По две схеми ще бъдат обезщетени пострадалите от градушка земеделци

По две схеми ще бъдат обезщетени пострадалите от градушка земеделци

© Надежда ЧипеваВсички стопани, чиито площи са пропаднали под 100%, ще могат да се подпомагат по две схеми - за подпомагане по обвързаната подкрепа и по "де минимис" (de minimis), съобщи пресцентърът на министерството на земеделието. При подпомагането по схемата за обвързаната подкрепа, земеделските производители трябва да имат предвид, че за да бъде признато форсмажорно събитие, кандидатът трябва да уведоми Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в срок до 15 дни от датата на падналата градушка, като:


• Подава декларация по образец в Областната дирекция на ДФЗ, с която се задължава да предостави доказателствен документ за форсмажорното обстоятелство, издаден от областен управител, кмет на населеното място и др.
• В конкретния случай това е заповед от кмета на населеното място или областен управител за наличието на бедственото събитие, с посочени землища/имоти, придружена от документ от службата по метеорология и хидрология, удостоверяващ настъпилото събитие - градушка (дата, час, период).


По схемата de minimis земеделските производители трябва да имат предвид, че максималната помощ, която могат да получат е общо в размер на 25 хил. евро за последните три финансови години.
В края на август села в Пловдивско бяха ударени от силна градушка, на която обаче не е можело да се противодейства с ракети заради планиран полет на военнотранспортен самолет от германското летище Рамщайн до летище Пловдив.


При 100% загуба на продукцията


Земеделските производители, отглеждащи плодове и зеленчуци със 100% пропаднали площи ще имат право да участват в схемата за подпомагане по обвързаната подкрепа. Те също трябва да уведомят ДФЗ за форсмажор в срок до 15 дни от датата на възникване на фактическото събитие и да представят документите, описани по-горе. Те не може да получат едновременно подпомагане за едно и също събитие по различни схеми, за да няма двойно финансиране.


По схемата за пропаднали площи се изисква фермерът да има застраховка на продукцията. В случая от изчислената помощ се приспада полученото обезщетение от застрахователя и се плаща разликата.


Когато земеделските производители нямат застраховки, се плаща 50% от определената ставка за съответната култура. Ставката се определя от министерството на земеделието, като се вземат разходите по технологична карта до събитието. Например разходите са 1000 лв./ха. Ставката не може да надхвърля 80% (по регламент),т.е. 800 лв./ха. на практика, ако няма застраховка, помощта е 400 лв./ха.


Сроковете за плащане по различните схеми


Подпомагане по линия на държавни помощи чрез бюджета на ДФЗ:


За земеделските стопани със 100% пропаднали площи до края на 2021 г. може да се приложи действащият механизъм на държавната помощ за компенсиране на щетите вследствие на неблагоприятни климатични събития. Данните към момента показват, че от градушката на 28 август в област Пловдив са засегнати близо 15 хил. декара земеделска продукция (основно насаждения с ориз, плодове и зеленчуци).


За обезпечаване на подпомагането в актуализацията на бюджета са заложени 15 млн. лева. Тези средства зависят от актуализацията на бюджета от Народното събрание за тази година.


За производителите на плодове и зеленчуци, в т.ч. винени лозя, се предвижда нотифициране на държавна помощ по Временната рамка за COVID 19 за осигуряване на ликвидност и подкрепа на доходите във връзка с ковид кризата и повишените разходи за производство на единица продукция през тази година.


Тази подкрепа за земеделските стопани отглеждащи трайни насаждения и зеленчукови култури е планирана в рамките на 70-те млн. лв. предложени от министерството на земеделието в актуализацията на бюджета за сектор "Земеделие". Тези средства зависят от актуализацията на бюджета от Народното събрание за тази година.


За пострадалите земеделски стопани със щети под 100% по земеделските култури е допустимо прилагането на минимална помощ de minimis, като за целта би могло да се открие прием на заявления, след обобщаването на данните, през периода ноември-декември на 2021 г. и да се предостави помощта през месец януари на 2022 г. Изплащането на de minimis помощта през 2021 г. е невъзможно поради достигнатия нормативно определен лимит за България за три бюджетни години, но през следващата година ще бъде освободен лимит в рамките на близо 36 млн. лева.


Подпомагане по линия на директните плащания:


За фермерите, кандидати за подпомагане по обвързаната подкрепа, биха могли да получат европейското финансиране след като приключи отчитането на фактурите за реализация на плодовете и зеленчуците през декември и януари. Плащането ще се извърши в периода февруари-март 2022 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 888 Неутрално

  А някаква причина реколтата да не е била застрахована? В западните държави това е нормална практика - разбира се, срещу съответната застрахователна премия.

 2. 2 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 472 Неутрално

  И тук сме блюдолизци и слагачи. Колко му е било да кацне в София за малко или да побръмчи наоколо.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Няма такава наглост! Комунистите раздават парите ни на свои приближени!

 4. 4 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1818 Любопитно

  Трябва тези схеми да дават пари не за незастрахована продукция на тарикат-фермери (да спестят нЕкой лев от застраховка), а за съдене на некоректни (забавящи плащанията или направо опитващи се да не плащат) застрахователи. След две години, такива градушки няма да са в новините, щото фермерите ще знаят че пари само от застраховка, а застрахователите ще знаят, че или плащат, или ги мята съда с парите от тези фондове и накрая ще платят двойно...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5377 Неутрално

  Трябва земеделците да се въоръжат с търпение, много търпение

 8. 8 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Искахте капитализъм, получихте го. Капитализмът включва присъща характеристика - риск. Рискът трябва да се управлява - това включва застраховане на реколтата срещу бедствия. Слушах пострадалите - виновна била държавата?! А някои юнаци във форума надскачат пострадалите с прозрението "...Комунистите раздават парите ни на свои приближени!..." Няма угодия за този народ - иска капитализъм, ама ако може да има и социализъм. Е, няма да стане така.

 9. 9 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Искахте капитализъм, получихте го. Капитализмът включва присъща характеристика - риск. Рискът трябва да се управлява - това включва застраховане на реколтата срещу бедствия. Слушах пострадалите - виновна била държавата?! А някои юнаци във форума надскачат пострадалите с прозрението "...Комунистите раздават парите ни на свои приближени!..." Няма угодия за този народ - иска капитализъм, ама ако може да има и социализъм. Е, няма да стане така.

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Съдейки по това, че ако някое от моите начинания губи, никога държавата не ми е поемала загубите, тук очевидно става дума за поредната схема на служебното правителство с приближени хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK