Дългът на "Топлофикация София" към енергийния холдинг нарасна на 700 млн. лв.

Дългът на "Топлофикация София" към енергийния холдинг нарасна на 700 млн. лв.

© Цветелина Белутова, КапиталЗадълженията на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са близо 700 млн. лева, като от март столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. Това заяви пред БНР изп. директор на холдинга Валентин Николов.


Обясни, че след като е била заплашена със запор на сметките си, "Топлофикация София" е превела през последните два дни "няколко милиона лева" на "Булгаргаз" и е погасила част от дълга си към газовия доставчик, който отново бе достигнал 100 млн. лева. "И ако към "Булгаргаз" има някакви плащания, то от март "Топлофикация София" не е плащала нищо на БЕХ", обяснява Николов.


Посочва, че макар и през годините БЕХ на няколко пъти да е изкупувал дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз", в момента подобна възможност не се предвижда.
Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска топлофикацията заради скока на газа от началото на септември, също не може да реши проблема, посочи Валентин Николов. За искането се разбра от изслушване през седмицата в енергийната комисия, свързано с това, че софийската топлофикация не може да отговори на екологичните норми и би трябвало да спре работа, ако се спазва законодателството. На него председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни, че въпреки поредния скок в цената на газа няма как преди края на годината комисията му да определи нова цена на парното заради ограниченията в Закона за енергетиката.


"Дори с 20% да повишат цената, което се надявам да не стане, то ще реши проблема с текущите им задължения, а не с миналите", обяснява пък ситуацията Валентин Николов.


Според Николов отпускането на нисколихвен заем от страна на общината или държавата е вариант за справяне със ситуацията.


"Понеже и София е с добър рейтинг, кредитният рейтинг на държавата също е добър, те могат да предоставят заем на "Топлофикация София", така че да обслужи кредитите, които са към нас. За да може тя впоследствие да си реализира инвестиционната програма", смята Николов.


Допълва, че "топлофикацията във вида, в който е в момента, не може да си обслужва текущите задължения, камо ли натрупаните задължения през годините".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK