Брутният вътрешен продукт нарасна с почти 10% през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт нарасна с почти 10% през второто тримесечие

© Цветелина Белутова, КапиталБрутният вътрешен продукт (БВП) на България има ръст от 9.9% през второто тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на миналата година, сочат сезонно изгладените данни, разпространени от Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на годината повишението е с 0.6%.


По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през второто тримесечие на 2021 г. възлиза на 31.167 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 4513 лв. от стойностния обем на показателя.


През второто тримесечие на 2021 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се увеличава с 8.4%. Растежът на брутната добавена стойност идва най-вече от увеличение с 21.4% на приходите от търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство.
Според данните за периода износът на стоки и услуги се увеличава с 20.4%, а вносът с 28.4% в сравнение с второто тримесечие на 2020 година.


БВП на ЕС с ръст от 2.1%


Междувременно от Евростат съобщиха, че през второто тримесечие на 2021 година обемът на БВП в еврозоната се е увеличил с 2.2% и с 2.1 на сто в целия ЕС. За първото тримесечие бяха отчетен спад от съответно 0.3 на сто във валутния съюз и 0.1% в ЕС-27, посочва БТА.


На годишна основа, спрямо второто тримесечие на миналата година, БВП е нараснал с 14.3 процента в еврозоната и с 13.8 процента в целия съюз, след като се сви с 1.2 процента и в двете зони през първите три месеца на година.
През второто тримесечие спрямо предходното най-висок растеж отчита Ирландия (6.3%), следвана от Португалия (4.9%), Латвия (4.4% и Естония (4.3%). Спадове има само в Малта (-0.7 на сто) и Хърватия (-0.2 на сто).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK