Кирил Петков: Ръководителите на консолидационната компания ме атакуват от страх

Кирил Петков: Ръководителите на консолидационната компания ме атакуват от страх

© Юлия ЛазароваРъководството на Държавната консолидационна компания и министъра на икономиката Кирил Петков влязоха в нов сблъсък днес. С писмо до медиите членовете на съвета на директорите на ДКК обявиха, че назначаването на нови членове в управляващия орган, което министърът направи след открити нарушения, е незаконно.


В писмото се посочва, че двамата независими членове на съвета на директорите не са избрани с конкурс. Подчертава се също, че би трябвало независимите членове на управляващия орган да са независими от министъра, което не е факт, защото той ги е назначил.


"Ако ръководството на ДКК пристъпи към изпълнение на това решение, което е в нарушение на Закона за публичните предприятия и правилника за прилагането му, може да понесе наказателна отговорност", се казва в писмото.
В отговор министърът на икономиката Кирил Петков каза пред журналисти, че той е назначил временно изпълняващи в съвета, защото, когато изтичат средства от държавата, не може да се чака всички процедури да минат, без да се предприеме нещо. В същото време вървял и конкурс за избор на титуляри, като нарушения на закона нямало.


"Утре ще обявим заедно с министъра на регионалното развитие още много застрашителни несъответствия, които са се случили в ДКК. И хората, които са написали това писмо, очакват и се страхуват, и с право, че ще бъдат освободени, щом тези назначения станат факт", каза министърът.


В първите си дни като министър Петков съобщи за сериозни нарушения при възлагането от ДКК на ремонти на язовири на държавната фирма "Монтажи" на стойност 582 млн. лв. Средствата впоследствие са насочвани към частни фирми, избирани за подизпълнители по неясни критерии, като голяма част от парите са давани авансово.


Подобна схема с участието на ДКК и "Монтажи" беше осветлена и при проекта за изграждане на правителствения комплекс в "София тех парк". За изграждането му държавната фирма е получила авансово 190 млн. лева без търг, половината от които също авансово са преведени на външна фирма, пак избрана по неясни правила. "Източвани са били държавни средства без обществени поръчки, без търг, под шапката на един холдинг, който няма реална дейност, освен да прикрива липсата на обществени поръчки", коментира тогава Петков.


Впоследствие министърът на икономиката започна процедура за освобождаване на Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания. Още преди смяната да стане факт, от 20 август Ясен Спасов е с отнет достъп до помещенията и активите на дружеството.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK