Топлофикация: Решение на Конституционния съд гарантира, че парното в София няма да спре

Инж. Александър Александров

© Надежда Чипева, Капитал

Инж. Александър АлександровПарното и топлата вода в София няма да спрат, въпреки че столичната топлофикация не покрива нужните екологични норми, каза днес пред Би Ти Ви изпълнителният директор на дружеството инж. Александър Александров. Той уточни, че това са услуги, които с решение на Конституционния съд не могат да бъдат спирани.


Александров каза, че "Топлофикация - София" са инвестирали в пречистващи системи, но е нямала възможност да покрие въведените през 2018 година евроизисквания, при положение че работи със съоръжения, изградени през 60-е години на миналия век. На 17 август тази година са изтекли всички възможни срокове, в които дружеството е трябвало да покрие нормите от 100 микрограма на кубичен метър емисии азотни окиси.


"Разработваме нови планове за кардинална промяна в начина, по който се произвежда топлинна енергия, с което да осигурим за следващите 50 години зелена енергия. В следващите три години ние ще можем да подновим инсталациите, които да бъдат водородно ориентирани", уточни изпълнителният директор на "Топлофикация - София".
Според Александров в момента "Топлофикация - София" работи с комплексно разрешително, в което са променени нормите за азотни окиси от 200 на 100 милиграма. Той допълни, че дружеството е подало искане за временно отлагане на нормата за азотни окиси докато се въведат необходимите инсталации.


Александров коментира, че парното от началото на следващата година трябва да поскъпне с 20%. За него това е разумна актуализация предвид факта, че цената на газта е скочила със 101% от последната промяна в цената досега.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK