно ДДС-то, защото тази мярка беше тотално безсмислена.

 21. 21 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Автоджамбазите нов внос няма ли и те да искат помощи от държавата???

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Алибегов и той иска да управлява държавата. Айде , много станахте-Боко, Стъки, Алибегов...
  "Алибегов не излизаше от кабинета на Бойко Борисов и социалният министър Деница Сачева, с която мътеха мерките и паричните обезщетенията за хората в бранша."
  Може и сега да иска същото.

 23. 23 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#3] от "ldc18638357":

  въпросът е принципен ТЕХНОБИОТОТАЛИТАРИЗМЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯН СЕГА И НА ВСЯКА ЦЕНА .(от 15 години не ходя по заведения). никакви екскурзии и туризъм ,никакви заведения ,никакъв тип ,пък макар и псевдо социализиране, искат ни дигитални зомби .

 24. 24 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2040 Весело

  Абе някой може ли да ми даде пример за заведение, което работи с 50% капацитет в последните 6 месеца?!
  —цитат от коментар 7 на yp123


  Министерски Съвет. Даже с 10% работят, не с 50%

 25. 25 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#19] от "zxp53317185":

  толкова ли е трудно да проумеете ,че камбаната бие за всички ни.

 26. 26 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  "Ние в момента работим с 50% капацитет и спазваме всички условия. Искаме да ни компенсират, че цяла година работим с 50%, а още нямаме никаква компенсация“

  Ами като нямате компенсация, да вземат да ви вдигнат ДДС-то, че да се изравните с всички други отрасли!

  Гиди, нахалници прости! Най-малка файда има от вас за обществото и икономиката и най-големи усти сте отворили!

 27. 27 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#18] от "quatro_4x3":


  След новата г- класа на шефа и екскурзиите из разни атоли и коралови острови, не остават пари за по-големи заплати на персонала.

 28. 28 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#6] от "Холдън Колфийлд":

  Алибегов, ти ли си бре?

 29. 29 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 103 Неутрално

  50% капцитет. Отидете по витошка да видите как се прави 50% капацитет. Хепи света неделя ми е любимото - просто са затворили с една лента половината заведение да стои празно, а останалата част е нагъчена като сардини по 5 човека на квадратен метър. Махайте ги тия мерки. Никаква полза няма.

 30. 30 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1679 Весело

  Хахахахаха! С 50% капацитет били работели. Хахахахахахаха! Ние понеже сме кьорави и не виждаме пръскащите се по шевовете кръчми. Да ходят да ги разправят тия лъжи на старата ми шапка!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 31. 31 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#29] от "kkl38598034":

  т.нар мерки са садизъм и престъпление срещу човечеството.НИщО ПО-МАЛКО.

 32. 32 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  Любимото ми. Не се спазват никакви мерки и се реве с пълно гърло "Докога ще ги спазваме тия мерки???"

 33. 33 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 788 Весело

  Ричи Алибегов (с индианско име Мазната Коса) каза, че говорел от името на 700 000 души персонал. Малко е попрекалил с напитките :)

 34. 34 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Алибегов,не бой се-вземам те за шофьор в моята фирма,цял ден ще въртиш геврека за 650 лв.+осигуровки!Чакам те!

 35. 35 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Браво на хората че са организирани и започнаха да си търсят правата. Година и половина все едни и същи хора носят последствията от пЛандемият а други като държавните служители си стоят вкъщи и си получават заплатат

 36. 36 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#17] от "truly":


  Или просто миналата година още верваха че е само за малко колкото да подготвят здравната система.
  За мен лично е изненада колко са невежи хората които си мислят че “кръчмарите” са виновни щото били недоволни. Как бихте се почувствали ако на вас някой ви каже че от утре не можете да упражнявате професията си и няма да получавате доходи? Това че по морето за един месец били пълни заведенията не променя факта че в такава среда няма как един бизнес да съществува.

 37. 37 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Като правило право на компенсации трябва да имат тези, които внасят най-много данъци, осигуровки и са важни за развитието обществото и бизнеса.

  Това със сигурност не е кръчмаро-хотелския бизнес, който не спазва никакви мерки, крие оборот, осигурява на минималните ставки, не плаща заплати и внася неквалифицирани работници от Молдова и Украйна. За подарък им намалиха ДДС-то, а те продължават да хленчат.

 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  До коментар [#36] от "Billy Pilgrim":

  Аз вече се отказах да го обяснявам. Умнокрасавитетът категорично отказва да схване, че тука не става дума за "алчни кръчмари искащи пари", а за хора, на които държавата забранява да си развиват дейността, за която си плащат данъци. Не съм чул да им връщат патентния данък за 50-те процента намален капацитет и други подобни. То аз всъщност не съм чул държавата да връща каквото и да било, което е докопала - законно или не.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  То, че Кунчев е за пердах, е, ама само кръчмите ли са засегнати от кризата? Не разбирам, преди половин час видях кпип,че са се събрали на входа на Морската градина във Варна. И? На чист въздух. Я щурм към Общината. Или довечера, на прожекциите от фестивала "Любовта е лудост" /ако е открит,де/, когато има и чуждестранно присъствие, та барем бъдете забелязани. Цяло лято минавам по "стъргалото", както се е назовавала тази алея от преди 100 г., и все е заето. Имаше дни от сабален насядали, щото аз ходя на плаж ранно време, когато все още не са дошли толкова хора да пуснат по една вода в морето. И да питам "Кауфланд" и "Лидъл" га ша протестират?

 40. 40 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#39] от "Petia Nikolova":

  Вижте, то Кауфланд и Лидъл имат "далавера" хората да са заключени вкъщи и да не работят заведенията и никога няма да простестират. Наистина им намалиха ДДС-то ама 9% от нищо по-зле от 20% от много , нали? Не плащат данъци - да, проблем е, но в крайна сметка без кръчми за какво да живеем? Да си пием вкъщи с ракията от Лидъл и Кауфланд? Ха благодЪрЪ аз!!! Това с мерките е геноцид на ББ специално у нас спрямо собствения му народ. Шведите не са толкова прости като него и се опълчиха, а той започна да маха пейките от парковете - БЕЗУМИЕ!!!! Ще има детски градини само за наваксани - "чудесно", издържам още десет човека с данъците си. Просто няма да издържам никой повече, защото няма да мога да работя и така са стотици хиляди. Хайде сега си помислете от къде ще дойдат пари за пенсиите и заплатите на държавните хрантутници!!! Епидемия от грип - ще умра от смях.

  Един Българин
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#40] от "Един Българин":

  Извинявай, ама кой е тръгнал да затваря заведения?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#16] от "Wornoxmaniak":

  Тия протестиращите ат заведенията ли имаш предвид?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на Hoho Boho
  Hoho Boho
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#39] от "Petia Nikolova":

  "Кауфланд" и "Лидъл" га ша протестират"?

  Да не са луди да протестират. За тях е по-добре да затворят заведенията.
  Вместо хората да се хранят в заведение, хората ще си купуват храната /продуктите - месо, ориз, брашно.../ от "Кауфланд" и "Лидъл"...
  А заведенията пазаруват /продуктите - месо, ориз, брашно.../ предимно от борсата, а не от Кауфланд" и "Лидъл"....

 44. 44 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Весело

  "изплащаните през НАП в началото на годината компенсации са били нищожни, защото са покривали само "едни мизерни 20% от оборота"

  Че колко процента от оборота им е била печалбата? Ако наистина печалбата стига 80% от оборота и тя трябва да бъде компенсирана от държавата, искам и аз да вляза в този бизнес!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK