"Скритите строители", наети от "Автомагистрали", не носели отговорност за качеството

Депутатът от "Има такъв народ" Георги Георгиев

© Велко Ангелов

Депутатът от "Има такъв народ" Георги ГеоргиевС начина, по който държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, е превъзлагало строителство на подизпълнители, самото то се е поставило в ситуация да не може да търси от тях отговорност за некачествена работа. Това заяви пред Би Ти Ви депутатът от "Има такъв народ" Георги Георгиев, който подчерта, че от години следи темата за нарушенията при възлагане на строителни работи и при санирането.


Той каза, че по закон държавната фирма има право да превъзложи до 30% от обема на работата и напомни, че в парламента вече е било изяснено, че "Автомагистрали" е способна да построи самостоятелно едва 3 км от общо 133 км, каквито правителството е възложило. За да спази формално закона, компанията е сключвала не договори за строителство, а договори за наем на работници и техника и за доставка на материали. Така обаче, вместо да контролира качеството като възложител, "Автомагистрали" се превръща на хартия в изпълнител на строителството.


"Този, който строи, се води че извършва услуга или доставка, а който трябва да го контролира, по документи строи. Липсата на контрол означава липса на гаранция за качество. Те не носят гаранция и отговорност и ако след четвъртата година станат коловозите, отговорност носи държавната фирма. Това освен нарушение на Закона за обществените поръчки е и нарушение на Закона за устройството на територията", каза депутатът. Той напомни, че само чрез "Автомагистрали" ЕАД към скрити строители са платени 3.655 млрд. лв.


Георгиев подчерта, че европейското законодателство не допуска превъзлагане на дейност без обществена поръчка освен по изключение, докато в България това е основен метод за избор на изпълнители - от списък с привилегировани фирми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK